השפל של תעשיית הסקרים בישראל

"האם אתה בעד שכל החטופים ישתחררו או שאתה אכזרי ורוצה להפקיר את כולם למותם?"

סטיקר "הרוב בעד עסקת החטופים" בתל אביב. האמנם? (תמונה: Chenspec).

סיפור קצר בשלוש מערכות על השקר התעמולתי של תעשיית הסקרים בישראל.

מערכה ראשונה: 74% רוצים את סיום המלחמה!

לפני כארבעה חודשים, ב 11/7/2025, התפרסם ב'אולפן שישי' של חדשות 12 סקר שערך מכון הסקרים של הערוץ בהנהלת מנו גבע בנושא עמדות הציבור בנושא עסקת חטופים.

מנתוני הסקר עלה ש־74% מכלל הציבור סבור שישראל צריכה לסיים את המלחמה בעזה תמורת החזרת כל החטופים בפעימה אחת.

התוצאה היתה פנומנלית. היתכן שרוב מוחץ של הציבור תומך בכניעה מוחלטת לחמאס? הרי הצעת החטופים שעמדה בתחילת יולי על הפרק, כללה תנאים נוקשים של חמאס שמשמעותם למעשה כניעה ישראלית.

הסקר אפוא היה מחשיד מאוד. בתגובה לפרסומו, אתגר יוזר הטלגרם "אבו עלי אקספרס" את מכון הסקרים של מנו גבע והזמין ממנו את אותו הסקר, במחיר מלא, בתוספת אחת: לפרט בו את תנאי חמאס לעסקה.

(אבו עלי אקספרס ידע מה הוא עושה, כיוון שהוא עצמו ערך משאל המונים בערוץ הטלגרם שלו בנושא וכלל את דרישות חמאס לעסקה, ומהמשאל עלה שרוב גורף אפילו יותר מתנגד לעסקה כזו)

מערכה שניה: "הסקר יכול להשפיע"

אבו עלי סגר עם מכון מדגם של מנו גבע את עניין תשלום עבור הסקר (אותו תרמו גולשי ערוץ 'אבו עלי אקספרס') ונראה היה שמנו גבע עומד לערוך בדיוק את אותו הסקר, הפעם בתוספת פירוט דרישות חמאס לעסקה. אבל אז חלה תפנית בעלילה.

נציגי מכון מדגם של מנו גבע, כביכול מכון מקצועי ובלתי תלוי למחקרי דעת קהל, סירבו לפתע לערוך את הסקר שהוזמן מהם, בטענה ש"הסקר יכול להשפיע על נושאים שנמצאים ברגעים אלו במשא ומתן".

לכולם היה ברור לגמרי מה קרה. מכון מדגם ידעו היטב שאם יספרו לציבור את דרישות חמאס, תוצאות הסקר יראו התנגדות נחרצת לעסקת הכניעה. הם לא רצו בפרסום תוצאות אלה, כיוון שעניינם אינו מחקרים מקצועניים של דעת קהל אלא הפצת תעמולת תבוסה והצגת מצג שווא לפיו רוב גדול בציבור רוצה אף הוא בתבוסה.

מערכה שלישית: זה יכול להשפיע, וזה מצוין!

כעבור קצתיותר מארבעה חודשים, בליל שבת האחרון, 21/11/2025, שוב הציג מכון הסקרים של מנו גבע סקר ב'אולפן שישי', דווקא סקר שבהחלט "יכול להשפיע".

הסקר בדק את השאלה "את מי מצביעי האופוזיציה רוצים לראות בכנסת הבאה".

וכעת עולה השאלה: אם את הסקר בדבר דרישות חמאס סירב מכון הסקרים מדגם של מנו גבע לפרסם, בטענה שהוא "יכול להשפיע", מדוע הסקר בדבר הדמויות שמצביעי האופוזיציה רוצים לראות בכנסת הבאה לא נפסל באותו נימוק? הרי לא רק שהוא "יכול להשפיע", כל מטרתו להשפיע.

האפיזודה הזו מלמדת דבר חשוב:

הסקרים של מנו גבע (ולדעתי גם של כל היתר, חוץ משל פילבר) הם תעמולה פוליטית המבוססת על הטעייה והסתרה, תחת חזות של "מכוני סקרים" מקצועיים.

למען האמת, מתוך הערכה עמוקה לעמית סגל, אני מתפלא עליו שהוא מסכים להמשיך להציג אותם על מסך חדשות 12, ובכך לשוות להם תוקף ואמינות, כאילו מדובר בשיקוף הוגן של דעת הקהל, ולא במוסד שכל כולו תעמולה.שלט

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *