מתי ואיך הפכו מפקדי צה"ל למטיפים בשער

במקום לשפר את נקודות התורפה העמוקות של צה"ל וללמוד איך לנצח את הטרור, קצינים בכירים בורחים לזירה הנוחה של הטפת מוסר לאומית

דברת ריקה; יעלון וגולן (מימין). צילום: אריאל חרמוני, פלאש 90

תפקידם של הרמטכ"ל, סגנו ואלופיו, הוא להבטיח את כשירות הגייסות ולקבוע נורמות לחימה. לשם כך עומדת לרשותם מערכת אוטונומית בעלת תקציב אדיר, הכוללת אגפים, מדורים, חוקים, מתקני תחזוקה והדרכה – בקיצור, עולם בפני עצמו. כללי הדמוקרטיה מחייבים גם יוצאי צבא להתייצב בחוד הביקורת והבקרה בסוגיות ביטחון בכלל, ובמה שנוגע לאופני תפקודו של הצבא בפרט. אלא שבמקום ביקורת, בחרו הללו לסייע ליורשיהם בפיתוח "מילון מושגים" להכלת כישלונות ולשחיקת נורמות לחימה, שכל בער יודע כי שחיקתן היא החלשת הצבא. אילולי שררו בתש"ח אותן נורמות הנשחקות היום חדשות לבקרים – סביר ואולי בטוח כי מדינת ישראל הייתה עדיין בגדר חלום.

קשה להבין את פשר "יציאתם מהארון" של אבירי צה"ל להטפת מוסר בזירה הציבורית, וחמור מכך – בהתייחסות ממוקדת אך ורק לסוגיה מוסרית של "חייל בודד". זוהי הסחת דעת מסוגיות מוסר ערכיות לא פחות, כמו הכשרה שגויה של הגייסות, וכמובן התעלמות מערך מוסרי שאין חשוב ממנו לצבא – לנצח במלחמה. לשם הסטת תשומת הלב מהחשוב יותר לחשוב פחות התגייסו לאחרונה שלושה רבי־אלופים במיל' – יעלון, אשכנזי וגנץ – ומאות בכירים במיל', לתמוך בסדרת החינוך שעובר הציבור תחת שרביטם של הרמטכ"ל וסגנו.

מהיכן נובעת התופעה הזו? כדי להבין את פשר שליטת הדבּרת כתחליף לעשייה, אפשר להיעזר, במעין 'הפוך על הפוך', בנאום שנשא יצחק רבין ז"ל – רב אלוף במיל', שר הביטחון וראש ממשלת ישראל. וכך אמר רבין בטקס סיום מחזור במכללה לביטחון לאומי, זמן קצר לאחר שנבחר לראשות הממשלה ב־1992:

לאחת הבעיות הכואבות שלנו יש שם, שם פרטי ושם משפחה – זהו צירוף שתי המילים "יהיה בסדר". צירוף המילים האלה, שרבים מאיתנו שומעים בחיי היום־יום של מדינת ישראל, הוא בלתי נסבל. מאחורי שתי המילים האלה חבוי בדרך כלל כל מה שלא בסדר: יהירות ותחושת ביטחון עצמי מופרז, כוח ושררה, שאין להם מקום.

ה'יהיה בסדר' מלווה אותנו כבר זמן רב, שנים, והוא סממן לאווירה הגובלת בחוסר אחריות ברבים מתחומי חיינו. ה'יהיה בסדר', אותה טפיחת כתף חבר'המנית, אותה קריצת עין, אותו 'סמוך עלי', הוא סממן לחוסר סדר ומשמעת, למקצועיות שאיננה, לבטלנות שישנה. אווירת ה'חפיף' היא, לצערי הרב, נחלת ציבורים רבים בישראל, לאו דווקא בצה"ל. היא אוכלת בנו בכל פה. ואנחנו כבר למדנו בדרך הקשה והכואבת ש'יהיה בסדר' פירושו שהרבה מאוד 'לא בסדר'.

לכאורה, כל מילה בסלע. אלא שלמעשה נשמעים הדברים כאילו נאמרו מפיו של מטיף בשער ולא מפיו של מפקד. רבין, למרות מעמדו כמפקד העליון של צה"ל, בחר בדברי כיבושין, כאילו מדובר בסוגיה מתחומי הנימוסים וההליכות. אך מה שקהל מן הסוג הזה באמת צריך לשמוע הוא הנמקות טרם פקודה, למניעת שפיכות ודמים מעל ומעבר לנדרש. הדברת הריקה הייתה אז, והיא נשמעת גם היום מפי הרמטכ"ל וסגנו.

מנהלים מלחמה ברמת הגדוד

כמי שעוד במהלך שירותו בקבע קיבל מנדט רשמי מהרמטכ"ל להכין ולהציג תוואי פעולה שונה מהקיים, עמדתי כבר בתחילת הפרויקט על כך שהפיקוד הבכיר מאז תחילת שנות החמישים בחר בתוואי הפעלה שגוי ומתעתע. כישוריהם ומסירותם המוחלטת של החיילים והמפקדים אינם מנותבים כהלכה. אותם מפקדי גדודים ויחידות מיוחדות, המצטיינים באומץ לב ובדבקות ללא פשרות במשימתם, בולטים לרעה בפעילותם כתתי־אלופים, אלופים ורבי אלופים. הדבר מצביע על חסך מובנה בתהליכי הכשרתם של המפקדים, ועל תהום שלא גושרה כהלכה במעבר מדרג הפיקוד על גדוד להנהגת מערכות משולבות מדרג החטיבה בואכה המטכ"ל.

נוח להם להתעסק בזוטות; אלאור אזריה. צילום: פלאש90
נוח להם להתעסק בזוטות; אלאור אזריה. צילום: פלאש90

לא בכדי ניהול הצבא במלחמות נראה תואם לדפוסי הפעלת גדוד. דהיינו, הקרב החטיבתי נחזה כלחימה נפרדת של שלושה גדודים. כך בדרג האוגדה, הגיס, הפיקוד המרחבי והמטכ"ל. למרבה הצער, למעט קריאת תגר והצבעה על הבעיה, לא נמצא עד היום מי שיחקור את פשר התהום הפעורה, כל שכן לתכנן גשר יציב מעליה. מחצית מתקופת שירותם של קציני היבשה בקבע מתבצעת במסלול החיילי: חי"ר, שריון, יחידות מיוחדות, הנדסה, תותחנים וכדומה. כך שמבחינת אלה העתידים לעמוד בראש הצבא, לקחי הקרב המשולב, הבין־חיילי והבין־זרועי, אינם חלק מהתפריט שעל סדר יומם, אפילו לא מנה מזערית.

לפגע הקודם נלווה אחד נוסף, הנובע מתפיסת אימונים קלוקלת ומזיקה שבה תרגול עוצבה מהווה בעיקר "בוחן מפקד". לא אלאה את הקורא בנזק הנגרם למתאמן בדרך זו, ואציין רק אחד מתוצריו היותר מזיקים – רתיעה מובנית מהפעלת כוח אורגני גדול, בודד או משולב, במאמץ גדול יותר.

והנה עוד נקודת תורפה דומיננטית של צה"ל שלנו: כפי שמוכר וידוע, בית הספר לפיקוד ומטה (פו"ם) משבלל (ראה מילון צה"ל) את דעת חניכיו בתורת עבודת המטה. היא כשלעצמה נכונה, אלא שכאילו במעשה שטן, בכל המלחמות קשה עד בלתי אפשרי למצוא קשר בין תורת עבודת המטה הכתובה לאופני מימושה בפועל.

את הסיבה לכך ביאר סא"ל אורי שמחוני (קצין מודיעין של פיקוד צפון במלחמת יום הכיפורים, לימים אלוף וראש מחלקת הדרכה) בעדותו בפני ועדת אגרנט, וכך אמר: "תורת עבודת המטה רלוונטית לתרגילים ולפו"ם, במלחמה זה אחרת!". אכן, קשה ובעצם בלתי אפשרי לפסול את קביעתו של שמחוני, מהטעם הפשוט: אותו פגע רע, שבגינו שילמה ישראל מחיר עתק ומיותר בדם ובדמים, השתקף במלחמת שלום הגליל, לאחר מכן במלחמת לבנון השנייה, עובר לעופרת יצוקה, משם למבצע עמוד ענן, וכמובן במבצע צוק איתן.

מכל חבריי לשירות בקבע, אלופים בתחומים ספציפיים כמו שריון, חי"ר, ארטילריה, אוויר וים, זכיתי במנדט לתכנן ולהעמיד לצה"ל אלטרנטיבה להפעלתו בימי שגרה. ביום שבו נשבעתי לצה"ל נשאתי על כתפיי רובה צ'כי מעידן של פעם, מה שהקשה עליי שלא להתרשם מהעוצמה המגולמת בארסנל של צה"ל. אלא שתוך כדי נבירה בסוגיות לעומקן נחשף בפניי חסם אדיר ממדים ועתיר נזק. את השיטות והדרכים להסרתו העברתי למטכ"ל, אלא ששם לדעתם "יודעים הכול". הם יתמידו מן הסתם בדרכם הנוכחית, עד "שידעו כי אינם יודעים". לאחר מכן, הבטחה שלי, יבוא המפנה.

_________

אמציה (פצי) חן הוא תת־אלוף במילואים

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

8 תגובות למאמר

  1. אמציה, רוח מרעננת.

    נשמח לפרוט יותר, כמובן במגבלות הרלוונטיות….

  2. לא קשה להבין את פשר התנהגותו של הפקוד העליון שהחליף מלחמה באויב במלחמה על מוסר מזויף. קודם ארגוני השמאל הרעילו את כל שורת האלופים הצה"ל. עכשו תפקידם לחנך לאותו זיוף מוסרי גם את העם. כי ברור להם שלא יוכלו לפעול בצה"ל בצורה כושלת בעטיפה של מוסר חלול בלי תמיכה מהעם. שומה עלינו להמשיך ולזעוק על רוח צה"ל זו שאין לה שום כוונה לנצח שום מתקפה, כדי להכריח אותנו למו"מ כנוע מלכתחילה. כשהמנטרה "אי אפשר לנצח את הטרור" לא שכנעה יותר, החלו להפוך את צה"ל לצבא הכי "מוסרי" בעולם, וזה דוקא עובד להם, אם לא נהפוך את הגלגל במהירות אחורנית לאותו צה"ל מפואר שהעולם דוקא מאד העריך.

  3. אמציה יקר.
    לצערנו בראש הצבא עומדים נערים מ"שלום עכשיו" ו"השומר הצעיר", הם קצינים בגרוש.
    הם גיבורים, הם אמיצים, הם לוחמים- אבל לצערנו הם טכנוקרטים כמו רובטים ולא ערכיים עם נשמה יהודית ציונית, הם נלחמים למען המלחמה, ולא למען הציונות.
    הציונות השתלבה בנשמותיהם עם "BDS" ו"מכון הרטמן", "שוברים-שתיקה", ו"שלום עכשיו".
    וזו התוצאה, אירופה מלפני 70 80 90 שנים.

  4. או מסיבות של חוסר אינטליגנציה, או מסיבות פוליטיות, ו/או מהסיבה הפשוטה- העברה של חובת הציות המוטמעת בכל טירון, לחוסר היכולת לחשוב עצמאית גם בהיותם גנרלים, קיבלנו מפקדים בכירים השומרים על (זכות?) השתיקה, ומפטפטים דברים שלא מעניינם (מוסר). ואולי גרוע מזה: התקדמותם מותנית בציות וביכולת השלילית לא לערער אחרי רעיונות מפקדים שיהיו ממונים על קידומם. כך קיבלו דוביק תמרי וגל הירש את קשקושיו הפוסט-מודרניים והפוסט-ציוניים של אחד, שמעון נווה- "אני שמאלני יותר מכולם. מדינה פלסטינית צריכה לקום"- שמינה עצמו ראש להטמעת תורת לחימה חדשה, שעיקרה – לא תהיינה עוד מלחמות קלאסיות ואין לחתור לניצחון במובן המקובל. או במלה אחת- צבא פצל"ם- פעולות צבאיות לא מלחמתיות. עיסוק בחינוך וב"מוסר" נוסח השמאל. מנגד עמדה אימפוטנטיות פוליטית, שמחה שאינה צריכה להסתכן ביוזמה שמחירה דם ותוצאתה חסכון בדם רב יותר- מה שראינו בכל ה"מבצעים" ההסטריים והבלתי מתוכננים. בקיצור, צבא שנמנע מיישום מטרת קיומו.

  5. פתח צודק בתיאור המציאות.
    צה"ל יודע לפעול ופועל ברמת הגדוד….צהל לא מפעיל את עוצמתו.
    הסיבה כפי הנראה טבועה באופי של תפיסת הביטחון….צ.ה.ל. צבא הגנה לישראל.
    אם היתה מדינת ישראל מקבלת החלטה לנצח לנצח את אויביה, הרי ניתן היה לעשות כן.
    ניתן היה להשמיד את היכולות האסטרטגיות של אויבינו במלחמת ששת הימים, במלחמת יום כיפור ואחר במלחמת לבנון הראשונה והשניה. ניתן היה לנצח במלחמות האינטיפאדות ובהתמודדות בעזה.
    אך הנהגתנו חוששת לנצח!
    בתפיסת ההתנהגות המדיניות קיימת רתיעה מניצחון בשדה הקרב.
    לכן, ההנהגה לא הפעילה את עוצמתו של הצבא.
    זו הסיבה שהדרג הפוליטי מחנך ומחתים את מפקדי הצבא לתפיסה אסטרטגית שמרתיעה מהצגת יעדים אסטרטגיים.
    לכן הלוחמים ברמת היחידה הקטנה, אמיצים,יעילים ומוכיחים יכולות אך ברמה המערכתית. הצבא מעולם לא הפעיל את יכולותיו ולא הביא ניצחון.
    כול מלחמה הפכה לתיקו במובן האסטרטגי.
    האם, זו מדיניות נכונה?
    נראה לי שהמדיניות שגוייה ואולי התבגרות הנהגתנו הלאומית תביא להתגברות על הפחד מניצחון צבאי ןמימושו ליעדים אסטרטגיים.

  6. המינויים בצה"ל מדרגת סא"ל ומעלה פוליטיים – עדיפות ברורה לאנשי שמאל

  7. צודק לחלוטין . קציני צה"ל הגבוהים הפכו עצמם לנביאי זעם הממונים על המוסר. טירוף מערכות של הצבא שעוד יתנקם בנו

  8. מסכים עם הטענה שלא מפעילים מסגרות גדולת בזמן בזמן מלחמה.
    ב 2006 ובמידה מסוימת גם ב 2014 לא ריכזו מספיק כוח גדול על שטח קטן אלא פיזרו כוח קטן על שטח גדול. זה הוביל לכך ששטחים גדולים של בניינים וצמחיה לא נוקו מאויב, ירי הרקטות המשיך ונתיבים לוגיסטיים לא אובטחו. במבצעים, צה"ל נוטה לחשוב בקטן.
    אחד הגורמים לכך הוא שהכוח הרגלי במילואים של מדינת ישראל לא גדל כמו האוכלוסייה אצלנו.
    העם גדל וצה"ל נשאר קטן. זה הופך להיות אתגר כשהאוכלוסייה במדינות ערב גדלה.
    גם אם מעבר האויב ללחימת גרילה במקום לצבאות ענקיים של מגויסי חובה לכאורה לכאורה מאפשר לישראל להחזיק כוח רגלי קטן יותר, גידול האוכלוסייה אצל האויב גורם להתרחבות השטח הבנוי בשטחו. כידוע שטח בנוי דורש הרבה מאוד כוח אדם מהצד שלנו כדי לנקות ולאבטח. ואני לא בטוח שיש לנו את כוח האדם הקרבי הדרוש מבחינה כמותית.
    גם התרגילים נעשים בכוח קטן מדי. מתי היה פה לאחרונה תרגיל בסדר גודל של גיס שייבחן את היכולות הלוגיסטיות של צה"ל ולא רק את תפקוד המפקד? אולי צריך לעשות כל 5 שנים גיוס מילואים כולל ולעשות תרגיל צבאי ענק כדי לבדוק יכולות. עשינו את זה אם אני לא טועה בפעם האחרונה במאי 1973.
    מאמר מעניין. אשמח לשמוע תגובות.