תא"ל במיל' דני ון בירן מתארח באולפן 'כור ההיתוך' עם שניאור ובר לשיחה על עזה, כשלי הצבא, הרמטכ"ל זמיר, האיום המצרי, תוכנית טראמפ, "נקראים לדגל", רפורמה משפטית והקרע החברתי
תת-אלוף (מיל') דני ון בירן מתארח לשיחת עומק מקיפה עם שניאור ובר באולפן 'כור ההיתוך' על עתיד הלחימה בעזה, כשלים מבצעיים ותרבותיים בצה"ל, השינוי שיידרש להיעשות על ידי הרמטכ"ל זמיר, החשש הכבד מפני התעצמות מצרים, תוכניתו של טראמפ להגליית תושבי עזה, החזון של תנועת "נקראים לדגל", הצורך ברפורמה במערכת המשפט והקרע החברתי בישראל.
המלחמה בעזה: "חזרה לעזה היא בלתי נמנעת"
ון בירן פתח את השיחה בהערכה כי ישראל תיאלץ לחזור לעזה בקרוב. "ברמה האסטרטגית, המטרות של ישראל ושל חמאס אינן מתיישבות", הוא אמר. "ישראל רוצה להשמיד את חמאס, וחמאס רוצה לשרוד ולהמשיך את מאבקו להשמדתנו. כל עוד חמאס לא מוותר מרצונו, התנגשות צבאית היא בלתי נמנעת". הוא הדגיש כי הכשלים של השנה האחרונה נבעו בין היתר מהיעדר החלטה ברורה להכריע את חמאס, וכן מתפיסה צבאית לקויה שהתבטאה בלחימה של "פשיטות" במקום כיבוש ושליטה בשטח.
לדבריו, צה"ל סבל לאורך שנים מצמצום משמעותי בכוחות היבשה, במיוחד בשריון ובחי"ר, תהליך שהחל עוד בימי "צבא קטן וחכם" של אהוד ברק. "הפכנו את צה"ל לסיירת מטכ"ל מורחבת", הוא טען, "עם דגש על מבצעים מיוחדים במקום על יכולת תמרון וכיבוש שטח". הוא מתח ביקורת חריפה על המטה הכללי הנוכחי, שלטענתו לא גילה נחישות מספקת להכריע את האויב.
איך מכריעים את חמאס?
לשאלה כיצד ישראל יכולה להכריע את חמאס בצורה משמעותית יותר, הציע ון בירן כמה עקרונות: "צריך להפעיל מסות גדולות של כוחות במקביל בכמה חזיתות, להשתמש בעוצמות אש משמעותיות, ולהישאר בשטח". הוא הדגיש את הצורך לשלוט בסיוע ההומניטרי הנכנס לעזה, שחלקו מתורגם לתחמושת ולדלק עבור חמאס. "כל עוד חמאס מקבל את המשאיות האלה, הוא ממשיך להתקיים", אמר, והוסיף כי שלטון צבאי זמני בעזה הוא הכרחי כשלב ביניים עד שתימצא חלופה שלטונית.
בהתייחסות ליוזמתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להגליית תושבי עזה, ון בירן סבור כי מדובר ביעד יומרני אך לא בלתי אפשרי. "אם נשנה את הפרדיגמה ונפסיק לתדלק את נרטיב הפליטות, אפשר לייצר תהליך מדורג שבו חלק מהאוכלוסייה יעזוב מרצונו למדינות אחרות", הוא אמר, תוך קריאה למדינות אירופה וערב להשתתף במאמץ.
צה"ל והמילואים: "בלי המילואים אין לנו יכולת אסטרטגית"
ון בירן, ששירת שנים רבות כאיש מילואים, התייחס לחשיבות מערך המילואים במלחמה הנוכחית. "בלי יחידות המילואים, צה"ל לא יכול לממש שום מהלך משמעותי", הוא קבע. עם זאת, הוא הזהיר כי הצמצום המתמשך במערך, יחד עם יחס לקוי של החברה האזרחית כלפי המילואימניקים, פגעו בו קשות. "ראינו אנשים ששירתו 200-300 יום בשנה וחצי, הקריבו הכל – והחברה לא תמכה בהם מספיק", אמר.
מצרים: "התעצמות מטרידה"
בסוגריים קצר, ון בירן הביע דאגה מהתעצמותה הצבאית של מצרים, במיוחד בסיני, תוך הפרת הסכם השלום. "אין להם אויב ישיר שמצדיק את זה", הוא אמר, והוסיף כי ישראל חייבת להתעצם בעצמה ולנצל את הקשרים עם ארה"ב כדי להפעיל לחץ על קהיר.
השביעי באוקטובר: "תחקיר תרבותי, לא רק מבצעי"
בנוגע לתחקירי השביעי באוקטובר, ון בירן טען כי הבעיה המרכזית שיש לתחקר היא תרבותית. "למה לא הקשיבו להתרעות? למה לא הקפיצו את הגזרה? אלה שאלות שמעבר לכשלים מבצעיים", הוא אמר, והוסיף כי צה"ל לא יכול לתחקר את עצמו באופן אמיתי בנושא זה.
"נקראים לדגל": תנועה נגד הקרע החברתי
בסיום, סיפר ון בירן על תנועת "נקראים לדגל", שהקים לפני המלחמה מתוך תחושת דחיפות נוכח השסע החברתי. "החברה הישראלית הפכה לבינארית – או שאתה פה או שם", הוא אמר, והוסיף כי תופעת הסרבנות לפני המלחמה הייתה "חטא נוראי" שהחליש את צה"ל ונתן רוח גבית לחמאס. מטרת התנועה, לדבריו, היא להחזיר את האיזון בין ציונות, יהדות ודמוקרטיה, שנפגע בשנים האחרונות.
פודקאסט 'כור ההיתוך' בספוטיפיי ויוטיוב הפך לקול חשוב ומשמעותי בשיח הציבורי, הודות לתמיכה שלכם. בואו לקחת חלק והיו שותפים בפעילות של שניאור ובר באמצעות הלינק המצורף.
עד כמה בג"ץ מתערב בסוגיות שלא בסמכותו בעקר בטחון וטרור. למשל מונע חיסול מחבלים. לבקש מקצינים דין וחשבון באמצע לחימה תוך סיכון והפקרה של חיילים, כך למשל פסלו את נוהל שכן ומתערבים בגודל חימוש ובהגבלה על הריסת רק קיר ולא את כל הבית של מחבל. כך הם בנוהל אזהרת אויב לפני ירי. הזמנת דרג נמוך בפיקוד לשימוע בעניין תנאי מחבלי הטבח והוראה על שיפור תנאי המעצר בעלות מיליונים. ללא סמכות חוקית נענה ודן בעתירת האויב נגד הפצצות מהאוויר. בכל מדינה לא הכל שפיט בוודאי לא לאויב בזמן מלחמה קיום. מדוע הוא נותן למשפחות רוצחים מהאויב לעתור נגד מדינת ישראל. גופים עוינים, הרשות של אבו מאזן, פונה לבג"ץ שיפסול חוק של המדינה נגד תשלום למחבלי רוצחים. מדוע שופטי העליון נותנים למרצחים במה וקובעת שיש לדון לפי בין לאומי שלא חל על האויב בשום שלב בוודאי לא בזמן מלחמה לאחר שהאויב ביצע טבח נוראי. בג"ץ שינה את תוואי הגדר ואילץ את המדינה לשלם קצבאות למשפחות מחבלים. זה אותו הבג"ץ שמחבב מסתננים. מעודד אותם להישאר מערים קשיים על גרושן. מאפשר איחוד משפחות ומביא לכאן אויבים מעזה. מאוקרינה במקום מכסה מוגבלת, בג"ץ נתן מעמד פליטות ללא שום הגבלה. מכשיר גיור רפורמי ומרחיב את חוק העלייה של יהודים לגויים ודור שני ושלישי. גוזל קרקעות שקנו יהודים בעבר ניתנת גם לערבים, כדי לפגוע ביהודים. מדובר בשלטון, בג"ץ, ללא בלמים ואיזונים שגרוע יותר מהמנדט הבריטי. בג"ץ משתמש בעילת הסבירות לתומכי BDS. מכריח להקרין את הסרט השקרי גנין גנין. בג"ץ הורס את כלכלה. ניסה לחבל בעניין שדות הגז ונכשל. הנזק העקרי זה השחיתות ולא רק עבירות בניה חמורות של עמית. חוסר הוודאות בתוצאות משפט. הכל מאפיה וקומבינות.