ד"ר חי איתן כון רוגק, חוקר טורקיה, התארח בפודקאסט "על המשמעות" עם עו"ד תמיר דורטל, לשיחה סביב נפילת משטר אסד. נטען שמאחורי הקלעים מסתתרת אסטרטגיה נאו-עות'מאנית של ארדואן
בפרק מיוחד של פודקאסט "על המשמעות" עם עו"ד תמיר דורטל, התארח דוקור חי איתן כון רוגק, חוקר טורקיה, לשיחה סביב נפילת דמשק לידי המורדים. רוגק טוען כי מאחורי הקלעים של מלחמת האזרחים בסוריה מסתתרת אסטרטגיה נאו-עות'מאנית של טורקיה, בהובלת הנשיא ארדואן, שמטרתה להשיב את ימי הזוהר של האימפריה העות'מאנית. האם ישראל צריכה לחשוש?
רוגק פותח את דבריו בטענה פרובוקטיבית: "מדינה כמו ישראל, הושתלה פה על ידי המערב". הוא מסביר כי מבחינת טורקיה, ישראל, יחד עם מדינות נוספות במזרח התיכון, היא "מדינה מלאכותית". דבריו המפתיעים מציירים תמונה מדאיגה של תפיסת העולם הטורקית, ומעלים תהיות בנוגע ליחסה העתידי לישראל.
"ארדואן עושה היסטוריה על גבינו ועל האוקראינים", קובע רוגק, ומסביר כיצד טורקיה ניצלה את חולשת רוסיה ואיראן כדי לקדם את מטרותיה בסוריה. הוא מנתח את תמיכת טורקיה במורדים, את הקמת "רפובליקה צפון סורית", ואת חששה מהאוטונומיה הכורדית.
"אם וכאשר יהיה צורך, טורקיה תפלוש בישראל", מצטט רוגק את דבריו של ארדואן, ומזהיר מפני איום פוטנציאלי מצד טורקיה. הוא מדגיש את הצורך בערנות מצד ישראל, ומציע פתרונות להתמודדות עם האיום.
רוגק מתאר את סוריה כדוגמה להתמוטטות מדינה, ומנתח את האתגרים העומדים בפני המורדים בבניית לגיטימציה חדשה. הוא דן בהצלחתו של אבו מוחמד אל ג'ולאני, מנהיג ארגון תחריר אל שאם, במניעת מעשי זוועה, ומציין כי "זה הישג אדיר". הוא גם מתייחס להתמוטטות ציר רוסיה-איראן-סין, וטוען כי "הכוח שלהם עומד להיות הרבה פחות חזק".
רוגק מסכם את דבריו בניתוח מורכב של המצב הגיאופוליטי באזור, ומדגיש את הצורך בזהירות מצד ישראל. הוא מזהיר מפני התערבות ישראלית מוגזמת בסוריה, ומציע מדיניות של התקרבות לשלטון החדש. דבריו מעוררים שאלות רבות בנוגע לעתיד האזור, ומדגישים את החשיבות של הבנת האסטרטגיה הטורקית.
עקבו אחרי הפודקאסט 'על המשמעות', בספוטיפיי, באזזספראוט, ויוטיוב. תמכו בתמיר וקחו חלק בהצלחה של פודקאסט מעמיק ומרתק באמצעות מנוי באתר מידה.