"רפואה לחינם": אח ודוקטורנט חושף את כשלי מערכת הבריאות

אריאל ברוורמן, אח במקצועו ודוקטורנט למדיניות בריאות התארח בפודקאסט "על המשמעות" עם תמיר דורטל על חוויותיו הקשות מתוך מסדרונות מערכת הבריאות בארץ, ועל כשלי המערכת הציבורית

אריאל ברוורמן התארח בפודקאסט "על המשמעות" עם תמיר דורטל. צילום מסך מתוך הסרטון

בפרק יוצא דופן של הפודקאסט "על המשמעות", התארח אריאל ברוורמן, אח במקצועו ודוקטורנט למדיניות בריאות, אצל עו"ד תמיר דורטל. בראיון חשוף ואמיץ, שיתף ברוורמן בחוויותיו הקשות מתוך מסדרונות מערכת הבריאות הישראלית, וחשף את כשליה הרבים של המערכת הציבורית. על רקע משבר הקורונה, שרק העצים את הבעיות הקיימות, קולו של ברוורמן מהדהד כזעקה מתוך מציאות עגומה, שבה חולים מוזנחים וצוותים רפואיים קורסים תחת העומס.

"מערכת הבריאות בישראל נמצאת בסוג של קריסה כרונית."

ברוורמן מתאר את עבודת הצוותים הרפואיים כ"כיבוי שרפות" מתמשך. המחסור בתקינה ובכוח אדם מוביל לכך שהמערכת מתקשה לתת מענה ראוי לכל החולים. "אנחנו רודפים אחרי הזנב של עצמנו", הוא אומר, ומסביר כיצד העומס הבלתי פוסק מונע מהצוותים לתת את הטיפול המיטבי. הבעיה, לדבריו, אינה רק מחסור בתקציבים, אלא גם ניהול כושל ורגולציה לא יעילה.

"הרגולטור הוא גם המתקצב, וזה ניגוד עניינים מטורף."

ברוורמן מצביע על בעיית ניגוד העניינים המובנית במערכת הבריאות הישראלית. משרד הבריאות, שהוא הגורם האחראי על קביעת התקנים ועל איכות הטיפול, הוא גם זה שמתקצב את המערכת. כתוצאה מכך, אין תמריץ אמיתי לשיפור המצב, כל עוד המערכת לא קורסת לחלוטין. ברוורמן משווה את המצב לטייס שחייב לעמוד בכללי בטיחות נוקשים, בעוד שבמערכת הבריאות אין רגולציה דומה שתבטיח את איכות הטיפול.

"השאיפה לשוויון תביא את כולנו למכנה משותף נמוך יותר."

ברוורמן מותח ביקורת על הניסיון לכפות שוויון מוחלט במערכת הבריאות. לדבריו, רפואה היא מוצר שיש לו עלות, וניסיון להעניק לכולם את אותו טיפול, ללא קשר ליכולת התשלום, יוביל בהכרח לירידה באיכות. הוא טוען כי דיכוי הרפואה הפרטית פוגע במערכת הציבורית, בכך שהוא מונע מאנשים אמידים לקבל טיפול במסגרת פרטית ובכך להקל על העומס במערכת הציבורית. "אנשים לא נתפס להם שרפואה זה מוצר, זה עולה כסף", הוא אומר, ומוסיף כי השאיפה לשוויון מוחלט היא "מושג אוטופי".

הראיון עם אריאל ברוורמן חושף תמונה קשה ומדאיגה של מערכת הבריאות בישראל. הבעיות המבניות, ניגוד העניינים והיעדר הרגולציה, כל אלה מובילים למצב שבו המערכת מתקשה לתפקד, והחולים הם אלה שמשלמים את המחיר. דבריו של ברוורמן, המגובים בניסיון רב שנים כאח במערכת, צריכים להוות קריאת השכמה לכל מי שמאמין כי ניתן להמשיך ולהתעלם מהמציאות העגומה.

עקבו אחרי הפודקאסט 'על המשמעות', בספוטיפיי, באזזספראוט, ויוטיוב. תמכו בתמיר וקחו חלק בהצלחה של פודקאסט מעמיק ומרתק באמצעות מנוי באתר מידה.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *