האם מלחמת הסחר תציל את הדולר?

ארה"ב צברה התחייבויות של 62 טריליון דולר כלפי זרים, והקונצנזוס בשוק המט"ח הוא שיום הדין של הדולר מתקרב

אילוסטרציה. צילומסך מתוך הסרטון

בעוד השווקים חוגגים את ניצחון טראמפ, מאחורי הקלעים הסכנות מתגברות. בפודקאסט "ללא גבולות", האנליסט דיוויד וו מציג ניתוח מטריד ומסביר מדוע הסיכון לדולר האמריקאי מעולם לא היה גדול יותר, ואיך ביצועי שוק המניות מסתירים את עומק הבעיה.

"הגירעון התקציבי הפדרלי הגיע ל-6.9% מהתוצר בשנה שעברה, הרמה הגבוהה ביותר אי פעם שלא במיתון", מסביר וו, "ובמקביל, הגירעון בחשבון השוטף הגיע ל-3.9% – הגרוע ביותר מאז הקורונה". ארה"ב רושמת את הגירעון הגדול ביותר בחשבון השוטף מכל מדינה גדולה, תופעה שיש לחזור לאמצע שנות ה-80 כדי למצוא לה מקבילה. אז התוצאה הייתה הסכם פלאזה שהביא לפיחות בדולר, והיום – מלחמת הסחר של טראמפ.

לכאורה, הכלכלה האמריקאית חזקה: שוק המניות בשיא עם תשואות שנתיות של מעל 20%. "שוק המניות האמריקאי הניב תשואה ממוצעת של 16% בשנה מאז 2020", מציין וו. אך התשואות הגבוהות הובילו לירידה בשיעור החיסכון של משקי הבית ל-4% בלבד (לעומת 7% לפני הקורונה), ולהגדלת הגירעון בחשבון השוטף.

התחייבויות ארה"ב כלפי זרים הגיעו לשיא של 62 טריליון דולר – יותר מכפול מהתוצר השנתי. "הולך ומתגבש קונצנזוס בשוק המט"ח שיום הדין של הדולר אינו רחוק", מתריע וו. כלפי חוץ הכל נראה יציב, אך אם העולם יחליט למכור, התוצאה תהיה משבר אמון שיזעזע את המערכת העולמית.

"ביצועי היתר של שוק המניות האמריקאי היו הגורם המשמעותי ביותר להידרדרות במאזן ההשקעות הבינלאומי", מסביר וו. "בשנת 2024 לבדה, שווי החזקות הזרים במניות אמריקאיות זינק ביותר מ-3 טריליון דולר, לעומת עלייה של טריליון בלבד בהחזקות האמריקאיות במניות זרות".

לפי וו, טראמפ מבין את הסכנה ומנסה לפעול. מדיניות המכסים נועדה להתמודד עם הגירעונות התאומים, והנשיא אף הציע קיצוץ של 163 מיליארד דולר בתקציב הפדרלי.

עם זאת, וו מזהיר: "התרופה שמציע טראמפ עלולה להיות גרועה מהמחלה… הסיכון הגדול הוא מלחמת סחר ממושכת שתוביל לירידה חדה בשוק המניות ותדחוף את הכלכלה למיתון." בתרחיש כזה, "הגירעון התקציבי יחמיר יותר משהחשבון השוטף ישתפר", מה שיעלה את פרמיית הסיכון על הדולר ויאלץ את הפדרל רזרב להתערב.

ההסתברות שוו מעניק לתרחיש הקודר עומדת על 40%, כשהסיבה שהיא לא גבוהה יותר היא "יכולתו של טראמפ לשנות כיוון". עם זאת, "נצטרך לראות יותר כאב כלכלי כדי שהוא יוכל להצדיק שינוי כיוון", מסכם וו ומוסיף: "זו הסיבה שאני נותר דובי על שוק המניות האמריקאי". ייתכן שהגיע הזמן להתכונן לתקופה של אי-יציבות כלכלית.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *