פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ובמכון משגב התארח בפודקאסט "כור ההיתוך" עם שניאור ובר לשיחה על מצבה האסטרטגי והביטחוני של מדינת ישראל

בפרק מרתק של הפודקאסט "כור ההיתוך" התארח פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ובמכון משגב, לשיחה מעמיקה עם שניאור ובר על מצבה האסטרטגי והביטחוני של מדינת ישראל. הראיון עסק בהישגים האזוריים של ישראל, באתגרים הפנימיים והחיצוניים, בכישלון בהכרעת חמאס, במשבר האמון בין הדרג המדיני לצבאי, ובאחריות ראש השב"כ לאירועי השבעה באוקטובר.
הישגים אסטרטגיים ושינוי המערכת האזורית
פרופ' מיכאל פתח את השיחה בהצגת תמונה אופטימית יחסית של מצבה האסטרטגי של ישראל. לדבריו, בהשוואה למצב ב-7 באוקטובר 2023, ישראל הצליחה למצב את עצמה כמעצמה אזורית עם השפעה גלובלית. היא חיזקה את מעמדה כנכס אסטרטגי מרכזי עבור ארצות הברית והצליחה לשפר את תפיסתה בקרב שחקנים אזוריים, במיוחד במחנה הפרגמטי המובל על ידי ערב הסעודית ומצרים.
הישג משמעותי נוסף הוא החלשת ציר ההתנגדות האיראני. ישראל פגעה קשות בחמאס, בחיזבאללה, במיליציות השיעיות בעיראק ובסוריה, ואף חשפה את פגיעותה של איראן עצמה, בין היתר באמצעות תקיפות שהרסו את מערך ההגנה האווירית שלה. לדברי מיכאל, ישראל הצליחה לחולל "שינוי של המערכת האזורית" – מהלך שגם מעצמות על לא הצליחו לבצע.
האתגר האיראני והחות'ים
למרות ההישגים, האתגר המרכזי נותר איראן, שמיכאל מתאר כ"גנרטור" של ציר ההתנגדות. הוא מעריך כי הסבירות למתקפה צבאית על תשתיות הגרעין האיראניות גוברת, ככל הנראה בתמיכה אמריקאית משמעותית מבחינה מודיעינית, לוגיסטית ודיפלומטית. עם זאת, הוא מדגיש כי פגיעה בלתי הפיכה בתוכנית הגרעין אינה אפשרית, אך ניתן לעכב אותה משמעותית תוך האצת תהליכי מחאה פנימיים נגד המשטר האיראני.
בנוסף, מיכאל התייחס לחות'ים בתימן כ"מטרד משמעותי" אך לא כאיום קיומי. הוא ציין כי ישראל מפתחת מענים לאיום זה, בסיוע אמריקאי, וכי החות'ים צפויים לשלם מחיר כבד אם ימשיכו בתוקפנותם.
כישלון בהכרעת חמאס
אחת השאלות המרכזיות בראיון הייתה מדוע ישראל לא הצליחה להכריע את חמאס לאחר חודשים ארוכים של לחימה. מיכאל הצביע על שתי סיבות עיקריות: הראשונה היא מדיניות ממשל ביידן, שהגבילה את ישראל על ידי לחץ להכנסת סיוע הומניטרי לעזה, גם לאזורי לחימה פעילים, דבר שאפשר לחמאס לשמר את שליטתו. השנייה היא כשלים פנימיים, בדגש על משבר האמון בין הדרג המדיני לצבאי ועל היעדר תוכנית מלחמה מוכנה מראש לכיבוש עזה.
מיכאל מתח ביקורת על התוכנית הצבאית, שכללה שלבים הדרגתיים במקום פעולה מהירה ומקבילה בכל רחבי הרצועה. לדבריו, התוכנית לא ניצלה את ההלם הראשוני של חמאס ואפשרה לו להתארגן מחדש ולהשתמש בחטופים כמגן אנושי.
פודקאסט 'כור ההיתוך' בספוטיפיי ויוטיוב הפך לקול חשוב ומשמעותי בשיח הציבורי, הודות לתמיכה שלכם. בואו לקחת חלק והיו שותפים בפעילות של שניאור ובר באמצעות הלינק המצורף.