"יוקר המחיה הוא לא גזרת גורל", אומר חוקר המח והפילולוג, איש יחידת 8200, נמרוד מדרר בשיחה עם אורנה ישר בפודקאסט "זווית ישרה" ומסביר כיצד ניתן לפעול להפחתתו

"ישנם ארבעה גורמים משמעותיים שמשפיעים על יוקר המחיה", אומר נמרוד מדרר, "אנחנו אפילו כמעט משוויצים בזה. כלומר, אני שומע אנשים שאומרים "כן, תל אביב אחת הערים היקרות בעולם יקר" כאילו בתור איזושהי טפיחה על השכם".
"הדרג הלאומי לא מתעסק ביוקר המחיה כי אנחנו בתור אזרחים לא דורשים את זה או לא שמים את זה מספיק על השולחן ולא אומרים שזה שיקול כשאנחנו הולכים לקלפי ביום הבוחר".
"כדי למגר את העוני – לקחת כסף מאדם אחד ולהעביר אותו לאדם אחר לא פותר את העוני. כשאדם עני חסר לו הרבה ואם אני אקח קצת מכל אדם, הקצת הזה שאני אאסוף לא יפתור באמת שום בעיה אמיתית לאותו אדם שחסר לו… אל תתנו לאנשים כסף או חכה, רק תדאגו שיהיו דגים אחרים זולים יותר".
מדרר מסביר כיצד ניתן להוריד מחירים ולהבטיח שיהיה נתח שוק אפילו בלי התערבות ממשלתית.
"אנחנו משלמים הרבה מאוד מיסים שזה גם דבר שאנחנו לוקחים אותו כמובן מאליו… יש שירותים שהמדינה מציעה ויתכן שעדיף שהיא לא תציע ותיתן לשוק להציע אותם".
מדרר מעלה את נושא ועדי העובדים ומסביר מהי הבעייתיות בהתנהלות שלהם ומדוע הם משפיעים על כל אחד מאיתנו גם אם אנחנו לא חברים בו.
"הדבר היחיד שאני רוצה שהמדינה תתערב בו הוא מונופולים. אם יש מונופול או תיאום מחירים אז ישנן פירמות שיכולות, באופן מתואם, להעלות את המחירים ובעצם לבטל את התחרות".
שוב ושוב מדבר מדרר בשבחה של ההתנהלות הטבעית בשוק שמביאה אותו לכדי איזון. הוא מונה מספר מועצות יצור שמעטים האנשים אשר מודעים להן… "מועצות היצור האלה הן בעצם גופים שהם שריד של תקופה סוציאליסטית כשהמדינה התערבה בשוק באופן הרבה יותר בוטה".
אחת הבעיות הגדולות שמצביע עליה נמרוד מדרר היא רגולציה, הוא מסביר כיצד ניתן לצמצם את היקפה.
"האזרח יכול להשמיע את קולו בבחירות המוניציפליות… הוא יכול להציב דרישה אל מול נבחרי הציבור… הייתי רוצה שמפלגות תהיינה מסוגלות לשים דגל כלכלי או דגלים כלכליים ושזה יהיה שיח בפריימריז… יש לשר האוצר ולשר הכלכלה עוד שנתיים כדי לממש את אותן אג'נדות גדולות".
הריאיון המלא נמצא בערוץ ״זווית ישרה״ ביוטיוב, באפל ובספוטיפיי – מוזמנים לעקוב אחרי הערוץ וגם לתמוך בפודקאסט שנותן במה ייחודית ומרעננת בתקשורת הישראלית.