אילן בן דב צפוי לאבד את אחזקותיו בפרטנר. בדרך למטה הוא מאשים את המדינה. על המצב העגום של שוק הסלולר, עליית המחירים הצפויה ועצה להשקעה לא רעה
"כאשר רכשתי את השליטה בפרטנר איש לא יכול היה לצפות את הרפורמה בשוק הסלולר. המדינה הפעילה אמצעים דורסניים, הלאימה תעשייה שלמה – ומוטטה אותה … המדינה החליטה להרוס את השוק החופשי דרך סבסוד של השחקניות החדשות"; כך אמר אילן בן דב בישיבת בעלי אגרות-החוב, המאיימים להפשיט אותו מנכסיו. בן דב הוסיף: "המטרה שלנו ושלכם היא לחכות שהשוק יחזור לשפיות, ושווי החברות יעלה … לא הגיוני שמחיר של שירות סלולר בישראל יהיה רבע ממחירו בארה"ב. זה דמיוני. אבל בסוף השוק יתאזן, והחברות יקבלו את שוויין הריאלי. המטרה שלנו ושלכם היא לחכות ליום הזה – גם אם זה ייקח שלושה חודשים או 18 חודשים." (כתב רותם סלע)
יש הרבה אמת בדבריו של בן דב, שרכש ב-2009 את השליטה בחברת הסלולר פרטנר במחיר של 17.5 דולר למניה, בסך כולל של 5.29 מיליארד שקלים. מאז ועד היום ירד ערך המנייה ב-60%, ל-7 דולר, במקביל לקריסה של 56% בשורת הרווח. הרווח הנקי של החברה ירד מ-1.1 מיליארד שקל ל-478 מיליון שקל בלבד. בן דב התגלה כמשקיע גרוע, אך הוא צודק בטענתו כי את האשמה אין להטיל רק לפתחו. המינוף האגרסיבי ברכישת החברה אמנם חרץ את דינה כבר במועד הרכישה, אך להתערבות הברוטלית של המדינה יש מניות בכורה בהתמוטטות הענף ומחירי הסלולר. ויש לה גם חלק בעליית המחירים הצפויה.
תחת שרביטו של משה כחלון העביר משרד התקשורת שורה של החלטות שהעניקו לכחלון פופולריות רבה וחוללו שינוי עמוק בשוק הסלולר. הרפורמה הראשונה, הפחתת דמי הקישוריות, ביקשה למזער את הסכומים בהם חייבו חברות הסלולר שיחות ומסרונים נכנסים מרשתות אחרות. מאחורי צעד זה עמדה הטענה כי דמי הקישוריות פוגעים בצרכני החברות האחרות, ולכן לחברות הסלולר אין אינטרס עסקי או תחרותי להפחיתם. במסגרת הרפורמה שנכנסה לתוקף בינואר 2011 קוצץ תעריף הקישוריות מ-28 אגורות ל-7.2 אגורות לדקת שיחה, ומ-2.84 אגורות ל-0.18 אגורות למסרון. פגיעה קשה ברווחי החברות אך למעשה רק מתאבן ראשון בסדרה של מהלומות שנחתו על חברות הסלולר.
חודש מאוחר יותר, בפברואר 2009, החליט משה כחלון לקרוע לגזרים את חופש עריכת החוזים בשוק הסלולרי, וכפה על החברות לאפשר לכל הלקוחות לצאת באופן מיידי וחד-צדדי מהסכמים שיש בהם "כבילה" — כלומר, התחייבות לקבלת שירות לתקופת זמן קבועה בתמורה לסבסוד קניית מכשיר סלולרי.
המכה האחרונה הייתה אולי המלוכלכת מכולן, וכללה לא רק פגיעה לא הוגנת בחברות הסלולר אלא גם הטעייה של הציבור. במאי 2011 נכנסו לשוק שתי שחקניות חדשות: הוט מובייל וגולן טלקום. ירידת המחירים החדה שהתרחשה בעקבות כניסתן לשוק, התרחשה, למראית עין, כתוצאה מתחרות חדשה ובריאה. זו הייתה רק מראית עין. האמת נעימה פחות.
כדי להחליט מי יזכה במכרז הזיכיון הסלולרי, ערכה המדינה מכרז בו התבקשו החברות המתמודדות להציע סכום כסף שישלמו למדינה תמורת התדרים. אלא ש-1.065 מיליארד שקל שהחברות התחייבו לשלם רק חונים בקופת המדינה; למעשה הם מיועדים לתוכנית תמריצים מטורפת שקרעה וקורעת את שוק הסלולר לגזרים. על-פי תנאי המכרז אם תצליח חברה לזכות בנתח שוק של 7% מכלל המשתמשים הפרטיים, היא תזכה לכל הסכום לו התחייבה, בניכוי 10 מיליון שקל. במלים אחרות, המדינה אמרה לזכייניות: אם תציעו תכניות מספיק מטורפות בטווח הקצר כדי לזכות בנתח שוק של 7%, תקבלו את התדרים חינם.
מאז ועד היום שוק הסלולר סוער ורוגש: המחירים צונחים, הצרכנים מאושרים ושר התקשורת מוחזק כגיבור צרכנות מקומי. הטענה של אילן בן דב, שסביר להניח כי יאבד את אחזקותיו בפרטנר, עשויה להתגלות כעצה לא רעה למשקיעים. כשהאבק ישקע והזכייניות החדשות יזכו בתדרים חינם אין כסף, לא תהיה להן שום סיבה לא להעלות את המחירים כדי ליהנות מרווחים. המדינה לא יצרה תחרות בשוק, היא יצרה כאוס זמני, בחסותו נהנים הצרכנים מאשליה מתוקה, אך זמנית. ביום-שאחרי מי שיחייכו יהיו המנכ"לים והמשקיעים בחברות הסלולר.
מצא למי להשוות. שוק הסלולר בארה"ב פשוט עלוב. המחירים גבוהים, התחרות לא תחרות ובחלק מהחברות הקליטה מזעזעת. לפעמים מותר לומר שאנחנו מתקדמים יותר מהאמריקאים ב*משהו*.
אגב, היה ראוי להביא את תגובת כחלון או משרד התקשורת.
מסכים עם אחד, בהחלט ראוי להביא את תגובתו של כחלון או מי מהממשלה . הכתבה חשובה מדי
ובכן, לא מדובר פה בטענה עובדתית אלא בניתוח כך שאין מקום וצורך בתגובה רשמית.
בשיחה שערכתי עם כלכלן במשרד התקשורת, טענתי בפניו טענות דומות. הוא אמר שהם מודעים לכך שהמחירים יחזרו ויעלו בסופו של דבר, אך מקווים שהשינויים העצומים שעוברת תעשיית זו בארץ ובעולם כמו גם כמות השחקנים תגרום לכך שהמחיר יהיה נמוך יותר מכפי שהיה לפני כניסת השחקנים החדשים.
נקודה נוספת שהוא העלה היא כי מחירי הסלולר ירדו בעבר בצורה דרסטית בעקבות כניסת סלקום, בעקבות מכרז שהעניק את הזכייה לחברה שהבטיחה את המחירים הנמוכים ביותר. "מבנה המחירים היה מורכב מדי בכדי שנוכל לעשות זאת שוב", הוא טען בהקשר למכרז הנוכחי, "בחרנו במקום בתחרות על מחיר תחרות על נתח שוק במגזר הצרכניים הפרטיים, שם אי אפשר לעשות מניפולציות"
חופש עריכת החוזים? כולנו יודעים שלא היה מעולם שום חופש! אלו היו חוזים אחידים ודרקוניים במיוחד והבחירה היחידה שלך או לא להיות בעל סלולרי, או להיות כבול בצורה מוחלטת לחברה מסוימת.
בקיצור, נשמע כמו מאמר מטעם ותו לא. עובדה שבמרבית אירופה רמת המחירים דומה לשלנו.
מדהים, ברור שאם למידה תהיה בעיה עם משהו זה עם ההתערבות בסלולר. זה שבמשך שנים הצרכנים נעשקו על ידי אוליגופול שהשירות שלו לא היה קיים זה לא מעניין, מעניין למה שר התקשורת התערב בשוק, גם אם זה גרם לירידת מחירים ושיפור השירות. כי זאת תמיד הרגולציה. פשוט לא יאמן
המפעילים הותיקים מחויבים ע”י המחוקק לארח את החדשים, גם לא בדיוק ערך של השוק החופשי.
ואם כבר חופש, למה שהשר לא יגיד מילה אחת ודי? ”מותר”
כל הפלפולים של השרים מביאים לנו בסופו של יום צרבת אם לא קדחת
בס"ד
אני דווקא רואה את התנהגות המדינה די בחיוב. בסופו של יום כפי שראינו לא היו קופצים על מכרז הסלולר ובסופו של יום רק 2 קבוצות הצליחו לעבור את המכרז. כביכול הם מקבלים תדרים בחינם אבל אני בספק אם ללא זה הן היו נכנסות לשוק שכן החברות הגדולות היו קורעות להם את הצורה ועלויות הקמת הרשת היו גבוהות מאד. בכך שהן יתפסו נתח שוק מסוים המדינה מבטיחה שתיפתח תחרות הוגנת בהמשך ושהגדולות לא יפרקו להם את הצורה. בהחלט בהמשך המחיר יעלה אך לא בצורה כ"כ משמעותית כפי שהיה פעם.משרד התקשורת יצר עוד מנגנונים לתחרות כמו המפעילים הוירטואליים ובפועל בשוק הזה אין מה לעשות אין באמת תחרות חופשית כי התדרים הם משאב טבע מוגבל אז המדינה צריכה לנהל את השוק בצורה מסוימת ולהבטיח תחרות חופשית בגבולות אלה
במדינה בה נמנעת האפשרות לתחרות חופשית בתחום הסלולארי,זה די תמוה להתבכיין דווקא כשמרחיבים מעט את השוק, מצחיק שמשווים דווקא לארה"ב ולא למדינות במזרח אסיה שם המחירים הרבה יותר זולים.
רותם,
כפי שלמדת בשנה ב' בקורס בתורת המחירים, יש משמעות מהותית לכמות המתחרים בשוק על רמת המחירים. המחירים אכן יעלו בעתיד אך הרבה פחות ממה שהיו בעבר.
לגבי מר בן דוב, תרומתו לכלכלת ישראל היא אפילו לא אפסית אלא אף שלילית. הוא לא ייצר כלום ולא פיתח כלום אלא רק התמנף עד מעל לראש והתפלא לראות שבסוף הוא טבע.