המרקר: קפיטליסטים לפעמים יעילים כמו ביורוקרטים, אבל לא בישראל

ב"המרקר" סבורים כי מוטב יהיה לשים סוף לעידן הבעלות הפרטית לטובת שליטתם של ביורוקרטים תאגידיים מסורים, בלתי ניתנים להשחתה ובעיקר – הכופפים את ראשם בהכנעה אל מול התערבותה של המדינה.

ב"המרקר" סבורים כי מוטב יהיה לשים סוף לעידן הבעלות הפרטית לטובת שליטה של ביורוקרטיה תאגידית. בטור דעה שפרסם איתן אבריאל – אחד מבכירי העיתון הכלכלי – הוא דן בשאלה האם גופים פיננסיים בישראל צריכים להיות מנוהלים על ידי גרעיני שליטה, או להיות מוחזקים בבעלות מבוזרת של הציבור? על אם הדרך חושף אבריאל מה הוא באמת חושב על יזמים עסקיים וישראלים. (כתב: רותם סלע)

לחצו על הפטיש והמגל והצטרפו לקבוצת הקפיטליסט היומי בפייסבוק
מצא את ההבדלים האידיאולוגים

נחלץ את תפיסותיו של אבריאל על יזמים ובעלי עסקים מתוך הטיעונים שהוא פורש במאמר:

1. "עובדה שבעלי שליטה עושים לעיתים שימוש לרעה בכסף ציבורי שהחברות שלהם מנהלים". במילים אחרות, אנשי עסקים גורמים להשחתה רבה יותר של עסק מאשר מנגנונים של ביורוקרטיה תאגידית השומרים אותו זך וטהור.

2. "כשגוף מוחזק על ידי משפחה אחת, הוא עובר בהמשך בירושה לילדיו (הניסוח הבעייתי במקור, ר.ס) – והניסיון מלמד שאלה נכשלים לעיתים קרובות בניהול שלו, מפרקים את החברה בין היורשים ואף מוכרים אותה. זו הסיבה שבגללה החברות הגדולות בארצות הברית ובאנגליה מוחזקות על ידי הציבור: הן פעם היו חברות משפחתיות, אך עם השנים היורשים מכרו אותן. ואם זהו ממילא הגורל של החברות, מדוע צריך להגיע לשליטה המבוזרת רק לאחר שני דורות?"

במילים אחרות אין קשר סיבתי בין השקעת דם, יזע, דמעות וכישרון של דור המייסדים, שזיהה את עצמו כבעל השליטה בחברה, והצלחתה של החברה. לכן, מוטב כי היא תהפוך לכל המוקדם לחברה הנשלטת על ידי ביורוקרטיה תאגידית המתנהלת לא רק בצורה זכה וטהורה יותר (ראו סעיף 1), אלא גם ככל הנראה באותה רמה של חיות, דינמיות ויעילות.

3. "דווקא לרגולטורים יותר קשה לפקח ולבקר חברות עם גרעין שליטה, כי בעל השליטה תמיד יעלה את הטיעון של 'זכות הקניין' בכל נסיון התערבות של הרגולטור. בשליטה מבוזרת, למנהל אין טיעון כזה". כאן אנו מגיעים ללב הבעיה: בעל השליטה בחברה הוא לא רק מושחת יותר מהביורוקרט התאגידי וטיפש/כשרוני באותה מידה, הוא גם לא מבין מהו מקומו הראוי. בגלל שליטתו דה-יורה בחברה הוא נוטה להפריע למי שאמור על פי המידה הטובה להיות בעל הבית האמיתי — הביורוקרט המוכשר — לנהל את העניינים בחברה לטובת האינטרס הכללי.

אלא שכאן לא מסתיים הטור-דעה-דה-פורס של אבריאל. הוא מסייג מעט את דבריו אך ממהר ומפלפל אותם בהבחנה תרבותית מעניינת: "גם המודל החלופי של שליטה מבוזרת אינו מושלם: החברות הללו נשלטות על ידי ההנהלות שלהן, ובעולם כבר היו מקרים שההנהלה פעלה לטובת עצמה תוך התעלמות מהאינטרס של בעלי המניות. אבל במציאות הישראלית זהו המודל העדיף". אבריאל מתאמץ לתקף את הטענה האחרונה והמשונה שלו בעדויות אמפיריות, אך בשורה התחתונה ניתן לסכם את דבריו כך: שלטון הביורוקרטים עדיף לאין ערוך על שלטונם של הקפיטליסטים, ובפרט שמדובר בילידים פרימיטיביים כמו הישראלים.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

4 תגובות למאמר

  1. כמו שאני רואה את זה, ישנם יתרונות וחסרונות לשני המודלים אולם למודל המבוזר ישנם יתרונות מובנים שמושפעים מהיות הצוות התפעולי ממונה על בסיס מקצועי/כשרוני ולא בגלל קרבה לבעל השליטה! בכך אני מסכים עם איתן אבריאל שהמודל הזה עדיף מאחר והצוות התפעולי מחוייב לבעלי המניות ככלל ולא לבעל שליטה אחד! הדבר היחיד שאני מבין שיש לקפיטליסט בעיה איתו הינו הניסוח של הדברים ע"י מר אבריאל ולא עם הדברים עצמם (שיש בהם הגיון מסויים)! אם הבעיה היא סמנטיקה תגידו את זה! אל תתחבאו מאחורי ניסוחים מעורפלים מדוע מה שנכתב לא טוב!!

    1. אריה,
      השאלה מה הוא מינוי מקצועי או ראוי וכמוה ההחלטה מהי ההחלטה הנכונה היא שאלה פתוחה בשוק החופשי. למעשה השאלה הזאת לא הייתה סגורה היה אפשר לוותר על השוק החופשי ועל הדמוקרטיה. לא ניתן לשפוט בשחור לבן כל החלטה של בעל שליטה או מנכ"ל בחברה בזמן אמת ופעמים רבות לא ניתן לשפוט החלטה גם בדיעבד.

      פעמים רבות לא ברור אפילו מתי הבן אדם הנכון נכון – עניין של טיימינג. האם הפיטורין של סטיב ג'ובס מאפל בשנות השמונים היו צעד מתבקש או צעד בדרך לאבדון ודאי ממנו ניצלה החברה רק בזכות חזרתו? לעולם לא נדע. מה שאנחנו כן יודעים זה שבעל שליטה המזוהה עם החברה ומרגיש שהיא ה-Baby שלו הוא ערובה טובה הרבה יותר לעניין מתמשך בחברה ובהצלחה מאשר פקיד-שכיר שהצלחתה אינה קשורה אליו ביחס ישר.

      הרצון לנטרל את רכיב תאבת הבצע מהעולם העסקי נובע מסלידה טבעית שאנו חשים כלפי תכונה שלא היינו רוצים שתהיה לנו ואשר איננו מכבדים או מעריכים שאנו רואים אצל אחרים. עם זאת, מדובר בתכונה אנושית, מעטים האנשים שמצליחים לנטרל את הצורך שלהם באשרור ואשרור מחודש של תחושת העצמיות והערך שלהם מהסביבה. בוגר מנהל העסקים הממוצע הוא לא בודהה ולא הבבא-סאלי, אם לא יהיה כדאי לו הוא לא יעשה את זה ואם זה לא יהיה שייך לו הוא לא התאבד על זה.

  2. לא התייחסת בכלל למה שהיה כתוב בכתבה שלו.
    מה? רק שמת קישור לכתבה וקיוית שלא יקראו אותה?
    שלפת משם רק את המשפטים שמתאימים להשתלחות שלך.
    חד צדדיות היא אף פעם לא דבר נכון, ןלמכור לקוראים שלך דברים שהם לא אמת מוחלטת זה עיתונות חסרת אובייקטיביות.
    עשית מהכתבה איזה נאום בנוסח קארל מארקס כשהמציאות היא אחרת לחלוטין.