מנכ"ל גוגל מזהיר: הבינה המלאכותית צפויה להאט ב-2025. המשמעות: פגיעה קשה בשבע המופלאות, במדדי המניות ובכלכלה האמריקאית כולה
שנתיים של חגיגה אדירה בשוק המניות האמריקאי עומדות להסתיים. כך עולה מניתוח של דיוויד וו בפרק החדש בפודקאסט שלו "ללא גבולות". וו מזהה סדרה של סימנים מדאיגים המעידים על בועה שעומדת להתפוצץ – כשהפעם ההשלכות יהיו דרמטיות במיוחד.
"האנליסטים בוול סטריט טעו לחלוטין לגבי ארה"ב", קובע וו. "בתחילת 2024 הם חזו צמיחה של 1.5% בלבד. בפועל, כלכלת ארה"ב תסיים את השנה עם צמיחה של כמעט 3%". אבל הפער בין התחזיות למציאות הוא רק קצה הקרחון של תמונה מדאיגה הרבה יותר.
לא מדובר בתקלה נקודתית. וו מצביע על שרשרת של טעויות בהערכת המצב: "תחזיות הקונצנזוס לצמיחה בסין ובגוש היורו היו די מדויקות. כך גם הייתה תחזית הקונצנזוס לאינפלציה עבור הכלכלות המובילות. אבל האנליסטים פספסו לחלוטין את מה שקורה בארה"ב".
התוצאה הייתה דרמטית: מדד S&P-500 עלה ב-23% מתחילת השנה, אחרי עלייה של 24% ב-2023. לראשונה מאז אמצע שנות התשעים, השוק האמריקאי רושם שנתיים רצופות של תשואות מעל 20%. "זו לא סתם עוד שנה טובה", מסביר וו. "העובדה ששוק המניות האמריקאי מחזיק כעת ברצף של שנתיים חזקות מבדלת אותו לחלוטין".
המספרים מספרים רק חלק מהסיפור. "שוק המניות החזק בארה"ב היה הסיבה לכך שתנאי המימון בארה"ב הלכו והתרככו לאורך כל השנה וכעת הם הנוחים ביותר מזה 4 שנים, למרות ריביות קצרות גבוהות", מסביר וו. "הראלי בשוק המניות האמריקאי סיפק דחיפה גדולה לשווי הנקי של משקי הבית בארה"ב ותמך באמון משקי הבית".
אלא שדווקא העוצמה הזו היא שמדאיגה את וו. "הפער בין תשואת הרווח ל-12 החודשים הקרובים של הS&P-500 לתשואה הריאלית של אג"ח ל-10 שנים הוא כעת הצר ביותר מאז בועת הדוט-קום", הוא מתריע. במילים אחרות: המניות האמריקאיות יקרות ברמות שנראו לאחרונה רק לפני התרסקות דרמטית.
המצב הנוכחי מזכיר את התובנה המפורסמת של ג'ורג' סורוס על לולאת המשוב החיובי בין מחירים, ציפיות ונתונים פונדמנטליים. "השוק הוא השתקפותו של הפונדמנטלי", מסביר וו, "אבל השוק גם יכול לעזור ולעצב את הנתונים הפונדמנטליים". כך נוצר מעגל מזין עצמי שמוביל לניפוח בועה.
אך הפעם יש גורם נוסף שמעיד על הסכנה: הבינה המלאכותית. "מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי חזה בשבוע שעבר שהבינה מלאכותית צפויה להאט ב-2025", מצטט וו. "למודלים של הבינה המלאכותית אוזלים הנתונים שניתן להתאמן עליהם. המשמעות היא שכאשר התשואה השולית הפוחתת תופיע, התשואה הצפויה בבינה מלאכותית תיפגע".
ההשלכות של האטה כזו יהיו דרמטיות במיוחד על רקע התלות ההולכת וגוברת של השוק בטכנולוגיה זו. "האטה בבינה המלאכותית תהווה מעמסה כבדה על רווחיהן של שבע המופלאות", מסביר וו. "היא תפחית את הדחיפות של אמריקה התאגידית לעבור לענן ותבלום את גידול ההכנסות הקשורות לענן של ספקיות ענן גדולות כמו מיקרוסופט, אמזון וגוגל".
הסכנה הגדולה ביותר, לדברי וו, היא האפשרות שהאטת ה-AI תוביל לקומודיטיזציה של שירותי AI. "התרחיש הגרוע ביותר עבור שבע המופלאות הוא אם זה יפגע בצפי שולי הרווח ובצמיחת הרווחים העתידית", הוא מזהיר. "בהתחשב בכך שרווחי החברות כאחוז מהתוצר כבר עכשיו נמצאים קרוב לשיא ההיסטורי, כל פגיעה בשולי הרווח תהיה משמעותית במיוחד".
הנתון המטריד ביותר בהקשר זה הוא המשקל העצום של חברה אחת בכל המערכת: "הצמיחה ברווחי Nvidia בשנה האחרונה מהווה כשליש מהגידול ברווח הכולל של שבע המופלאות", מציג וו. "האטה בהוצאות ההוניות הקשורות ל-AI תשפיע לרעה באופן מיידי על הרווחים של S&P-500."
וו מסביר שהביצועים החזקים של כלכלת ארה"ב ושל שוק המניות בארה"ב בשנתיים האחרונות קשורים במידה רבה לפריצת הדרך בתחום הבינה המלאכותית היוצרת (GenAI). העובדה שארה"ב מובילה על פני שאר העולם הן בפיתוח והן באימוץ הטכנולוגיה החדשה הייתה גורם מרכזי בביצועי היתר של המניות בארה"ב ושל הדולר", הוא מסביר.
המצב העדין הזה הופך את השוק לפגיע במיוחד לזעזועים. "העובדה שמניית Nvidia לא זזה לשום מקום בחצי השנה האחרונה רומזת שייתכן והגענו לשיא הציפיות המנופחות", אומר וו. "זה לא אומר שהבועה תתפוצץ מיד, אבל זה בהחלט אומר שכלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי יהיו פגיעים יותר לזעזועים בלתי צפויים בשנת 2025".
המסקנה של וו ברורה וחדה: "המציאות העגומה היא שביידן יותיר אחריו בועה וגירעון פיסקאלי עצום. זה לא הולך להיות טיול בפארק".
אפשר להרגיע, גם אם יש בועה סבירות נמוכה שהשוק הזה יסבול מירידות רציניות, בינתיים יפותחו פתרונות זולים "עממיים" במחירים סבירים לשימוש במחשב אישי, ממשקים של תוכנות רבות ל AI והדרכה מסיבית להפעלה ופיתוח יגדילו את הסקטור הזה וכל ירידה היא רק מדרגה לעליות נוספות
אנחנו בהתחלת הסוף.
צפי לגל עליות נוסף די חזק , אחרי התבססות של S&P 500 מעל 6000 נק'.
לאחריו, התרסקות מפוארת של לפחות 40%- עקב מינוף גבוה של החוב האמריקאי ותגובה מאוחרת של הבנק המרכזי למעבר מסביבה אינפלציונית לדפלציונית.
עוד בעיה וזאת עם הבינה המלאכותית.
במציאות אין בינה למחשב ולכן אי אפשר ללמד אותו דבר, אפשר לתכנת מחשב וזה מה שעושים. במציאות יש מחשבים מהירים מאד עם זכרון עצום ולכן אפשר די מהר למצוא מה שצריך בערך בשיטה שבה אנחנו מחפשים משהו בספריה אבל המחשב עושה את זה במהירות דמיונית אבל זה הכל, בנתיים. ללא אפשרות של בינה כל הסיפור של הבינה המלאכותית לא יתקדם ולכן גם הרבה משרות בקטע הזה יעלמו. במקום זה נראה לי שמקור הבינה הוא אנחנו וצריך לחקור את פעילות המוח ולנסות לבנות ממשק שיצליח לעבוד עם המחשב.