ההזדמנות המוחמצת של אילון מאסק להצלת אמריקה

שלושה חודשים חלפו מאז שאילון מאסק הבטיח מהפך תקציבי, אבל המספרים מגלים סיפור הפוך לחלוטין: במקום קיצוצים – עלייה של 9% בהוצאות הממשל

אילון מאסק בישיבת קבינט. צילום: הבית הלבן, נחלת הכלל

רק שלושה חודשים חלפו מאז שאילון מאסק מונה לראש DOGE, המחלקה ליעילות הממשל, אבל השבוע הוא כבר הודיע כי עבודתו "כמעט הושלמה" ושהוא מתכנן לחזור לניהול עסקיו. מה באמת הושג במהלך התקופה הקצרה הזו? דיוויד וו, כלכלן ויועץ השקעות, בחן את הנתונים והתוצאות מעלות תמונה קשה הרבה יותר ממה שניתן היה לדמיין.

"העובדה היא שמאסק כלל לא ניסה להכחיש את הציטוט, וזה אומר הכל", מסביר וו בפרק החדש בפודקאסט שלו. הוא מתייחס לדברים שאמר מאסק בישיבת הקבינט ב-11 באפריל, שם הודה כי הוא מצפה לקצץ רק 150 מיליארד דולר מתקציב 2026 – צניחה דרמטית של 92% מההבטחה המקורית של 2 טריליון דולר שניתנה לפני הבחירות.

כבר בחודש ינואר החל מאסק להנמיך את הציפיות: "אני חושב שאם ננסה לקצץ 2 טריליון, יש סיכוי טוב שנשיג טריליון אחד", אמר בראיון לפני ההשבעה. אבל גם זה התברר כלא ריאלי.

כדי להבין את עומק הכישלון, ניתח וו את הדו"ח היומי של משרד האוצר האמריקאי. "החישוב שלי מראה שמאז יום ההשבעה סכום המשיכות היומיות מסתכם בכ-1.7 טריליון דולר", מגלה וו. "בהשוואה לאותה תקופה בשנת 2024 זה מהווה עלייה של 9%, שהיא גבוהה כמובן משיעור הגידול בתוצר".

גם כשבוחנים רק את ההוצאות הגמישות, בניכוי הטבות סוציאליות, התוצאה דומה. "מאז יום ההשבעה, סכום זה עומד על כ-790 מיליארד דולר. זאת בהשוואה ל-730 מיליארד דולר עבור התקופה המקבילה בשנת 2024 – עלייה של 8%", מציין וו.

במקום קיצוצים, וו מצא עליות דרמטיות. "למעט משרד החינוך ומחלקת המדינה, רוב המשרדים רשמו עלייה דו-ספרתית בהוצאות מאז השבעתו של טראמפ". המחלקה לענייני חיילים משוחררים, למשל, רשמה עלייה של 37% בהוצאות הניהול שלה.

גם בסוכנויות קטנות יותר המגמה זהה. "למעט נאס"א, סוכנויות ותוכניות מרכזיות אחרות רשמו עלייה בהוצאות מאז השבעתו של טראמפ, כולל – למרבה האירוניה – הסוכנות להגנת הסביבה", מציין וו.

השבוע התפרסם דיווח על עימות קולני בין מאסק לסקוט בסנט, שר האוצר של טראמפ. בסנט תקף את מאסק על כך שהבטיח יותר מדי וסיפק מעט מדי, ומאסק בתגובה כינה אותו "סוכן של סורוס" ו"מנהל קרן גידור כושל".

"דבר אחד בטוח", מסביר וו, "בהתחשב בכך שמשרד האוצר אחראי על תשלום כל החשבונות של הממשל הפדרלי, אם יש אדם אחד שצריך לדעת עד כמה באמת התקדמה DOGE, זהו סקוט בסנט".

וו מזהה שלוש השלכות מרכזיות לעזיבתו הצפויה של מאסק. ראשית, מאסק התנגד למכסי הענק שטראמפ מתכנן, ועזיבתו תחזק את מתנגדי הסחר החופשי בממשל. שנית, ללא קיצוצי ההוצאה המובטחים, הפדרל ריזרב יהסס להוריד את הריבית במהירות. שלישית, המשא ומתן על הארכת הפחתות המס של טראמפ יהפוך למאבק קשה שצפוי להימשך עד הקיץ.

"אף אחד לא יכול לקחת מאילון מאסק את מה שהשיג כיזם וכמחדש", מסכם וו, "אבל אני מעריך ששלושת החודשים שלו כראש DOGE לא ייזכרו כנקודת המפנה שהם יכלו להיות".

המסקנה המדאיגה ביותר? "אם אפילו אילון מאסק עם כל כוחו הפוליטי, לא הצליח לרסן את ההוצאות המשתוללות בוושינגטון – אני מתחיל לחשוב ששום דבר כבר לא יצליח", אומר וו.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1 תגובות למאמר

  1. אני לא יודע מה קורה אבל זה ממש הגיוני שבטווח הקצר עקב פיטורים המוניים נראה קפיצה גדולה בשל תשלום פיצויים בשביל המוני עובדים מפוטרים צריך לבדוק את האחוזים אחרי שנה ולראות אם המספרים שינו מגמה ללמטה או לא