השר לשעבר ד"ר יובל שטייניץ על המצב האסטרטגי והכלכלי של ישראל, המלחמה באיראן, ספרו החדש ויחסי ישראל–ארה"ב.
ד"ר יובל שטייניץ התארח לשיחת עומק מקיפה ומרתקת עם שניאור ובר באולפן 'כור ההיתוך' על המצב האסטרטגי והכלכלי של ישראל בתקופה זו, המבצע הצבאי האחרון נגד איראן, ביצועי מערכות ההגנה, יחסי ארה"ב–ישראל, ספרו 'הקומדיה הממשלתית' על קריירתו הפוליטית, ניצחונותיה האסטרטגיים של ישראל, יכולותיה הטכנולוגיות והאתגרים הפנימיים שלה.
שטייניץ הציג תמונה מורכבת של מצבה של ישראל. מבחינה גיאו-אסטרטגית, הוא טען כי "בשנים האחרונות לא היינו במצב כה טוב". לדבריו, ישראל הצליחה להביס את אויביה מכל הכיוונים – מעזה, לבנון, סוריה, תימן, עיראק ועד איראן. "חיזבאללה על סף פירוק, המשטר הפרו-איראני בסוריה קרס, החמאס מובס כמעט לחלוטין, ואיראן ספגה מכה נוראית", אמר.
הוא הדגיש כי המערכה בת 12 הימים מול איראן הייתה הצלחה חסרת תקדים, עם מכת פתיחה שחיסלה את ההנהגה הצבאית האיראנית ויצרה כאוס, מה שאפשר לישראל להשמיד חלק ניכר ממערך הגרעין והתעשיות הביטחוניות של איראן.
לדברי שטייניץ, ההצלחה נזקפת לשלושה גורמים עיקריים: חיל האוויר, המודיעין (ובפרט המוסד), ורפאל, שסיפקה טכנולוגיות מתקדמות וחדשניות. "השגנו עליונות אווירית מעל טהרן תוך פחות מ-48 שעות, הישג שמעצמת על כמו רוסיה לא הצליחה להשיג בקייב במשך שלוש שנים", ציין.
עם זאת, הוא הזהיר כי שני אתגרים מרכזיים נותרו: הראשון הוא המצב הפנימי, עם מתיחות פוליטית וחברתית בין שמאל לימין וחילונים לדתיים, והשני הוא הפגיעה בתדמית ישראל במערב, במיוחד בקרב צעירים באירופה וארצות הברית, בעיה שתיקח שנים לתקן.
ההגנה: הצלחה פנומנלית, אך לא מושלמת
שטייניץ התייחס גם להצלחת מערכות ההגנה של ישראל במערכה מול איראן. לדבריו, האיראנים ירו כ-700 טילים בליסטיים וכ-1,100-1,200 קטיושות וטילי שיוט, אך רק כ-40-45 טילים בליסטיים פגעו במטרות ושני טילי שיוט חדרו את ההגנה – שיעור הצלחה של כ-90% ביירוט טילים בליסטיים ושל 99.8% ביירוט טילי שיוט.
"זה הישג פנומנלי ברמה בינלאומית", אמר, והשווה זאת למצב באוקראינה, שם מערכות ההגנה מפילות רק שליש עד מחצית מהטילים.
הוא ציין כי מערכות כמו חץ, קלע דוד וכיפת ברזל הוכיחו את יעילותן, בעוד הלייזר עדיין אינו מסוגל ליירט טילים בליסטיים, אך צפוי להגיע ליכולת זו בתוך שלוש עד ארבע שנים. עם זאת, הוא הביע חוסר שביעות רצון מהעובדה ש-28 בני אדם נהרגו ונגרם נזק, והדגיש כי ישראל שואפת להתקרב לשיעורי הצלחה של 97-99% גם ביירוט טילים בליסטיים, בדומה לכיפת ברזל בטווח קצר.
תוכנית הגרעין האיראנית: מכה משמעותית, אך לא סופית
שטייניץ התייחס גם לתוכנית הגרעין האיראנית, שהייתה המטרה העיקרית של המערכה. הוא הסביר כי תוכנית גרעין מורכבת משני חלקים: השגת חומר בקיע (אורניום מועשר או פלוטוניום) והנשקה (יצירת מנגנון לפיצוץ גרעיני).
לדבריו, האיראנים התקדמו משמעותית בהעשרת אורניום (60% מתוך 90% הנדרשים), אך היו רק באמצע הדרך ביצירת מנגנון ההנשקה. במערכה, ישראל השמידה את רוב הצנטרפוגות בנתנז ואת התשתיות התומכות, וייתכן שגם חלק ניכר מפורדו, אם כי הנזק שם אינו ברור לחלוטין. עם זאת, הוא הדגיש כי האיום הגרעיני לא הוסר לחלוטין, והוא נותר משמעותי יותר מאיום הטילים הבליסטיים.
המחדל המודיעיני בסוריה
שטייניץ שיתף גם סיפור אישי על תפקידו כראש ועדת חוץ וביטחון ב-2004, כאשר הזהיר מפני תוכנית גרעין סורית. הוא סיפר כיצד, לאחר מחדל מודיעיני בעיראק ב-2003, הקים ועדת חקירה שהובילה לגילוי תוכנית הגרעין הסורית, שהופצצה ב-2007. "כתבתי מכתב לראש הממשלה שרון והתרעתי על הסתברות גבוהה לתוכנית גרעין בסוריה, למרות שהמודיעין הישראלי לא ראה זאת", אמר. לדבריו, גישה פילוסופית של הטלת ספק ושאילת שאלות מחוץ לקופסה היא שהובילה לפריצת הדרך.
לקחים לעתיד: הסכנה הפלסטינית
לבסוף הזהיר שטייניץ מפני הסכנה הנשקפת מהרשות הפלסטינית והתייחס למאמר שכתב ב-1998 ובו חזה תרחיש דומה לזה שהתממש ב-7 באוקטובר. הוא קורא לחיזוק ההגנה האזרחית בישראל, כולל הקמת פלוגות וגדודי כוננות ביישובים, כדי להתמודד עם אפשרות של מתקפה פלסטינית המונית.
שטייניץ מציג תמונה אופטימית של הישגי ישראל במערכה האחרונה ומדגיש החוסן הכלכלי והצבאי של המדינה. עם זאת, הוא מזהיר כי הפצעים הפנימיים, התדמית הבינלאומית והאיומים הפוטנציאליים מהרשות הפלסטינית דורשים טיפול דחוף. "עם ישראל הוכיח שהוא יודע להתאושש ולהשיב מלחמה, אבל אנחנו חייבים להמשיך ולהשתפר", סיכם.
פודקאסט 'כור ההיתוך' בספוטיפיי ויוטיוב הפך לקול חשוב ומשמעותי בשיח הציבורי, הודות לתמיכה שלכם. בואו לקחת חלק והיו שותפים בפעילות של שניאור ובר באמצעות הלינק המצורף.