השר עמיחי שיקלי מסיר כפפות: היחסים עם קטאר – תקלה חמורה

השר עמיחי שיקלי התארח בפודקאסט 'כור ההיתוך' עם שניאור ובר לשיחה על המצב הביטחוני, הפוליטי והחברתי בישראל, על ממשל טראמפ, היחסים מול קטאר, רונן בר, חוק הגיוס ועוד

השר עמיחי שיקלי התארח בפודקאסט 'כור ההיתוך' עם שניאור ובר. צילום מסך מתוך הסרטון

השר עמיחי שיקלי התארח לשיחת עומק מקיפה עם שניאור ובר בפודקאסט 'כור ההיתוך' על המצב הביטחוני, הפוליטי והחברתי בישראל, התוכנית הצבאית החדשה, היחסים עם מדינות המפרץ והמערב, השינוי במדיניות האמריקאית של ממשל טראמפ, היחסים מול קטר והקשרים של לשכת רה"מ עם בכירים במדינה, המשבר סביב השב"כ והתנהלות רונן בר, המשבר סביב חוק הגיוס והחשש מקריסת הממשלה, וההתנכלות החמורה כלפי ילדיו.

השר שיקלי ציין כי בצפון הושגה הכרעה משמעותית מול חזבאללה, אך בחזית הדרומית המצב מורכב יותר עקב זלזול קודם ביכולות חמאס וסוגיית החטופים. לדבריו, ישראל עוברת כעת משלב של פשיטות לשלב של כיבוש שטח והתבססות, במטרה ליצור אזורי לחימה נקיים מאוכלוסייה אזרחית.

שיקלי הדגיש כי חמאס נמצא במצב קשה, עם בידוד מדיני ופגיעה ביכולותיו, אך נדרש מהלך סופי להכרעה. הוא הודה לממשל טראמפ על הסרת חסמים לאספקת חימושים, המאפשרים התקדמות משמעותית בלחימה.

שיקלי התייחס לגישתו של טראמפ כלפי טורקיה, אותה תיאר כבעייתית. הוא טען כי הגישה העסקית ("ביזנס") של טראמפ, שמתמקדת בהשגת עסקאות ויתרונות כלכליים, עלולה להתעלם ממשקפיים אידיאולוגיים, שהם קריטיים להבנת הדינמיקה במזרח התיכון. לדוגמה, הוא הזהיר כי תמיכה אמריקאית בנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מחזקת את האידיאולוגיה האיסלאמיסטית-אימפריאליסטית שלו, שדומה לזו של חמאס וקטר. שיקלי קרא לטראמפ לתמוך באופוזיציה הטורקית, שמקדמת ערכים דמוקרטיים כמו חופש ביטוי ועיתונות, במקום לחזק את משטרו של ארדואן.

השר הדגיש כי למרות חילוקי הדעות, ישראל צריכה לאמץ גישה של "הכרת הטוב" כלפי טראמפ על התמיכה המשמעותית שהוא מספק. הוא הזכיר כי בהשוואה לאלטרנטיבה – ממשל ביידן שהטיל סנקציות וחסמים על ישראל – התמיכה של טראמפ היא קריטית. עם זאת, הוא קרא לשיח פתוח עם הממשל האמריקאי כדי להבטיח שחילוקי הדעות, כמו הסוגיה האיראנית והיחס לטורקיה, יטופלו בצורה שתשרת את האינטרסים המשותפים של ישראל וארצות הברית.

היחסים עם קטאר: טעות פטלית

השר מתח ביקורת חריפה על היחסים עם קטר, אותה תיאר כ"מדינת אויב" התומכת בחמאס ובתעמולה אנטי-ישראלית דרך אל-ג'זירה. לדבריו, קטר מממנת את הג'יהאד העולמי, וההתנהלות מולה היא "טעות פטלית". הוא הביע תמיהה על נסיעות ראש המוסד לקטר, וקרא לפגוע בראשי חמאס השוהים שם במקום לשתף פעולה.

פרשות השב"כ: משבר אמון

שיקלי התייחס לפרשות האחרונות בשב"כ, במיוחד להתנהלותו של ראש השב"כ לשעבר, רונן בר. הוא תיאר את התנהגותו כ"מרד בדמוקרטיה", במיוחד בשל סירובו להתפטר וטענותיו על מעקבים פוליטיים. לדברי שיקלי, השב"כ הפך לפוליטי תחת בר, תוך ניצול הארגון למטרות שאינן בטחוניות. הוא ציין מקרה שבו קצין בשב"כ חשף בפניו מעקבים לא חוקיים אחרי שרים, והדגיש כי מדובר בהתנהלות עבריינית.

אנטישמיות בעולם: ממצאים מדאיגים

כשר התפוצות והמאבק באנטישמיות, שיקלי הציג ממצאי דוח האנטישמיות לשנת 2024. הרשות הפלסטינית הוגדרה כישות האנטישמית ביותר בעולם עם 97% תמיכה בעמדות אנטישמיות. גם במדינות עם הסכמי שלום כמו מצרים (84%) וירדן (91%) נרשמו רמות גבוהות של אנטישמיות. במערב, לעומת זאת, נרשם זינוק של 100% בתקריות אנטישמיות, בעיקר מצד קבוצות מוסלמיות רדיקליות, המושפעות מתעמולה כמו זו של אל-ג'זירה.

בארה"ב, שיקלי הזהיר מפני עליית משפיענים אנטישמיים בימין האמריקאי, כמו דריל קופר, המכחיש את השואה וזוכה לבמה אצל דמויות כמו טאקר קרלסון. לעומת זאת, הוא ציין מפלגות ימין באירופה, כמו ווקס בספרד והייחוד הלאומי בצרפת, שמגלות תמיכה חזקה בישראל, ומדגישות מאבק באנטישמיות.

השר התייחס גם לאתגרים פנימיים, כמו סוגיית גיוס החרדים. הוא קרא למפלגות החרדיות לגלות גמישות ולהבין את הצורך הלאומי, במיוחד לאור מאות ימי מילואים של חיילים. לדבריו, הציבור החרדי הצעיר מחובר יותר למדינה, וחוק גיוס משמעותי יכול להוות פתרון. לדבריו, המחלוקות סביב החוק מתמקדות בסוגיות כמו סנקציות אישיות ומוסדיות ויעדי גיוס מחייבים, שהמפלגות החרדיות מתנגדות להם.

בנוגע למשבר עם הרשות השופטת, שיקלי מתח ביקורת על פסילת חוקי יסוד על ידי בג"ץ, וראה בכך פגיעה בריבונות הכנסת. הוא תיאר את התנהלות הממשלה כזהירה מדי, בין היתר בשל המצב הביטחוני, אך הביע אופטימיות לגבי יכולתה לנווט את האתגרים.

למרות האתגרים, שיקלי הביע אופטימיות זהירה לגבי יכולת הממשלה לשרוד את מושב הקיץ של הכנסת. הוא ציין כי הממשלה הצליחה לנווט משברים קשים בעבר, כולל הרפורמה המשפטית ואירועי השבעה באוקטובר, והדגיש כי פתרון המשברים הפוליטיים מחייב שיתוף פעולה ופשרות.

לסיום, שיקלי שיתף בחוויה קשה שבה ילדיו הותקפו על ידי שלטים ומדבקות בגנותו בתחנת אוטובוס ליד בית ספרם. הוא תיאר זאת כ"בריונות חמורה" שפגעה בילדיו, וציין כי הוגשה תלונה במשטרה נגד האחראי.

פודקאסט 'כור ההיתוך' בספוטיפיי ויוטיוב הפך לקול חשוב ומשמעותי בשיח הציבורי, הודות לתמיכה שלכם. בואו לקחת חלק והיו שותפים בפעילות של שניאור ובר באמצעות הלינק המצורף.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *