פעם נוספת, כותרות סנסציוניות על המצב ההומניטרי בעזה התבררו כמוטות ומבוססות על מקורות מפוקפקים

אם תוכלו, נסו להרשות לעצמכם את האפשרות להשתמש בביקורת רציונלית אפילו כאשר אתם בוחנים טענות המציגות את ישראל באור רע. יכולת זו לבדה תעניק לכם נקודת מבט חדה בהרבה מאשר רוב חברי הממסד העיתונאי במערב.
כל כך מחויבת הייתה התקשורת העולמית לרעיון לפיו ישראל מהנדסת במכוון רעב ברצועת עזה, עד שהיא החליטה לקבל כפשוטן טענות מופרכות מן היסוד, כאלו שאפילו תלמיד בית ספר יסודי היה מזהה מיד ככוזבות.
כך למשל, כותרות המזהירות מפני גוויעתם ברעב של עשרות אלפי תינוקות עזתים הופצו בידי כלי תקשורת שונים, כולל פוסט מקודם בדפי הרשת החברתית של NBC, שנמחק מאז.
הרמז הראשון שהקורא יפגוש בכתבה המצורפת לאותו פוסט הוא ש-540 המילים הפותחות את הדיווח כלל אינן מוקדשות לאסון ההומניטרי המיידי העומד ליפול על הפלסטינים. במקום זאת, הדף מלא בציטוטים ממבקריו של בנימין נתניהו הטוענים כי חידוש הפעולה הצבאית נגד חמאס מציב את ישראל בסכנה להפוך ל"מדינה מצורעת". אחרים באופוזיציה המקומית תקפו השבוע בהאשמות קשות עוד יותר.
כשמגיעים סוף סוף לחשיפת ההאשמות אותן הפיצה הרשת בחשבונות הרשת החברתית, הטענה נשמעת קצת אחרת: "כ-14 אלף תינוקות עומדים בפני מצב של תת-תזונה חריפה אם לא יכנסו בקרוב משאיות סיוע לרצועה, כך אמר ל-BBC טום פלטשר, העומד בראש משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים".
גם ניסוח זה הוגדר כ"הבהרה" של הטקסט המקורי אותו הפיצה רשת NBC ורשתות רבות אחרות. הטעות הבסיסית של אותם כלי תקשורת הייתה כמובן בכך שסמכו על דיווח ה-BBC ועל מקורותיו באו"ם. לפי הציטוט הראשון שהופץ בעולם וזעזע רבים, פלטשר אמר לרשת הבריטית כי "ישנם 14 אלף תינוקות שימותו ב-48 השעות הבאות אם לא נצליח להגיע אליהם". ה-BBC ואחרים הפיצו את הטענה הזו לכל עבר, ורק הרבה לאחר מכן טרחו לבדוק כיצד פלטשר הגיע בכלל למספר כזה. בתגובה מסר בכיר האו"ם כי "ישנם צוותים בשטח הפועלים במרכזים רפואיים ובבתי ספר", אך לא סיפק פרטים נוספים.
ב-BBC נסוגו לבסוף מן ההאשמה הראשונית והשערורייתית, עד לנקודה בה עלילת הדם המקורית שונתה לבלי הכר:
"ה-BBC ביקש בהמשך הבהרות לגבי המספרים מן המשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם, אשר מסר כי 'אנו מצביעים על הצורך להעביר אספקה כדי למנוע ממספר מוערך של 14 אלף תינוקות בעזה מצב של תת-תזונה חריפה, כפי שארגונים שונים הזהירו. עלינו להעביר את האספקה בהקדם האפשרי, רצוי בטווח הזמן של 48 השעות הקרובות'.
באו"ם התייחסו לדיווח של מדד ה-IPC לביטחון תזונתי הציין כי 14,100 מקרים של תת-תזונה חריפה הצפויים להתרחש בקרב ילדים בני שישה עד 59 חודשים בין אפריל 2025 למרץ 2026. דו"ח ה-IPC טען כי מקרים אלו עלולים להתרחש במהלך השנה הקרובה – ולא 48 השעות הקרובות".
אם כן – לא תינוקות אלא ילדים צעירים. לא "מוות" אלא תת-תזונה אפשרית. לא 48 שעות אלא 12 חודשים, ורק אם תנאי השטח ימשיכו להתקדם בקצב מסוים. חוץ מזה, נראה שלא היו שום בעיות מיוחדות בכותרות הראשוניות.
מן הסתם, זו אינה הפעם הראשונה בה תקשורת המערב מדווחת בקדחתנות על רעב מתקרב ברצועת עזה, רעב שמעולם לא הגיע. בקיץ אשתקד, למשל, אותו ארגון IPC הטעה כלי תקשורת בדיוק באותו האופן. "הצפי לרעב הוא מיידי", הכריז הארגון בטענה שהופצה מיד וללא שום ביקורת כמעט בכל כלי תקשורת מרכזי אפשרי. גם אז, הארגון הודה במהרה כי הערכתו הראשונית הייתה שגויה. "הראיות הזמינות אינן מצביעות על רעב המתרחש בעת הזו", כך נמסר. למעשה, ממשלת ישראל רק הגבירה אז את המשלוחים ההומניטריים לעזה, והמצב ההומניטרי ברצועה לא קרוב כלל לתנאי רעב.
אין בכל זה כדי לומר שהמצב בעזה לא יכול להתדרדר. נתניהו עצמו הדגיש את הצורך למנוע רעב המוני ברצועה, דבר שמצירך מישראל איזון עדין בין לאפשר הכנסת סיוע אך לדאוג לכך שאותו סיוע לא יפול לידי חמאס, המסתמך עליו כדי לשמר את שליטתו על האוכלוסייה האזרחית בעזה.
ובכל זאת, ההתנגדות הישראלית לממצאי ה-IPC מוצדקת למדי, בטענת הממשלה כי הם "מבוססים על הערכות שהוכחו פעם אחר פעם כלא-מדויקות וזורעות בהלה". הערכות אלו אינן מתייחסות למשל לחלוקת הסיוע שנכנס לעזה על גב 25 אלף משאיות לאחר הפסקת האש הקצרה מוקדם יותר השנה, והן מסתמכות על מקורות ומידע של האו"ם, אשר "במהלך הפסקת האש שיקף רק כשליש מן הסיוע הממשי שנכנס לעזה".
אם לסכם, עיתונאים נכוו מן האו"ם ומן היחס הפתולוגי שלו לישראל אשתקד, ונכוו בדיוק באותה הדרך גם כעת. היה ניתן אולי לצפות מכלי תקשורת מכובדים שיפסיקו לגעת שוב ושוב באותו תנור לוהט, אך כל עוד אין השלכות מקצועיות או אישיות לעמדה המניחה תמיד את הגרוע ביותר בנוגע לישראל, מדוע שנצפה מהם להתפרצות פתאומית של שיקול דעת?
הטור התפרסם באתר 'נשיונל רוויו'
חיים של ביבי, למה הבוגד ביבי הסתיר התרעה שקיבל משר המודיעין המצרי? התחיבויות קודמות למשיחיים? לקטאר? לפרוטקשן?
הסבות שהם מאמינים לעלילות נגדנו. סבה אחת, עלילות אנטישמיות מימי הבינים. הסבה השניה, יותר חדשה. הם מרגישים מה הם היו עושים לו היו במקומנו. הם לא היו נותנים אוכל לאויב. הם לא היו מסכנים חילים שלהם לחסוך חיי האוכלוסיה של האויב.