אהוד ברק משרטט את התכנית הצבאית להתמודדות עם איום הטילים: מיגון, מיגון ועוד פעם מיגון.
אהוד ברק משרטט את התכנית הצבאית להתמודדות עם איום הטילים: התמגנות לאומית • עלות המגננה, אגב: 30 מיליארד דולר • "דרושה מנהיגות חדה שלא חוששת להסתכל למציאות בעיניים ולעשות את זה"
מי שראה אתמול את האלוף יאיר גולן יכול היה שוב להתרשם שזהו הקצין הבכיר הבולט ביותר במטכ"ל, ורק חבל שאיננו כבר הרמטכ"ל. הוא נשמע בהרצאתו ביום העיון על לבנון שנערך באודיטוריום סמולרש באוניברסיטת תל-אביב אופטימי לגבי זירת הצפון. בכותרות הטלוויזיה אמש הגדירו את דבריו בנוסח של "מעולם לא היה מצבנו טוב יותר". הוא התייחס לסוריה ולבנון כיריעה אחת, כמדינות הן כבר לא ממש קיימות. "מבחינה אסטרטגית המצב היום הוא מצב שנוח לישראל כי חיזבאללה משקיע אלפי לוחמים בסוריה והצבא הסורי חדל דה-פקטו מלהתקיים", אמר האלוף גולן.
ההתנגדות לדבריו שהובעה על ידי פרשנים צבאיים מתודרכים מלמעלה אופיינית לדרכו של יאיר גולן; הוא אף פעם לא שבלוני ולא הולך עם הזרם. גם בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה כשכולם כבר חזו את נפילת בשאר בתוך כמה שבועות, יאיר גולן העריך בדיוק ההיפך: אסד מגלה יכולת מנהיגות והישרדות מרשימה, וכי יש תהליך למידה והתעצמות מקביל – כוחות המשטר הסורי מצד אחד וכוחות המורדים מצד שני; ולא ברור התהליך של איזה צד מהיר יותר. היום נראה שתהליך ההתעצמות של ארגוני המורדים מדאע"ש ודרומה השיג תנופה גדולה יותר. גולן התייחס לארגוני ג'יהאד עולמי שפועלים בסוריה (דאע"ש, אל נוסרה) ואמר שצריך להשקיע מאמץ מודיעיני כדי לדעת אם הם מתכוונים בשלב מסוים לפעול גם נגד ישראל, "אבל היום לא צריך לעשות דבר נגדם, ולא צריך להיות מעורבים".
ההסתבכות של חיזבאללה בביצה הסורית היא כמעט טוטלית ולכן לדברים של האלוף (מיל') איל בן ראובן, ח"כ מטעם העבודה, כאילו התלקחות בצפון היא בלתי נמנעת אין יסוד. אחד החוזים מלפני שלוש שנים שדיבר על שלושה שבועות לנפילת אסד, היה אהוד ברק שגם הוא הופיע אתמול מול הקהל הרב של ותיקי מערכת הביטחון. בתוך הניתוח הרטרוספקטיבי שלו לימי לבנון, השחיל ברק רמיזות אגב ברמה הפוליטית. "במקצוע הצבאי יש מפקדים שמכורים למצגות, איך נראית ההצגה, ואפילו הבימוי. לפעמים זה מחלחל גם לדרגים הבכירים", הוא אמר.
אחר כך הכניס אגבית את פיסת המידע החשובה, שהוא הוזמן על ידי הסינים לאחרונה להשתתף בכנס של "לשעברים", ראשי ממשלה בעיקר. "יש תכניות סיניות לפתוח מחדש את דרך המשי", הוא אמר. "יוסי בן חנן. איפה אתה? הפעם זה למטרות כלכליות. בין ראשי הממשלות לשעבר הם הזמינו אחד מישראל". הוא נחשף שם לחמיד כרזאי מאפגניסטן, וציטט אותו כאומר ש"פה כולם הרבה יותר שלווים. כי כולנו לשעבר. יש יתרון בלהיות ראש ממשלה לשעבר. זה התפקיד היחיד שמובטחת בו קביעות".
בסיום דבריו כשהקהל כבר התארגן למופע הווידיאו של שר הביטחון יעלון, שמעתי מישהי מהוותיקות אומרת: "אם הוא לא יחזור לשלטון תהיה לנו בעיה". והאמת שהתחושה היתה שיש לאחרונה ריכוז גדול של הופעות מצדו של אהוד ברק; זה נראה כאילו הוא מציב את עצמו במקום בולט על המדף כראש ממשלה אופציונאלי על תקן של סבא בטחוני סמכותי.
ברק סיפר כי ערב כניסת צה"ל ללבנון במלחמת שלום הגליל, הוא שאל את הרמטכ"ל רפול: "האם הממשלה מודעת לעובדה שבזמן ביצוע 'אורנים קטן' ההתנגשות עם הצבא הסורי היא הכרחית? ואם יש התנגשות עם הכוח הסורי זה כולל גם את הטק"א מצפון?
"רפול שלא ידוע כדברן גדול, ענה לי בחוסר רצון במלה אחת: 'כן'.
"נסתתמו טענותיי. לא הוספתי לשאול. לימים הסתבר לי שהתשובה היא 'לא'".
וכאן ברק לכאורה התייחס לממשלת בגין ב-82', אבל התכוון גם לממשלת אולמרט ב-2006: "ממשלה לא אמורה להיכנס למלחמה בלי לדעת ובלי שהתכוונה להיות במלחמה".
הוא סיים בהתרעה על כך, שההיערכות להגנה מפני מערך של 100 אלף טילים היא לא רצינית. "עוד לא התחלנו להתמודד עם זה", הוא אמר. המהפך הוא בירי טילים מדויקים ומכוונים ואז זה לא יהיה הטקס הזה של לתפוס מחסה כמו ב'צוק איתן' כשכל אחד יודע שלא יהיו נפגעים. ברק זרק סכום של כ-30 מיליארד דולר הדרושים להשקעה לאורך כ-20 שנה ביצירת שכבות הגנה של טילים נגד טילים. כשמדובר בתל"ג של כ-6 טריליון דולר מצטבר ב-20 שנה מדובר בסכום קטן של כחצי אחוז מהתל"ג. "תחשבו על זה כעל פוליסת ביטוח. אין שיעור להבטחת הביטחון, וגם אין שיעור לטלטלה שתעבור עלינו אם יתברר שלא נערכנו… דרושה מנהיגות חדה, בהירה, שלא חוששת להסתכל למציאות בעיניים ואחר כך ללכת ולעשות את זה", הוא אמר. ברק רמז בדבריו על שלבי הנסיגות מלבנון גם לנסיגה באזורים אחרים. הוא דיבר על טעויות מעגליות שמשתקות את המנהיגות בישראל לאורך כחצי דור, "ולפעמים גם דור וחצי".
יאיר גולן הוא קצין ראוי, אבל אתה מצייר אותו כמעין משיח חדש. למה? כי נתניהו בעדו? ומה זאת אומרת ש"כולם טענו שהמשטר הסורי ייפול, ורק גולן טען אחרת". לא מכיר אחרים, אבל לפחות בראיונות פומביים של ראש אמ"ן אז האלוף עמוס ידלין, לא נשמעה הערכה כה חדה כמו שאתה מתאר. ולגבי אהוד ברק – לא חסרות סיבות להתנגד לו, אבל מה כל-כך בעייתי בתוכנית המיגון שהוא מציע? אלא אם הוא מתאר זאת כמדיניות יחידה ועיקרית. תוכניות המיגון של ברק אושרו גם בממשלת אולמרט וגם בממשלת נתניהו השנייה (לכן גם האמירה של ברק על "לא התחלנו להיערך" היא תמוהה). כשמאה אלף -טילים מופנים לישראל – זו לא בדיוק מחשבה תבוסתנית-סמולנית-תל-אביבית להתגונן בפני זה.
הגיע זמן שילמד את המורש קרב של "פלוגות הלילה" – תקיפה, תקיפה והשמדת האוייב בבסיסים שלו
אני לא ממש מת על אהוד ברק אבל לצערי הוא צודק ב 100 אחוז שחייבים להשקיע סכומי עתק בהתמגנות.
נגמרו הימים של המלחמות הקונוונציונליות של להעביר את המלחמה לשטח האויב וכיוב
בעתיד הלא רחוק נמצא את עצמנו נלחמים בכנופיות מחבלים רצחניים שכלום לא מרתיע אותם והדרך מספר אחת שלהם תהיה לתקוף את ישראל בטילים פשוט כי זה הכי זול וגורם הכי הרבה נזק
אם לא נתמגן נגד זה אז יהיה לנו מלחמת לבנון כל השנה עם כמויות בלתי קבילות של הרוגים בכל יום עיין ערך חיזבאללה ומלחמתו בדאעש
ג'וקים ויתושים הורגים, ורצוי במושבותיהם. עם זאת, צאצאאיהם וחבריהם ימשיכו להגיע ולהטריד. אין מה לעשות, זו דרכו של עולם.
הלוואי והיינו כולנו עסוקים בשאלות הרות עולם, כמו צבע המגלשות בגן השעשועים, הימורים על הזוכה באירו-ביזיון, מחיר הכרטיס למקומות טובים במונדיאל, האם אוכל סיני טעים יותר מאוכל איטלקי, וכו'.
אבל בינתיים, לדאבוננו, אנו מגשימים בעל כרחנו את הפסוק "הלנצח תאכל חרב" (לאו דוקא בהקשר לעניין שלשמו נכתב הפסוק).
בינתיים, עד שהבאלאגן יגע בגבולות מדינתנו, אפשר ליהנות מהחיים כמה שיותר.