פגישת נתניהו וטראמפ הותירה סימני שאלה רבים לגבי המשך המאבק בגרעין האיראני והאסטרטגיה האזורית של הממשל
ההזמנה הבהולה
אמש התייצבו אל מול המצלמות הנשיא טראמפ וראש הממשלה נתניהו שנקרא אליו בבהילות שסיבותיה עדיין נסתרות. נתניהו יצא מביקורו בהונגריה אל עבר הבית הלבן והתקבל על ידי הנשיא שעמד בפתחו וחיכה במחווה ששמור למעטים. הכבוד והחיבה שרוחש טראמפ לנתניהו היו ניכרים בשפת הגוף, במבט האוהד, בחיוכים שהחליפו וב"עקיצות" הקטנות. עיקר עניינה של מסיבת העיתונאים היה מוקדש לסוגיות הנוגעות לארצות הברית. טראמפ שנחוש להגן על האינטרסים של מדינתו ניהל את האירוע ביד רמה, נתניהו דיבר הרבה פחות אך בכל זאת עלו הנושאים החשובים ביותר לישראל.
מנעד הספקולציות באשר לסיבה בגללה נקרא נתניהו בדחיפות נע בין המכסים שהטיל טראמפ על תוצרתן של מדינות העולם לבין הגרעין של איראן. אין זה סוד כי בישראל ציפו שאחוזי המכס שהטיל טראמפ על ישראל יהפכו, לפחות, למספר חד ספרתי אם לא יבוטלו לחלוטין אך זה לא קרה. נראה היה כי נתניהו מסייע באיזשהו אופן לטראמפ בהיותו המנהיג הראשון ששם פעמיו אל החדר הסגלגל כדי לדון בנושא ולמעשה הסכים לקבל עליו את הגזירה ואף להפחית את המכס כלפי ארצות הברית. טראמפ לא הסתיר את רצונו שישראל תהווה דוגמא לשאר מדינות העולם בסוגיה הזו.
הטלת המכסים
הטלת המכסים היא אחד האירועים הכלכליים המשמעותיים ביותר בשנים האחרונות וככזו היא זכתה לקבל את רוב תשומת הלב של טראמפ במסיבת העיתונאים תוך שהוא מפגין כעס עצום גם כלפי קודמו בתפקיד וגם כלפי מדינות העולם שנהגו, לשיטתו, בניצול מחפיר כלפי ארצות הברית. הוא נחוש להפוך את ארצות הברית למעצמה החזקה ביותר כלכלית, צבאית, יצרנית, אנרגטית ומה לא. השווקים בעולם מטולטלים בימים האחרונים לאור הטלת המכסים, שערי המניות יורדים כיאה לתקופה של חוסר ודאות. טראמפ ציין מדינות שמייצאות לארצות הברית בהיקף עצום אך ממעטות לייבא ממנה. הוא דיבר על החובות הגדולים של ארצות הברית אך גם על הדרכים לצמצם אותם תוך שאינו שוכח את ההבטחה להעביר לישראל ארבעה מיליארד דולר. "הגענו לפתרונות טובים ולמסקנות", ציין טראמפ באשר לשיחות שניהל עם ראש הממשלה נתניהו תוך שהוא מדגיש את החברות בין שתי המדינות. "אנחנו עוזרים להם והם עוזרים לנו", הודה. הוא תיאר מערכת יחסים כלכלית סבוכה ביותר עם האיחוד האירופאי, הבטיח שתהיינה עסקאות גדולות מאוד עם מדינות רבות בעולם והתפאר בשוק האנרגיה האמריקאי שלדבריו הוא השוק הגדול ביותר בעולם. בסיום החלק הכלכלי, הביע טראמפ תרעומת על כך שההגבלות הכלכליות בפניהן ניצבת ארצות הברית הן לא רק כספיות אלא עוסקות גם בתקנים, דרישות שונות, רגולציה, הורדת ערך המטבע – כולם פוגעים פגיעה שהוא אינו מוכן לאפשר לה להמשך.
מדיניות ההגירה
ענייניה הפנימיים של ארצות הברית שבו ועלו כאשר טראמפ דיבר על מדיניות ההגירה חסרת האחריות של ביידן שהכניסה לארצות הברית 21 מיליון איש, מתוכם פושעים רבים. "השופטים לא הגנו עלינו", הביע כעס שנפל על לבבות פתוחים של ישראלים רבים, אולי גם על לבו של נתניהו. הוא אינו מבטל את הצורך של ארצות הברית במהגרים אך אינו מעוניין בהגירה שאינה חוקית.
ראש הממשלה נתניהו הגיב לדבריו של הנשיא במחמאה "אתה עושה את הדברים שאתה מדבר עליהם", וציין כי הציבור בישראל מעריך זאת. נראה כי יחסם של הישראלים כלפי טראמפ חשוב לנשיא. מאוחר יותר, כאשר אחד העיתונאים אמר בפתח דבריו כי ישראלים רבים צופים כעת בשידור, השיב טראמפ כי הוא מקווה שהם אוהבים אותו.
סוגיות בינלאומיות
טראמפ עובר להתייחס לסוגיות בינלאומיות כשהוא פותח עם החות'ים: "פגענו בהם קשות, הם לא יודעים מה לעשות", אמר והוסיף כי חוסלו מנהיגים של החות'ים ומומחים לייצור טילים. באשר למלחמת רוסיה אוקראינה, הביע טראמפ חוסר שביעות רצון מהמתקפות הנמשכות. כשעלתה שאלה באשר לתורכיה, הוא ציין את יחסיו הנפלאים, כדבריו, עם ארדואן ומיד הרגיע את נתניהו כי הוא יכול לסייע בעניין היחסים בין המדינות.
רצועת עזה והשבת החטופים
כשטראמפ מדבר על ישראל ניתן לראות עד כמה היא נוגעת ללבו. כאשר הוא מדבר על המפגשים שערך עם חטופים ששבו, הכאב ניכר בקולו ועל הבעת פניו. הוא מאריך בתיאור הפגישה שלו עמם ומסביר כיצד הפציר בהם לספר לו על רגע אחד של חמלה שהיה בשבי, אמפתיה כלשהי, מתן פרוסת לחם נוספת "כמו שקרה בגרמניה" ועד כמה נרעש מהעובדה שלא היה אף רגע כזה. יותר מכל, הופתע מהורים של חטופים שנרצחו שפנו אליו אישית בתחינה קורעת לב כדי שיסייע להם להחזיר את ילדיהם "כאילו הם עדיין בחיים". טראמפ מחויב לנושא השבת החטופים ומציין כי המצב בעייתי. הוא מעלה את האפשרות להסכם הפסקת אש נוסף ומציין כי נתניהו "עובד קשה מאוד" בנושא החטופים. טראמפ אף מביע תקווה שהישראלים מעריכים זאת. בהמשך, יחד עם נתניהו, הם מדברים לא מעט על תכנית ההגירה על פיה יעזבו העזתים את הרצועה אל מדינות שיבחרו להגיע אליהן. טראמפ אומר את מה שאולי אף נשיא אמריקאי לא אמר מעולם "למה נתתם את עזה?" הוא מתייחס כמובן לתכנית ההתנתקות ומתקשה להבין כיצד ישראל ויתרה על "פיסת הנדל"ן הנהדרת הזו".
הגרעין האיראני
בשלב זה נחשפה כנראה הסיבה האמיתית שבגללה נקרא נתניהו לארצות הברית. טראמפ חושף בכובד ראש כי ארצות הברית מנהלת שיחות ישירות עם איראן ולמעשה בשבת הקרובה תערך פגישה חשובה מאוד עם בכירים איראניים. הוא מביע רצון כי הדברים ייפתרו בדרכים דיפלומטיות ומרשה לעצמו לומר בשמו של נתניהו שגם הוא מעדיף את דרכי ההסכם יותר מאשר את דרכי המלחמה. באותה נשימה הוא מאיים כי אם השיחות לא יצליחו איראן תהיה בסכנה גדולה וגורלה יהיה מר מאוד. "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני", הכריז בנחישות וכבר רמז קודם לכן שהצטייד במטוסים ובטילים שלא היו בידי ארצות הברית בעבר.
תגובות מימין ומשמאל
בימין נטו לראות את הדברים ברוח הנחתו של ח"כ משה סעדה שטען הבוקר בראיון לרדיו FM103 כי "רב הנסתר על הגלוי" לגבי הביקור הזה ואף ציין שאיראן נוהגת לדחות שיחות ישירות וכי ארצות הברית מתחמשת עד מאוד. לדעתו, מדובר בפעולת הסחה.
בשמאל הפגינו אכזבה וחוסר סבלנות אופייניים בשלל ציוצים של חברי כנסת מהאופוזיציה: ח"כ שלי טל מירון מ"יש עתיד" כינתה את הפגישה "השפלה לאומית וכשלון מדיני", ח"כ נאור שירי ממפלגתה סיכם "אין חטופים, אין הקלה במכסים, אין איראן", ח"כ רון כץ מאותה מפלגה ממש שאל "תכל'ס, מה יצא מהפגישה?", חברת הכנסת יסמין סאקס פרידמן אף היא מ"יש עתיד" צייצה כי במו"מ מול טראמפ היא תמיד תעדיף את לפיד וקינחה בתואר "קבצן מדיני" שהעניקה לנתניהו, הגדילה לעשות ח"כ דבי ביטון שנקראה כנראה אף היא למשמעת המפלגתית וצייצה כי נראה שנתניהו נשמע לקריאות להוציאו לנבצרות.
אכזבה מוקדמת מדי
אפשר להבין את הכעס ואת האכזבה לגבי אי הורדת המכס שהוטל על מוצרים מישראל, גם כלכלנים ותעשיינים ללא קשר לשיוכם הפוליטי הביעו את דאגתם הכנה. מכאן ועד "השפלה לאומית" הדרך ארוכה מאוד, שכן המכסים הוטלו על כל המדינות. הייאוש באשר לסוגיית החטופים איננו במקומו משום שהיא לא ננטשה בשום שלב ואי אפשר היה שלא להתרשם עד כמה היא קריטית בעיני טראמפ ובעיני נתניהו. גם הרמת הידיים באשר לאיראן מיותרת לחלוטין משום שהפגישה החשובה עדיין לא התקיימה ומן הסתם, כל הפרטים בעניין חסויים ולא ניתן להרחיב לגביהם. מגוחך לחשוב שמה שנאמר בארבע עיניים בין נתניהו לבין טראמפ, ייחשף לעיני כל במסיבת העיתונאים. אי אפשר להפריז ברגישות העניין האיראני ומתוך כך, בוודאי שנתניהו נאלץ להחריש. אין כל ספק כי ברור גם לנתניהו וגם לטראמפ שאיראן איננה יכולה להחזיק בנשק גרעיני וכי עדיין נשמרת האפשרות לנטוש בכל רגע את הדיפלומטיה ולהתקיף מבצעית.
הזדמנות חד פעמית
טראמפ מצטייר יותר ויותר כאוהב ישראל אמיתי וזו מבחינתה אסור שלא תנצל את העובדה הזו. ייתכן כי לא תעמוד לרשותה של ישראל הזדמנות שכזו בזמן הקרוב, ואולי אף לעולם. על הפרק, יותר מכל, נמצאת כאמור הסוגייה האיראנית. ישראל תזדקק לעזרתה המסורה של ארצות הברית ומשום כך גם אינה יכולה לפעול בחופשיות או להביע התנגדות למעורבותה. סביר כי אין מתאים יותר מהצוות נתניהו – טראמפ שישתפו פעולה וישנו סדרי עולם.