מייקל אייזנברג: "על החרדים לקחת אחריות על ביטחונם וגם על עתידם הכלכלי"

מייקל אייזנברג התארח באולפן 'כור ההיתוך' עם שניאור ובר לשיחה על המצב הכלכלי בעקבות המלחמה, הבעיות במדינת הרווחה, שילוב חרדים בצבא ובעבודה, והמהפכה הכלכלית שמחולל מיליי

מייקל אייזנברג התארח באולפן 'כור ההיתוך' עם שניאור ובר. צילום מסך מתוך הסרטון

איש העסקים מייקל אייזנברג התארח לשיחת עומק עם שניאור ובר באולפן 'כור ההיתוך' על מצבה הכלכלי של מדינת ישראל בעקבות המלחמה, הבעיות במדינת הרווחה ותפיסת עולמו בנושא, שילוב חרדים בצה"ל ובשוק העבודה, הסכנה בהשקעה בחברות מפוקפקות וכיצד ניתן לזהות הונאה מבעוד מועד והמהפכה הכלכלית שמחולל נשיא ארגנטינה בארצו.

אייזנברג, שעלה לישראל מניו יורק לפני למעלה מ-30 שנה, משתף את סיפורו המרתק, תפיסותיו הכלכליות והחברתיות, והחזון שלו לעתיד מדינת ישראל. השיחה נוגעת במגוון נושאים אקטואליים, החל מהשפעות מלחמת אוקטובר ועד ליוזמות כלכליות וערכיות המעצבות את החברה הישראלית.

שורשים והתחלות: מהניו יורק לתל אביב

מייקל אייזנברג נולד וגדל בניו יורק, שם ספג ערכים יהודיים וחברתיים משמעותיים. את המהפך בחייו הוא מתאר כנקודת מפנה רוחנית וערכית שהתרחשה בישיבה, כאשר הרב יהודה עמיטל ז"ל הניע אותו לעלות לישראל ולהקים בה מפעל חיים. "החלטתי לעלות, להקים משפחה ולהשפיע מתוך עשייה. זאת הייתה המצווה הגדולה ביותר בעיניי," הוא משתף.

כיום, כאב לשמונה וסב לנכדים, הוא מנהל קרן השקעות בסך מיליארד דולר, מוביל ארגונים חברתיים כמו "השומר החדש", וכותב ספרים המשלבים תורה וכלכלה מודרנית.

השביעי באוקטובר: רגע של כאב והתעלות

כשהשיחה עוברת לאירועי השביעי באוקטובר, קולו של אייזנברג נשבר. משפחתו איבדה שני בני דודים במהלך הלחימה, וילדיו וחתניו שירתו בחזית. "זה היה רגע של כאב אינסופי, אבל גם רגע של גילוי – דור מדהים של גיבורים, עם ערכיות ואחריות הדדית שאין לה אח ורע."

לדבריו, האירועים חשפו לא רק את עומק המשבר אלא גם את האחדות הלאומית הפוטנציאלית. "למדנו מי אנחנו כעם. גילינו כוחות שחשבנו שאבדו בתוך המסכים, והתברר שהדור הצעיר הוא הדור של הגיבורים האמיתיים."

ישראל בצומת עולמי: ארבע מהפכות שמעצבות את העתיד

אייזנברג מדבר על ארבע מהפכות עולמיות שמשפיעות ישירות על ישראל:

  • השינוי הגיאופוליטי – העולם הופך רב-כותבי, וההגמוניה האמריקאית נסוגה.
  • האתגרים לדמוקרטיה – משברים פוליטיים ברחבי העולם משפיעים גם על ישראל, שבה משילות הפכה לסוגיה מרכזית.
  • קריסת מדינת הרווחה – מודלים כלכליים של מדינת הרווחה לא מצליחים לעמוד בקצב הדרישות, במיוחד באירופה ובישראל.
  • מהפכת הבינה המלאכותית – השפעתה משנה את שוק העבודה, החברה והכלכלה בקצב חסר תקדים.

לדבריו, ישראל צריכה לאמץ חשיבה מעצמתית, שתשלב טכנולוגיה עם ערכים, כדי להוביל במזרח התיכון ובעולם כולו. "לאורך ההיסטוריה, אברהם אבינו הראה לנו מהי אחריות אוניברסלית. גם אנחנו צריכים לשאוף להיות חוד החנית של הערכים והטכנולוגיה בעולם", הוא מדגיש.

יוזמות כלכליות וחברתיות: החרדים, הצבא וההייטק

בשיחה נרחבת על החברה החרדית, מתאר אייזנברג את הצורך בשינוי יסודי. הוא מדבר על יוזמה להקמת "משמר אזרחי" בשכונות חרדיות, במטרה לשפר את הביטחון ולהוביל לשותפות רחבה יותר בחברה הישראלית. "על החרדים לקחת אחריות על ביטחונם וגם על עתידם הכלכלי. אי אפשר להמשיך להסתמך על מדינת רווחה קורסת".

לדבריו, שילוב חרדים בשוק העבודה – במיוחד בהייטק – נתקל במכשולים גדולים, בעיקר מחסור בחינוך בסיסי כמו אנגלית ומתמטיקה. "אי אפשר להתחיל ללמוד אנגלית בגיל 20 ולצפות להצליח. זה פשוט לא עובד", הוא אומר. הוא מציין כי למרות האתגרים, ישנם צעירים חרדים המובילים שינוי, אך "המהפכה האמיתית תבוא מהדור הצעיר, ולא מהמנהיגות הנוכחית".

יזמות ישראלית: התקווה לעתיד

אייזנברג לא מסתיר את התפעלותו מהיזמות הישראלית, שמתפקדת כמנוע צמיחה לאומי גם בזמני משבר. "אין עוד מדינה בעולם שבה האזרחים הם כאלה יזמים, לא רק בהייטק, אלא גם ביוזמות חברתיות". הוא מזכיר ארגונים כמו זק"א, יד שרה, ושלוה כדוגמאות לכך שישראל מובילה ברוח ההתנדבות והיזמות החברתית.

לדבריו, היזמות היא המפתח לעתיד כלכלי וחברתי חזק יותר. "אנחנו צריכים לשחרר את הכלכלה מהרגלי הרגולציה המיותרים ולעודד יותר חופש פעולה ויצירתיות".

החזון לעתיד: חברה ערכית וכלכלה משגשגת

כשהוא מתבקש לתאר את ישראל בעוד 30-40 שנה, חזונו של אייזנברג ברור:

  • אפס עוני – מדינה שבה כל אזרח זוכה להזדמנות שווה לצמיחה כלכלית וחברתית.
  • יזמות פורחת – חברה שממשיכה להוביל בטכנולוגיה ובחדשנות.
  • השראה עולמית – מדינה המפיצה ערכים יהודיים אוניברסליים של צדק, מוסר וכבוד האדם.

"התורה והכלכלה משתלבות ליצירת מודל ייחודי לעולם. אנחנו חייבים לאמץ חזון של עצמאות ואחריות אישית ולאומית, ולהמשיך לשאוף להיות אור לגויים", הוא מסכם.

פודקאסט 'כור ההיתוך' בספוטיפיי ויוטיוב הפך לקול חשוב ומשמעותי בשיח הציבורי, הודות לתמיכה שלכם. בואו לקחת חלק והיו שותפים בפעילות של שניאור ובר באמצעות הלינק המצורף.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *