המשטר האיראני לא עומד להתמתן

הטרור והדיכוי של איראן כלפי אזרחיה, בפרט אחרי המלחמה, עולים על כל דמיון – וזה רק ילך וייעשה גרוע יותר

תלייה פומבית של אדם באיראן. השנה נתלו באיראן קרוב ל־1000 איש (תמונה: Mohsen Zare).

ארצות הברית וישראל אינן יכולות להתגאות בנוק אאוט הצבאי שהנחילו כנגד מתקני הגרעין, ובאותה נשימה להותיר אחריהן את מערכת הדיכוי חסרת הרחמים של המשטר האיראני, כאשר מיליוני בני מיעוטים הופכים בין רגע לחשודים ומשת"פים מיידיים של המשטר הציוני. הקשר הישיר שבין התקיפות החיצוניות למסע הדיכוי חסר המעצורים כנגד אזרחי איראן הפנימי מטיל על הממשלים בוושינגטון ובירושלים את האחריות המוסרית והאסטרטגית להפעיל את כל כובד משקלם על מנת לשבש ולהפחית ככל שניתן את מסעות הנקמה והזעם הדיכוי של המשטר כנגד אוכלוסיות שלמות חפות מפשע.

שיא של עשור במספר התליות

כדרכם של משטרים טוטליטריים מאז ומעולם גם המשטר האיראני נוקט שיטות דיכוי קולקטיביות שנועדו לזרוע פחד עמוק במשפחה ובקהילה: מעצרים אקראיים, הרעבה, מניעת טיפול רפואי, מעשי אונס בחקירות ואיומים ברצח, לא רק כנגד "מתנגדי משטר" אלא גם כנגד קרוביהם.

ומעל הכל ישנן ההוצאות להורג: רק בשנת 2024 נרשמו באיראן לפחות 975 הוצאות להורג, רובן המוחלט בתלייה, כך לפי הדו״ח השנתי של Iran Human Rights. מדובר בזינוק של 17% לעומת השנה שקדמה לה ובמספר הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון. לשם ההשוואה במהלך השנים 2016–2021 המספר השנתי היה בין 267 ל-530 תליות ובשנת 2022 שבה פרצו מחאות החיג'אב הסוערות ברחבי המדינה, מספר ההוצאות להורג עמד "רק" על כ-580.

מיעוטים על הכוונת

הראשונים לסבול בשבועיים האחרונים מנחת זרועו של המשטר הם המיעוטים הנרדפים ובראשם הכורדים, הבלוצ'ים, האחוואזים, הטורקמנים, האזרים והבהאים, וכמובן אנשי הקהילה היהודית, שלמרות מאמצים עילאיים להפגין נאמנות עיוורת למשטר והחרפת הטון כנגד המדינה הציונית, ממשיכים להיחשב כגיס חמישי ולשאת על גבם את תוצרי שנאת המשטר לישראל. על פי ארגוני זכויות אדם, בעקבות מלחמת 12 הימים פתחו בחודש האחרון הרשויות באיראן בגל דיכוי ברוטלי, עצרו כאלפי בני אדם והוציאו להורג עשרות ללא משפט. רבים מהעצורים נחטפים ללא כל ראיות, נלקחים מבתיהם באישון לילה היישר למרתפי העינויים ומאות מהם נידונים להוצאה פומבית להורג "למען יראו וייראו".

בריאיון שקיים לאחרונה צבי יחזקאלי עם עריף אבו ג'אני, יו"ר "מפלגת סרבסטי של כורדיסטן" וגולה איראני, נפתח בפנינו צהר קטן ללחץ העצום שבו נתונים המיעוטים באיראן, בדפוס שמזכיר מאוד את האופן שבו היהודים לאורך הגלות הפכו לכתובת העיקרית לפוגרומים ומעשי טבח בזמני משבר פוליטיים, כלכליים או ביטחוניים. "רק היום הוציאו להורג שלושה כורדים, אזרחים פשוטים שמתגוררים בין שני הרים ומעבירים סחורות תמורת חמישה דולרים. אנשי משמרות המהפכה פשוט הגיעו, גבו מהם הודאות בכוח על ידי מכות רצח ושידרו את המעצרים בטלוויזיה. גם האדם החזק ביותר שנכנס לכלא האיראני יודה במה שלא עשה. מביאים אנשים עניים כדי להגיד 'תפסנו אנשי מוסד', רק כדי להפחיד את המיעוטים ולהרתיע את האוכלוסייה הכורדית מלהרים ראש".

בוש נתן, אובמה לקח

בעבר פעלה ארה"ב בצורה יזומה להפלת השלטון האיראני. בשלהי כהונת הנשיא ג'ורג' בוש הבן, אישר הקונגרס האמריקאי הקצאה חשאית של עד 400 מיליון דולר לפעולות סמויות בשטח איראן לערעור יציבות המשטר מבפנים. המהלך הזה כלל בין היתר חימוש של קבוצות מיעוטים אתניים ובראשם כורדים ובלוצ'ים, וכן סיוע באיסוף מודיעין, בניית תשתיות חבלה והכשרת כוחות אופוזיציה מקומיים. הפעולות הובלו בידי סוכנות הביון המרכזית (CIA) ויחידות הכוחות המיוחדים (JSOC), הן התקיימו בעיקר בשטח עיראק אך כללו גם חדירות לשטח איראני ריבוני. עם כניסתו של הנשיא אובמה לכהונתו הראשונה בתפקיד השתנתה הגישה כלפי איראן מן הקצה לקצה. הממשל החדש הקפיא את חימוש המיעוטים הנרדפים, ביטל את הסנקציות על איראן והזרים עשרות מיליארדי דולרים לחיזוק משטר האייתוללות.

המחליף של ח'מאנאי יהיה גרוע יותר

התקווה כי יורשו של ח'מאנאי יהיה "מתון" דיו כדי לייתר את הצורך בהתערבות חיצונות היא תקוות שווא. על פי ההערכות כולן, האדם שיחליף את ח'מאנאי לאחר מותו יהיה בנו, מוג'תבא ח'מאנאי (56), הבן הקיצוני והאכזר מקרב ששת ילדיו של המנהיג העליון. כדי לבדל את עצמו משלטון השאה השנוא, שלטון האייתוללות נמנע עד היום מהעברת תפקידים מאב לבן והדבר יהיה בגדר סטייה ניכרת מעקרונות המהפכה. עם זאת, המשפחתולוגיה, הנפוטיזם הקיצוני, הסיאוב והשחיתות שנגועים עמוק בנימי המשטר, הפכו כבר מזמן לאידאולוגיה הבלעדית השלטת בקרב משטר האייתוללות, ולא נראה שהעברת השלטון בירושה תיתקל בהתנגדות של ממש מתוך המערכת עצמה ובוודאי שלא מצד האזרחים שמשותקים מפחד אימת השלטון.

מוג'תבא, שהונו מוערך במיליארדי דולרים, עמד ככל הנראה מאחורי פרשיית המעילה הגדולה שידעה הרפובליקה האיראנית, בהיקף של שלושה מיליארדי דולרים, אך יצא ללא רבב בזכות כוחו של אביו. כדי שהמודל השושלתי-תיאוקרטי החדש יעבור במינימום התנגדות פנימית, נחוצה ליוֹרש זרוע בריונית ברחוב. מוג'תבא, שגדל בצל אביו, טווה זה שנים קשרים הדוקים עם משמרות-המהפכה וחיבר את מיליציית המתנדבים הענקית כרשת ביטחון לפרויקט הירושה: הבּסיג', מיליציית מתנדבים חמושה ומשולהבת המקבלת גושפנקה דתית וממשלתית לעצור אזרחים תמימים ברחובות ולהשתמש באלימות. בדומה לפלוגות הסער הנאציות, מיליוני מתנדבי הבּסיג' דרוכים ליום פקודה ויאפשרו לבן המיועד שנחשב כקיצוני ואכזר מאביו להיכנס לעידן חדש של דיכוי, ללא ירייה אחת של התנגדות מאורגנת.

ערעור יסודות המשטר מתחיל מבפנים

בעשרות שנות אימפוטנטיות דיפלומטית ופחד מהתנגשות חזיתית יצרו מדינות המערב מודל מסוכן ובו משטרי טרור אכזריים כצפון קוריאה ופקיסטן זוכים בסופו של דבר לחסינות בינלאומית בזכות הנשק הגרעיני שברשותם. אל מול מציאות שבה תליית אזרחים היא דבר שבשגרה וטרור פסיכולוגי ופיזי שמשתק חברה שלמה, המערב לא יכול למדוד את הצלחותיו בסיכולים של מתקנים גרעיניים שניתן לשקם מחדש. עכשיו משאיראן הודיעה על ניתוק היחסים עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ועל כוונתה לפרוש מאמנת אי הפצת נשק גרעיני, הצלחת המערב תימדד בראש ובראשונה ביכולת לערער מבפנים את מנגנוני הטרור: סנקציות אישיות משתקות על בכירי המשטר ועל מקורבי המנהיג העליון, חימוש מזוין והדרכה צבאית לקבוצות כורדיות, בלוצ'יות ואזֵריות שיעצים את תחושת חוסר השליטה של המשטר, והקמת מנגנון בינלאומי לתיעוד בזמן אמת של פשעי המשטר. בכל דרך אחרת המחיר יהיה כפול: איראן גם תשוב לפתח נשק גרעיני וגם תהפוך לצפון קוריאה של המזרח התיכון.

אריק בלומברג הוא מנכ"ל "בלומברג תקשורת".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *