האסטרטגיה הנסתרת של דונלד טראמפ

כיצד איראן וסין מניעות את מדיניות החוץ האגרסיבית של טראמפ ואת יחסו כלפי בעלות ברית

אילוסטרציה, ייצוא סיני. צילום מסך מתוך הסרטון

החודש האחרון של ממשל טראמפ התאפיין בשורת צעדים שיצרו תחושת כאוס בזירה הבינלאומית. הנשיא הכריז על מכס של 25% על כלי רכב מיובאים, צעד שפוגע בעיקר בבעלות ברית מסורתיות של ארה"ב כמו דרום קוריאה, קנדה, יפן וגרמניה. במקביל, הדלפות מאפליקציית "סיגנל" חשפו את הבוז שרוחשים בכירים בממשל כלפי אירופה.

לדברי דיוויד וו, "בין אם אירופה ראויה לבוז של הממשל החדש ובין אם לאו, צוותו של טראמפ לא מותיר מקום רב לספק לכך שהוא מתייחס לאירופה כאל נטל". מעבר לכך, טראמפ פועל לשיקום היחסים עם רוסיה – מדינה שאירופה רואה בה איום חמור.

"ארה"ב התחייבה השבוע להסיר את הסנקציות על ייצוא חקלאי ודשנים רוסיים בתמורה להסכמתה של מוסקבה להפסקת אש של 30 יום בים השחור", מציין וו. "הוויתור הברור הזה מצד טראמפ גורם לי לחשוב שיש כאן יותר ממה שנראה לעין".

וו מציע שני הסברים אפשריים למהלכי הממשל: איראן וסין. "השעון מתקתק עבור איראן", הוא מדגיש. לפי אנתוני קוטון, ראש הפיקוד האסטרטגי של ארה"ב, איראן קיצרה את "זמן הפריצה" שלה לפצצה גרעינית מ-10-15 ימים ל"ככל הנראה פחות משבוע".

"ייתכן שלטראמפ אוזל הזמן למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני"ֿ, מסביר וו, "וספק אם יש משהו שטראמפ יכול להציע לטהראן בשלב כה קרוב לסף הגרעיני, כדי שתוותר על תוכנית הגרעין שלה מרצונה". זה מותיר תקיפה צבאית כאופציה הריאלית היחידה.

דיוויד וו מצביע על סימנים מדאיגים להסלמה: "דיווחי מודיעין גלוי פירסמו כי מספר מפציצי B-2 חמקנים ומטוסי תובלה C-17 הגיעו או נמצאים בדרכם לדייגו גרסיה, בסיס משותף לבריטניה ולארה"ב שכבר זמן רב משמש כנקודת שיגור למבצעים צבאיים גדולים של צבא ארה"ב במזרח התיכון".

ההסבר השני שמציע וו נוגע לסין. "אני הולך ומשתכנע יותר ויותר שלסין יש קשר הדוק מאוד לנסיגתו של טראמפ מאירופה. בדיוק כפי שמלחמת עיראק הסיטה את תשומת ליבה של ארה"ב מסין, דבר דומה ניתן לומר על המלחמה באוקראינה, אשר מרוקנת את משאביה של ארה"ב. אם טראמפ ממהר לסיים את המלחמה באוקראינה, זה מפני שהוא רוצה להתמקד בסין".

וו מצביע על התפתחויות טכנולוגיות מדאיגות: BYD חשפה סופרצ'רג'ר חדש שיכול למלא מכונית תוך חמש דקות בלבד – מהיר פי שניים מהסופרצ'רג'ר החדש ביותר של טסלה. במקביל, DeepSeek צמצמה את הפער במרוץ הבינה המלאכותית בין ארה"ב לסין.

"אני חושב שהחדשות אודות DeepSeek במיוחד, היטו את מאזן ההשפעה לטובתם של הניצים כלפי סין בתוך ממשל טראמפ, כמו מרקו רוביו, על פני היונים כמו אילון מאסק", טוען וו.

מאז כניסתו לתפקיד, טראמפ הטיל תוספת מכס של 20% על כלל היבוא מסין, ומשרד המסחר האמריקאי הוסיף 80 גופים לרשימת הסנקציות במטרה למנוע מסין לרכוש ולפתח טכנולוגיות מתקדמות.

דיוויד וו מסכם בחששות כלכליים: "כעת אני מתחיל לחשוב שהיואן הסיני פגיע גם הוא. סין שמרה על שליטה הדוקה ביואן על מנת שלא לנופף בדגל אדום מול פניו של טראמפ. אם הדברים ימשיכו לנוע במסלולם הנוכחי, בייג'ינג עשויה להחליט שהיתרונות שבשמירה על יואן חלש גדולות יותר מהחסרונות".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *