ד"ר עדו נתניהו בשיחה מרתקת עם שניאור ובר באולפן 'כור ההיתוך' על ההצלחה הצבאית מול איראן, על שינוי העמדות בציבור הישראלי ועל התערבות טראמפ במשפט של אחיו

הסרת האיום הגרעיני: הישג היסטורי
ד"ר נתניהו מתאר את התקופה כ"כבירה בתולדות עמנו", שבה "חרב שהייתה מונחת על צווארנו הוסרה". לדבריו, ההצלחה של מדינה קטנה כמו ישראל להתגבר על מעצמה כמו איראן, שנחשבה למעצמה אזורית, היא "יחידה במינה". ההחלטה לתקוף את איראן, על אף הסיכונים, לא הייתה פשוטה, אך היא התקבלה מתוך הכרח, שכן "אם לא היינו תוקפים, זה היה 100% כישלון – הם היו מפתחים נשק גרעיני ומנסים להטיל אותו עלינו".
ההחלטה, שהתקבלה על ידי ראש הממשלה והקבינט, נשענה על תמיכה ציבורית רחבה ועל רוח הלחימה שהתעוררה בעם לאחר אירועי השביעי באוקטובר. נתניהו הדגיש כי "העם שהתעורר באוקטובר" היווה גורם מרכזי בהצלחת המהלך, כאשר אזרחים וחיילים כאחד הפגינו נחישות ורצון להגן על קיום המדינה.
המזרח התיכון החדש: כוח ונחישות
השיחה עברה לעסוק בשאלה כיצד תיראה המציאות במזרח התיכון לאחר ההצלחה המבצעית. נתניהו הבהיר כי המונח "מזרח תיכון חדש" עשוי להישמע כמו פנטזיה, אך השינוי המרכזי הוא הסרת האיום האיראני והמודעות הגוברת לכוחה הצבאי של ישראל ולנכונותה להפעילו. המלחמות בעזה, בלבנון ובסוריה הכשירו את הקרקע לתקיפה באיראן, והצלחתה חיזקה את מעמדה של ישראל כאומה שאינה חוששת לעמוד מול אויביה. עם זאת, נתניהו הביע ספקנות לגבי האפשרות שהצלחה זו תוביל להסכמי שלום מיידיים עם מדינות ערב, שכן מנהיגים במדינות אלה תלויים בתמיכת עמיהם, שחלקם עדיין מתנגדים לנורמליזציה עם ישראל. "האם הם יוכלו לרדת מהעץ הפלסטיני? אני לא יודע", אמר.
שינוי תפיסתי בישראל
הדיון התמקד גם בשינוי הגישה בישראל לאורך השנים. נתניהו טען כי אירועי השביעי באוקטובר והמלחמות שבאו בעקבותיו הוכיחו כי ויתורים מדיניים, כמו אלה שנוסו בתהליך אוסלו, לא הביאו לשלום אלא להיחלשות ישראל. "הבנו שהוויתור מחליש אותנו, לא מחזק אותנו", אמר, והצביע על תזוזה ימינה בדעת הקהל הישראלית, שהפסיקה לתמוך ברעיון של מדינה פלסטינית ריבונית. לדבריו, רוב העם מבין כי הקמת גוף ריבוני כזה תוביל ל"קטסטרופה נוספת" ולסכנה קיומית.
ביחס לעזה, נתניהו הדגיש כי שליטה צבאית ישראלית מלאה היא הכרחית כדי למנוע את התחזקותו מחדש של חמאס או גופים דומים. "האוכלוסייה שם עוינת אותנו ותומכת בחיסולנו", אמר, והוסיף כי כל גוף שיקום בעזה יתכנן "שביעי באוקטובר חדש". לכן, שליטה ביטחונית ישראלית מהים עד הירדן היא הכרחית, גם אם הניהול האזרחי יופקד בידי גורמים אחרים.
מערכת המשפט והמשבר הפוליטי
חלק משמעותי מהשיחה עסק במערכת המשפטית בישראל, שממשיכה לנהל את משפטו של ראש הממשלה על אף ההצלחות המדיניות והביטחוניות. נתניהו תיאר את המשפט כ"בלוף" שנועד להכריח את ראש הממשלה לפרוש מהפוליטיקה, מתוך אג'נדה פוליטית של גורמים שרוצים להחזיר את השמאל לשלטון. "הם חושבים שאם הוא יפרוש, הימין יאבד את כוחו", אמר, והוסיף כי המשפט מחליש את מעמדו של ראש הממשלה גם בעיני הקהילה הבינלאומית, שמפרשת אותו כשחיתות למרות שהאישומים, כמו סוגיית הסיגרים, אינם מהותיים.
נתניהו התייחס גם להתבטאויות של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שגינה את ההתנהלות המשפטית בישראל. לדבריו, טראמפ, שחווה על בשרו ניסיונות דומים להדיחו באמצעות משפטים פוליטיים, מזהה דפוס דומה בישראל ובמדינות מערביות אחרות, כמו צרפת ואוסטריה. "הוא מבין את השימוש הפסול במערכת המשפטית לקידום אג'נדות פוליטיות", אמר נתניהו, והוסיף כי התערבותו של טראמפ אינה בהכרח "טעם לפגם", אלא משקפת תופעה גלובלית של שימוש לרעה במערכות משפט.
מבט לעתיד
לסיום, נתניהו הביע אופטימיות זהירה לגבי עתידה של ישראל. הוא ציין כי הסרת האיום הגרעיני האיראני שיפרה משמעותית את מצבה הביטחוני של ישראל, וכי רוח הלחימה שהתעוררה בעם תשפיע על התנהלותה בעתיד. "אנחנו לא נחזור למצב הקודם", אמר, והדגיש כי ישראל תפעל מעתה באופן נחוש יותר, תוך מניעת התחזקות אויביה מראש. עם זאת, הוא הזהיר כי האתגרים המשפטיים והפוליטיים הפנימיים עלולים להקשות על מימוש ההישגים, אך האמין כי תמיכת הציבור תוביל בסופו של דבר לשינוי.
פודקאסט 'כור ההיתוך' בספוטיפיי ויוטיוב הפך לקול חשוב ומשמעותי בשיח הציבורי, הודות לתמיכה שלכם. בואו לקחת חלק והיו שותפים בפעילות של שניאור ובר באמצעות הלינק המצורף.