דיוויד וו: 'אמנות העסקה' עשויה למנוע מלחמה גרעינית

על רקע איומי הגרעין והמשבר באוקראינה, המציאות הכלכלית המורכבת עשויה לדחוף למשא ומתן

פוטין ושי באים לטראמפ. צילום: Kremlin.ru, CC BY 4.0; גייג' סקידמור, סורפרייז אריזונה, ארה"ב CC BY-SA 2.0

התחממות המתיחות בין המעצמות והחשש ממלחמת עולם שלישית מעלים שאלות קריטיות לגבי יציבות הסדר העולמי. ראש ה-MI6 לשעבר כבר הצהיר שאירופה נמצאת במלחמה ממשית עם רוסיה, וגורמים בכירים בוושינגטון העלו אפשרות לשליחת נשק גרעיני לאוקראינה. בתוך המציאות המורכבת הזו, דיוויד וו, אנליסט בכיר המתמחה בתחזיות גיאופוליטיות, מציע ניתוח מפתיע בפרק חדש של הפודקאסט "ללא גבולות": דווקא המצב המסוכן עשוי להוביל לשיתוף פעולה חסר תקדים בין המעצמות.

"אני לא פציפיסט", מדגיש וו, "אבל אני חושב שהשוק מעריך בחסר את התמריצים לשיתוף פעולה ברחבי העולם". לדבריו, המפתח טמון בחזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן והצורך הדחוף של כל הצדדים להגיע להסכמות.

המצב הכלכלי מהווה זרז מרכזי: ארה"ב מתמודדת עם גירעון תקציבי חסר תקדים של 6.4% מהתמ"ג, רוסיה סובלת מאינפלציה של 8.5% וריבית של 21%, והרובל הרוסי מדשדש למרות התערבות הבנק המרכזי. סין, מצידה, מתקשה להגיע ליעד הצמיחה של 5% חרף הזרמות כספים מאסיביות. המשבר הכלכלי, לצד החשש מהסלמה צבאית, יוצר תמריץ חזק להידברות.

"טראמפ מבין שעל מנת לשמר את השקט בשוק האג"ח, הוא צריך לעשות יותר מאשר לשלם מס שפתיים ליציבות החוב", מסביר וו. הדרך לכך עוברת דרך סיום המלחמה באוקראינה והפחתת הוצאות הביטחון. לדבריו, מינויו של סקוט בסנט, הידוע בגישתו השמרנית בענייני תקציב, לתפקיד שר האוצר, והטלת המשימה על אילון מאסק וויווק רמאסוואמי לאתר 500 מיליארד דולר לקיצוץ שנתי, מעידים על הכרה בחומרת המצב.

אך המשימה מורכבת: "הקומפלקס הצבאי-תעשייתי כל כך מושקע במלחמה שנוכל לצפות ממנו לנסות ולחבל בכל מאמץ לסיים אותה", מזהיר וו. להערכתו, טראמפ יזדקק לעזרת סין כדי לשכנע את פוטין להגיע להסכם. "סין היא הלקוחה הגדולה ביותר של רוסיה ובעלת בריתה החזקה ביותר. אם למישהו יש מנוף השפעה כלשהו על פוטין זה חייב להיות שי".

המצב ברוסיה מורכב. אחרי כמעט שלוש שנות לחימה בהן נהרגו לפחות 70,000 חיילים רוסים, לרוסיה יש יתרון ברור בשדה הקרב. "פוטין עשוי לחשוב שאם רוסיה תמשיך להפעיל לחץ, חייליו עשויים להגיע לנהר הדנייפר עד הקיץ הבא", מעריך וו. עם זאת, הכלכלה הרוסית מראה סימני לחץ ברורים.

גם לסין יש אינטרס ברור בהרגעת המתיחות. "הכלכלה הסינית בקושי תצמח ב-5% השנה למרות ההקלות הפיסקליות והמוניטריות", מציין וו, ומוסיף כי "החוב הכולל של סין כחלק מהתוצר ככל הנראה יעלה על זה של ארה"ב השנה". שיתוף פעולה עם ארה"ב עשוי לסייע במניעת מלחמת סחר חדשה ולתמוך בהתאוששות הכלכלית.

"סין וארה"ב יישארו יריבות אסטרטגיות", קובע וו, "אך זה לא אמור למנוע ניסיונות לאתר אינטרסים חופפים". הוא מצביע על כך שהסכם הסחר משנת 2020 בין המדינות, שהוקפא בשל הקורונה, יכול לשמש בסיס למשא ומתן מחודש. במסגרת ההסכם התחייבה סין להגדיל את רכישותיה מארה"ב ב-200 מיליארד דולר, התחייבות שלא מומשה.

"טראמפ כתב בספרו 'אמנות העסקה' שעסקאות עובדות בצורה הטובה ביותר כשכל צד מקבל משהו שהוא רוצה מהצד השני", מסכם וו. "במילים אחרות, עסקה טובה היא כאשר מדובר ב.win-win-התחזית שלי היא שהמציאות המורכבת תוביל דווקא לפריצות דרך משמעותיות". האתגר המרכזי, לדבריו, יהיה התנגדות הממסד הביטחוני והנאו-קונסרבטיבים, אך לחץ המציאות עשוי להיות חזק יותר.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *