כדי לנצל את ההזדמנות ההיסטורית לגיוס החרדים יש צורך בגישה הדרגתית בונה אמון, ולא במרדף אחר מכסות
שורשי המחלוקת: מבן-גוריון ועד ימינו
טבח השבעה באוקטובר חשף את המחיר האסטרטגי של הקרע המתמשך בין החברה החרדית למדינה, ובמקביל יצר הזדמנות חסר תקדים לשינוי. בפעם הראשונה התגבשה הכרה בשני המחנות כי המודל הנוכחי אינו בר קיימא. האתגר האמיתי אינו בקביעת מכסות גיוס, אלא ביצירת מודל שיכבד את הזהות החרדית תוך בניית שותפות אמיתית באחריות הלאומית. ניסיון העבר מלמד כי דווקא גישה הדרגתית המתמקדת באיכות השירות ולא בכמות המשרתים, היא זו שתוביל לפריצת דרך משמעותית.
מאז קום המדינה, סוגיית גיוס החרדים נותרה אחת המחלוקות העמוקות בחברה הישראלית, ומשקפת פער אידאולוגי מובנה: מצד אחד, תפיסה ממלכתית הרואה בשירות הצבאי חובה אזרחית וערך מכונן; מצד שני, תפיסה חרדית המקדשת את לימוד התורה כערך עליון. מה שהחל ב-1948 כהסדר זמני ומוגבל של "תורתו אומנותו" שנועד לשקם את עולם הישיבות לאחר השואה, הפך עם השנים למנגנון פטור רחב היקף שמעולם לא זכה להסדרה מקיפה. כישלון זה הוביל לשורה של פתרונות חלקיים ומאולתרים, שנפסלו חדשות לבקרים על ידי בג"ץ והותירו את הסוגייה ללא מענה מערכתי.
השבעה באוקטובר – העמקת השסע
כאמור, מתקפת השבעה באוקטובר יצרה תפנית דרמטית בשיח הגיוס. מחד, התחדדה הדרישה הציבורית לשינוי מהותי ב"תורתו אומנותו"; מאידך, גברה תחושת האיום בציבור החרדי, שרואה בלחץ הגובר ניסיון ל"חילון בכפייה".
פרדוקסלית, ככל שגבר הלחץ הציבורי, כך התחזקה ההתנגדות וההסתגרות במגזר החרדי. העיתונות החרדית הקצינה עמדות, וגם דמויות שנחשבו מתונות אימצו רטוריקה נוקשה יותר. תהליך זה מדגיש את הסכנה בגישה כוחנית: ככל שהשיח מחריף, כך גוברת ההתבצרות גם בקרב הפלגים המתונים. עם זאת, במקביל להקצנה הממסדית, מתרחשים תהליכי עומק חיוביים בקרב חרדים רבים. צעירים חרדים מגלים שותפות גוברת עם החברה הישראלית, במיוחד מאז השבעה באוקטובר. מגמות אלו של ׳ישראליזציה׳ מהוות עוד בסיס פוטנציאלי לשינוי אמיתי, אם תאומץ גישה נכונה.
פרדוקס הסנקציות
עשור של גיוס חרדים מלמד על פער בלתי ניתן לגישור בין גישת ה"מהפכה" (כפייה וסנקציות) לבין גישת ה"אבולוציה" (בניית אמון ושמירה על זהות תרבותית). הנתונים מדברים בעד עצמם: מאז פסיקת בג"ץ ביולי 2024 נשלחו עד כה כ-10 אלפים צווי גיוס לצעירים חרדים, אך רק 177 התגייסו בפועל – שיעור של 1.77%. ההעדפה הברורה של צעירים חרדים להיכנס למעגל הסנקציות על פני התגייסות מעידה על עומק ההתנגדות ועל עוצמת הלחץ הקהילתי.
נדבך נוסף במורכבות הוא תפקידו המסורתי של בית המשפט העליון. למרות כוונות טובות לכאורה, שופטי בג"ץ התגלו פעמים רבות כמכשול מרכזי לפתרונות מדורגים, כאשר לאורך השנים נפסלו מתווים שונים שנועדו להסדיר את סוגיית הגיוס, ונוצר מעגל שוטה: המדינה מצהירה על כוונות, מנסחת חוקים, ובית המשפט פוסל אותם. כתוצאה מכך, ההצהרות הפוליטיות נותרות ריקות מתוכן, והפתרון האמיתי מתרחק.
ההיסטוריה מלמדת על ניסיונות רבים להסדרת הסוגייה כאשר לאורך השנים חוק רודף חוק ונופל, המוכר שבהם הוא חוק טל משנת 2002 (בהובלת השופט המנוח צבי טל) שהציע מתווה הדרגתי לשילוב חרדים בצבא, אך נפסל על ידי בג"ץ ב-2012 בטענה של גיוס מועט וניצול לרעה של מנגנון "שנת ההכרעה". אילו החוק היה נותר בתוקף ומיושם בהדרגה למשך עשור נוסף, סביר מאוד להניח שגיוס חרדים היה כבר מציאות נורמטיבית בחברה הישראלית כיום.
המתח בין הצרכים המיידיים של צה"ל לבין הקשיים ביישום המסגרת המותאמת לחרדים התחדד בדיון האחרון שנערך בנושא בוועדת חוץ וביטחון בכנסת. ראש אגף כוח אדם האלוף דדו בר כליפא, הציג תמונת מצב מדאיגה: מחסור חמור בלוחמים ותומכי לחימה בעקבות המלחמה, עם צורך מיידי בגיוס של 6,000-7,000 לוחמים, ובתוספת תומכי הלחימה בסך הכול כ-10 אלפים חיילים. בהתייחסו לאוכלוסייה החרדית, הדגיש בר כליפא את הכוונה להטיל סנקציות אפקטיביות כמו שלילת קצבאות ומענקים ממשלתיים, הפסקת מימון למוסדות לימוד, הגבלת אפשרויות תעסוקה במגזר הציבורי, שלילת רישיונות נהיגה, הגבלות על פעילות חשבונות בנק ואיסור יציאה מהארץ.
פרדוקס הסנקציות יוצר מצב אבסורדי: גם אם מערכת האכיפה תצליח לדחוף אלפי בחורים חרדים לשערי הבקו״ם, ׳מגויסי כפייה׳ אלה לא יהפכו ללוחמים איכותיים בעלי מוטיבציה. במקרה הטוב, ייווצר מאגר של חיילים ממורמרים שמטרתם היחידה היא לסיים את השירות במהירות האפשרית ובמינימום תרומה. רוח לחימה, הקרבה ומוטיבציה – הערכים המרכזיים בכל יחידה קרבית, אינם נובעים מאיומים, אלא מהזדהות פנימית והכרה בערך השירות.
המענה הקהילתי: פתרון מערכתי לשילוב חרדים בצה"ל
רבים מהמשרתים החרדים מדווחים על תחושת "ארץ לא זרועה" – הם אינם משתייכים עוד באופן מלא לעולם החרדי, אך גם אינם משתלבים בקלות בחברה הכללית. מציאות זו משדרת מסר ברור לצעירים חרדים השוקלים שירות: הבחירה בשירות עלולה לעלות במחיר הניתוק מקהילתך.
גורמים במנהלת החרדית הצבאית זיהו את הבעיה והציעו פתרון מערכתי: הקמת קהילות ייעודיות לחרדים משרתים ולמשפחותיהם. מודל זה כולל מעטפת תמיכה מקיפה – ממגורים מותאמים ועד מסגרות חינוך ייעודיות – שתאפשר אורח חיים חרדי לצד לגיטימציה לשירות צבאי.
עם זאת, למרות עשור של דיבורים והבטחות מרחיקות לכת לקידום הנושא, טרם הוקמה ולו קהילה אחת כזו. היעדר תשתית קהילתית תומכת ממשיך לשמר את הסטיגמה ואת מעגל הניכור. פריצת הדרך האמיתית טמונה ביצירת "מודל הוכחה" כזה, שישבור את מעגל הקסמים של התנגדות-סנקציות-התחפרות, ויפתח בפני צעירים חרדים רבים יותר את האפשרות לשירות צבאי משמעותי שאינו בא על חשבון זהותם.
מבחן האמון: המפתח להצלחת שילוב חרדים בצה"ל
הקמת חטיבת "החשמונאים" החרדית מהווה ניסיון שאפתני לפריצת דרך, אך הצלחתה תלויה בפתרון משבר האמון העמוק והמתמשך בין הקהילה החרדית למערכת הצבאית. שיחות עם חרדים מזרמים וקהילות מגוונות חושפות תמונה עקבית: החשש איננו רק אידיאולוגי, אלא מבוסס על ניסיון כואב של מי שהתגייסו בעבר.
עדות מאלפת לפער בין ההבטחות למציאות מספק שמעון נטף, דמות חריגה בנוף הצבאי החרדי. נטף, בוגר ישיבות העילית פוניבז' וסלבודקא, שירת כמפקד מחלקה בגדוד "נצח יהודה" וממשיך לצבור מאות ימי מילואים במלחמה הנוכחית. בעדותו הכנה הוא חושף:
"התהום שפעורה בין אורח החיים החרדי האותנטי לבין המציאות בצה"ל היא כמעט בלתי ניתנת לגישור כרגע. למרות שהתגייסתי לגדוד המכונה 'חרדי', גיליתי שהייתי החרדי האמיתי היחיד בפלוגה, ואולי אף בגדוד כולו. אילו הייתי מודע למה שמצפה לי, סביר להניח שלא הייתי מתגייס כלל."
נטף מתאר אתגרים יומיומיים שנראים אולי שוליים למי שאינו חרדי, אך מהווים מכשול מהותי עבור שומר מצוות: "בקורס מ"כים, נאלצתי להתמודד עם בעיות כשרות בסיסיות במטבח. זו רק דוגמה אחת לאינספור מצבים בהם חרדי מוצא עצמו במאבק מתמיד על זהותו הדתית."
פתרון מערכתי לבעיה זו מציע הרב דוד לייבל, דמות מפתח בקידום גיוס חרדים, שהוביל את גיוסם של אלפי חרדים לאורך השנים. תפיסתו מבוססת על עיקרון בסיסי: שילוב החרדים בצבא חייב להתבצע תוך שמירה קפדנית ובלתי מתפשרת על אורח החיים החרדי.
המודל שמציע הרב לייבל מבוסס על שני נדבכים מוסדיים הכרחיים: ראשית, עיגון פורמלי של תקנות דת מיוחדות בפקודות מטכ"ל שיבטיחו את התנאים ההכרחיים לשמירת אורח החיים החרדי; שנית, הקמת גוף פיקוח רבני-אזרחי עצמאי בשיתוף משרד הביטחון שיפקח על יישום התקנות ויספק הכוונה הלכתית למפקדי החטיבה.
הצבא מצדו מגלה חששות מובנים. קיים קושי אמיתי בתרגום עקרונות הלכתיים מופשטים לפקודות מעשיות, וחשש מתקדים שיוביל לדרישות דומות מקבוצות דתיות אחרות בשם ערך השוויון. אולם, הניסיון מעיד כי ללא מערכת הגנות מוסדרת על אורח החיים החרדי, לא תיתכן קפיצת מדרגה בהיקף הגיוס.
במקביל, קיים פרדוקס מטריד בעמדת המחייבים גיוס: בעוד שהדרישה לגיוס חרדים נשמעת בקולי קולות, כאשר מוצעים פתרונות מעשיים לשילובם, מתעוררת התנגדות. דוגמה לגישה זו ניתן למצוא בהחלטת הרמטכ"ל לשעבר וחה"כ בהווה גדי אייזנקוט לפרק את גדוד "חרב" הדרוזי 299 – יחידה מיתולוגית שפעלה 70 שנה – מתוך תפיסה הדוגלת באינטגרציה מלאה ללא הפרדה מגזרית.
התנגדות זו משתקפת גם בשיח הציבורי, כפי שביטא סא"ל (מיל') יהודה פולק, מבכירי ארגון "אחים לנשק": ״צה"ל עומד לבצע טעות היסטורית בהקימו חטיבה חרדית. זה יהיה 'נצח יהודה' על סטרואידים, אנחנו מקימים במו ידינו את משמרות המהפכה". פרדוקס זה מקשה על התקדמות מעשית, שכן מצד אחד נשמעת תביעה לשוויון בנטל, ומצד שני נפסלים המודלים המאפשרים לחרדים להשתלב תוך שמירה על זהותם. דפוס זה של הצעות שנידונות לכישלון חוזר על עצמו בעשורים האחרונים, והוביל למעגל סגור שאינו מתקדם לפתרון אמיתי.
לאור הפרדוקס המובנה והקושי בקידום פתרונות מעשיים, עלינו להתבונן בזירות אחרות בהן הצליחה החברה הישראלית לשלב חרדים בצורה אפקטיבית ומכבדת. המפתח לפריצת דרך בגיוס חרדים טמון בלקחי ההצלחה של שילובם באקדמיה ובתעסוקה.
בעשור האחרון מתחוללת 'מהפכה שקטה' שהצליחה בדיוק משום שהתרחשה מתחת לרדאר התקשורתי ובמסגרות המותאמות לזהות החרדית. מושכלת יסוד היא שההיררכיה הערכית בחברה החרדית עדיין מציבה את "בן התורה" בראש סולם סדרי העדיפויות, הרבה לפני כל שאיפה לקריירה מקצועית מרשימה ככל שתהיה. מי שבכל זאת מבקש להצטרף למעגל התעסוקה או להשלים לימודים אקדמיים מחפש דרכים יצירתיות לשלב בין לימודים ועבודה לבין ערכי התורה והחיים הדתיים. לשם כך בדיוק הוקמו מוסדות אקדמיים ייחודיים שמאפשרים לצעיר החרדי שמבקש לרכוש מקצוע מכובד לחיים מבלי להתפשר בדרך על עקרונותיו הדתיים, כאשר התוצאות בשטח מדברות בעד עצמן. ואכן, מה שנראה לפני עשור כחזון אוטופי, הפך למציאות מוכחת: אלפי אברכים, כולל בוגרי ישיבות עילית כויז'ניץ ובעלזא, משולבים באקדמיה ובשוק העבודה. רבים מהם לומדים במוסדות אקדמיים מובילים כמו המרכז האקדמי לב, רוכשים מקצועות יוקרתיים ומשתלבים בתפקידי מפתח בחברות היי-טק ובתעשיות ביטחוניות.
גורם ההצלחה המרכזי הוא חד משמעי: יצירת מסגרות שמותאמות תרבותית לציבור החרדי, שאינן מתיימרות "לתקן" את החרדים אלא להנגיש עבורם הזדמנויות במתכונת המכבדת את אורח חייהם.
צעד קטן לצבא, צעד היסטורי בחברה החרדית
צעד ראשון ליישום עקרונות דומים בצבא ניתן לראות בתוכנית "שלב ב'", במסגרתה התגייסו כ-450 חרדים מעל גיל 26 שכבר קיבלו בעבר פטור משירות צבאי. בין המתגייסים נכללו עיתונאים ומובילי דעה במגזר החרדי, דבר שיצר השפעה תודעתית עמוקה. למרות שמדובר בשירות מוגבל בזמן, המהלך מהווה תקדים היסטורי וצה"ל השכיל להבין את חשיבותם הסמלית של מתנדבים אלה בהנעת תהליך השינוי.
הסרטון מציג את החוויה המשמעותית של החיילים החרדים בתחילת דרכם הצבאית, כולל ההתרגשות של החזקת נשק בפעם הראשונה ותחושת הגאווה כחיילים יהודים. אלו רגעים מכוננים בהתפתחות זהות צבאית שמשתלבת עם הזהות החרדית, ומהווים עדות חזותית לאפשרות של שילוב מכבד.
פתרון משבר האמון הוא תנאי הכרחי לכל התקדמות משמעותית. כל חייל חרדי הוא למעשה 'שגריר תרבות' – הצלחתו לשמר את זהותו סוללת דרך לבאים אחריו, כישלונו מחזק את הסטיגמה שהצבא מהווה סכנה רוחנית. הדוגמאות של המודל האקדמי ותוכנית 'שלב ב" בצה"ל מדגישות בדיוק את העיקרון הזה: השינוי האמיתי מתרחש דרך מודלים המכבדים את הזהות החרדית ומתקדמים בהדרגתיות, ולא דרך כפייה וסנקציות. התקדמות אמיתית בגיוס חרדים תתאפשר רק כאשר החייל החרדי ירגיש שהוא יכול לשמר את זהותו במסגרת השירות.
חוק הגיוס הנוכחי- הרף השאפתני ביותר מקום המדינה
חוק הגיוס הנוכחי מציב רף שאפתני חסר תקדים: 5,000 מגויסים בשנה הראשונה, עם עלייה שנתית עקבית של 20% במספר המתגייסים במטרה להגיע ל-50% מגויסים מקרב החרדים בתוך שבע שנים. המבקרים טוענים במידה רבה של צדק שהמתווה אינו נותן מענה מיידי לצרכים הביטחוניים שהתעצמו לאחר השבעה באוקטובר. אולם דווקא המשבר הנוכחי מספק הזדמנות לשינוי עמוק. במקום להתמקד אך ורק בשאלה אם יעדי הגיוס יושגו במלואם, יש להתמקד בהנעת תהליך אמיתי שיניח תשתית ארוכת טווח. במקביל לקידום החוק, יש להניע מהלכים משלימים כגון:
- הקמת ישיבות הסדר חרדיות נוספות
- הכשרת 'סוכני שינוי' מתוך המגזר החרדי
- יצירת תמריצים משמעותיים למתגייסים
- השקעה בקמפיין תודעתי חיובי הפונה ישירות לציבור החרדי
העיקרון המנחה חייב להיות: להתחיל לפעול כאן ועכשיו! גם אם בתחילת הדרך המספרים יהיו צנועים, התנעת התהליך תאפשר לכוחות השוק והשינויים החברתיים לפעול, ותיצור בסיס לתיקונים ושיפורים בהמשך.
הזדמנות היסטורית – רגע מכריע לשינוי
אנו ניצבים בפני נקודת הכרעה היסטורית בסוגיית גיוס החרדים. הצעד המכריע לא יבוא לידי ביטוי בכמות המתגייסים המיידית, אלא באיכות וטיב חוויית השירות שיובילו לשינוי סדרי עולם תודעתיים של החברה החרדית כלפי הצבא ובהצלחתה לשמר את זהותם החרדית של המשרתים.
משמעויות הרגע הנוכחי חורגות הרבה מעבר לשאלה הטכנית הנוגעת למכסות הגיוס. מנגד, סירוב עיקש של המפלגות החרדיות לפשרה בסוגיית הגיוס עלול לסכן את יציבות הממשלה בעיצומה של מלחמה קיומית ואל מול ממשל אמריקאי האוהד ביותר שידעה ישראל. הפלת ממשלת ימין על ידי הסיעות החרדיות תהיה אירוע חסר תקדים בחומרתו, ותיתפס כהעדפת אינטרסים מגזריים צרים על פני צורכי הביטחון הלאומי.
בה בעת, הרגע מציע הזדמנות נדירה למפלגות החרדיות להפגין מנהיגות ואחריות לאומית. צעד אמיץ של פשרה בנושא הגיוס ישדר מסר של שותפות בנטל הלאומי, ויפתח פתח לבניית יחסי אמון חדשים עם הציבור הישראלי הרחב. זהו מבחן מנהיגות אמיתי, שתוצאותיו יעצבו את היחסים בין המגזרים לעשורים הבאים.
השורה התחתונה: הזדמנות היסטורית שלא תחזור!
השאלה העומדת בפנינו היא לא רק כמה חרדים יתגייסו בשנה הקרובה, אלא כיצד תיראה החברה הישראלית בעשורים הבאים. המפתח לפריצת דרך אמיתית טמון במודל הדרגתי ומבוסס-אמון, המכיר במאפייניה הייחודיים של הקהילה החרדית ומספקת מענה לצרכיה. כפי שלמדנו מהשילוב המוצלח באקדמיה ובתעסוקה, דווקא גישה מכבדת ורגישת תרבות היא שמניעה שינוי עמוק וארוך-טווח.
כפי שניתן לראות בסרטון, לאחר מספר שבועות של הכשרה מותאמת, החיילים החרדים מפגינים רמות גבוהות של מוטיבציה, משמעת ומחויבות. זוהי הוכחה מוחשית לכך שכאשר השירות מתנהל בדרך המכבדת את הזהות החרדית, התוצאות מרשימות. השילוב המוצלח מדגים את ההבדל המהותי בין מגויסי בחירה למגויסי כפייה.
דמיינו את המראה שהיה נתפס כבלתי אפשרי לפני עשור: מדים צבאיים מתייבשים על חבלי כביסה במרפסות בבית שמש, ברחוב גאולה בירושלים ובביתר עילית, והתמונה הזו מתקבלת בקהילה בהבנה. זו אינה פנטזיה, אלא אפשרות מוחשית – אם נבחר בדרך הנכונה.
בסופו של יום, המציאות תוכיח כי כוחות השוק והחברה חזקים מכל אידיאולוגיה נוקשה. הזמן בשל לבניית גשר איתן בין החברה החרדית לבין שאר החברה הישראלית – גשר שיחזק את המדינה כולה אל מול האתגרים הקיומיים הניצבים בפנינו. משימה לאומית זו דורשת אורך רוח, חכמה ונכונות לוויתורים הדדיים. את הרגע הזה אסור לנו להחמיץ.
אריק בלומברג הוא מנכ"ל בלומברג תקשורת.
אני התגייסתי לצבא בתחילת שנות השמונים, אז באמת קראו לזה "שלב ב'"
זה התאים לאברכים שעזבו כולל לאחר כמה שנים
והם אבות לילדים.
זה היה שרות קצר של עד 120 יום. שכלל טירונות קורס צבאי מקצועי.
לאחר מכן הצטרפתי לכוחות המילואים.
שרותי במילואים למעלה מ 15 שנה.
אז רובם של מי שרצה לעזוב כולל, היה עושה זאת
ולמה?
כי מקום שפנית לחפש עבודה.
נשאלת מהו המספר האישי שלך בצהל.
באמצע שנות התשעים בג"ץ ביטל זאת בעקבות עתירה שאין כאן שוויון.
כי ערבים וכאלו שלא שרתו בגלל ביותר רפואיות וכד',
נדחפו לסוף התור בחיפוש עבודה.
אני חושב שאסור לפעול בכוח מול החרדים. צריך הסברה ולפתוח יחידות מתאימות. כנ"ל מול שאר האוכלוסייה. מי שמרגיש שאורחות חייו מאויימים מהשרות הצבאי יהיה פטור.
קראתי בעיון, ועדיין המתווה של ראם עמינוח נשמע לי משכנע יותר.
יש כמה הסכמות בין הכתוב במאמר הזה לבין הכתוב במתווה עמינוח, אבל יש גם חילוקי דעות.
דוגמא להסכמה היא העובדה שחייבים לשמור על הזהות החרדית של המשרתים.
אני ממליץ לכולם לשמוע על מתווה ראם עמינוח. הוא מסביר הכול בפירוט. סליחה שאין לי כרגע לינק שמפנה לשם.
צבא ושרות זה חובה לא זכות. ממש כמו הנחת תפילין אצל חרדי. וחובות עושים . ומי שלא עושה חייב להתקל בסנקציות אפקטיביות ממש כמו כל חייב גיוס אחר.
סנקציות לא יגדילו את כמות המתגייסים…
חבל מאוד שאתם מצטטים אותי באופן חלקי ומגמתי…
אני אכן מתנגד להקמת יחידה צבאית שהבסיס שלה דתי.
אך מן הצד השני אני חלילה לא מבקש לשנות את הזהות החרדית שלהם. לכן הצעתי שבדומה למודל ישיבות ההסדר בכל פלוגה רגילה תוקם מחלקה של חרדים.
מפקד החטיבה יהיה הרב ולא המח״ט. לדוגמא: המח״ט רוצה להוציא פעילות מבצעית בשבת והרב של החטיבה יחשוב שהערך המבצעי איננו מצדיק חילול שבת. למי לדעתכם יקשיבו החיילים החרדים???
בן גוריון פרק את הפלמ״ח כדי שלא יהיו מליציות בצבא ואנחנו בונים אותן מחדש. יש צבא אחד ממלכתי לכולם!
מפקד החטיבה יהיה הרב ולא המח״ט. לדוגמא: המח״ט רוצה להוציא פעילות מבצעית בשבת והרב של החטיבה יחשוב שהערך המבצעי איננו מצדיק חילול שבת. למי לדעתכם יקשיבו החיילים החרדים???
בן גוריון פרק את הפלמ״ח כדי שלא יהיו מליציות בצבא ואנחנו בונים אותן מחדש. יש צבא אחד ממלכתי לכולם! (ולכן הצעתי את הפתרון של מחלקה חרדית בפלוגה רגילה כדי לאפשר לחרדים לשמור על זהותם מבלי לפגוע בממלכתיות הצבא)
למי לדעתכם יקשיבו החיילים החרדים?
הנוסחא פשוטה:
יקשיבו לרב? זה לא יהיה צבא אלא מיליציה.
יקשיבו למח"ט? יפסיקו להיות חרדים, כי אין חרדי שירשה לעצמו לא לציית לפסק של רב.
ולכן אתה בעצם מחזק את הטענה שאין מקום לחרדים בצבא, לא כך?
כותב המאמר כנראה הבין אותך נכון, והוא רוצה בניגוד אליך לאפשר לחרדים מקום בצבא. השאלה אם אתה הבנת נכון את עצמך: "חלילה לא מבקש לשנות את הזהות החרדית שלהם", אבל שיקשיבו למח"ט ולא לרב?
שלום יהודה, הדברים שצוטטו מפיך נמצאים ברשת ואני לא חושב שדבריך לא פורשו נכון. ציינת בדבריך בין היתר כי "הקמת חטיבת חשמונאים זו טעות נוראית, זה יהיה נצח יהודים על סטרואידים, זה יהיה בכייה לדורות, אנחנו מקימים בידינו את משמרות המהפיכה". נצח יהודה אלו לוחמים מצוינים ומסורים שמבצעים לאורך שנים שירות סיזיפי וחשוב ביהודה ושומרון, ששילם לאורך השנים בחיי טובי חייליו ומפקדיו.
לבוא ולומר שמדובר בפלנגות שיקשיבו בזמן אמת ל"רב" כפי שציינת אינו אמת. על פי נוהלי החטיבה האדם הבלעדי שמחליט אם מדובר בערך מבצעי או לא הוא המח"ט אל"מ אבינעם אמונה, קצין צה"ל עתיר זכויות וניסיון מבצעי רב, לצד הובלת התוכנית על ידי ראש אכ"א לשעבר האלוף יניב עשור ומפקד פיקוד ההכשרות והאימונים האלוף דוד זיני.
עובדה היא שיש חרדים המתגיסים ועובדים וממשיכים גם להגות בתורה.רבנים הטוענים שאסור להתגייס לצבא ישראל הרי הם עוברים על ציווים מפורשים בתורה מפי ה' ומפי שליחיו וכופרים במורשת לוחמי ישראל שבמשך כ 3500, שהיו יראי ה'.מצווים אנו לשרת בצבא ישראל.
מורה ה':"מִבֶּ֨ן עֶשְׂרִ֤ים שָׁנָה֙ וָמַ֔עְלָה כׇּל־יֹצֵ֥א צָבָ֖א בְּיִשְׂרָאֵ֑ל תִּפְקְד֥וּ אֹתָ֛ם לְצִבְאֹתָ֖ם."
וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה לִבְנֵי גָד וְלִבְנֵי רְאוּבֵן הַאַחֵיכֶם יָבֹאוּ לַמִּלְחָמָה וְאַתֶּם תֵּשְׁבוּ פֹה?! ההתכחשות לתנ"ך היא לא רק מאתאיסטים וכו' אלא אף מראשי כתות החרדים – הטוענים שהם "לומדי תורה" – והיא מתבטאת גם ביחס לחוק ההשתמטות משירות בצה"ל שהוא בניגוד גמור לתורה ולמורשת העברית.לכל אדם הזכות להאמין במה שהוא רוצה וגם זכותם של אנשים לא לפרנס משתמטים משירות ומעבודה.מי שבעד חוק ההשתמטות משירות מבזה מסירותם וזכרם של המוני לוחמינו האמיצים ובהם תלמידי חכמים ושומרי המצוות שגם נספו במערכותינו למען יחיה ישראל.מזכיר דוגמאות על חובת השירות בצבא לכל מהתורה וממורשת ישראל בכלל:בתקופת המשכן ובבית ראשון כשעם ישראל יצא למערכות עמדו בראשו מדה רבי ויהושע בן ודבורה..שהיו נביאים ומנהיגים ולוחמים יראי ה.אפילו הכוהנים והלויים יצאו עמהם ונשאו את ארון ברית של ה' והיו גם הם בניספים במערכות.בבית שני המכבים היו כוהנים בית-חשמונאי ממשמר יהויריב והיו המובילים והראשונים במערכות ישראל במשך כמאה שנה והיו גם הניספים במערכות.הם היו כוהנים ששירתו בתורנות במקדש וביתר השנה היו עובדי אדמה והיו לוחמים ללא חת.כך גם היה בימי רבי עקיבא ובר כוכבא שהנהיגו הלחימה נגד הרומאים כשהמוני תלמידיהם החרדים והחכמים והאמיצים (ורבים אחרים) וגם עצמם לחמו ונספו למען לא תכחד מורשת ישראל. לפיכך:כולם היו לומדי תורה ולוחמים ואנשי עמל.עצם הגירסה שחייבים להיות כאלה שהם רק לומדי תורה (וכבר יש מאות אלפים..) הרי היא לא רק שאינה מעשית משום המחסור בחיילים והנטל הכלכלי אלא היא חילול השם .יש לשלול כל קיצבה ותמיכה ממי שמסרב לשרת מטעמי מצפון או דת ומכל מוסד או אישיות המעודדים זאת וגם להביאם לדין,כך גם ביחס לעבודה.
גיוס חילונים לשמירת שבת: הגיע הזמן לדבר גם על מהות וגםעל כמות.
שתי שבתות ומיד ניגאלין.
צריך להבין שגיוס חרדים בהיקף רחב ישנה את הצבא באופן מהותי, הרבה יותר אמוני ודתי, וכמעט לא יהיה מקום לשירות משותף הרבה יותר השפעה תורנית וזה רק על קצה המזלג.
אם המדינה לא מעוניינת בזה הפיתרון צריך להתחלק לשלושה חלקים.
1. פיתרונות כמו שהוצעו כאן, גיוס ביחידות במסלולים מתאימים תוך הקפדה על מענה לצרכים השונים, ולא לנסות לנסות לחנך את המתגייסים
2. מסלולים מורחבים של שירות לאומי, יש מגוון דרכים בהן צעירים ואפילו צעירות בציבור החרדי יכולים לתרום, הרבה מזה כבר קיים, צריך להרחיב ולמסד את זה.
3. לצד זה לקיים מסגרות של תורתו אומנותו למי שבאמת יושב ולומד.
כל זה צריך וחייב להתקיים גם ביחס לאוכלוסייה הערבית והתגמול צריך להיות בהתאם, שירות קרבי יתן הטבות גבוהות, במיוחד בתחום הדיור בנגב, בגליל וביהודה ושומרון, שירות לא קרבי ושירות לאומי יעניק הטבות נמוכות יותר.
צריך להיות פרקטיים ועניינים ביחס לפתרונות ולא לשחק לידיים של בג"ץ, היועמשי"ת, התקשורת והשמאל שעבורם ניסיון גיוס בכפייה משיג כמה מטרות בזויות, בידול והקצנת הציבור החרדי, סכסוך וטריז בציבור הימני המחובר למסורת, החלשת צה"ל כדי לכפות הסכמי כניעה ופגחעה בחיבור של עם ישראל לתורת ישראל, אל תתנו לזה יד!
גיוס החסידים והליטאים לצבא ההגנה לאזרחי מדינת ישראל:
הצעת חוק יסוד לעם בני ישראל במדינת ישראל:
כל בני ישראל מחוייבים לקיים אורח חיים לפי מצוות התורה וההלכה, לרבות לימוד תורה והלכה, והמדינה וכוחות הבטחון צריכים להתנהל כיהודים אמיתיים לפי מצוות התורה וההלכה, ובהתאם, כל בני ישראל הזכרים מחוייבים לשרת בצבא ולעבוד.
הצבא חייב להפסיק עם הכפיה שלהם
חוק טל היה כשלון, הוא הורך הרבה פעמים וגם הממשלה אמרה כי נכשל , במעשי לא היתה עליה בכמות המתגייסים.
עכשיו יש חוסר בהירות האם התגייסו 1.7-5 אחוז מאלה שנשלחו… את האמת זה לא רלוונטי … הכותב אומר שהם מעדיפים סנקציות ? בוא נראה מה יקרה אם יוטלו סנקציות אמיתיות ולא חרטות …
ללא מעונות יום , ללא תקציבים לישיבות , ללא קצבאות … בוא נראה מה יקרה כשכל פנייה תוביל לקיר… האם אז יתגייסו 100 אחוז? לא … אבל אני מבטיח שיתגייסו הרבה יותר ואז המחט תתחיל לזוז לכיוון הנכון …
ניסינו בהדברות , זה לא עובד… ניסינו בהדרגה זה לא עובד … ניסינו בהסברה זה לא עובד …
יותר מזה גם מי שגוייבו לרוב היו חרדלים או חוזרים בשאלה שנספרו כחרדים..
הגיע הזמן להוריד את כפפות המשי או לפחות להפסיק לממן את הביזיון הזה…
הפוליטיקאים החרדים חרדים מזה שיתגייסו כי אז גם אין את החרב המונחת על צוואר הצעירים להשאר בישיבה 7 שנים כדי לא להיות מגוייס ואז חלילה יחליט בעצמו אם ללמוד או לעבוד או לשלב… ואז פחות כסף יגיע לישיבות…
הם עסקנים שהתפקיד שלהם הוא שימור הבורות כי אחרת אין להם כסף בעסקנות
את הסיפורים על "תהליכי עומק" ו"הזדמנות הסתורית" וכול שומעים כבר למעלה מ 25 שנה.
בינתיים אחוזי הגיוס החרדיים רק הולכים ויורדים.
תפסיקו לחרטט ולנסות לעבוד בעיניים.
אם יפסיקו לממן את הממסד החרדי, כל הבוע ההמפלצתית הזו תקרוס.
יש עשרות אלפים של אנשים שהם "חרדים" מן השפה ולחוץ בלבד.
הקטנת כוחו ש המנגנון יאפשר להם לצאת בגלוי וכוחם הפוליטי של גולדקוף "בשילטון הכופרים אין אנו מאמינים" ושות תיקטן.
מהפכות הכרחיות עושים ביום אחד ולא מורחים שנים
פשוט מאד: להפריד את הדת מהמדינה, להפריט את הרבנות ובתי הדין הרבניים ולשלול מהם סמכויות חוקיות, למנוע מימון של דת ולימודי דת מכל סוג שהוא, לשלול זכות הצבעה והיבחרות ממי שלא מתגייס לצבא או עושה שירות לאומי, לחייב הצהרת אמונים למדינה כתנאי לקבלת זכות הצבעה, להטיל סנקציות כלכליות על סרבני שירות ובטלנים כשירים (קצבאות, שירותים חברתיים, לימודים במוסדות מתוקצבים מגיל שירות והילך) סרבני שירות ישלמו מס ביטחון מיוחד, לחייב שילוב של 50% נשים ברשימות לכנסת ולרשויות המקומיות על מנת למנוע אפליה של אידיאולוגיות מיזוגניות.
כל הפעולות האלה יביאו תוך עשור לפתרון הבעיה החרדית ושילובם בחברה. הם יפגינו – נתמודד עם זה ביצירתיות.
אני אשמח שתבנה אמון גם לחברה הכללית. נגייס במכסות גם בתל אביב ובגבעת שמואל. למה לא?