הערכים שמגדירים אותנו כחברה – חמלה ודאגה לחיי אדם – הפכו לנשק בידי האויב. צריך לשים לזה סוף
במהלך השנים האחרונות, הפכו החטיפות לנשק האסטרטגי המוביל של ארגוני הטרור נגד ישראל. מה שהחל כפעולות ספורדיות, התפתח לאיום משמעותי ששינה באופן דרמטי את מאזן הכוחות בין מדינת ישראל לאויביה. הטרור הצליח לזהות ולנצל את נקודת התורפה המרכזית שלנו – היותנו חברה המקדשת את ערך חיי אדם והמחויבת עמוקות לעקרון "לא מפקירים פצועים בשטח".
ארגון החמאס זיהה את הפער האסטרטגי הזה והשכיל להפוך את החטיפות למנוף אסטרטגי רב-עוצמה. בעוד שבעבר ראינו בחטיפות אירוע טקטי מצער, היום ברור שהן מהוות איום אסטרטגי מהמעלה הראשונה. החטיפות שינו את כללי המשחק ויצרו מציאות חדשה שבה ערכינו העמוקים ביותר – ערכי החמלה, הערבות ההדדית, ו"כל ישראל ערבים זה לזה" – משמשים נגדנו כחרב פיפיות.
בכל פעם שהצליח לחטוף ישראלים, השיג החמאס שורה של הישגים אסטרטגיים: קלף מיקוח לשחרור אלפי מחבלים (שחלק ניכר מהם חזרו לפעילות טרור), יצירת לחץ פסיכולוגי מתמשך על החברה הישראלית, העמקת הפילוג הפנימי בתוך העם, וזכייה בתהודה תקשורתית עולמית למטרותיו. האויב הפך את החטופים למשאב אסטרטגי שמניב תשואה גבוהה במיוחד, בעוד ישראל שילמה מחיר כבד שכלל אובדן הישגי מלחמה ופגיעה תודעתית קשה.
ההיסטוריה העגומה של החטיפות כוללת אירועים שנחרתו בתודעה הלאומית: חטיפתו של גלעד שליט ב-2006, ששוחרר רק לאחר חמש שנים במחיר של שחרור 1,027 מחבלים; חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים – נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח – ביוני 2014, שהובילה למבצע "צוק איתן"; וכמובן, הטרגדיה חסרת התקדים של ה-7 באוקטובר, שבה נחטפו עשרות ישראלים לעזה.
הפרדוקס הטרגי הוא שדווקא היותנו "עם של רחמנים בני רחמנים", כפי שמגדירה אותנו המסורת היהודית, הפך לנקודת התורפה האסטרטגית שלנו. החינוך לחמלה ועזרה לזולת, ערכים נעלים כשלעצמם, משמשים בידי האויב כמנוף לניצחון אסטרטגי. חולשתנו האנושית, הנובעת מערכים מוסריים, הפכה למקור עוצמה עבור אויבינו – היפוך מדהים של מאזן הכוחות המסורתי.
ההשלכות של החטיפות על החברה הישראלית הן עמוקות ורחבות היקף. הן יצרו תחושת פגיעות וחוסר ביטחון בקרב אזרחים וחיילים כאחד, החריפו את הויכוחים הפוליטיים הפנימיים, והעמיקו את השסעים בחברה הישראלית. עבור חמאס, לעומת זאת, החטיפות מהוות הצלחה תעמולתית וצבאית מרשימה. הן מאפשרות לארגון, הנחות מבחינה צבאית ומספרית, להשיג יתרון אסטרטגי משמעותי על ישראל, לאיים באופן ממשי על החוסן הלאומי שלנו, ולחזק את מעמדו בעיני הציבור הפלסטיני והעולם הערבי.
הטבח הנורא והחטיפות ההמוניות של ה-7 באוקטובר מסמנים נקודת מפנה קריטית. ההצלחה חסרת התקדים של חמאס שינתה את האיזון האסטרטגי באזור והמחישה עד כמה הפך נשק החטיפות לכלי אסטרטגי מכריע. בעוד שעוצמתנו הצבאית התפתחה בעשורים האחרונים, נוצר פער מדאיג בהתמודדות עם איום החטיפות – פער שהאויב מנצל ביעילות מרבית.
אסטרטגיה חדשה להתמודדות עם איום החטיפות
כדי להתמודד באופן אפקטיבי עם איום החטיפות, עלינו לפתח גישה חדשה שתאזן בין ערכינו האנושיים לבין הצורך האסטרטגי למנוע את ניצולם לרעה בידי אויבינו. יש צורך בראייה כוללת שתשקלל את מכלול האיומים ותפתח מענה אינטגרטיבי. המפתח לשינוי הוא הקמת גוף מיוחד, שיפעל במעטה חשאיות, וירכז את כלל הפעילויות בנושא תוך תיאום בין הגופים השונים – שב"כ, מוסד, צה"ל ומשטרה.
בתחום החקיקה, עלינו לחולל מהפכה של ממש. המצב הנוכחי, שבו חטיפות "משתלמות" לארגוני הטרור, חייב להשתנות באמצעות קידום חוקים שיחסמו את האפקטיביות של החטיפות כנשק אסטרטגי. אנו נדרשים לאמץ מודל דומה למדיניות האמריקאית, האוסרת על משא ומתן עם גורמי טרור בנוגע לחטופים. במקביל, יש לחוקק חוק המונע שחרור מחבלים לפני תום תקופת מאסרם ולשקול אימוץ חקיקה המאפשרת הטלת עונש מוות למחבלים וטרוריסטים בזמן מלחמה.
זהו צעד קשה ואולי אף מנוגד לנטייתנו הטבעית לחמלה, אך ההיסטוריה מלמדת שדווקא הרחמים במקום הלא נכון הובילו לשפיכות דמים נוספת. תנאי המאסר של מחבלים וסייענים צריכים להיות מוחמרים משמעותית, בהתאם לחוק הבינלאומי לזמן חירום, כולל ניתוק מוחלט מאמצעי תקשורת ופגיעה כלכלית במשפחותיהם, עד כדי שקילת גירושן במקרים מסוימים.
המודיעין מהווה את ליבת ההתמודדות עם איום החטיפות. הגוף החדש צריך להפנות משאבים משמעותיים לאיסוף מודיעין ממוקד בכל הקשור לתכנון וביצוע חטיפות בקרב ארגוני הטרור. יש לפתח מערך איסוף ייעודי שישלב אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, יכולות סייבר ורשת מודיעין אנושי שתוכל לזהות כוונות ותוכניות חטיפה בשלבים מוקדמים. מידע זה יהווה את הבסיס לפעולות מניעה והרתעה אפקטיביות, שיפגעו בתשתית חטיפות עתידית בטרם תתגבש.
אסטרטגיית ההרתעה חייבת להשתנות באופן יסודי כדי לאזן מחדש את המשוואה האסטרטגית שהתעוותה לטובת ארגוני הטרור. במקום תגובות מדודות ומאוחרות, נדרשת מדיניות נחושה ובלתי מתפשרת. פעולות סיכול ממוקדות צריכות להתבצע נגד כל מי שהיה מעורב בחטיפות, ללא תפוגת זמן ובכל מקום בעולם. ביצוע מהיר ואפקטיבי של פעולות אלה, באופן שיהיה קטלני ומרתיע, יעביר מסר חד-משמעי לארגוני הטרור: המשוואה האסטרטגית החדשה לא מאפשרת להם להשיג יתרון באמצעות חטיפות.
יש להרחיב את מעגל היעדים לסיכול, כך שיכלול לא רק את המבצעים הישירים אלא גם את מתכנני החטיפות, המסייעים, מחזיקי החטופים, המעורבים במשא ומתן, וכל מי שידע על מקום החזקתם ולא דיווח. כאשר המחיר האישי יהיה גבוה וודאי, תרד המוטיבציה לקחת חלק בפעולות חטיפה, ובכך יישבר המעגל האסטרטגי שבו חמלתנו הופכת לנשק נגדנו.
היוזמה ההתקפית משלימה את אסטרטגיית ההרתעה ומיועדת לשנות את כללי המשחק. במקום להסתפק בתגובה לחטיפות שכבר התרחשו, יש לפתח יכולות יזומות למניעה ושיבוש מבצעי חטיפה בטרם יצאו לפועל. פעולות אלה יכולות לכלול חדירה לרשתות התקשורת של ארגוני הטרור, שיבוש מערכות הפיקוד והשליטה שלהם, ופגיעה ביכולת התיאום והתכנון. יכולות סייבר התקפיות צריכות להיות מפותחות כדי לפגוע בתשתיות התקשורת של ארגוני הטרור ולשבש את שרשרת הפיקוד שלהם. פעולות חשאיות נוספות, שטבען מונע פירוט, יכולות להוות חלק משמעותי ממערך המניעה ולהפוך את אסטרטגיית החטיפות לבלתי אפקטיבית.
מערך ההגנה מפני חטיפות דורש שדרוג מהותי. יש לפרוס מערכת מקיפה של אמצעים טכנולוגיים חדשניים, כמו מצלמות חכמות המזהות התנהגות חשודה ואמצעי התראה אוטומטיים שיכולים לזהות פריצות גדר או ניסיונות חדירה. המיגון והאבטחה ביישובים סמוכי גדר צריכים להיות משופרים באופן משמעותי, כולל הטמעת טכנולוגיות מתקדמות ותגבור כוח האדם. אזרחים באזורי סיכון צריכים להיות מצוידים בלחצני מצוקה אישיים המחוברים ישירות למערכות תגובה מהירה. אמצעי תצפית מתקדמים, כולל מל"טים וחיישנים, צריכים להיות פרוסים לאורך גבולות המדינה. מעל לכל, יש להקים כוח תגובה מהיר וחמוש שימוקם במספר מוקדים אסטרטגיים בארץ, ויוכל להגיע לכל נקודת חדירה תוך דקות ספורות.
האסטרטגיה התקשורתית בנושא החטיפות חייבת לעבור שינוי מן היסוד. במקום הדיונים הפומביים והסיקור התקשורתי הנרחב, המשחקים לידיו של האויב ומגבירים את הלחץ הציבורי, יש לשמור על עמימות והאפלה מלאה על כל הפעילות בעניין החטיפות בכלי התקשורת. הסיקור התקשורתי הנרחב משרת את האינטרסים של ארגוני הטרור, מחזק את עמדת המיקוח שלהם ומעצים את הפער האסטרטגי לטובתם. יש לאכוף בקפידה את מניעת ההדלפות, כולל שימוש באמצעים מתקדמים לאיתור מקורות הדלפה ונקיטת צעדים משפטיים חמורים נגד מדליפים. הפורום המעורב בטיפול בחטופים צריך להיות מצומצם למינימום ההכרחי, כדי למנוע זליגת מידע ולשמור על אחידות מסרים.
החטיפות הפכו לנשק האסטרטגי המוביל של הטרור בעידן הנוכחי, ויצרו איזון אסטרטגי חדש שמסכן את ביטחונה של מדינת ישראל. הפרדוקס המר הוא שדווקא ערכינו הנעלים – החמלה, הערבות ההדדית והמחויבות לחיי אדם – משמשים נגדנו ככלי נשק בידי אויבינו. אם לא נשכיל ליצור איזון חדש בין ערכינו האנושיים לבין הצורך האסטרטגי להתמודד עם איום החטיפות, הן עלולות להפוך לאיום קיומי של ממש.
רק צעדים החלטיים, הכוללים פעולות יזומות ומיידיות בכל ששת התחומים שתוארו, יוכלו לנטרל איום זה באופן אפקטיבי ולהחזיר לחמאס ולארגוני טרור אחרים את המסר שחטיפות אינן משתלמות. ההתמודדות עם איום החטיפות אינה רק עניין צבאי או מבצעי – זוהי שאלה של איזון אסטרטגי והישרדות לאומית במציאות מורכבת, שבה האויב למד לנצל את עוצמתנו המוסרית כחולשה אסטרטגית.
מאיר מוסט הוא אל"מ במיל' ויו"ר קבוצת 'טייסים ולוחמים נגד סרבנות' הפועלת נגד תופעת הסרבנות בחיל האוויר ובצה"ל.
הפחתת ההיסטריה התקשורתית יכולה לעזור.
לחוקק חוקים לא יעזור, ממילא הישראלים מצפצפים על החוקים של עצמם.
מה שכואב לערבים, ולכן יכול לשמש מנוף לחץ יעיל עליהם, הוא תפיסת שטח. אולי אם נתפוס שטח ונודיע שלא נחזיר אותו עד שלא יוחזרו החטופים, זה יועיל.
נכון כיבוש שטח : עזה ואיוש. סיפוח שטחים אלו כשטחי מדינת ישראל. ובזמן שתהיה מהומה בעולם טוב מאוד, עידוד הגירה החוצה של האוכלוסייה הפלסטינית לארצות ערביות. שימוש בכוח אבל למטרה מסויימת.
אם אין עזה שמלאה בפלסטינים מחבלים אין חטיפות
It's that simple
תפיסת שטח וסיפוח הייתה צריכה להיות מזמן האסטרטגיה מול כל פיגוע.
עם הבנה נכונה של הערבים, היינו יכולים מזמן לסיים את המוטיבציה שלהם להרוג אותנו.
אסור לשכוח את השימוש הציני של ערכי החמלה והשותפות על ידי האויב הפנימי האובדני.
חסרים במאמר שני שינויים חשובים נוספים.
האחד, ביטול האבסורד של התייחסות ללוחמי אויב כאל פושעים שצריך להסתכן ולעצור על מנת להעמיד לדין במקום להרוג.
שני, אלה שכבר בכלא ושמם מופיע ברשימות השחרור המבוקשות יוצאו להורג אחד לשעה לפי סדר היררכי או אחר עד שחרור החטופים.
בעצם לא בטוח שעם שני השינויים האלה בכלל צריך את כל מה שכתוב במאמר, אבל קטונתי…
בהחלט זה נכון מה שאתה אומר
מאיר מוסט..אחד האמיצים עם היושר האנטלקטואלי. שאפו
כל התוכנית הזו יוצאת מנקודת הנחה שגויה מיסודה. ההנחה כי ארגוני טרור ימשיכו לשבת על גדרות הגבול שלנו בכל כינוון. שכן, אם אין ארגון טרור על הגבול, או לכל הפחות מרחב חיץ משמעות של עשרות או מאות קילומטרים מהגדר, לא ייתכנו חטיפות עוד.
מכאן, שתוכנית טראמפ (כאילו שהוא המציא אותה, אבל מילא, ניתן לו כבוד) חייבת להתגשם במלואה – ואם אכן כך יהיה, לא יהיו עוד חטיפות מרצועת עזה. אם אין תושבים פלסטינים תומכי טרור ברצועה, לא יהיו גם פעילי חמאס, ואם לא יהיו פעילי חמאס, או ארגון טרור אחר, לא יהיו משם שום חטיפות.
ומרגע שהושלמה העבודה ברצועת עזה, חובה לשחזר במדויק גם ליו"ש. וזה גם יהיה קל יותר, כי כבר יהיו מדינות שקיבלו פלסטינים לשטחן, וממילא תמיד יש את סוריה שהיא כבר מזמן לא מדינה.
לטעמי האישי צריכים להקים מדינה לפלסטינים בלוב, על שטחה הרחב והריק במיוחד. אבל זה כבר נושא לתגובה אחרת.
מאכזב ביותר. חיישנים? ברצינות? ואין שום ערך לחוקים כשמדובר ברצון לקדם אג׳נדה שמאלנית. אלף חוקים חדשים לא ישנו דבר. לא
יכבדו ולא יאכפו אותם. חוץ מזה, מה? להיות התקפיים יותר? סליחה, אבל המאמר לא רציני.
למעלה מ 80% מהחטופים החיים הוחזרו.
לא יתכן שכ 20 חטופים חיים יכתיבו למדינה כישלונות אסטרטגיים קשים.
אז בואו נהיה כמו אויבינו. בלי חמלה, בלי ערבות הדדית. בואו נהיה חמאס
פיטורי ראש השב"כ והיועצת רק לאחר שהרמטכ"ל החדש יכנס. אז נתניהו יכול להיות בטוח שהצבא לא יצטרף לשב״כ בניסיון ההפיכה, שרונן בר הצהיר בפומבי.
הפתרון הוא פשוט לכבוש את שטחים הרשות ועזה, אין פתרון אחר, מדובר באויב אכזר ויהיו חטיפות. וזה ילך ויהפוך נורא יותר. ומה שקורה באיוש לא יפסיק…
אי אפשר לשחק במלחמה, רגל פנימה רגל החוצה…
אפשר רק להלחם במלחמה עד ניצחון מלא שהוא כיבוש עזה ואיוש. סיפוח שטחים אלו כשטחי מדינת ישראל. ועידוד הגירה החוצה של האוכלוסייה הפלסטינית לארצות ערביות. זהו.
אין פתרון אחר.
ככל שאני קוראת את המאמר ככה אני יותר מבינה מה הבעיה. כותב המאמר מתאר אומה בריאה דמוקרטית שפועלת למען החיים שלה ונגד האויב. אנחנו כבר לא האומה הזאת, מרוב טפילים הפכנו לאומה כבויה שכבר לא נלחמת למען מטרה.
הטפילים הם מערכות של ארגוני שמאל וזכויות אדם שתובעים דרך בג"ץ. זה השופטים בבגץ, היועמשית, ראשי מערכות הבטחון שכשלו…כל זה ממומן מבחוץ. כלומר זה אינטרסים אחרים שמכבידים אותנו. הגענו למאסה קריטית שבה או שנשיל את כל הטפילים או שניפול וניאכל. המדינה כבר לא יכולה להתמודד עם התקפות מכל כך הרבה מוקדים. חמאס עזה והאחים המוסלמים שמשפיעים מאירופה.
אז יש 2 אופציות :
1 ממשיכים לנסות לשים עוד איזה משחה על הטפילים שאוכלים אותנו … עד שנקרוס
2 מבינים שחייבים להפטר מהטפילים. מנקים את מערכת ארגוני השמאל שתובעים את צה"ל, מנקים את בג"ץ מחליפים שופטים, , בונים תעשיית נשק ישראלית, מורידים את ביבי, ומורידים את האויב כובשים ועושים רילוקיישן לאוכלוסייה.
אפשרות 2 תוך שנתיים אנחנו מדינה משגשגת עם הסכם אברהם עם סעודיה…
המנהיג שלנו חייב לתת לנו מטרה לשאוף אליה
הבעיה אינה הרחמים אלא העובדה שיש פה מחנה פוליטי שלא יודע לבלף ולהסתיר אותם לפי הצורך.
לכן המוקד צריך להיות בשקט סביב העניין.
-צו איסור פרסום אוטומטי על עצם ההזכרה שיש חטופים, שלא לדבר על שמות ופרצופים רלוונטים.
-קנסות ואף עונשים חמורים יותר על אזרחים שמפרסמים דברים כאלה בפומבי, כולל רשתות חברתיות.
-איסור על המשטרה לאשר הפגנות רלוונטיות.
-הרחקת קרובי משפחה וחברים של החטופים מהכנסת ומכלי התקשורת באמצעות צו הרחקה אוטומטי.
אחרי מניעת השיח הציבורי בנושא, כל השאר כבר יקרה מעצמו.
כל גדר ברזל
ניתן לפרוץ
לכן יש להקים חומה מבטון מזוין
בעובי של עשרה מטרים מינימום
גובה עשרים מטר.ועומק חמשה מטרים.
ניתן להקים אותה גם יותר עבה מעשרה מטרים.
משני צידי החומה יהיה ציפוי של לוחות פלדה
להגביר עמידות.
החומה תגן גם מפלישות טנקים.
לכל אורך הגבולות.עזה.סיני.ירדן.יוש.
לבנון סוריה.
מאחורי החומה יוצבו אלפי חיילים כל השנה
חמושים בטנקים נגמשים.מוצבים.עמדות מקלעים.
ואלפי רחפנים חמושים בנשק