3 אמיתות קשות על תכנית טראמפ לסיום המלחמה באוקראינה

מייצור המוני של כטב"מים ועד תמיכה אירופית מתחזקת: הגורמים שימנעו פתרון מהיר לסכסוך

פוטין, טראמפ וזלנסקי. צילום: Kremlin.ru, CC BY 4.0; הבית הלבן, נחלת הכלל; President Of Ukraine from Україна, CC0

דונלד טראמפ הבטיח לסיים את המלחמה באוקראינה תוך 24 שעות, והשווקים הגיבו בהתלהבות לדיווחים על "שיחה מועילה מאוד" שקיים עם פוטין. האג"ח האוקראיניות והיורו זינקו, בעוד שמחירי הנפט והמניות הביטחוניות ירדו. אולם האנליסט דיוויד וו מזהיר כי התקוות לסיום מהיר של המלחמה רחוקות מהמציאות.

"הייתי נותן סיכוי של פחות מ-20% לכך שהמלחמה תסתיים עד סוף אפריל. למעשה, אני מתקשה לראות את המלחמה מסתיימת לפני הקיץ", קובע וו, ומצביע על שורת מכשולים בדרך להסכם.

בניגוד להתלהבות בשווקים, וו מדגיש כי לא נחשף שום מידע מהותי חדש מהשיחה בין טראמפ לפוטין. העובדה שטראמפ חזר על עמדתו נגד הצטרפות אוקראינה לנאט"ו, או הצהרת שר ההגנה החדש שלו, פיט הגסת', שאוקראינה לא תוכל להשיב את כל שטחיה – אינן מהוות התקדמות של ממש.

הדבר היחיד החדש, מציין וו, הוא התלהבותו של טראמפ מהצעת זלנסקי להחליף משאבי טבע אוקראיניים בסיוע אמריקאי. "אנחנו הולכים להשקיע את כל הכסף הזה שם ואני אומר: 'אני רוצה אותו בחזרה'", ציטט וו את טראמפ. "הוא דיבר על 500 מיליארד דולר של מתכות נדירות. אבל יש רק שני הסברים אפשריים להתעניינות הפתאומית: או שטראמפ כבר לא מאמין שיוכל לסיים את המלחמה במהירות, או שהוא מנסה ליצור לחץ על רוסיה".

המכשולים המעשיים לסיום המלחמה רבים. ראשית, רוסיה טרם השיגה שליטה בערים האסטרטגיות פוקרובסק, קופיאנסק, סיברסק ולימן במחוז דונצק המסופח. "קשה לראות את פוטין מוותר על תביעתו לערים הללו למרות דיווחים על אבדות כבדות", מסביר וו.

שנית, תנאי מזג האוויר באביב יקשו על התקדמות צבאית. "טנקים מסתכנים בשקיעה בבוץ באוקראינה עד סוף אפריל, אם לא עד תחילת מאי", מציין וו. "זה עשוי לקחת את רוב הקיץ לכוחות הרוסיים לכבוש את רוב דונצק".

במקביל, המלחמה עוברת שינוי טכנולוגי משמעותי. "אוקראינה מגבירה את ייצור הכטב"מים. קייב אומרת שהיא בדרכה לייצור של בין 2.5 ל-3 מיליון כטב"מים השנה", מדווח וו. "זה מקשה על ריכוז כוחות למתקפות גדולות ומשנה את כל הדינמיקה של המלחמה".

התמיכה האירופית באוקראינה רק מתחזקת. ראש נאט"ו החדש מארק רוטה הצהיר כי אירופה תממן את רכש הנשק האמריקאי עבור אוקראינה אם טראמפ יספק אותו. יתרה מכך, הבחירות הקרבות בגרמניה עשויות להביא לשלטון את פרידריך מרץ מה-CDU, שמבטיח להגביר את הסיוע לאוקראינה ולספק טילים ארוכי טווח.

בזירת האנרגיה, וו מזהה דינמיקה מורכבת. "טראמפ רוצה שסעודיה תגביר את תפוקת הנפט כדי ללחוץ על פוטין, אבל הסיכוי לכך נמוך", הוא מסביר. "מוחמד בן סלמאן זקוק למחירי נפט גבוהים למימון 'חזון 2030'. במובן מסוים, המלחמה באוקראינה היטיבה עם אופ"ק".

סוגיית הערבויות הביטחוניות מהווה מכשול נוסף. "אם פוטין פלש לאוקראינה כדי למנוע את פריסת כוחות נאט"ו על גבול רוסיה, מאוד לא סביר שהוא יקבל זאת כתוצאה של מלחמה שגבתה כבר את חייהם של 100,000 רוסים לפחות", קובע וו.

ההשלכות הכלכליות מורכבות אף הן. טראמפ צפוי לקצץ בתקציב הביטחון האמריקאי כדי לרסן את הגירעון, מה שיפגע בחברות הביטחוניות. "טראמפ רוצה להוציא פחות על ביטחון ולקבל יותר עבור זה", מציין וו. "אלו לא חדשות טובות עבור קבלני הביטחון של ארה"ב".

וו מסכם בתחזית מטרידה: "האירוניה הגדולה היא שארה"ב תחת ממשל ביידן התחילה את המלחמה באוקראינה, אך תהיה זו אירופה שתאריך אותה ותשלם את מחירה הסופי. אירופה תשמר את קיום המלחמה זמן רב ככל האפשר למרות שזה רק יחמיר את הנטל הפיסקאלי והקיפאון הכלכלי שלה".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

3 תגובות למאמר

  1. קשקושים שלא רואיים לעלות על הכתב.

    העמידה האוקראינית היא מכשול לסיום המלחמה???
    או הטירוף של הרוצח הפסיכופת מהקרמלין ששולח כל יום 1,000 אומללים אל מותם רק בשביל לכבוש עוד כמה קמ"ר של אוקראינה?

    והערים שהכותב ציין כלל אינן 'אסטרטגיות'

    אלו ערים במחוז דונייצק האוקראיני שפוטין הכריז עליו כמסופח לרוסיה. זה הכל.
    אפילו שהוא מעולם לא כבש אותן.

    ומניין לכותב שפוטין מתכוון לעצור לכשיכבוש את מחוז דונייצק?
    הרי הוא כבש ומנסה לכבוש גם חלקים ממחוזות אחרים, ובתחילת המלחמה ניסה לכבוש את קייב.

    המלחמה באוקראינה איננה סכסוך טריטוריאלי מקומי תחום גיאוגרפית.
    זו מתקפה של פוטין על הסדר העולמי והעולם החופשי כולו ונסיון להקים חזרה את אימפרית הרשע של הברית המועצות.
    גם אם חלילה אוקראינה כולה ולא רק מחוז דוניצק תיכבש ע"י פוטין המלחמה לא תסתיים.

    הוא ימשיך ליעדים אחרים במזרח אירופה.
    במדינות הבלטיות, פולין ומולדובה יודעים את זה.

    כל עוד פוטין בשלטון ולא מורתע ע"י כוחות משמעותיים חזקים ממנו המלחמה תימשך.

    מצער לראות את אתר 'מידה' מצטט כאלו כתבות שטחיות ושקריות.
    זה זלזול באינטליגנציה של הקוראים, וחבל מאוד!

  2. אישור חגיגת הנובה מול רצועת עזה אושר ע"י קצינת עורף רב סרן עינב פלדמן ומפקד החטיבה חיים כהן. בסעיף 4 של האישור נאמר שהם אחראים על אבטחה מרחבית, בפועל לא הוקצו כוחות ואף אחד לא חוקר. אב שקול מספר שהרמטכ"ל הכושל שהלך לישון מטיל על חיילי גולני אשמה: הם שברחו והפקירו. ובכן מעדות של מי ששרד וממצלמות שטרם הושחתו, מתברר שחיילי גולני נלחמו מרגע שנוצר מגע אם המחבלים. וכן נאמר לחלקם לנטוש את הגדר קצת לפני תחילת הטבח. אף אחד לא הזהיר את החיילים, למרות שהתנהלו מבצעי חילוץ והכל כבר היה ידוע. זוכרים את שהובטח: לא יהיה לכם חיל אוויר ולא מודיעין ולא חיילים ולא … הבטיחו וקיימו. בליל הטבח, ראש השב"כ שלח צוות טקילה ב3:30. מה הייתה המטרה יהיה קשה לדעת, כי הם נפלו בקרב. החילוץ הוסתר מראש הממשלה גם לאחר שהמבצע הסתיים. 400 הרוגים וחטופים בחגיגת הנובה. בבקשה, אני מתחננת. הורגים אותי: הם רצחו ערפו ראשים לחיילים, שרפו ילדיהם לעיני האמא הנאנסת, אנסו גם נשים מבוגרות בעינויים קשים והרצי ישן במתיקות. יש מבול אל-אקצה וראש השב"כ חושב רק על חילוץ שני בכירי שב"כ. לכאורה הבין את תוצאת מעשיו ועסק רק בטשטוש עדויות.

  3. הכותב כושל בזיהוי הבלופים של טראמפ.
    תקציב הבטחון של ארה״ב הפך לנטל כלכלי כי היא נושאת בו לבדה.
    ארה״ב זקוקה להצטרפות של הכלכלות המערביות הגדולות האחרות-האיחוד האירופי, בריטניה, קנדה ואוסטרליה (להודו ויפן חזיתות משלהן בגבולות עם סין) בתפקיד ספקי הנשק והגיבוי.
    וכאן נכנסת לתמונה אוקראינה. ברור לכולם שרוסיה לא תעצור שם ולכן לאירופה יש אינטרס להתערב.
    אז טראמפ שזיהה את ההזדמנות, לוקח בכוונה עמדה של כביכול נטישת אוקראינה ומשאיר לאירופה ובריטניה את המגרש ובכך מאלץ אותם להתעורר ולהתערב.
    בטווח הארוך זה יוביל לסידור מחדש של המערב וחלוקה הוגנת של האחריות.