איפוס גיאופוליטי עולמי בשנת 2025

איראן על סף גרעיני, סין מתלבטת אם לקבל את יד השלום של טראמפ, וגרמניה בפני הכרעה: דיוויד וו מנתח את נקודת המפנה שתעצב את העולם

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג. צילום מסך מתוך סרטון ביוטיוב cbs

העולם ניצב על פרשת דרכים היסטורית, כך לפי דיוויד וו, אנליסט מאקרו בכיר. בפרק האחרון של הפודקאסט "ללא גבולות", וו מציג ניתוח נוקב של המצב הגיאופוליטי העולמי ומצביע על הזדמנות נדירה לשינוי כיוון – הזדמנות שטמונה דווקא בחזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן.

"מדיניות החוץ של ארה"ב תחת ביידן דחפה את העולם אל סף מלחמת עולם שלישית", קובע וו בפתח דבריו. "כהונתו השנייה של טראמפ מציעה הזדמנות לאתחול מחדש, אך הצלחתה תלויה במספר גורמים מכריעים."

אחד הגורמים המשמעותיים ביותר, לדברי וו, הוא היחסים בין ארה"ב לסין. טראמפ כבר שיגר הזמנה לנשיא שי ג'ינפינג להשתתף בטקס השבעתו, מהלך שוו מגדיר כ"מחווה כנה" שעשויה לסמן התחלה חדשה. "טראמפ לוקח סיכון פוליטי משמעותי", מסביר וו, "בימים אלה, כל מי שאינו נגד סין נתקל בחשדנות בוושינגטון."

בהקשר זה, וו מציין את הצהרתו הפומבית של טראמפ, שכינה את שי "איש מדהים" והכריז ש"ארה"ב וסין יכולות לפתור ביחד את כל בעיות העולם". "יש פתגם סיני ישן שאומר: אם לא תיכנס למאורת הנמר לא תתפוס את הגורים", מוסיף וו. "שי אינו נוטל יותר מדי סיכונים, אבל אם אי פעם היתה לו הזדמנות לקחת איזשהו סיכון, זה עכשיו."

וו מעריך שסיכויי קבלת ההזמנה על ידי שי עומדים על 66%, ומצביע על משבר הפנטניל כהזדמנות ראשונה לשיתוף פעולה. "גם טראמפ וגם שי צריכים עסקה, מסיבות שונות", הוא מסביר. "העסקה לא חייבת להיות כוללת. עסקת ביניים בשלב זה תעזור לבנות אמון, תגרום לשני הצדדים לחזור ולדבר – ותקנה זמן לשניהם."

במזרח התיכון, המצב מורכב אף יותר. וו צופה אפשרות למתקפה ישראלית נוספת על איראן ברבעון הראשון של 2025. "שלושה סבבים של תקיפות ישראליות על החות'ים לא נראה שפגעו באופן משמעותי ביכולת שלהם לשגר טילים ומל"טים", הוא מציין. "אלא אם ישראל תצליח איכשהו לעצור את המתקפות הללו, הלחץ על ירושלים לפעול ישירות נגד איראן יגבר."

"בזמן שמיליוני ישראלים נכנסים השבוע למקלטים", מתאר וו את המצב העכשווי, "מנהלי המו"מ של החמאס שוב מקשיחים את עמדותיהם והמשא ומתן על החטופים נעצר." מצב זה, לדבריו, מנוגד לחלוטין לרצונו של טראמפ להשיג הסכם בעזה לפני השבעתו, כדי שיוכל להתמקד בסדר העדיפויות המדיניות שלו, כמו נורמליזציה בין ישראל לסעודיה והקמת ברית אזורית נגד איראן.

וו מצביע על מה שהוא מכנה "מלכוד 22": "טראמפ צריך הפסקת אש בעזה כדי לגרום לסעודים לשבת עם הישראלים ולדון במה לעשות עם איראן. עם זאת, העובדה שאיראן נחלשה אך לא הובסה פירושה שחמאס עדיין יכולה להיאחז בתקווה להשיג עסקה טובה יותר על ידי המתנה."

לדברי וו, הפתרון עשוי להיות באולטימטום ישראלי לאיראן: "רסן את החות'ים, הפסק לחמש אותם, או שתסתכן במתקפה ישראלית ישירה". אם טהראן לא תציית, וו ממליץ על תקיפת "תשתיות שבהן משתמשות המולות ומשמרות המהפכה כדי לדכא את האוכלוסייה".

בזירה האירופית, וו מתמקד בבחירות הקרובות בגרמניה ב-25 בפברואר כנקודת מפתח. הוא מעריך שקואליציה של מרכז-ימין ומרכז-שמאל, ללא מפלגת הירוקים, תהיה התוצאה הטובה ביותר עבור גרמניה ואירופה. "15% הקולות בהם זכו הירוקים בבחירות 2021 העניקו להם השפעה בלתי פרופורציונלית על האופן בו תנוהל גרמניה", הוא מסביר, "ולמרבה הצער עבור גרמניה, רוב המדיניות שקידמו הירוקים היו מזיקים לעתידה הכלכלי ולמעמדה הגיאופוליטי של גרמניה בעולם."

וו מעריך שהסיכויים להקמת קואליציה כזו עומדים על 51% בלבד, בהתבסס על סקרי דעת הקהל העדכניים. "אם הסיכויים לקואליציית מרכז-ימין ומרכז-שמאל יעלו", הוא מציין, "זה יהיה די חיובי עבור שוק המניות הגרמני והאירו ב-2025."

"מה ש-2024 מוכיחה", מסכם וו, "זה שלא כל הפוליטיקאים נולדו שווים. חלקם, גם אם מעטים, אכן נישאים מעל כל היתר. בין אם אתה מסכים איתם פוליטית ובין אם לאו, מה שלטראמפ, פוטין ונתניהו יש במשותף, הוא שהם נוטלי סיכונים, הם משחקים שח בזמן שאחרים משחקים דמקה."

בסיכום דבריו, וו ממתין לאישור חיובי על השתתפותו של שי בהשבעת טראמפ כסימן לשיפור היחסים בין המעצמות. "אירופה זקוקה לאתחול הגלובלי לא פחות מכל אחד אחר", הוא מדגיש, "אבל המדינה הגדולה ביותר באירופה צריכה רוב שניתן לשליטה כדי להשיב לעצמה את כוחה." במזרח התיכון, לעומת זאת, וו צופה כי "הקרב המכריע עדיין לפנינו", מה שמשמעו "פרמיית סיכון גיאופוליטי גבוהה יותר במחיר הנפט – עד אז."

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *