מבצע שיווק מגרשים לחיילי מילואים שפרסמה רשות מקרקעי ישראל מתגלה כבלוף: מכרזים ממוחזרים, מחירים מנופחים ושברון לב אחד גדול

לרגל יום העצמאות רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון יצאו בקמפיין נרחב על שיווק מגרשים בהנחות למשרתי המילואים. ״הגנתם על הבית – עכשיו מגיע לכם לבנות אותו!״ נאמר במודעה ענקית שפורסמה בעיתונות הארצית. ״רמ"י משווקת כ-900 מגרשים לבנייה עצמית וצמודת קרקע ביישובים ברחבי הארץ… עבור מי ששירתו או משרתים כיום במערך המילואים של צה"ל״.
לכאורה בשורה מרגשת. משרתי המילואים ראויים להכרה, וקבלת עדיפות ברכישת קרקעות המדינה היא אכן תשורה ראויה. מי שנשמע להוראות המודעה ונכנס גם לאתר האינטרנט של הרשות, היכן שאמורים להיות ״פרטים מלאים״, יתחיל להבין שמשהו כאן לא בסדר. ומי שינסה לגשת למכרז שלכאורה מגיע לו, יגלה גם את הבלוף.
בשורות הבאות נקלף את הבלוף הזה שכבה אחר שכבה. לא רק שמדובר במעט מאוד מכרזים באופן יחסי, אלא שחלק ניכר מהם כבר פורסמו למעשה בעבר ואינם חלק מ״מבצע״ מיוחד לחיילים. יותר מזה – כמעט בכל המכרזים טרם פורסם המכרז עצמו, אלא רק הודעה בדבר כוונה עתידית לפרסם מכרז. במקרים רבים בעבר פרסומים כאלו לא הובילו למכרז בפועל, ונותרו כמכרז פיקטיבי בלבד. וחמור מכל, המחירים: כמחצית מהמגרשים המדוברים נמצאים באזורי ביקוש, וממעט המכרזים שלגביהם יש מידע המחירים רחוקים מלהיות רלוונטיים לזוגות צעירים ועומדים על 2-3 מיליון ש״ח. במחירים כאלה, הנחת המילואים המיוח״צנת מסתכמת בכ-100,000 ש״ח בלבד.
אין כאן לא בשורה, ולא ״מבצע״, אלא ספין בירוקרטי. לא רק שקווינט וגולדקנופף דופקים את משרתי המילואים על כל צעד ושעל בשורה של תחומים שפרסמתי לגביהם בעבר, אלא שהם אף עושים עליהם סיבוב תדמיתי ומוליכים אותם שולל.
לפני שנצלול לפרטים צריך לומר דבר אחד פשוט: 900 מגרשים למשרתי המילואים זו בדיחה. טיפה בים, מחט בערמת שחת. זביל בפודרה. במהלך השנה וחצי האחרונות שירתו עשרות אלפי מילואימניקים בגילאים הרלוונטיים, בעלי משפחות צעירות שאינם מחזיקים בדירה, שראויים להטבות ולהנחות. 900 מגרשים זה מספר זעום. זאת, בזמן שרשות מקרקעי ישראל יודעת לספק עשרות אלפי דירות במחיר מטרה ובהנחות אחרות במגזר החרדי והערבי.
כדי לגשת למכרז נדרש לשלם עמלות, להעמיד ערבויות ולבצע פרוצדורות שונות שיעלו למתמודדים לא מעט כסף. כשעשרות אלפים מתחרים על 900 מגרשים, המשמעות היא שרובם המוחלט יאבד כספים לשווא. כך שכבר ברמה המספרית זו לא ״הטבה״ אלא יריקה בפרצוף.
אבל זה רק ההתחלה. בימים האחרונים בדקנו את כלל המכרזים המדוברים במערכת המכרזים של רשות מקרקעי ישראל. והמסקנות עגומות מאוד. ראשית, קשה עד בלתי אפשרי לאתר את המרכזים המדוברים. באתר הרשות מופיעה טבלת אקסל עם שמות יישובים בלבד, אך ללא פירוט המגרשים העומדים למכרז, מספרי המכרזים במערכת או כל מידע אחר.
מעבר לכך, גם השמות המופיעים בטבלה מטעים ואינם מסונכרנים עם מאגר המידע של מכרזי הרשות: לעיתים מופיע שם יישוב, לפעמים שמה של מועצה אזורית, וכן הלאה. בקה ומבולקה.
אבל זו רק הבעיה הקטנה. מי שיצליח סוף סוף לאתר מכרזים שעשויים להיות רלוונטיים יגלה למשל שבאף אחד מהמקרים המדוברים לא פורסמה עדיין חוברת מכרז, אלא ״פרסום ראשון״ בלבד, שאינו אלא הודעה לציבור על הכוונה לצאת במכרז. ללא חוברת המכרז הכוללת את תנאי המכרז, מחירי המינימום, פרטי המגרשים וכדומה, אין לפרסומים הללו שום משמעות. למעשה, באתר רמ״י מופיעים פרסומים רבים מאוד מסוג זה, בהיקפים של אלפי מגרשים, שחוברת המכרז שלהם מעולם לא פורסמה או שפורסמה באיחור רב.
משרתי המילואים שבשבועות האחרונים הצטרפו לקבוצות ווטסאפ והתארגנויות שונות בתקווה להצליח לרכוש מגרש, ממתינים בקוצר רוח למכרזים שחלקם לפחות עשוי שלא להתממש מעולם.
חלק מהמגרשים שמופיעים ברשימת ה-900 של רמ״י, הם מגרשים שיצאו למכרז גם לפני יום העצמאות האחרון, במסגרת ההליכים השגרתיים של שיווק קרקעות בישראל, במסגרתה ניתנת העדפה מסוימת למשרתי מילואים ונכי צה״ל בלי קשר לקמפיין היח״צ של הרשות.
כך, למשל, אחד הריכוזים הגדולים של מכרזים ברשימה הוא ביישוב החדש חירן שבצפון הנגב, שכ-100 מהמגרשים בו מופיעים ברשימה שפורסמה. אלא שמי שמתבונן בפרטים יגלה כי מדובר במכרז שההודעה הראשונה לגביו פורסמה כבר בפברואר, וכי העדפת המילואים בו היא חלק מובנה מכללי המכרז הרגילים – ״תינתן עדיפות בהגרלת 30% מהמגרשים לחיילי מילואים פעילים העונים לקריטריונים המפורטים בחוברת המכרז״. אין כאן שום דבר מיוחד, לא מבצע, לא הטבה ולא חידוש. ואם כבר שאלתם – על פי הפרסום חוברת המכרז אמורה להופיע באתר ב-28.4, לפני כמעט חודש. היא טרם נצפתה.
גם אם המרכזים הללו יבשילו ויתפרסמו חוברות המכרזים שלהם, רובם הגדול לא נמצאים בכלל באזורי ביקוש. מתוך כלל המכרזים שבדקנו כ-400 מהם נמצאים באזור המרכז-ירושלים רבתי, כולל עמק חפר ואזור אשקלון. היתר בגליל, בגולן ובנגב.
מחירים מופקעים
וכאן מגיעה הפצצה הקשה מכל: המחירים. על פי כללי הרשות, ההנחה לה זכאים משרתי המילואים באזור שאינו אזור עדיפות לאומית עומדת על 10 אחוז בלבד, וגם זה מוגבל לתקרה של 100,000 ש״ח. במידה ושני בני הזוג משרתי מילואים הם יקבלו הנחה כפולה – 200,000 ש״ח.
עכשיו, נצא למסע בעקבות המחירים. במושב נטעים ליד ראשון לציון, עומד מגרש שמיועד לבעלי מוגבלויות, וניתנת בו עדיפות לנכי צה״ל קשים עם 100 אחוזי נכות. המכרז הזה לא קשור ל״מבצע״ של יום העצמאות, ופורסמה בו חוברת מכרז. מחיר המינימום להצעות הוא 4 מיליון ש״ח (!). זה לפני מע״מ, לפני 150,000 ש״ח עלויות פיתוח ולפני מס רכישה. במילים אחרות מדובר בעסקה של קרוב ל-5 מיליון ש״ח. המילואימניק נכה צה״ל הקשה ש״יזכה״ במכרז הזה, יקבל את ״ההנחה״ שלו וישלם רק 4.8 מיליון ש״ח. זו משמעות ההטבה המדוברת באזורי הביקוש.
קחו עוד דוגמא: במושב בקוע, שליד רמלה, עומד מגרש שהוא חלק מ״רשימת ה-900״ של רמ״י, ומיועד גם הוא לבעלי מוגבלויות ונכי צה״ל. למגרש הזה היסטוריה מרתקת. הוא הוצע כבר בדצמבר 2021, במחיר מינימום של 1.4 מיליון ש״ח (לפני מע״מ) ועוד 250,000 ש״ח הוצאות פיתוח. איש לא ניגש למכרז, מכיוון שלא נמצא נכה צה״ל רלוונטי שהיה מוכן לשלם מחיר כזה. ביולי 2023 המכרז בוטל, והוא הוגש שוב בספטמבר של אותה שנה, הפעם במחיר 2.2 מיליון ש״ח (לפני מע״מ, פיתוח ותוספות), ושוב איש לא ניגש. מאז פרצה המלחמה, והוא פורסם שוב בפברואר 2024 באותו מחיר, ואיש לא ניגש. וכעת, לרגל יום העצמאות ה-77 של מדינת ישראל ובמעמד הוקרה מיוחד לנכי צה״ל שלנו – הוא הוגש שוב, בפעם הרביעית. תחי מדינת ישראל!
חוברת המכרז, כמובן, שטרם פורסמה, אבל אין סיבה לחשוב שהמחירים יהיו שונים.
כל הסימנים מעידים על כך שכשיתפרסמו חוברות המכרזים בשאר המקומות באזורי הביקוש, משרתי המילואים יתקלו ברמת מחירים דומה. שברון לב של ממש.
דוגמה מקציר: פערי סבסוד מחפירים
המחירים המופקעים אינם נחלת אזורי הביקוש בלבד. ימים ספורים לפני פרסום התחקיר פרסמה רמ״י חוברת מכרז ב-306 מגרשים נוספים ביישוב קציר המיועדים ״מכרז סגור לנכי צה"ל ולחיילי מילואים״ שאינם נכללים ברשימת ה-900 של יום העצמאות. לכאורה בשורה טובה, לא?
שוב מדובר בבלוף ועיון בפרטים הקטנים מגלה את האמת. המגרשים בקציר נמכרים לכאורה במחירים אטרקטיביים יחסית – כ-470 אלף ש״ח, ולאחר הנחות למשרתים כ-420 אלף ש״ח. אלא שמחיר המגרש הוא רק חלק מהעלות – מכיוון שיש גם הוצאות פיתוח. במקרה של המגרשים לחיילים, הוצאות הפיתוח מאמירים לסכומים חסרי תקדים – 800,000 ש״ח בממוצע למגרש. מדובר בסכומים אסטרונומיים וחסרי תקדים בפיתוח במגזר הכפרי. עלויות הפיתוח במפעל המצפים למשל נעים בין 200-400 אלף ש״ח, וביישובים הערביים ההוצאות במקרים רבים מסובסדות ומגיעות אפילו לעשרות אלפי שקלים בודדים.
בשורה התחתונה, מחירי המגרשים הללו מגיעים אחרי מע״מ ומיסים לכ-1.5 מיליון ש״ח. עכשיו שימו לב לרמת הזלזול – בטבלה המפרטת את עלויות הפיתוח מופיעה עמודה ״סה״כ סבסוד״ – כאשר בכל המגרשים הסכום הוא אפס עגול. אפס סבסוד למשרתי המילואים. עמודות נוספות בטבלאות מייצרות לכאורה אבחנה בין ״חייל מילואים״ לבין ״חייל מילואים לוחם״ אלא שהסכומים בשתי העמודות זהים. אין שום הבדל בין מילואימניק בקריה, למילואימניק בעזה. סבסודים, הכרה בלוחמים? הכל כותרות ריקות.
היישוב קציר הוא יישוב מבודד בליבו של וואדי ערה, סמוך לקו הירוק. זהו אזור קשה ומלא מתיחות סמוך למעוז הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, רחוק מלהיות אזור ביקוש או פנינת טבע רגועה. מחירים מסוג זה הם בלתי סבירים לחלוטין, וכשמשווים אותם למחירים שרמ״י לוקחת באום אל פחם השכנה, השערוריה זועקת. במרכז ״הרשמה והגרלה״ בעיר מחודש מרץ 2023 שיש בו תנאים דומים ל״מבצע״ בקציר, עלויות הקרקע ללא סבסוד עומדות על 25,000 ש״ח בלבד – לעומת 500 אלף ש״ח בקציר. פי 20 (!).
הלאה. עלויות הפיתוח באום אל-פחם הן 500,000 ש״ח, לפני סבסוד. עכשיו שימו לב לזה: תושב אום אל-פחם המשרת בכוחות הביטחון (משטרה, שב״ס, כבאות וכדומה), זכאי להנחה, והוא ישלם על המגרש פחות מ-200 אלף ש״ח. במילים אחרות: לוחמי המילואים שמסכנים את נפשם בחזיתות עזה ולבנון משלמים באותו תא שטח כ-300 אלף ש״ח יותר מאזרח ערבי שאינו משרת בכוחות הביטחון, ויותר מפי-4 מאזרח ערבי משרת. בשקלול הכולל: המכרז בקציר יקר פי-6 ממכרז דומה באום אל-פחם השכנה.
עכשיו, תאמרו, בכל זאת, מי רוצה לגור באום אל-פחם? ברור שיהיו פערי מחירים בין העיר הערבית ליישוב הכפרי. קודם כל יש לדעת שמאז פסיקת בג״צ בנושא, קציר אינו יישוב קהילתי יהודי, וגרות בו לא מעט משפחות ערביות. אבל מעבר לכך גם אם הטענה הזו יכולה להסביר פער מסוים במחירי הקרקע, מה מסביר את פערי הסבסוד? מדוע רשות מקרקעי ישראל מחליטה לסבסד את המגזר הערבי באופן כל כך דרמטי? במה חטאו הלוחמים היהודים שחזרו ממאות ימי מילואים בעזה ולבנון שהם מופלים כך לרעה?
הזנקת המחירים
תופעה מטרידה נוספת נחשפת למי שמתעמק בפרטים: פרסום מעט מגרשים במכרזים פומביים באותם יישובים שיש בהם מכרזים למשרתי המילואים, מה שיגרום לתוצאה פשוטה: זינוק במחירים בשל ההתמודדות על ההיצע המועט בשוק הפתוח, ומהמחירים הגבוהים הללו רמ״י תבצע ״שומה מקצועית״ שתגזור מחירי מינימום מופקעים.
הנה כמה דוגמאות. המושב בית עובד הסמוך לנס ציונה, אזור ביקוש של ממש. במסגרת מכרזי ה-900, פורסמו שם 56 מגרשים למשרתי המילואים ונכי צה״ל (17 לנכים ועוד 39 למשרתים). יחד איתם, באותו יום, פורסם מכרז פתוח ל-4 מגרשים בלבד. מדובר במושב שאין בו כמעט מגרשים למכירה, והביקוש בשמיים. אותם 4 מגרשים יימכרו לכמה מיליונרים במחירים מופקעים, ו״מחירי השוק״ האלה יזניקו גם את מחירי שאר המגרשים. כך פועל מונופול. המחירים שרמ״י תגבה אחרי ה״שומה״ במקום, לא יהיו רלוונטיים לרובם המוחלט של הזוגות הצעירים משרתי המילואים.
סעו עוד קצת צפונה בכביש 4, ותגיעו למושב גנות. כאן רמ״י מציעה למשרתים שלנו 38 מגרשים (12 לנכי צה״ל, והיתר למשרתים). אלא שלצידם פורסם כוח חלוץ בדמות מכרז פומבי של 6 מגרשים. שיוביל את השוק למחירי שיא, ויוציא אותם מהישג ידם של המשרתים.
זו ממש תופעה. במשמר אילון – 56 מגרשים לנכים ומשרתים, ומכרז פומבי של 8 מגרשים; במושב עזריקם שליד אשדוד: 2 מגרשים לנכי צה״ל, 2 למשרתים, ו-3 במכרז פומבי. בלכיש – 15 מגרשים למשרתים, ועוד 5 במכרז פומבי.
התוצאה בכל המקומות הללו תהיה זינוק חד במחירים, שישפיע גם על מחירי המכרזים למשרתי המילואים. אם יש זוג צעיר בישראל שיכול להעמיד עכשיו 3-5 מיליון ש״ח לרכישת מגרש, ברכותיי! זכיתם בהטבות של גולדקנופף וקווינט למשרתי המילואים. תקבלו גם 100,000 שקל הנחה ומדבקה יפה לשים על הרכב.
רטוריקה ריקה
בהודעה לתקשורת על המגרשים למשרתי המילואים אמר מנהל רשות מקרקעי ישראל ינקי קווינט כי ״מאז תחילת המלחמה, בחנו מספר דרכים להוקיר את אנשי מערך המילואים ואת נכי צה״ל״. אין דבר רחוק יותר מן האמת.
משרד השיכון בראשות השר גולדקנופף ורמ״י בהנהגתו של ינקי קווינט מתעללים בזוגות הצעירים ובמשרתי המילואים. הם נקטו בכל תעלול בספר כדי למסמס, לבלום ולפגוע במדיניות הממשלה להעניק הנחות בקרקע למשרתי המילואים באזורי עדיפות לאומית, דבר שסיקרתי כאן בהתמדה; הם חוסמים את כלל הקליטה ביישובים קהילתיים לכל מי שעבר וועדות קבלה אחרי פברואר 2024; ועושים כמעט כל מה שניתן לפגוע בהתיישבות הכפרית באזורי עדיפות ובקליטת זוגות צעירים שם.
כל זאת בזמן שמתחמי ענק של עשרות אלפי יחידות דיור משווקים למגזר החרדי והערבי במסלולי הטבות של ״מחיר מטרה״. זו המדיניות האמיתית של קווינט וגולדקנופף. הפרסומים על 900 המגרשים למשרתי המילואים הם פשוט המשך ההתעללות באמצעים אחרים. כואב הלב על אלפי המשרתים שנוהרים לקבוצות הווטסאפ ועוקבים בדריכות אחרי הפרסומים באתר הרשות. אבל את האמת הם צריכים להכיר, מוטב לפני שהם משקיעים בכך ממיטב כספם וחלומותיהם.