בג"ץ פוגע ביכולת להחזיר את החטופים

מהמאבק על שחרור רון ארד ועד משא ומתן על חטופי עזה: כיצד התערבות בג"ץ פוגעת ביכולת המיקוח של ישראל

רון ארד ומליאת בית המשפט העליון. צילום: דובר צה״ל; דוברות הרשות השופטת

בצל ההאשמות על טרפוד עסקת חטופים, ישנו גורם נוסף שאין מחלוקת כי הוא טומן את ידיו עמוק-עמוק בנבכי המשא ומתן לעסקאות להשבת חטופים, אך משום מה נעדר כל התייחסות ציבורית על מעורבותו ופגיעתו בקלפי המיקוח שברשות ישראל בעסקאות הללו. לדאבון הלב, דווקא חלק מהזועקים "בעד עסקת חטופים בכל מחיר ומיד", הם בדיוק אלה ששומרים על אותו גורם מכל משמר. עו"ד יסכה בינה, ראש התנועה למשילות ודמוקרטיה עושה סדר במערכת המשפט.

עם ישראל, ומדינת ישראל מיום הקמתה, מתמודדים עם פראי אדם אכזריים המבקשים להרוג בנו ולהשמידנו. הדבר כופה על מדינת ישראל לפעול במגוון דרכים כדי להגן על קיומה, ועל חיי אזרחיה. אחד הכלים בהם מדינת ישראל השתמשה כדי לכפות על אויביה להשיב לידה את אזרחיה ולוחמיה שנפלו בידי אויב, הוא קלפי מיקוח.

זוכרים את רון ארד, גלעד שליט, הדר גולדין ואורון שאול? המשותף לכל אלה הוא שבית הדין הגבוה לצדק פגע, פעם אחר פעם, בעסקאות להשבתם ולמעשה, הרחיק את מדינת ישראל מהחלום שהם יגיעו לביתם בהקדם האפשרי ובעסקה הטובה ביותר. ארד, גולדין ושאול עדיין לא חזרו. שליט חזר בעסקה שתוצאותיה היו נהרות של דם, אונס וחורבן מהגדול שידעה מדינת ישראל.

עוד אחרי נפילתו בשבי של רון ארד, מדינת ישראל שבתה 21 לבנונים כדי שיהוו קלפי מיקוח לשחרורו. בית המשפט דחה עתירות לשחרורם עד שנת 2000, בה בית המשפט, בהרכב מורחב, הפך פס"ד, שניתן כמה שנים לפני כן, שאישר את המעצר המנהלי בו הוחזקו כקלפי המיקוח על ידי המדינה לצורך שיחרורו.

נשיא בית המשפט אהרן ברק חזר בו מעמדתו, הקצין את הגנתו על "זכויות אדם", ולדברי בתיה ארד, אמו של רון: "השופטים הפקירו את רון ארד. צה"ל הוא הגורם המקצועי בעניין העצורים ובג"צ קבע בניגוד לעמדתו. בית המשפט בגד במדינה ועם כל הכבוד לשופטים, הם לא היו יום אחד במצבי".

במשך שנים ארוכות פעלה המדינה בהתאם לחוות דעת של מי שהיה בשנת 2004 היועץ המשפטי לממשלה, עוה"ד מני מזוז, אשר קבעה כי אין לשמור גופות מחבלים המוחזקות בידי צה"ל לצורך שימוש כקלפי מיקוח להחזרת חטופים ושבויים של מדינת ישראל. לאחר "צוק איתן" החליטו גורמי הביטחון בשנת 2016 לעדכן את מדיניותם ולשמור גופות מחבלים המשתייכים לארגון "חמאס" שנהרגו במהלך פיגועים כנגד ישראל, בהתאם לאמור בתקנה 133(3) לתקנות ההגנה (שעת חירום) 1945, וזאת לצורך שימוש במסגרת מו"מ עם ארגון הטרור חמאס להשבת גופות חטופים, ובפרט בניסיון להשיב את גופותיהם של סגן הדר גולדין וסמ"ר אורון שאול שנפלו בקרב ברצועת עזה וגופותיהם נחטפו ע"י חמאס.

משפחותיהם של מחבלים שגופותיהם הוחזקו בידי מדינת ישראל עתרו לבג"ץ בדרישה שיורה לצבא למסור את גופות המחבלים למשפחותיהם. בג"ץ קיבל את העתירה לדיון ובפסק הדין קבע כי על המדינה לשחרר את גופות המחבלים המוחזקות בידיה, ובכך לאבד את קלף המיקוח שהחזיקה לצורך השבת גופות חיילי צה"ל.

בשנת 2017, קבע בג"ץ בעתירה של האגודה לזכויות האזרח (יש לציין, ללא עתירה של אסיר ספציפי וללא זכות עמידה) כי שטח התא המינימאלי שצריכה המדינה להקצות לכל אסיר הינו 4 מ"ר לפחות, וזאת ללא שירותים ומקלחת, תוך רמיזה בנוגע לעתיד כי "כל המוסיף הרי זה משובח".

כתוצאה ישירה של העתירה, נדרשה המדינה לשחרר כ-1000 אסירים כבר בשנת 2018, מתוכם כ-300 אסירים ביטחוניים.

בבג"ץ 952/07 נקבע שיש להעניק טיפול רפואי למחבלים שנפצעו תוך כדי ניסיונות לרצוח ישראלים, באותם בתי חולים שבהם מטופלים קורבנותיהם.

באופן הזה, פסק דין אחר פסק דין, הפך בג"ץ את מתקני הכליאה של מדינת ישראל לנוחים ומזמינים עבור פעילי הטרור, פגע בהרתעה הישראלית וחיזק את המוטיבציה לביצוע פעולות טרור, ובסופו של דבר הפך את עלויות הכליאה של האסירים (מבחינת משאבי מרחב וכסף) לכאלו שאילצו את המדינה לשחרר לחופשי פעילי טרור.

בית המשפט העליון בשני כובעיו – ערכאת ערעורים ובג"ץ – מכרסם מזה עשורים בסמכויות שתי הרשויות האחיות שלו, המחוקקת והמבצעת. שופטי בית המשפט הפכו עצמם למקבלי החלטות במדיניות החוץ והביטחון של מדינת ישראל, במנותק מערכי העם, ללא סמכות וללא אחריות, כפי שצפוי שיהיה כאשר מי שמחליט לא נבחר על ידי העם.

לאחר טבח השבעה באוקטובר מדינת ישראל נקטה שוב פעולות שונות כדי לייצר לחץ על מחבלי עזה ולשחרר את החטופים שלנו, שנמקים במרתפיהם. אחד הכלים שמדינת השתמשה בהם הוא הגבלת הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועת עזה- ציוד ומזון עליהם השתלט חמאס ומוכר לתושבי הרצועה, וכך מתאפשר לו להמשיך את שליטתו ברצועה. ארגוני השמאל הקיצוני עתרו לבג"ץ ובמקום שבג"ץ ידחה את העתירה המופרכת, שלא התבססה על מקור עובדתי ואף לא צורף לה תצהיר, בג"ץ מיד ביקש את תגובת מערכת הביטחון.

מה זה עושה למחבלי עזה כשהם שומעים ששופט בית המשפט העליון, אומר "בית המשפט מעמיד את עצמו לרשותכם" לארגונים שעותרים להקל את הלחץ על מחבלי עזה? מה זה עושה להם כשהם יודעים ששופט דורש מפות כדי לראות להיכן מגיע הסיוע ההומניטרי?

ראו, לדוגמא, מקרה ואליד דקה, שהיה מחבל ערבי-ישראלי המעורב בחטיפתו ורציחתו בעינויים קשים את החייל משה תמם ז"ל, ומת בכלא הישראלי ממחלת הסרטן. המדינה סירבה למסור את גופתו לקבורה, שכן החזקתה שימשה קלף מיקוח מול חמאס לצורך קבלת גופות חטופים ישראליים.

בני משפחתו של דקה עתרו לבג"ץ, אשר במקום לדחות את העתירה, הוציא צו על תנאי כנגד שב"ס ושר הביטחון, הדורש מהם לנמק מדוע לא ישחררו את הגופה לקבורה. לבסוף, נדחתה עתירתם של משפחת דקה והמדינה מוסיפה להחזיק בגופתו, אולם מי יתקע לנו כף כי החמאס המתין לפס"ד בעתירה כדי לכלכל את צעדיו בעסקה המתגבשת, בעוד זמנם של החטופים אוזל?

על פי שיטת בג"ץ, בית המשפט קובע את המדיניות הביטחונית של ישראל, ובמקרים רבים- אף ללא מתן פסק דין. הדרישה של בג"ץ ממערכת הביטחון לענות על העתירה, פעמים רבות משיגה לעותרים את דרישתם בעתירה. גם הצבא כבר יודע שבית המשפט בישראל מחמיר אף יותר מהדין הבינלאומי.

ואני שואלת: איפה ההרתעה שלנו? איפה הכוח שלנו במשא ומתן? למי אנחנו דואגים יותר? לעם היושב בעזה או לחטופים שנמצאים במרתפי החמאס, במנהרות החשוכות, בתת-תנאים, חלקם המוחלט בגלל אותם אזרחים "בלתי מעורבים"?

יש במדינת ישראל גורם המתערב בשקט- בשקט, שוב ושוב, בעסקאות לשחרור חטופים ונעדרים והוא ממש לא פוליטי אלא משפטי. תפקידנו וחובתנו להאיר את הזרקור על הגורם הזה. להביא אל קדמת הבמה את המתרחש מאחורי הקלעים. על זה הייתי יוצאת לרחובות וזועקת "רפורמה עכשיו". עכשיו.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

11 תגובות למאמר

    1. כתבה מעניינת, גורם למחשבה עמוקה. מה הפתרונות? אם כולנו מבינים שבגץ פועל לא רק מעניינים מוסריים אלא מתוך קשרים עם ארגונים שנגד ישראל – ארגוני זכויות אדם שלמעשה תומכים במסרים של חמאס. דרך אגב משהו שנתקלתי בו באופן אישי, ארגוני זכויות אדם שתומכים בערכים של השמדת העם הציוני.

      כלומר בג"ץ של ישראל נלחץ בקלות ע"י גורמים כאלה לאינטרסים של ישראל. וזה אומר שראשי המערכת הצבאית פועלים מתוך פחד שהקהילה הבינל לא תוקיע אותם. הם לא מתנהלים מתוך חופש ואסטרטגיה לאומית.

      אז מה עושים? אם נחליף את השופטים וראשי שב"כ ומערכת הביטחון איך נוכל לשמור על התקינות ולוודא שגם האנשים החדשים לא יכנסו לאותם תבניות.
      הרי זאת בעיה מערכתית.
      צבא ארה"ב מממן דה פקטו את ראשי הצבא. אז כשהם מבקרים בוושינגטון ומקבלים הוראה לא להתקדם אגרסיבים בעזה… הם יסכימו לזה כי תקציב ארה"ב זה תקציב הצבא.

      זאת בעיה מערכתית. צריך לפתור אותה ברמה מערכתית. עוד וועדת חקירה לא תשנה את המהות. אנחנו מדינה במצור מערכתי של גורמים עוינים. ויש קשרים פנימיים בין הצבא לרשות הפלסטינית, בקיצור בעיות מוסריות מכל כיוון.

      צריך שהעם יסמוך על הממשלה, (מבחינתי שתהיה ממשלת איחוד שמאל וימין, ולהוריד שרים מסויימים כדי שהעם יוכל לסמוך על הממשלה) כשהממשלה תהיה לגיטימית. אז צריך לבנות את המערכות מחדש.
      זה לא משהו בלתי אפשרי. כי אנחנו מדינה זעירה, אפשר להחליף את ראשי המערכת ולהחליף את שיטת המימון והתגמול. אבל חשוב שזה יעשה מתוך בחירה של העם ולא במהלך אלים נגד השמאל. חייבים לשלב שמאל וימין – אנחנו עם אחד.
      והכי חשוב לאסור את ארגוני זכויות האדם הבינלאומיים. שכרגע מקבלים מימון ישיר מחמאס הבינל – האחים המוסלמים.

  1. הוא לא ענה לכתב 14 אם הוא זה שהפעיל את המרגל, ובעבר זיהה תהליכים נאציים בעם היהודי. הרמטכ"ל מאיים לגרור אתו את כולם, כי כץ מחייב אותו לתת תדריכים. גם העליון הרקוב בלחץ, שאפשר לאויב להגיע לקווים, וכך גם לפיד בוער ופולט שטויות בין היתר טוען שהוא הרוב ומדבר על מלחמה, ברחובות לפיד ללא בגרות? ללא תמיכה כספית ומדינית של ביידן, אתם ממש כלום ?
    מדוע לא הופעל נוהל שכן במשטרה. צריך לבדוק עם כל הגורמים הרלוונטיים כמו מפקד מחוז דרום, ראש אגף המבצעים והמפכ"ל, מי מהם עודכן בהפעלה, ואם לא עודכן – אז מדובר לכאורה במרידה בכוונת מכוון. לו מחוז דרום היה מעודכן בהפעלה, זה יכול היה להשפיע על פעילויות שהתרחשו בגזרה כדוגמת מסיבת הנובה ועדכון תחנות המשטרה הסמוכות לעוטף. מדוע לא מפרסמים את הפקודה שקיבל צוות טקילה, שנרצח. מי שעושה הדממה ,ומבטל כוננות עם שחר ,אבל טורח לשלוח לכל אנשיו שלא להתקרב לעוטף ,מקרקע מסוקים , הולך לישון המפקד (הרצי) מודע מ 4 בבוקר ,ותכנן ישיבה ל 8 וחצי ,שר הבטחון מקבל טלפונים מראשי ראשויות ואומר " נטפל + מרגל שמסתירים ובמקום עוצרים גיבורי ישראל חיילי מילואים ומענים אותם במרתפי השב"כ. אגב סמרטוט הריצפה הפוליטי, גאלאנט, מוטרד רק מנפילת השב"כ. נפילה למי הוא לא פירט, לכאורה עוד מעוז שכנופיית הממרידים מקפלן, בתמיכה כספית ומדינית של ממשל ביידן, מפסידה. לכאורה, מטרת שליחת צוות טקילה כנראה בכדי לפקח על שמרצחי החמאס, שלא יחרגו ממספר מצומצם שסוכם עם ראש השב"כ, כקרבן שמקריבים למען הפלת ממשלה נבחרת שנבחרה כחוק בבחירות דמוקרטיות. צוות טקילה נשלח אחרי ישיבה לילית. מדוע לא עודכן הדרג המדיני, לכאורה, מרידה בדרג המדיני. עדינה משה שחזרה מהשבי: אני טוענת שהייתה בגידה, איזה קודקוד או איזה איש מחובר מאוד לצבא, החליט שהוא עושה מעשה. בבקשה, אני מתחננת. הורגים אותי: הם רצחו ערפו ראשים לחיילים, שרפו ילדיהם לעיני האמא הנאנסת והרצי ישן במתיקות.

    1. מי שמאפשר לחמאס ןאיראן לעשות את מה שעשו זה אנשים כמוכם, מלאי שנאה, קטני מחשבה ושעסוקים בזריעת מחלוקות בין אזרחי המדינה. הם תקפו אותנו כשראו שאנו מפולגים ועל כן חלשים יותר. והנה, לא למדנו כלום, ואנשים כמוך ממשיכים לפלג והשניא

  2. ברור שבגץ הוא טוב לחמאס ולא טוב למדינה
    בג״ץ הוא בית משפט שיש לו מדינה לא משנה מה חושבים הטיפשים
    הכוח שצבר בג״ץ הוא לא הגיוני במדינה שמוקפת ברוצחים צמאי דם
    השמאל מגן על בגץ וזה הדדי התוכן של בג״ץ מלא בזכות ארגוני שמאל שונאי דמוקרטיה ואוהבי שליטה

  3. לענין התערבות בג"ץ כבר נכתבו פתרונות כאלה ואחרים.
    א. לא להגיב לדרישת בג"ץ על עתירות של הרשות הפלסטינית ושל משפחות האויב, בהוראת הדרג המידני, ראש הממשלה ושר הביטחון, באישור הממשלה.
    ב. לא להגיב לדרישת בג"ץ על עתירות של מדינות זרות, זוכרים אוקרינה, בהוראת הדרג המידני, ראש הממשלה ושר החוץ, באישור הממשלה.
    ג. להתחיל לטפל בחוק יסוד : השפיטה, להגדיר את בעלי זכות העמידה.
    ד. פסיקות הדוחות את העתירה אך כוללות רמיזות לגבי החלטות בעתיד, לא יתקבלו. לא שונה מהנחת אקדח על השולחן.
    ה. כל פנייה לדרישה של בג"ץ לגבי מדיניות ביטחון פנים-טרור-מדינות אויב או מדיניות חוץ, לא ייענו על ידי הממשלה, ובהוראה מפורשת ליועמש או לפרקליטות הם יהיו מנועים מלהגיש תגובת מדינה מטעמם.
    ו. כל פסיקה שהי בפרשנות מורחבת בניגוד ללשון החוק, לא תייושם.
    ז. להקים מערכת ביקורת על הפרקליטות, על היועמש, ולבתי המשפט. (לא אוהב את זה, כי מהר מאוד נצטרך להקים מערכת ביקורת על הביקורת , או לחשוב על משאלי עם ממוחשבים לגבי נושאים מסויימים).
    ח. לא לאפשר קיום ישיבות בג"ץ על נושאים הקשורים לעצמם, בפרט נושאים עם ניגוד עניינים מובנה, כגון בחירת נשיא בית המשפט העליון. לא לאפשר שינויים ברשימת המנועים עיניניים של כל שופט. כל ניגוד עניינים של שופט, יהיה בסיס להדחתו.
    ט. לא לפחד מבג"ץ ולהחזיר לו כנדרש. על כל פסיקה לחוקק חוק מתאים ומוגדר היטב ההופך את הפסיקה לחד פעמית ולא לתקדים.

    רשימה חלקית. אפשר להרחיב…..

  4. רק ביחד ננצח. כשתהיה תקשורת ומטרות מובנות יהיה אפשר שוב לפעול באופן שלא מנוגד אלא במערכת בריאה של איזונים ובלמים של מערכת עובדת.
    זה מתחיל מלמעלה . כי כשזה לא עובד זה פשוט לא עובד. רק ניהול אסרטיבי ונכון יהיה בשורת ברכה לכולנו.

  5. רק ביחד ננצח. כשתהיה תקשורת ומטרות מובנות יהיה אפשר שוב לפעול באופן שלא מנוגד אלא במערכת בריאה של איזונים ובלמים של מערכת עובדת.
    זה מתחיל מלמעלה . כי כשזה לא עובד זה פשוט לא עובד. רק ניהול אסרטיבי ונכון יהיה בשורת ברכה לכולנו.

  6. בג"ץ השנוא עושה ככל יכולתו להרוס לנו את החיים.יש צורך דחוף ברפורמה שתוריד את לובשי הגלימות השחורות למקום שהם ראויים לו.הם אזרחים ככל האזרחים .אנחנו בחרנו ממשלה והממשלה צריכה לשלוט.זו דמוקרטיה.הפאשיסטים השנואים מעוררים גועל נפש.