עשור של שלטון ליברלי מתקרב לסופו כשפייר פוליאב, מנהיג האופוזיציה השמרנית, צובר תמיכה חסרת תקדים ומבטיח לשנות את פני המדינה
הרוחות בקנדה סוערות, ונראה שעשור של שלטון ליברלי בניצוחו של ג'סטין טרודו קרוב להסתיים. משבר כלכלי, מחירים גואים, אינפלציה, ופשיעה, הביאו את ה"גולדן בוי" של קנדה, שבנה את עצמו בתור ראש ממשלה צעיר, דינמי ורגיש, לכדי סחרור. טרודו נמצא זה תקופה במשבר עם מפלגתו. רק באוקטובר האחרון הציבו מספר מחברי מפלגתו אולטימטום לפיו עליו להחליט אם להישאר כמנהיג המפלגה, אחרת יודח. טרודו הצליח לפרק את הפלונטר הזה, אך רק לרגע קט. ביום שני האחרון חווה טרודו את הזעזוע שייתכן שיעלה לו בכיסאו – שרת האוצר ומי שהייתה יד ימינו, קריסטיה פרילנד, התפטרה בחטף תוך שהיא מצהירה שאין לה אמון בו. פרילנד הייתה אמורה לארגן את תגובת הממשלה לממשלו החדש של טראמפ, שאיים להטיל על קנדה ומקסיקו מכסי מגן בגובה של 25% אם לא יפעלו יותר כדי לעצור את ההגירה הבלתי חוקית לארה"ב. יחד עם פרילנד התפטר גם שר השיכון, שקרא לטרודו בפומבי להתפטר, ובסך הכל תשעה שרים התפטרו בשבוע האחרון מממשלתו.
קנדה כיום חווה משבר חמור, של אינפלציה, פשיעה משתוללת, ומשבר דיור חריף. תשע שנות טרודו לא הטיבו עם ארץ המייפל, שכאמור, חווה גל פשיעה חסר תקדים, אבטלה גואה, ומחסור בבתים. ממשלת טרודו, שדגלה במעורבות עמוקה בכלכלה, הטילה שורה של מיסים והיטלים, השנוא שבהם הוא מס הפחמן שנועד לצמצם שימוש בדלקים מבוססי פחמן, כחלק ממדיניות אקלימית ירוקה יותר. הסקרים השונים מראים שממשלתו של טרודו, היושבת במיעוט בבית המחוקקים זה ארבע שנים, איבדה את הפופולאריות שלה, וקסמו של הקוסם הצעיר פג בעיני הקנדים. אבל טרודו, למרות הכל, בונה על רשת ביטחון שמעניקה לו מפלגת השמאל השנייה בקנדה, המפלגה הדמוקרטית החדשה (NDP), שעל פי כל הסקרים צפויה להתרסק בבחירות, ועל כך שבניסיון לדחות את ההתרסקות, יעניקו לו חברי המפלגה עוד מספר חודשים בתפקיד, זאת למרות קריאה מפורשת של מנהיג ה-NDP ג'אגמיט סינג, לטרודו להתפטר.
על רקע המשבר המעמיק בממשלת טרודו והתערערות מעמדו בתוך מפלגתו, דמות אחת בפוליטיקה הקנדית צוברת תאוצה חסרת תקדים. פייר פוליאב, ראש האופוזיציה השמרנית המכונה 'טראמפ הקנדי', לא רק מזהה את חולשתו של טרודו – הוא גם מוכן לנצל אותה היטב. בשנתיים שלאחר בחירתו, פוליאב הוביל את האופוזיציה השמרנית להובלה עקבית בסקרים על חשבון הליברלים, ועל פי מצב הסקרים הנוכחי, צפויים השמרנים בראשותו לזכות בהישג כמעט חסר תקדים של 42%, כפול מעשרים ואחת האחוזים להם זוכים הליברלים, ומספר שהשמרנים לא זכו בו מעולם קודם לכן. למעשה, למעט בקוויבק, מובילים השמרנים על הליברלים בכל הפרובינציות בכמויות דו-ספרתיות, כשבחלקן הליברלים מגיעים למקום השלישי, אחרי השמרנים ומפלגת NDP השמאלית יותר. המספרים הללו מרשימים עוד יותר לאור העובדה שטרודו הצליח לגבור על שני קודמיו של פוליאב, ושהימין הקנדי לא ראה נתוני תמיכה כאלה במשך תקופה שנמדדת בעשורים.
אז מי הוא האיש שנחוש לצרף את טרודו למועדון מנהיגי המדינות לשעבר?
פייר פוליאב (45) נולד לאם יחידה בת 16, שמסרה אותו לאימוץ. הוא אומץ על ידי שני מורים בקלגרי, אלברטה, מעוז שמרני בקנדה הליברלית. הוא מחזיק בדעות ימניות נחרצות עוד מנערותו, וציין את מרגרט תאצ'ר כאחת מהגיבורות שלו. כסטודנט באוניברסיטת קלגרי, הוא זכה בפרס של עשרת אלפים דולר מראש הממשלה דאז ז'אן קרטיין, על חיבור בן 2,500 מילה שכתב על מה היה עושה לו היה ראש ממשלה. בחיבור הסביר פוליאב שעל הממשלה "להזיז את עצמה" מדרכו של האזרח ולא לפגוע בחירויותיו. הוא גם היה חלק מצוות מתנדבים שעבד עבור הפוליטיקאי השמרן סטוקוול דיי והורכב ברובו מגברים צעירים, וכינה את עצמו "מועדון קרב" כרפרנס לסרט שיצא באותן שנים. הימין הקנדי היה אז מרוסק בין מספר מפלגות, בהן המפלגה הפרוגרסיבית-שמרנית ומפלגת הרפורמה שלבסוף אוחדו בשנת 2003 תחת הנהגתו של סטיבן הרפר למפלגה השמרנית הנוכחית.
מן האוניברסיטה פוליאב דילג בקלילות לפרלמנט באוטווה, ונבחר בגיל 25 בלבד, מדיח את שר ההגנה הליברלי דאז דיוויד פראט מן המושב שבו החזיק. אחרי עבודה כמזכיר הפרלמנטרי של הרפר עצמו, הוא מונה לראשונה לתפקיד השר לרפורמה דמוקרטית בשנת 2013 ובהמשך שימש כשר התעסוקה עד שמפלגתו הובסה בבחירות. כחבר פרלמנט, פוליאב נודע בלשון חדה וכמי שלא מהסס לתקוף בחריפות את היריב. הוא שנון, מרבה להשתמש במשחקי מילים והתקפות מילוליות, וממש לא אכפת לו אם מישהו מרגיש נפגע. כחבר פרלמנט צעיר וטרי, הוא התמצב במהירות כדמות התקפית של מפלגתו, קודם באופוזיציה ולאחר מכן בממשלה, משלח עקיצות ועלבונות שהפכו אותו לדמות ידועה.
מקורבים וחברים שהכירו אותו, ציינו אותו כאדם חכם באופן בלתי רגיל, בעל חשיבה אסטרטגית, וכאמור, לשונו החדה הובילה אותו קדימה. כך למשל אמר על טרודו ש"אם הוא היה קורא את '1984' הוא עוד היה חושב שזה ספר הדרכה" ואף הוצא פעם מן המליאה לאחר שכינה את טרודו "הזוי" (wacko). גם חבריו למפלגה זכו למהלומות מלשונו החדה, בראשם ז'אן שאריי, שהיה מנהיג המפלגה הפרוגרסיבית-שמרנית בשלהי ימיה, ונמצא בפוליטיקה משנת 1984. שאריי התמודד מול פוליאב בשנת 2022 על ראשות השמרנים, ופוליאב חבט בו בלי רחמים, וניצח אותו כבר בסיבוב הראשון עם 70% מהקולות.
מרגע שהפך למנהיג השמרנים, פוליאב נקט בקו אגרסיבי נגד טרודו וממשלתו, ולא נתן להם דקה של חסד. הוא תקף אותם ללא רחם, וסרטונים שלו מביך את טרודו ושריו מפוזרים ברחבי יוטיוב. אבל טרודו הוא לא היחיד שפוליאב הביך, גם התקשורת הקנדית, שאינה ידועה בנטייתה ימינה זכתה ממנו למהלומות, כמו עיתונאי אחד שהתפרסם, לא בדרך שרצה: במסיבת עיתונאים שקיים במטע באוקטובר 2023 ניסה הכתב המדובר להציג את פוליאב, שלעס תפוח להנאתו, כאיש ימין קיצוני, הזוי, ובכלל, באור לא חיובי. אבל פוליאב, רגוע, שלו, וכאמור, מנשנש תפוח, ענה ואיתגר את הכתב, שהחל לגמגם ולהתבלבל, בקטע שהפך לויראלי.
פוליאב הוא גם תומך מושבע של ישראל. כמו רבים בימין העולה בעולם, הוא מתייצב לצד ישראל, ומגן עליה בנחרצות. בשבעה באוקטובר הוא גינה את החמאס בתקיפות, בעוד שלטרודו לקח יום שלם. מאז, יחד עם סגניתו היהודייה מליסה לנצמן, הוא תקף פעם אחר פעם את ממשלת טרודו על התגברות האנטישמיות במדינה. שבוע לאחר הטבח הוא הופיע במכון ללמידה יהודית בקנדה ואמר ש"חמאס אינו ארגון אקטיביסטי, ובטח שלא ממשלה, הוא כת מוות סאדיסטית שיש להשמיד" והוסיף ש"זהו רשע בצורתו המזוקקת ביותר, ויש להביס אותו". את התביעה הדרום אפריקנית נגד ישראל בהאג הוא כינה "התקפה חסרת בושה", הצהיר שממשלתו תפסיק לממן את אונר"א ובמלאת שנה לטבח הכריז שאם ישראל תשמיד את תכנית הגרעין האיראנית היא "תעניק מתנה לעולם".
כאמור, נכון לכתיבת שורות אלה הבחירות בקנדה רחוקות מאוד באופן רשמי. שנה שלמה. אבל נפילתו של טרודו, בהצבעת אי אמון או התפטרות תקדים אותן. אם בחירות אכן יתקיימו בקרוב, השמרנים בהובלת פוליאב צפויים לנצח בהן ברוב גדול, שלא היה מאז 1988. באם אכן ינצח, בירושלים יכולים לשמוח מאוד מעלייתו של עוד מנהיג אוהד, בעולם שבו כבר נמצאים טראמפ, מיליי, וחירט וילדרס.
Brilliant
לא הייתי חוגג כל כך מהר-
ראינו את זה עם מפלגת העבודה מלפני כעשור וחצי, עם המפלגה הדמוקרטית בארה״ב מלפני כ12 שנה ועם מקרון בצרפת כיום:
כאשר מנהיג השמאל המתון מגלה שבעיות כלכלה והגירה גורמות לו לאבד את הפופולריות לטובת מנהיג ימין כריזמטי עם דרך ברורה הוא הולך לחפש חברים בשמאל בקיצוני שבקיצוני בכל מחיר וכשזה מתפוצץ לו בפרצוף והקיצוניים הופכים דומיננטים בגוש השמאל הוא (או ממשיכיו) לא מודה בטעותו אלא רודף את הימין באמצעים משפטיים.
אני לא רואה סיבה להניח שזה יעבוד לפוליאב יותר טוב.