הבחירות שיקבעו את גורל הכלכלה הגרמנית

לאחר שנתיים של משבר כלכלי חריף, הבחירות בעוד שבועיים אמורות להכריע בין המשך המדיניות הירוקה לבין הצלת התעשייה

מרכז העסקים בעיר פרנקפורט. צילום: Nicolas Scheuer, CC BY-SA 2.5

משבר חסר תקדים מאיים על הכלכלה הגרמנית: האנליסט דיוויד וו מזהיר מפני קריסה אפשרית של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, בעוד שבועיים בלבד לפני הבחירות המכריעות במדינה.

"הדעיכה היחסית של הכלכלה הגרמנית אינה דבר חדש, היא נמשכת כבר 10 שנים", מסביר וו. "מה שחדש הוא קצב הדעיכה. מאז הקורונה, ובמיוחד לאחר פרוץ המלחמה באוקראינה, הכלכלה הגרמנית בקושי צמחה. כתוצאה מכך, ההכנסה לנפש שלה הולכת ופוחתת בהשוואה למדינות דוגמת ארצות הברית".

הנתונים מדאיגים במיוחד: רמת החיים של גרמני ממוצע נמוכה כיום ביותר מ-20% מזו של אמריקאי ממוצע. למרות שגרמניה נהנית משוויון רב יותר בהכנסות מאשר ארה"ב, ההכנסה הגרמנית לנפש בקושי עולה על זו של מיסיסיפי, המדינה הענייה ביותר בארה"ב במונחי דולרים.

"גרמניה הייתה הקורבן העיקרי של מדיניות החוץ של ארה"ב ב-8 השנים האחרונות", קובע וו. הכל התחיל עם המכסים האמריקאים על סין בתקופת טראמפ, שאילצו את הסינים להאיץ את המעבר לייצור מוצרים בעלי ערך מוסף גבוה יותר. כתוצאה מכך, הייצוא הגרמני לסין, שוק הייצוא הגדול ביותר של גרמניה, ספג פגיעה קשה. בשוק הרכב למשל, BYD הסינית עקפה את פולקסווגן הגרמנית ב-2023, והפער רק הולך ומתרחב: בעוד שמכירות BYD בסין עלו ב-37% ב-2024, מכירות פולקסווגן ירדו ב-7%.

המצב החמיר עוד יותר תחת ממשל ביידן. מלחמת הפרוקסי של ארה"ב נגד רוסיה באוקראינה העלתה את מחירי האנרגיה באירופה לרמות שיא. "גם כיום, מחיר הגז הטבעי נותר גבוה פי ארבע באירופה מאשר בארה"ב, לעומת פי שניים בתחילת 2018", מדגיש וו. התעשייה הגרמנית, ובמיוחד הענפים עתירי האנרגיה כמו הפלדה והכימיקלים, ספגה פגיעה קשה. חברות רבות העבירו את הייצור שלהן לסין, ארה"ב ומקומות נוספים.

הירידה בתחרותיות של גרמניה משתקפת גם בנתוני הייצוא. מאז תחילת הקורונה, חלקה של גרמניה בייצוא העולמי ירד ביותר מנקודת אחוז שלמה אל מתחת ל-7%. מאז 2022, חלקה של גרמניה בייצוא העולמי ירד באופן מובהק מתחת לזה של ארה"ב.

הבחירות הקרובות ב-23 בפברואר אמורות היו להציע תקווה לשינוי. פרידריך מרץ, מנהיג מפלגת ה-CDU, הבטיח להקים 50 תחנות כוח המונעות בגז כדי להוריד את מחירי האנרגיה ולהחזיר את כושר התחרות של התעשייה הגרמנית. הוא התחייב לבטל את מדיניות האקלים בה דוגלת הממשלה הנוכחית. אולם הימור פוליטי כושל בשבוע שעבר, כשניסה לקדם הצעת חוק בתמיכת מפלגת הימין AfD, גרם לירידה בתמיכה במפלגתו ולעלייה בכוחה של מפלגת הירוקים.

"אין דרך אחרת לומר זאת", אומר וו, "מה שקרה בגרמניה בשבוע האחרון הגביר עוד יותר את חוסר הוודאות במדיניות הכלכלית, שהוא כבר עכשיו גבוה מאוד. זה לא מבשר טובות לעלייה האחרונה של שוק המניות הגרמני".

המצב עלול להחמיר עוד יותר תחת הנשיאות של טראמפ. "גרמניה תהיה פגיעה מאוד למלחמת סחר עם ארה"ב", מזהיר וו. הוא מציין שהתלות של גרמניה בשוק הסיני הוחלפה בתלות בשוק האמריקאי – הייצוא הגרמני לארה"ב גדל משמעותית בארבע השנים האחרונות, וארה"ב החליפה את סין כיעד הייצוא הגדול ביותר של גרמניה. "ניתן להניח שזה לא יתקבל בעין יפה ע"י דונלד טראמפ", אומר וו.

העובדה שטראמפ נראה כמי שכבר לא ממהר לעצור את המלחמה באוקראינה מדאיגה במיוחד. "זה עשוי לרמוז לכך שהמחיר הכלכלי של המלחמה ייפול יותר ויותר על אירופה, במיוחד על גרמניה", מסביר וו.

דיוויד וו מסכם: "אני לא יודע מה השוק רואה בבורסה הגרמנית. אם הבחירות יהיו צמודות כפי שמעיד הסקר האחרון, ייתכן שנראה מימוש רווחים לקראת הבחירות". לדבריו, יש סיכוי של לפחות 50% שגרמניה תישאר עם הסטטוס קוו של שיתוק פוליטי מכביד. "זה לא אומר שהאירו לא יכול לעלות מול הדולר השנה", הוא מסייג, "אבל זה כן אומר שאם כך יהיה, זה יהיה בגלל חולשת הדולר ולא בגלל עוצמת האירו".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *