מהסרת הסנקציות על המתנחלים, דרך עסקת החטופים ועד יחסי ישראל-סעודיה: המשמעויות המרכזיות של חזרת טראמפ לבית הלבן עבור ישראל
חזרתו של דונלד טראמפ
דונלד טראמפ חזר אל הבית הלבן כנשיא ארצות הברית בפעם השניה. חוץ מהרפובליקנים האמריקאים וגם קבוצה לא מבוטלת של דמוקרטים, נושאים אליו עיניים גם אזרחי ישראל. הימין הישראלי חיכה לרגע הזה במשך כל חודשי המלחמה, אולי גם לפני כן. יש שחיכו מהרגע שסיים את הקדנציה הראשונה שלו.
מי "דחף" לעסקת החטופים?
השורות הללו נכתבות ביום בו חזרו שלוש חטופות ישראליות משבי חמאס ונדמה שאי אפשר לנתק בין האירועים. יש האומרים כי עסקת החטופים התאפשרה משום שטראמפ מעוניין לרשום לעצמו הישג טרם החלה כהונתו. יש האומרים כי פעל על פי תכתיב של ממשל ביידן היוצא תוך שיתוף פעולה מפתיע למדי בין אנשי שני הממשלים. נורת אזהרה צריכה להדלק מהאופן בו הודיע טראמפ יותר מפעם אחת ש"העסקה נחתמה" כאשר בפועל עדיין לא הושג כל הסכם. בשלב מסוים אף איים ש"יהיו צרות" אם לא תחתם. זמן קצר לאחר שחרורן של החטופות אמר: "הפסקת האש האגדית – רק בזכות הנצחון ההסטורי שלנו" והוסיף: "שחררנו את החטופים, והם ימשיכו להגיע. ושימו לב שזה קרה יום לפני שנכנסנו לבית הלבן, למרות שהממשל האחר אומר שזה לא בזכותנו, שזה בזכותו. אה, אז זה במקרה קורה יום לפני שנכנסתי למשרד?" אגב, מייקל וולץ יועצו של טראמפ לבטחון לאומי נפגש עם משפחות חטופים והבטיח להן כי ארה"ב מחוייבת ליישום כל שלבי העסקה. הוא אף הבטיח כי חמאס לא ישלוט יותר ברצועת עזה. סטיב וויטקוף, שליחו של טראמפ למזרח התיכון, צפוי להגיע לעזה כדי לפקח על יישום ההסכם. על וויטקוף אמר טראמפ כי הוא מתווך מצוין "איזו עבודה. הממשל הנכנס שלנו השיג את זה כל במזרח התיכון בפחות משלושה חודשים – בלי שאני עדיין הנשיא". אחד הרעיונות שכבר עלו לגבי עתידה של עזה הוא להעביר את תושביה למדינה אחרת במהלך שיקומה.
יתכן כי התנהלותו נובעת מהיותו איש עסקים מנוסה ש"סוגר עסקאות" ויתכן כי זה מעיד על סוג של פטרונות כלפי ישראל של מי שמודע היטב לכמיהה לכהונתו. זה המקום לומר שאחד הלקחים החשובים ביותר מהמלחמה שמתרחשת מאז השבעה באוקטובר הוא החשיבות של עצמאותה של ישראל, גם בהיבט יצור הנשק, כדי לצמצם עד כמה שניתן את תלותה במדינות אחרות, בכללן גם "ידידתה הטובה ביותר".
הכוורת הפרו-ישראלית של טראמפ
רבים מהישראלים נאחזים באופייה של הכוורת החדשה שמקיפה את טראמפ שחלקיה נשמעים כמו תאומים אידאולוגיים של ברוך מרזל או דניאלה וייס. זכור בודאי מזכיר המדינה מרקו רוביו ונחישותו כלפי חמאס.
מבזק חדשות,
נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ מתכוון למנות את מרקו רוביו לשר החוץ.
בסרטון רואים את מרקו רוביו עונה לפרו-פלסטינים מה הוא חושב על ארגון הטרור חמאס. pic.twitter.com/kZwngK7Zw0— אבי מלכי (@Avi_Malki) November 12, 2024
לפני מספר ימים אף הצהיר כי הוא יהיה חלק מהממשל הפרו ישראלי ביותר בהסטוריה והבטיח להסיר, למשל, סנקציות נגד מתיישבים ביהודה ושומרון. גם טיפול בצווי המעצר של בית הדין בהאג שהוצאו נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הבטחון לשעבר גלנט הוא אחד היעדים הראשונים של טראמפ. מרשים אף לשמוע את התבטאויותיו של שגריר ארה"ב לישראל המיועד מייק האקבי, למשל, לגבי יהודה ושומרון. זכורה גם שגרירת ארה"ב לאו"ם אליס סטפניק שעומדת לצד ישראל במאבקה נגד איראן.
אין זה סוד שבתקופת כהונתו של הנשיא ביידן הוטל מעין אמברגו, חלקי לפחות, על ישראל ומשלוחי נשק בוטלו או עוכבו. נראה כי תחת טראמפ לא תתקשה ישראל לקבל חימושים שישנו את המערכה בעזה ובלבנון, אם זו תתחדש. זאת מתוך מטרתו של טראמפ לסיים את המלחמה. גם לצורך תקיפה באיראן תזדקק ישראל לעזרתה של אמריקה הגדולה, על כן ההצהרות של מאוכזבי טראמפ שגורסים ש"לחץ" עלינו יותר מדי להגיע במהירות לעסקת חטופים שטומנת בחובה מחירים איומים, יצטרכו להמתין מעט בטרם יוותרו על חלקה בתקיפה עתידית של הגרעין האיראני.
אהדתו של טראמפ ליהודים אינה מוטלת בספק, גם מתוך קירבה משפחתית, כידוע. ראינו אותו מתפלל בקבר הרבי בניו יורק, הוא היה הנשיא האמריקאי הראשון שביקר בכותל, הוא גם הראשון שפגש מנהיג חסידי בבית הלבן. גם בעימותים שלו מול קמלה האריס ובכנסים הרבים שערך ציין ללא הרף את מחוייבותו כלפי ישראל. אי אפשר היה שלא להתרגש מהדברים שנשא בטקס ההשבעה הרב ד"ר ארי ברמן נשיא "ישיבה יוניברסיטי". ניכר כי חזרתו אל הבית הלבן תקדם גם את הנורמליזציה עם ערב הסעודית שהממשל האמריקאי על כהונותיו השונות מרבה לנופף בה.
נאום ההשבעה
נראה כי דונלד טראמפ מעולם לא היה רציני ונחוש יותר מאשר בנאום השבעתו, הגם שיכול היה לרגעים להיות מבודח כהרגלו, ודאי לאור נצחונו המרשים, הוא לא הרשה לעצמו לסטות לשניה אחת מדבריו הנוקבים גם כנגד הממשל הקודם וגם באשר לתכניות העצומות העתידיות אותן הציג. חדור אמונה עמוקה דיבר טראמפ – בלהט שבישראל ודאי היו מכנים אותו 'משיחי' – על השבת האומה האמריקאית אל ההובלה העולמית ואל תור הזהב. בחזונו, ארצות הברית תהווה מופת לעולם כולו – מדינית, כלכלית וחדשנית. היא תהיה מעצמה שתשכין שלום ותאחד את העם – הכל תחת השגחת האל. טראמפ "בא לעבוד" מהרגע הראשון, מצהיר בפני האמריקאים כי תם השפל, מבין היטב כי ממשל צריך לפעול על מנת לזכות באמון העם עליו הוא מוכן יותר מאי פעם להלחם, מאמין מתוך שליחות נבואית כמעט כי ניצל מנסיונות ההתנקשות בו To Make America Great Again. הוא מתכוון לעצור כל כניסה לא חוקית לתחומה של ארצות הברית, להכריז על מצב חירום לאומי בגבול הדרומי, לגרש זרים שעוסקים בפשיעה, הזכיר את קרטלי הסמים עליהם הוא עומד להכריז כעל ארגוני טרור.
בהיבט הכלכלי דיבר טראמפ על מיגור האינפלציה, הורדת מחירים, הטלת מיסים על מדינות זרות, הכרזה על מצב חירום בשוק האנרגיה, התייחס לנפט ולמרבצי הגז שישנו את התמונה לחלוטין, על ייצור מואץ בשוק המכוניות ועל התייעלות. מתוך הבנה ברורה שתפקידו של צבא הוא להביס אויבים, הצהיר טראמפ כי בכוונתו לסיים מלחמות ולא להשתלב בכאלה שאינן מעניינה של ארצות הברית. יתכן כי חלק מהישראלים מוטרדים מההצהרה הזו באשר לזווית הישראלית. מעניין לציין כי כאשר דיבר על החטופות ששבו לא הזכיר את המילה "ישראל" או "יהודיות" ואמר "החטופים חוזרים במזרח התיכון". בשיחה עם חטופים ששוחררו ועם משפחות חטופים לאחר השבעתו אמר "אנחנו נוציא אותם משם". לגבי עזה ציין במענה לשאלות עיתונאים כי אינו בטוח ביציבות הפסקת האש ואמר שחמאס חלש מאוד ומי שניהל את עזה אינו יכול להמשיך לנהל אותה – "רובם מתים ואף לא ניהלו אותה היטב". הוא תיאר הרס רב באזור וטען כי אפשר לעשות בו דברים פנטסטיים הודות לים ולאקלים אך צריך לבנות אותו "בדרך שונה".
הצווים הנשיאותיים
מיד עם תום הנאום החל לחתום הנשיא טראמפ על עשרות צווים צווים נשיאותיים ולקבל החלטות שתיושמנה מיידית. באשר לישראל, הסיר טראמפ את הסנקציות שהטיל ממשל ביידן על מתיישבים מיהודה ושומרון. הוא הורה לממשל לשמור על חופש הביטוי, פרש מהסכם האקלים של פאריס ומארגון הבריאות העולמי, הקפיא רגולציה, קבע כי מוסדות הממשל לא ינצלו את כוחם כדי לפעול נגד יריבים פוליטיים מהממשל הקודם. טראמפ העניק חנינה למאות מורשעים שהואשמו בפריצה לקפיטול בינואר 2021. עצר את הסיוע למדינות זרות למשך 90 יום כדי לבחון אותו מחדש. ביטל כרטיסי טיסה של מאות תושבי אפגניסטן שאמורים היו להתיישב בארצות הברית. הוא אף החליט לשנות את שמו של מפרץ מקסיקו ל"מפרץ אמריקה".
האתגרים המיידיים של ממשל טראמפ
סביר כי טראמפ יאלץ להדרש לענייני ארצות הברית, לפחות הבוערים שבהם תרתי משמע, לפני שיתייחס אל ישראל. מעבר לענייני ההגירה והגבול עם מקסיקו, הכלכלה, הפשיעה, המלחמה נגד הפרוגרס, השבת תעלת פנמה לידי ארצות הברית והנפת דגל במאדים, הוא יידרש בוודאי לטפל, כאמור, במכת השריפות בלוס אנג'לס, אי אפשר לשכוח את מלחמת רוסיה ואוקראינה וגם סין מעסיקה אותו לא מעט. אט אט מתעוררים גם האופטימיים ביותר מהחלומות בהם טראמפ ייגש ביומה הראשון של כהונתו השניה לטפל בענייניה של מדינת ישראל, ימטיר גהינום על חמאס, יניס את חיזבאללה אל מעבר לליטני וישמיד את איראן – הכל באותו היום. יש שיאמרו "חיים בסרט" ואולי אין זה ביטוי מופרך בנוגע למי שמינה את סילבסטר סטאלון ואת מל גיבסון לשגריריו בהוליווד.
מחוייבותו של טראמפ לישראל ניכרת בהרבה מאוד צעדים והתבטאויות לאורך השנים וגם בשעות הראשונות של כהונתו השניה. יתכן כי העובדה שזו גם הקדנציה האחרונה שלו מעניקה לו חופש כלשהו בו אינו צריך לפחד מפני השלכות אלקטורליות של צעדיו. שעות ספורות לפני השבעתו, אמר טראמפ לגבי סוגיית המזרח התיכון: "השגנו יותר ממה שהם (ממשל ביידן) השיגו בארבע שנים. רק דמיינו את כל הדברים הטובים שנשיג יחד עם עוד ארבע שנים בבית הלבן". ימים יגידו האם ציפיותיהם של אוהדיו הישראליים, של מי שהעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים והכיר ברמת הגולן, היו מציאותיות או שמא מוגזמות.