מחירים מופרזים ליהודים, הנחות מפליגות לערבים והתנהלות בעייתית – החלום על "קרקע לכל לוחם" נראה רחוק מתמיד
בשבוע שעבר הצהיר שר האוצר סמוטריץ׳ חגיגית על מהלך היסטורי – ״קרקע לבניה ב-50,000 ש״ח למילואימניק״ באזורים סמוכים לגבול. זו בשורה משמחת וחגיגית, אבל הניסיון שלנו מלמד שהפער בין הצהרות מסוג זה לבין הביצוע הוא גדול ומאכזב.
קרקע לבניה ב-50,000 ש״ח למילואימניק? כן!
היסטוריה בצפון ובדרום – הממשלה אישרה מהלך דרמטי לצמיחה דמוגרפית וחיזוק ההתיישבות!
אישרנו היום (ראשון) בממשלה שתי תכניות דרמטיות שישנו את פני הצפון ואת עתיד חבל התקומה – השקעה חסרת תקדים של למעלה מ-1.3 מיליארד ש”ח, כדי להחזיר תושבים… pic.twitter.com/U0h3O8G6b9
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) July 20, 2025
לא נכנס לכל הפרטים, אבל דבר אחד כבר בולט: היוזמה הזו עוסקת בסבסוד משמעותי מאוד של קרקעות במספר מצומצם של יישובים, ובתנאי שתהליכי רכישת המגרשים יסתיימו בסוף שנת 2026. כלומר: בפרק זמן של שנה וחצי המילואימניקים הללו צריכים להצליח לסיים לא רק את תהליכי הקבלה ליישובים אלא גם את תהליכי הרכישה מול רשות מקרקעי ישראל. זהו לוח זמנים לא ריאלי בימי שגרה, ועל אחת כמה וכמה כאשר רבים מהיישובים הללו עדיין מפונים, תושביהם מפוזרים והקהילות פגועות. הסיכוי לממש את היוזמה הממשלתית הזו אם כך נמוך מאוד.
זו אינה הפעם הראשונה שהממשלה יוצאת בהצהרות בומבסטיות מסוג זה, ואנחנו כבר למודי ניסיון. רק בשבועות האחרונים פורסמו כמה עלויות פיתוח של מגרשים במכרזים שהיו אמורים להיות מסובסדים, והתוצאות רחוקות מלהשביע רצון.
בינתיים בשדרות
בתחילת החודש התפרסמו עלויות הפיתוח במגרשים שרשות מקרקעי ישראל משווקת בשדרות. מדובר במכרז לשיווק 34 יחידות דיור צמודות קרקע בעיר (תכנית 51/2024) שמחירי הפיתוח שלו פורסמו בתחילת החודש. המחיר הממוצע לפיתוח של מגרש הוא 800,000 ש״ח, בלי עלויות המגרשים עצמם שיקבעו במכרז פתוח, ולפני מע״מ ושלל ההוצאות הנוספות.
כיצד עלויות הפיתוח באדמה המישורית והחולית של שדרות יכולים להגיע לסכומים כאלה? לרמ״י פתרונים. אנחנו רק יודעים לומר שבמקומות אחרים שבהם יש כוונה רצינית לסבסד עלויות, מגרשים נמכרים במחירים נמוכים באופן קיצוני, גם כשמדובר בקרקע הררית שמחייבת עבודות פיתוח מסיביות. בבית ג׳אן שבגליל למשל, נמכרו מגרשים ב-300,000 ש״ח לאזרחים שאינם משרתים בכוחות הביטחון. זהו מחיר המשקף את סבסוד של כ-145,000 ש״ח למגרש, ואילו בשדרות הסבסוד עומד על כ-80,000 ש״ח למגרש.
לא רק שמחיר המגרשים ההתחלתי בשדרות הוא בלתי סביר באופן חשוד, אלא שגם ההנחה שם היא בדיחה.
העיירה שדרות, להזכירכם, נמצאת במרחק של קילומטרים בודדים מבית חאנון, מעוז הטרור העזתי. לא מגיע להם סבסוד?
פארסה בקציר
יישוב אחר שהיה יעד לקמפיין הנחות למילואימניקים הוא היישוב הקהילתי קציר שבוואדי ערה. שם הכריזה רשות מקרקעי ישראל באופן חריג ומשונה על הקצאה של 300 מגרשים למשרתי מילואים בלבד ביישוב. גם זה, לכאורה, בשורות משמחות. אלא שכפי שפרסמנו כאן בזמן אמת, גם זה היה בלוף. למרות שמחיר המגרשים היה נמוך יחסית ועמד על פחות מ-500,000 ש״ח, מחירי הפיתוח שם היו גבוהים ביותר ועמדו על כ-800,000 ש״ח בממוצע, ללא שום סבסוד. בשורה התחתונה דובר על מגרשים שעלותם הכוללת מגיעה לכ-1.5 מיליון ש״ח. זו הייתה ה״בשורה״ בקציר.
אם משווים זאת למכרזים אחרים לאנשי כוחות הביטחון במגזר הערבי הפער זועק לשמיים. במכרז שכבר הוזכר כאן, בבית ג׳אן, הוצאות הפיתוח על מגרשים למשרתים עומדות על 75,000 ש״ח בלבד, אחרי שהם קיבלו את הסבסוד המקסימלי על פי התקנות – 400,000 ש״ח ליחידת דיור. גם בבועיינה נוגי׳את שבגליל ניתן סבסוד מקסימלי, והעלויות הסופיות של הפיתוח מגיעות לכ-130,000 ש״ח ליוצאי כוחות הביטחון.
מול הדוגמאות האלה, ה״מבצע״ למילואימניקים בקציר הוא פשוט בדיחה. אין זה פלא שהמכרז הזה כשל באופן מוחלט. ליותר ממחצית המגרשים לא היו רוכשים. ורמ״י נערכת להוציא אותם שוב במכרז נוסף. אבל זה לא הכל. מסתבר שההחלטה של רשות מקרקעי ישראל לשווק מאה אחוז מהמגרשים הללו למילואימניקים לא הייתה חוקית. על פי החלטות מועצת רשות מקרקעי ישראל, הקצאות מגרשים למילואימניקים תהיה עד 30 אחוז מכמות המגרשים במכרז, לצד הקצאות נוספות לבעלי מוגבלויות ומוטבים נוספים. כלומר ההחלטה של הרשות להקצות את כלל המגרשים בקציר למשרתי המילואים, הפרה את ההנחיות הללו ברגל גסה.
לא נלאה אתכם בכל הפרטים, ובאמת שהוויכוחים הפנימיים בתוך הבירוקרטיה פחות מעניינים אותי, אבל התוצאה חשובה: מכיוון שהמכרז בקציר נעשה בניגוד להנחיות, הוא למעשה מוקפא. החשב הכללי ברשות מקרקעי ישראל התריע על זה מספר פעמים, והורה לעצור את השיווקים. במכתב חריף שהוא שלח השבוע הוא חושף שורה של פעולות חמורות שבוצעו ברשות מקרקעי ישראל:
"למרבה החומרה… בניגוד להנחיותיו המפורשות של חשב הרשות ותוך התעלמות מהפנייה התלויה ועמודת לייעוץ המשפטי לממשלה – נסגר המכרז, נפתחה תיבת ההצעות, והרשימה אף פורסמה לציבור. פעולות אלו נעשו למרות שהגורמים שהועסקו בכך ברשות ידעו היטב כי מדובר בהליך הנוגע בפגמים מהותיים שטרם נבחן כדין״.
אבל זה לא הכל. שימו לב:
״סגירת המכרז, וביצוע הפעולות האופרטיביות הכרוכות בכך, התבצעו תוך עקיפת מנגנוני הפיקוח והבקרה. נעשה שימוש בלתי חוקי בהרשאות גישה שניתנו שלא בדין לעובדים שאין להם סמכויות לכך, תוך עקיפת שומרי הסף והפרת הוראות חוק״.
מדובר בהאשמות חמורות כלפי מי שאמור להיות ״שומר סף״ בעצמו האמון על שמירה על אדמות המדינה. על פי הטענות, ינקי קווינט, תחת הלחץ הציבורי לספק הנחות למשרתי המילואים, פעל בניגוד לחוק ולתקנות, והכל כדי למכור למילואימניקים התמימים מגרשים יקרים ללא כל הנחה. העיקר שאפשר להודיע לכל העולם על ״הקצאת 300 מגרשים למשרתי המילואים״.
קווינט, בתורו, כותב גם הוא מכתבים, ובאופן לא מפתיע הלך להתלונן ליועצת המשפטית לממשלה על אנשי משרד האוצר. הוא יודע מי באמת שולטת בעניינים ומי מנהל את המדינה.
בשורה התחתונה – ההתנהלות של קווינט פגעה בעבודה הפנימית של המערכת עליה הוא מופקד והביאה לתוצאה המתוארת במכתב שלו בעצמו, לפיה ״פעילותה השוטפת של הרשות… מושבת לחלוטין״. כפי שנודע לנו המכרז בקציר אינו המקרה היחיד. קווינט מצוי בסכסוכים ומריבות עם גורמים רבים במערכת ועם חלק מהמועצות האזוריות שבתחומן אמורים להיות מקודמים המכרזים, מה שגורם לכך שברוב היישובים שהיו חלק מהקמפיין של קווינט וגולדקנופף על הנחות למילואימניקים, טרם פורסמו חוברות המכרז.
מי שמשלמים את המחיר הם משרתי המילואים, הזוגות הצעירים, ושאר האנשים שהיו אמורים ליהנות מההנחות וההטבות שמפרסמת הממשלה. בינתיים כל מה שהם מקבלים זה יח״צ ושקרים. אבוי לבושה.