עולם על סף משבר: שילוב של מתיחות בין-מעצמתית, מלחמות סחר והחלטות אסטרטגיות שגויות מוביל לסערה פיננסית

האנליסט דיוויד וו מזהיר כי אי-הוודאות הגיאופוליטית תכביד על הכלכלה העולמית ב-2025. בתחזית מפוכחת, וו מצביע על שלושה מוקדי משבר עיקריים שמעצבים את הכלכלה העולמית: המאבק הפוליטי בגרמניה, מלחמת הסחר של טראמפ, והסלמה אפשרית מול איראן.
"הפסימיות שלי מבוססת בעיקרה על החשש שלא רק שאי-הוודאות הגיאופוליטית לא תיפתר בקרוב, אלא שייתכן שהמצב יצטרך להחמיר משמעותית לפני שיוכל להשתפר", מסביר וו, ומצטט את ההיסטוריון האנגלי תומס פולר: "הכי חשוך לפני עלות השחר".
לדבריו, שוק המניות התאושש השבוע בעקבות שלוש התפתחויות: החלטת גרמניה להסיר את כבלי המשמעת הפיסקלית, החלטת טראמפ לעכב מכסים חדשים, והודעת אופ"ק פלוס על המשך הגדלת התפוקה. אולם וו מזהיר שהשוק "מקדים את זמנו" ואינו מביא בחשבון את המציאות הגיאופוליטית המורכבת שמתהווה.
באשר לגרמניה, וו מנתח בקפידה את תוצאות הבחירות האחרונות ומצביע על מצב פוליטי מסובך. הירוקים, שהובילו לעליית מחירי האנרגיה והפכו את הייצור הגרמני ללא תחרותי, עשויים לדרוש "מחיר יקר" עבור תמיכתם בהגדלת תקציב הביטחון. ה-CDU/CSU וה-SPD מבקשים לתקן את החוקה הגרמנית כדי להחריג הוצאות ביטחון גבוהות ממגבלת החוב, אך נדרש רוב של שני שלישים בבונדסטאג – מה שמעניק לירוקים כוח מיקוח משמעותי.
"אני לא יכול שלא לראות את תוצאות הבחירות בגרמניה כשליליות לכלכלה הגרמנית ולשווקים האירופיים", קובע וו. "הבחירות בגרמניה חיזקו את הגורמים הניציים כלפי רוסיה בגרמניה. זה כנראה יאריך את המלחמה באוקראינה, ככל שיותר כספים גרמניים ינותבו לאוקראינה כדי לשמור את קייב במערכה".
וו מצביע על ההשלכות האסטרטגיות: "זה מציב את גרמניה ואירופה במסלול התנגשות עם טראמפ, שנחוש לסיים את המלחמה במהירות. אחת ההשלכות הסבירות היא שאירופה תהיה פחות נכונה להגיע לעסקה עם טראמפ כדי להימנע ממלחמת סחר כוללת".
בחזית האמריקאית, וו מתריע מפני מלחמת הסחר הנרחבת שטראמפ מוביל. בניגוד לכהונתו הראשונה, הפעם טראמפ "קפץ היישר למלחמת הסחר במלוא העוצמה" והיא מכוונת כלפי כולם – יריבים ובעלי ברית כאחד. וו מדגיש כי "כשאתה בוחר להילחם עם כולם באותו הזמן, אתה מסתכן במתן סיבה לאחרים להתאחד נגדך".
הדוגמה הבולטת לכך היא קנדה, שדוחה את הצעות הפשרה של טראמפ בעניין המכסים. "כששוק המניות האמריקאי נמצא בצניחה, הקנדים מריחים דם", מציין וו ומצטט את דאג פורד, ראש ממשלת אונטריו: "אפס מכסים – או כלום. ההתקפה הזו לא התחילה על ידי המדינה שלנו, היא התחילה על ידי הנשיא טראמפ".
וו מפרט את לוח הזמנים הצפוף של המכסים: ב-12 במרץ ייכנסו לתוקף המכסים על פלדה ואלומיניום, ב-2 באפריל – המכסים ההדדיים ומכסי הרכב, ולאחר מכן צפויים מכסים על מוליכים למחצה ומוצרים רפואיים.
המוקד השלישי והמדאיג במיוחד הוא איראן. וו רואה בהחלטת אופ"ק פלוס להגדיל תפוקה סימן לכך שטראמפ מתקרב למתן אור ירוק לישראל לתקוף את תוכנית הגרעין האיראנית. "אני רואה בכך סימן לזה שאופ"ק פלוס, בתגובה לדרישה אמריקאית, מתכוננת להגדיל את התפוקה כדי לפצות על הירידה הצפויה בייצוא הנפט האיראני", הוא מסביר.
וו אף משער שפוטין "מוכן לעצום עין ממה שיקרה לאיראן בתמורה לוויתורים של טראמפ בנושא אוקראינה". הוא מזהיר כי "פרמיית הסיכון הגיאופוליטית במחיר הנפט נמוכה מדי" וצופה כי מחיר הנפט עשוי לחזור לאזור אמצע ה-80 דולר לחבית אם הייצוא האיראני של 1.8 מיליון חביות ביום יספוג מהלומה.
וו מסכם בקביעה חד-משמעית: "סדר גיאופוליטי עולמי חדש נמצא בתהליך התהוות. הפסימיות שלי לגבי הכלכלה העולמית ב-2025 היא הימור על כך שהמעבר הזה לא יהיה קל או חלק".
הוא מזהיר כי הן גרמניה והן ארה"ב עומדות בפני אתגרים משמעותיים. "החיפזון של טראמפ להשיק את מלחמת הסחר שלו תערער הן את כלכלת ארה"ב והן את הכלכלה העולמית", קובע וו. "טראמפ אמר שהוא ניצל על ידי האל כדי להפוך את אמריקה לגדולה. ההיסטוריה מלמדת שלמנהיגים פוליטיים בעלי תחושת שליחות אלוהית יש נטייה לשאיפת יתר".
לגבי השווקים, וו נשאר נאמן לתחזיתו מתחילת השנה שהאג"ח יציגו ביצועים עודפים על פני המניות ב-2025. "כן, אני חושב שהביצועים העודפים של האג"ח על פני המניות עדיין לא הסתיימו", הוא מסכם.
העימות הכלכלי הדדי בין ארהב לקנדה לא מבשר טובות למערכת שיתופי פעולה מבחינת הסחר ותעשייה. אני מקווה מתחת לפני השטח של המדינות שמערכות אזרחיות ינהגו בצורה יותר חכמה, כי אם לא כל העולם יצא מופסד