ארנון איתיאל: שליש מעם ישראל תחת דיבוק קולקטיבי

הסופר והפובליציסט ארנון איתיאל מתארח באולפן 'כור ההיתוך' עם שניאור ובר לשיחה על המצב, האתגרים, תפקיד המחנה הלאומי במאבק על זהות היהודית, הכישלון במימוש המנדט מהציבור ועוד

ארנון איתיאל התארח באולפן 'כור ההיתוך' עם שניאור ובר. צילוממסך

הסופר והפובליציסט ארנון איתיאל מתארח לשיחת עומק עם שניאור ובר באולפן 'כור ההיתוך' על מצבה של מדינת ישראל, האתגרים הפנימיים והחיצוניים שהיא מתמודדת עמם, התפקיד של מחנה הימין במאבק על זהותה היהודית של המדינה, כישלון הימין במימוש המנדט שקיבל מהציבור, הבעיה בהתנהלות הרמטכ"ל זמיר והאם צריך לחתור לאחדות.

איתיאל פתח את השיחה בתיאור מצבו האישי: "אני נלחם בייאוש", הוא אמר, תוך שהוא מבהיר כי אינו אדם מיואש מטבעו, אלא שהמציאות הקשה בישראל היא זו שמביאה אותו למקום הזה. לדבריו, "עם ישראל נמצא באחת משעותיו הקשות מאז 1948", לא רק מבחינה ביטחונית, אלא גם מבחינה נפשית, ערכית ואמונית. הוא מתאר תחושה של "דיבוק קולקטיבי" שמשתלט על חלקים גדולים מהעם, וגורם לאנשים טובים לעשות ולומר דברים "נוראים".

כדי להתמודד עם הייאוש, איתיאל מסתמך על אמונתו העמוקה ועל חיבורו לתנ"ך. "אני מתחבר לגנרטור, לתנ"ך", הוא אומר, ומזכיר לעצמו כי עם ישראל עבר משברים קשים יותר ושרד בזכות אמונה ונחישות. הוא משוכנע כי "אנחנו ננצח", אך מודה כי אינו יודע מתי ואיך זה יקרה.

קמפיין שטיפת מוח והשפעות חיצוניות

איתיאל טוען כי ישראל נמצאת בעיצומו של "קמפיין שטיפת מוח" מתוכנן היטב, שמקורו, לדבריו, בכוחות גלובליים, עם דגש על ארצות הברית. מטרת הקמפיין, כפי שהוא רואה זאת, היא הפלת ממשלת הימין והשמדת הרעיון של מדינה יהודית. הוא מתאר את המצב כ"מלחמה על התודעה", שבה חלקים מהעם נפלו קורבן לריקנות תרבותית וחוסר זהות יהודית. "מי שריק מתוכן יהודי, עלול ליפול לקמפיין הזה", הוא מזהיר.

עם זאת, איתיאל מבהיר כי הוא אינו נסחף לקונספירציות, אלא מבסס את דבריו על עובדות. הוא מצביע על חוסר התפקוד של הדמוקרטיה הישראלית כחלק מהבעיה: "הדמוקרטיה הישראלית מפורקת", הוא קובע, ומאשים את הימין בכך שלא הצליח לשנות את המצב מאז עלייתו לשלטון ב-1977. לדבריו, הימין נכשל במימוש המנדט שניתן לו, והותיר את המוסדות השמאלניים לשלוט מאחורי הקלעים.

ביקורת על צה"ל והשב"כ

איתיאל לא חוסך ביקורת חריפה מצה"ל ומשב"כ. הוא טוען כי הצבא, כפי שהוא מתנהל כיום, אינו מסוגל לנצח, משום שמפקדיו "לא רוצים ולא יודעים איך לנצח". הוא מתייחס למינוי הרמטכ"ל החדש, אייל זמיר, כ"העתק-הדבק" של קודמו, הרצי הלוי, ומכנה אותו "כישלון" שממשיך את אותה מדיניות כושלת. כדוגמה, הוא מציין את פרשת הסרטון המבושל שייחס לחיילי צה"ל התעללות במחבלים, ומאשים את הרמטכ"ל בחוסר מעש מול הפרשה.

גם השב"כ זוכה לביקורת נוקבת. איתיאל מתמקד בפרשת עמירם בן אוליאל, שנידון לשלושה מאסרי עולם בגין רצח משפחת דוואבשה בכפר דומא. הוא טוען כי ההודאה של בן אוליאל נגבתה תחת עינויים, ללא ראיות פורנזיות תומכות, ומגדיר את המקרה כדוגמה להתנהלות מוטה של השב"כ נגד מתנחלים. הוא מציין גם את מותו של אהוביה סנדק, שנהרג במהלך מרדף של השב"כ, כדוגמה נוספת להתנהלות פסולה.

אחד הרגעים הבולטים בשיחה היה דחייתו של איתיאל את הרעיון של "אחדות" בעם ישראל. "אחדות היא מסמן ריק", הוא קובע, וטוען כי היא לעולם לא התקיימה ולא צריכה להתקיים. לדבריו, קריאות לאחדות הן למעשה ניסיון להשתיק את הימין ולכפות עליו להתפשר על עקרונותיו. הוא משווה את המצב למריבה בין שני בני זוג, שבה הצד השני דורש ממנו "לסתום את הפה" ולהיכנע.

איתיאל טוען כי המאבק בין ימין לשמאל הוא לא רק על כוח, אלא על אידיאלים עמוקים. הוא רואה את עצמו כמייצג תרבות יהודית בת 4,000 שנה, בעוד השמאל, לדבריו, מונע משאיפה לשליטה וכוח בלבד. עם זאת, הוא מודה כי גם השמאל מאמין בצדקת דרכו, וכי שני המחנות חיים בעולמות שונים עם עובדות והיגיון שונים.

למרות הטון הקשה, איתיאל מסיים את השיחה בנימה של תקווה. הוא משווה את המצב הנוכחי לעמידת עם ישראל על גדות הירדן, ממתין ליהושע בין נון שיוביל אותו לארץ המובטחת. הוא מביע אמונה כי מהדור הצעיר של לוחמי צה"ל יקום מנהיג שיוביל את העם קדימה.

איתיאל קורא לימין לצאת מהפחד ולהילחם על עקרונותיו. הוא מדגיש כי השינוי לא יגיע מחקיקה או ממדיניות בלבד, אלא מהיכולת "להגיד את הדברים" – לדרוש ניצחון, מדינה יהודית ונקמה. הוא מזהיר כי החלון להזדמנות זו הולך ונסגר, אך מביע אמונה כי עם ישראל ימצא את הדרך להתגבר על המשבר.

פודקאסט 'כור ההיתוך' בספוטיפיי ויוטיוב הפך לקול חשוב ומשמעותי בשיח הציבורי, הודות לתמיכה שלכם. בואו לקחת חלק והיו שותפים בפעילות של שניאור ובר באמצעות הלינק המצורף.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *