בניגוד לאופטימיות שמציגים השווקים, דיוויד וו מעריך שהמאבק העולמי יימשך עוד זמן רב
"שוק המניות מתנהג כאילו מלחמת הסחר הסתיימה – או שמעולם לא החלה", פותח האנליסט דיוויד וו את הפרק החדש של פודקאסט "ללא גבולות". בעוד מדד המניות העולמי MSCI שב לרמתו מלפני הכרזות המכסים של טראמפ, וו מזהיר שהאופטימיות הזאת מבוססת על הנחות שגויות.
הקונצנזוס בוול סטריט, מסביר וו, הוא שטראמפ יוותר על מלחמת הסחר לפני שהמכסים יגרמו נזק ממשי לכלכלה האמריקאית. "המשקיעים הסיקו מהחלטתו של טראמפ מה-9 באפריל על השהיית המכסים ההדדיים שאין לו את היכולת לעמוד במלחמת סחר ממושכת. מבחינת השוק, טראמפ כבר מיצמץ".
אך דיוויד וו מציג ניתוח שונה, המבוסס על "משחק מלחמת ההתשה" של הביולוג ג'ון מיינרד סמית'. המודל מראה כי משך המלחמה מושפע משני גורמים עיקריים: "ככל שגדול יותר הפרס במלחמה, כך תתארך המלחמה. לעומת זאת, ככל שעלות המלחמה גבוהה יותר – כך היא תסתיים מהר יותר".
"בואו לא נייפה את המציאות", קובע וו, "מלחמת הסחר הזו עוסקת בשליטה כלכלית גלובלית. המטרה המרכזית שלה היא לעצור את סין מלאתגר את ההגמוניה האמריקאית". הוא מצטט בכירים בממשל טראמפ: ג'יי.די ואנס שכינה את העם הסיני "איכרים", ג'ון רטקליף שהגדיר את סין כ"איום הגדול ביותר על אמריקה", וקריסטי נואם שכינתה אותה "אוייבת של ארה"ב".
מאחר שהפרס – המשך העליונות האמריקאית – נתפס כבעל ערך עצום, וו מסיק שההסתברות לפרישה של ארה"ב נמוכה והמלחמה צפויה להתארך.
מהצד הסיני, המצב דומה. בסרטון שפרסם משרד החוץ הסיני, בייג'ינג כינתה את מלחמת הסחר "מלכודת קטלנית" שמתמקדת בה במכוון, והשוותה כניעה לדרישות ארה"ב ל"שתיית רעל מתוך צמא". וו מדגיש: "סין אומרת שהיא לעולם לא תכרע ברך" והיא "מתעקשת כי ארה"ב תבטל את כל המכסים החד-צדדיים כתנאי מקדים לכל שיחות".
ההשפעות הכלכליות כבר מורגשות: המכסים של 145% שהטילה ארה"ב על סחורות סיניות וה-125% שסין הטילה בתגובה כבר פוגעים בשתי הכלכלות. מדד מנהלי הרכש הרשמי של סין ירד ל-49 באפריל, הרמה הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2023, ומדד ה-ISM לייצור בארה"ב נותר בטריטוריית ההתכווצות.
"בשבוע האחרון היו דיווחים על סגירת מפעלים, פיטורים המוניים והפגנות עובדים בסין", מדווח וו. בארה"ב, המלאים עדיין מספקים רשת הגנה זמנית, אך וו מעריך כי "ייקח עוד חודש אחד בטרם נתחיל לראות עליות מחירים נרחבות ומחסור". הוא מציין שכבר עכשיו "חמש מפעילות ספינות המכולות הגדולות בעולם מדווחות כי ההזמנות למשלוחים מזרחה באוקיינוס השקט ירד בשליש לפחות".
בניגוד לאופטימיות בשוק, וו טוען ש"סין לא תיכנס למו"מ, אלא אם טראמפ יסכים להפחית זמנית את המכס על ייבוא סיני ל-10%". מנגד, "טראמפ והניצים כלפי סין יודעים שצעד כזה יחליש את עמדתו" ויתפרש כסימן לחולשה.
מסקנתו הסופית של וו קצרה וחדה: "או ששוק המניות אופטימי מדי לגבי הסכם מיידי, או שההסכם לא יקרה עד שהכאב הכלכלי של מלחמת הסחר יורגש חזק יותר בשתי הכלכלות. בשני המקרים, שיקולים של שיווי משקל כללי אומרים לי ששוק המניות חייב לרדת. זה הזמן להתחיל למכור".