וול סטריט כבר קבעה: טראמפ עומד להשתפן

השוק האמריקאי אדיש לגמרי למלחמות הסחר והמכסים של טראמפ, ומחיר ההתעלמות הזו עשוי להיות כואב במיוחד

הנשיא טראמפ חותם על "תכנית המכסים" שלו. האם יממש את האיומים או ישתפן? (תמונה: הבית הלבן).

מאז ה-9 באפריל, כשהחלו מלחמות הסחר של טראמפ, מראים השווקים הפיננסים בארה"ב מגמה מעניינת. דיוויד וו בפרק חדש של "ללא גבולות" על אסטרטגיות המסחר של המשקיעים באמריקה ועל ההנחה שהנשיא האמריקאי לא יממש את איומיו עד הסוף.

קונים מניות, מוכרים דולרים

וו מצביע על שתי תופעות פופולריות בשוק האמריקאי לאחרונה הנוגעת להתנהלותו של טראמפ. הראשונה היא "לונג" על מניות ארה"ב – קניית  מניות אמריקאיות בהנחה שטראמפ לא יגשים את איומי המכסים במלואם, והשנייה היא "שורט" על הדולר – מכירה של דולרים בזול בהנחה שהזיגזוגים התכופים של טראמפ מרתיעים משקיעים זרים מלהחזיק בנכסים אמריקאיים.

הנתונים בשטח מדברים בעד עצמם. מאז היום שבו הודיע טראמפ על המכסים, עלה מדד ה-S&P500 ב-25%, ואילו מדד הדולר ירד בכמעט 6%. הביצועים החיוביים האלה הפכו את וול סטריט לאדישה כל כך למלחמות הסחר של טראמפ, שאפילו שוקי האופציות נראים כאילו נרדמו.

חזרתו של המשקיע הפרטי

דיוויד וו מזהה תופעה מעניינת נוספת. "בעוד שמשקיעים מוסדיים הם שמובילים את השורט על הדולר, המשקיעים הפרטיים הם שמובילים את הלונג על מניות ארה"ב," הוא מסביר. למרות שהזרמות הכספים לקרנות נאמנות וקרנות סל על מניות ארה"ב השנה היו נמוכות מ-2024, היף הקנייה של מניות בודדות על ידי משקיעים פרטיים זינקה באופן דרמטי, והמשקיעים הפרטיים מהווים כעת 20% עד 25% ממחזור המסחר היומי במניות אמריקאיות, יחס שמזכיר את מספרי השיא של 2021. הביטוי הבולט ביותר לתופעה זו נמצא בביצועי חברות הברוקרים הקמעונאיים: מחיר המניה של צ'ארלס שוואב לא היה כה גבוה מאז טירוף המניות ב-2021, ו"רובין הוד" – המציעה מסחר ללא עמלות – זינקה ב-360% מאז יום השחרור.

מעניין לציין שרובין הוד מושכת קהל צעיר, בממוצע של גיל 30, ו־50% מלקוחותיה משקיעים בפעם הראשונה. לעומת זאת, חברי התאחדות המשקיעים הפרטיים האמריקאית הם ברובם בשנות ה-60 לחייהם, ויש להם תיק השקעות חציוני של יותר ממיליון דולר. שני סוגי המשקיעים הפרטיים האלה לא יכולים להיות שונים יותר זה מזה, ובכל זאת, נראה שה-FOMO (Fear of Missing Out – פחד מהחמצה) מדביק גם את המבוגרים.

האם שוק המניות בבועה?

מבחינת הערכת שווי, מדד ה-S&P500 נסחר במכפיל רווח של 25 על בסיס תחזיות הרווח לשנה הנוכחית. הקונצנזוס בוול סטריט, מסביר וו, הוא שבעקבות מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה האמריקאית תצמח רק ב-1.5% בשנת 2025, לאחר שבשנת 2024 צמחה ב-2.9%. עם זאת, בוול סטריט מעריכים שההשפעה על החברות האמריקאיות תהיה מוגבלת יותר. "נראה כי שוק המניות חושב שתחזית הקונצנזוס פסימית מדי", מציין וו. תחזית הקונצנזוס עבור הרווח למניה לשנת 2025 ירדה ב-3% מאז תחילת השנה, אבל מדד S&P500 עלה בכמעט 7%. ועל כן וו מזהיר כי "הפער בין תשואת הרווח למניה ל-12 חודשים קדימה לבין התשואה הריאלית של אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים מציב את מדד ה-S&P500 בתמחור היתר הגבוה ביותר מאז בועת הדוט-קום."

עתיד לא ורוד

למרות הביצועים החיוביים, וו מזהיר מפני מספר סיכונים משמעותיים בחודשים הקרובים, עם שלושה מועדים חשובים: סיום ההקפאה בת 90 הימים של המכסים ההדדיים ב-9 ביולי, המועד האחרון למו"מ עם קנדה ב-21 ביולי והמועד האחרון למו"מ עם סין ב-15 באוגוסט.

גם היחלשותו של הדולר עלולה להשפיע על השוק. "דולר חלש יקשה אפילו יותר על היבואנים האמריקאים לספוג את המכסים," מסביר וו. תופעה זו כבר מתחילה להתבטא בהודעות על עליות מחירים – טויוטה כבר הודיעה שתחל להעלות מחירים ביולי, ווו משער שחברות נוספות ילכו בעקבותיה בקרוב.

וו חוזה כי "אינפלציית המכסים צפויה להתחיל לטפס בקרוב." לדבריו ההסכם עם וייטנאם שהוכרז בשבוע שעבר ובמסגרתו וייטנאם הסכימה למכס בגובה 20%, אינו חיובי כפי שהוא נראה, כי המכס של 40% על העברות סחורה מסין כמעט בוודאות יקשיח את עמדת המיקוח של בייג'ינג.

וו מסכם את המצב בביטוי ברור: "אני רואה הרבה דרכים שבהן הדברים עלולים להשתבש בדיוק ברגע שההשפעה הכלכלית של מלחמת המכסים תתחיל להכאיב." הוא מאמין שהפריצה במדד מניות הצריכה המחזורית בשבוע האחרון היא עליה רגעית בלבד שאותה יש למכור. השאלה המרכזית נותרת: האם השוק כבר מגלם במחיר שגרת מכסים בשיעור של 20%? לדעת וו, התשובה היא לא. "ה־S&P500 יקר – ומבחינה טכנית גם נמצא בקניית יתר, עם סנטימנט שוֹרי מוגבר שמתקרב לרמות קיצון. זה לא נראה טוב." הסיכון לתיקונים עלה בבירור, והשוק פגיע מאוד לזעזוע שלילי פתאומי. העצה שלו למשקיעים: להיות מוכנים לתרחיש שבו הפעם, בניגוד לעבר, טראמפ לא ישתפן.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *