למה טראמפ צריך להציל את טיקטוק?

הנשיא המיועד מבטיח שלום עולמי – אך המומנטום בשטח מצביע על כיוון אחר לגמרי

אפליקציית טיקטוק והנשיא טראמפ. צילום: Solen Feyissa, CC BY-SA 2.0; הבית הלבן, נחלת הכלל

שלום עולמי או אשליה מסוכנת? דיוויד וו, המומחה המוביל לשווקים גלובליים, מציג בפרק החדש של הפודקאסט שלו ניתוח מקיף של האתגרים והסיכונים במדיניות החוץ של טראמפ לקראת 2025, תוך שהוא מצביע על ההשלכות הדרמטיות הצפויות לשווקים הפיננסיים.

וו פותח בתזכורת מעניינת: דונלד טראמפ היה הנשיא האמריקאי הראשון מאז ג'ימי קרטר שנמנע מלהכניס כוחות אמריקאיים לסכסוכים חדשים. כעת, עם הבטחתו לסיים את המלחמה באוקראינה ולהביא שלום למזרח התיכון, טראמפ מציב יעד שאפתני במיוחד. בנוסף, בנוגע ליחסי סין-ארה"ב, טראמפ כבר הצהיר על כוונותיו החיוביות כשכינה את שי ג'ינפינג "חבר" והביע אמונה שסין וארה"ב יכולות לפתור יחדיו את כל בעיות העולם.

"שלום עולמי הוא משימה שאפתנית בהתחשב ברמת העוינות הקיימת בין העולם החד-קוטבי לעולם הרב-קוטבי כיום", מסביר וו, אך מציין שלטראמפ יש שני יתרונות משמעותיים: "הוא לא נושא עמו שום מטען אידיאולוגי, ואין לו בעיה ללכלך את הידיים". עדות לכך, מזכיר וו, היא העובדה שטראמפ היה הנשיא האמריקאי הראשון שאי פעם ביקר בצפון קוריאה בעת כהונתו.

בנוגע לאוקראינה, וו מצייר תמונה מדאיגה. למרות הבטחתו של טראמפ לסיים את המלחמה תוך 24 שעות, המציאות מורכבת יותר. בראיון לרויטרס השבוע, יועצי טראמפ הודו שהמלחמה צפויה להימשך חודשים ארוכים. "המצב נראה נואש יותר ויותר עבור אוקראינה", קובע וו, ומסביר כי הכוחות הרוסיים מחזיקים כבר ברוב טורצק וצ'אסיב-יאר, ונמצאים במרחק קצר מפוקרובסק, קופיאנסק ולימאן. "לא רק שהטילים ארוכי הטווח של נאט"ו מתקשים מול מערכות ההגנה האווירית של רוסיה, אלא שלאוקראינה פשוט אוזלים הגברים", כפי שהודה מרקו רוביו, מינויו של טראמפ למזכיר המדינה.

המשמעות, לפי וו, היא שלפוטין אין דחיפות לסיים את המלחמה. "מלחמת ההתשה משחקת לטובתו, בכך שעמדת המיקוח של רוסיה רק תתחזק מכאן והלאה". הקרמלין אף דחה את הצעתו של טראמפ להקמת אזור חיץ בין רוסיה לאוקראינה שבו יפטרלו כוחות צרפתים ובריטים. "פוטין לא יעשה טעות דומה לזו שנעשתה בהסכם מינסק", מסביר וו, בהתייחסו להודאתה של אנג'לה מרקל ב-2022 שההסכם נועד רק לקנות זמן לאוקראינה.

בהקשר הסיני, וו מזהה הזדמנות מעניינת דווקא בסוגיית טיקטוק. "טיקטוק מהווה הזדמנות עבור טראמפ להראות שעשיית עסקאות עם סין עדיפה על פני עשיית סין לאויבת", הוא מסביר. הדיווחים על מכירה אפשרית לאילון מאסק מסמנים, לדעתו, כיוון מבטיח. "מכירת טיקטוק לידיו היא הפתרון ההגיוני ביותר לבעיה", קובע וו, ומציין שמייק וולץ, היועץ המיועד לביטחון לאומי של טראמפ, כבר הצהיר על נכונות להוציא צו נשיאותי שיקנה זמן למציאת פתרון.

וו מתייחס בהרחבה לחששות בוול סטריט בנוגע למכסים. הוא מעריך שהסיכוי למכסים גורפים על סין אינו עולה על 30%, בעיקר משום שסין מהווה כיום רק 13% מסך היבוא האמריקאי. "טראמפ עשוי להחליט שעדיף לארה"ב לגרום לסין לקנות יותר סחורות אמריקאיות ולייצר יותר מוצרים בתוך ארצות הברית", הוא מסביר. לגבי מקסיקו וקנדה, המהוות כמעט 30% מהיבוא האמריקאי, וו רואה סיכוי נמוך למכסים משמעותיים, בין היתר בגלל הצורך של טראמפ בשיתוף הפעולה של מקסיקו בנושא ההגירה.

בסיכומו של דבר, וו מזהיר מפני תנודתיות גבוהה בשווקים. "התרחיש הטוב ביותר עבור השוק הוא אם עד תחילת הקיץ, הכוחות הרוסיים יתגברו על מה שנותר מההגנה האוקראינית… ויחליטו לעצור". הוא מציין כי שלום עולמי, אם יושג, יהיה שורי עבור סחורות תעשייתיות ומניות התיירות, אך דובי עבור הזהב והמניות הביטחוניות. בנוסף, וו צופה תשואה עודפת לאג"ח הנומינליות על פני האג"ח צמודות האינפלציה.

"אז תאחזו חזק בכסא", מסכם וו את הצפוי בשווקים ב-2025, "זו הולכת להיות רכבת הרים".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *