מחלקת הבג"צים הקימה גוף לא חוקי – פרופ' משה כהן אליה

פרופ' משה כהן אליה התארח בפודקאסט "זווית ישרה" עם אורנה ישר לשיחה על התנהלות בג"ץ, המינויים במערכת המשפט, הרפורמה המשפטית ומה נדרש לעשות אחרי הבחירות הבאות

פרופ' משה כהן אליה התארח בפודקאסט "זווית ישרה" עם אורנה ישר. צילומסך

"הבעיה היא בשיטה בה עובדת מערכת המשפט"

תהליכים מסוכנים

"אנחנו רואים הרבה פעמים את מערכת היחסים הכמעט סימביוטית בין היועמ"שית או משרד המשפטים לבין בית המשפט העליון… אנחנו רואים תהליכים מאוד מסוכנים למשפט, זה לא סתם בלבולי מוח של משפטנים – זו תשתית נורמטיבית לאיך שחברה מתפקדת. אם אנחנו מגיעים למצב שבו האמון של חלק גדול מהציבור, ולא רק בימין, במערכת המשפט הולך וצונח בקצב מסחרר… אתה אומר "כשאני מופיע בפני שופטים – האם אני אקבל משפט צדק?"

השמאל מתחיל לראות

"לוין ורוטמן הובסו וההצעה שלהם לרפורמה ספגה מכה אדירה בפסק הדין בעניין הסבירות אבל אם יש דבר אחד שהם כן השיגו זה נראות של הבעיה… יכול להיות שהרבה מאוד אנשים בימין זיהו את זה קודם אבל אנשים במרכז-שמאל מתחילים לראות את זה עכשיו".

גוף לא חוקי בפרקליטות

"אני לא חושב שהמערכת המשפטית היא מושחתת, היא אולי מושחתת במובן מסוים של פוליטיזציה אבל היא לא מושחתת במובן הרגיל… אני עבדתי בפרקליטות, הייתי מתמחה במחלקת הבג"צים בשנות ה-90 של עליית האקטיביזם השיפוטי… ראיתי דברים שהיו בעייתיים…". פרופ' אליה מתאר כיצד פעל גוף לא חוקי שהקימה מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה.

מערכת מושחתת

"יש שם הרבה אנשים טובים וישרים, ההשחתה היא במובן של ניצול הכח, של שימוש במשפט ככלי פוליטי כאשר הערך העליון זה שמירה על הכח של המערכת המשפטית וכל ניסיון, ולו הקל שבקלים, לעשות שינוי – אוטומטית נתקל בקולות של "דיקטטורה, פולין, הונגריה", ממש סוף העולם".

בהמשך מדבר פרופ' כהן אליה על משנתו של השופט אהרון ברק, על העבודה המשותפת עם מני מזוז. "החבר'ה האלה הם לא באמת דמוקרטים… אלה שפוחדים כל כך שהרפורמה תפגע ותהפוך לדיקטטורה, מבקשים בעצם לשמר את הדיקטטורה שהם יצרו – אני קורא לזה יוריסטוקרטיה".

ישראל איננה דמוקרטיה

"אנחנו במצב פתולוגי מבחינה דמוקרטית… המדינה המשפטית, המפלצת הזאת, נבנתה לאט לאט בצורה מאוד שיטתית מאז כניסתו של אהרון ברק לבית משפט העליון… הוא נכנס עם התפיסה שהכל שפיט… הוא לאט לאט בשלושה גלים ממש יצר פה שינוי משטרי… צריך לומר את האמת, ישראל היום איננה דמוקרטיה. אין כח לנבחרים, כל הזמן מפחידים אותנו שנבחרים הם מסוכנים, משיחיים, פופוליסטים. אני גיליתי שהעם הרבה יותר חכם… אני סומך יותר על העדפות של אנשים מאשר על בן אדם שאומר "אני השופט, הפילוסוף, אני קובע".

פרופ' אליה כהן מציג את הבעייתיות הנובעת מכך ששופטים לעיתים אינם מבינים בנושאים מסויימים אך גם אינם נושאים באחריות להחלטותיהם שמתקבלות מתוך חוסר הבנה.

ועדת החקירה לשבעה באוקטובר

"אם וכאשר מדברים על הקמת ועדת חקירה כדי להבין את הנסיבות שהובילו אותנו לשבעה באוקטובר, התשובה שלי תהיה שלא יכולה להיות ועדת חקירה ממלכתית…" והוא מסביר מדוע ואיזו ועדת חקירה צריכה לחקור.

תיקי נתניהו

״לנתניהו היתה אובססיה לתקשורת כי הוא מרגיש שהתקשורת לא הוגנת כלפיו והוא צודק, התקשורת לא הוגנת כלפיו… ברגע שאתה מנסה לתקן משהו שנוגע בשליטה על המדינה, על התודעה – זה מייצר תמריצים מטורפים לפעול כנגדך. התקשורת של השמאל התגייסה והיא בעצם בנתה את התיקים, עבדה עם הפרקליטות והצליחה ללחוץ אותה לעשות את הדבר שלדעתה הוא הדבר הנכון".

הרפורמה המשפטית

פרופ' כהן אליה מתייחס לארבעת סעיפי הרפורמה המשפטית (פסקת ההתגברות, עילת הסבירות, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, הועדה למינוי שופטים) ומנמק מהי עמדתו לגבי כל אחד מהם. באשר ליועצת המשפטית לממשלה, הוא אומר: "הפיצול בין תפקיד פרקליט המדינה לבין תפקיד של יועץ משפטי לממשלה הוא נדרש בצורה חד משמעית… הממשלה צריכה לציית למה שאומרת היועצת המשפטית לממשלה אבל מטעמים שלה היא יכולה גם לסטות מזה". פרופ' כהן אליה מותח ביקורת חריפה על ההתנהלות של לשכת עורכי הדין בנוגע לועדה למינוי שופטים וכן באופן כללי.

הרס מוחלט

"אני חושב שמה שקרה למשפט בשנה שנתיים האחרונות זה הרס מוחלט, ממש חורבות. אני לא יכול ללמד משפט חוקתי על בסיס דוקטרינות, כלומר על פי כללים משפטיים, אלא על פי ניתוח סוציולוגי של מאבקי כח…"

פרופ' כהן אליה מבהיר מהי עמדתו לגבי כל אלה שמתייאשים מראש ומוותרים על הפניה לבית המשפט.

"יש פה אכיפה בררנית בצורה קיצונית, כואב לי הלב לראות את זה… אני גדלתי בשכונת מצוקה… ואיכשהו צמחתי לאליטות וקצת התנכרתי לאזור שממנו באתי… ראיתי שיש הרבה חולאים באליטות, הכוחנות, היהירות, ההתנשאות, ראיתי את הסיפור של "הבבונים" וזה עיצבן אותי… כולנו צריכים להיות נצים ביטחוניים אחרי השבעה באוקטובר… בעבר הייתי בעד מדינה פלסטינית, בעד אוסלו, בעד ההתנתקות… במובנים מסויימים אני זזתי בעמדות שלי אבל אני נשארתי ליברל שדוגל בשוויון".

הריאיון המלא נמצא בערוץ ״זווית ישרה״ ביוטיובבאפל ובספוטיפיי – מוזמנים לעקוב אחרי הערוץ וגם לתמוך בפודקאסט שנותן במה ייחודית ומרעננת בתקשורת הישראלית.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *