ראש הממשלה הטרי מקבל מדינה במשבר כלכלי ומפלגה במשבר פוליטי, וינסה להצליח היכן שכשלו כל קודמיו
יש מנהיגים שמשחק להם המזל. רישי סונאק שנבחר השבוע למנהיג המפלגה השמרנית ובהתאם לראשות ממשלת בריטניה הוא כזה. גם ג'ון מייג'ור היה כזה. נדירים האנשים שחשבו בנובמבר 1990 כי הבחור הממושקף והצנוע יגיע לדאונינג 10, אלא שבמאבק הירושה שפרץ עם נפילת תאצ'ר הוא זכה מן ההפקר וקפץ ממשרד האוצר לראשות הממשלה.
גם סונאק היה שר אוצר אלא שדרכו לפסגה התארכה מעט יותר, לאחר שהפסיד רק לאחרונה בהתמודדות על הנהגת המפלגה מול ליז טראס. אך הגורל כנראה רצה אחרת. לאחר 44 יום בתפקיד במהלכן כשלה בהנהגת תוכנית כלכלית וערערה עוד יותר את מצב השוק, הודיעה טראס על פרישה. בתחילה היה נראה כי ראש הממשלה הקודם בוריס ג'ונסון יתמודד מול סונאק, אך הוא ויתר לבסוף על התענוג. עם פרישתה של המועמדת השלישית פני מורדנט הדרך נסללה עבור סונאק.
וכך לראשונה בהיסטוריה מונה לראשות הממשלה בריטי ממוצא הודי. הוא נולד בסאות'המפטון אך הוריו הם אפרו-הינדים, בני הקהילה ההודית הגדולה במזרח אפריקה. אביו יליד קניה ואילו אמו היא ילידת מה שהיום היא טנזניה. אנו מקבלים כאן בעצם סגירת מעגל קולוניאליסטי כפול. המפלגה השמרנית הואשמה לא אחת על ידי יריבותיה משמאל בהיותה גזענית, שוביניסטית וחשוכה אלא שהמציאות מוכיחה בדיוק ההיפך: המפלגה הראשונה מטעמה נבחרה אישה לראשות הממשלה – מרגרט תאצ'ר; המפלגה הראשונה שבחרה מנהיג יהודי לעמוד בראשה – מייקל הווארד; וכאמור המפלגה הראשונה שבחרה בן למהגרים ממוצא אסייתי.
אלא שבניגוד לסטריאוטיפ סונאק אינו בן למשפחה קשת יום. אביו רופא ואמו רוקחת, הוא למד בבתי ספר יוקרתיים ומבחינת ההון שצבר הוא אחד מחברי הפרלמנט המכהנים העשירים ביותר. הוא נשוי לאקשתה מורתי, אשת עסקים ובתו של המיליארדר ההודי נאראיאנה מורתי. הם התחתנו ב-2009 כאשר עוד קודם סונאק כן שימש יועץ בגולדמן זאקס ובכיר בשורת קרנות גידור. כאשר התמודד לראשות המפלגה מול טראס עמד לו הדבר לרועץ.
בבחירות הכלליות ב-2015 סונאק נבחר לפרלמנט מטעם מחוז ריצ'מונד בצפון יורקשייר וירש את ויליאם הייג שהיה מנהיג המפלגה בעבר. במשאל העם ב-2016 סונאק תמך בפרישה מהאיחוד האירופי. במהלך הקריירה הפוליטית הוא נשא בתפקידים מיניסטריאליים זוטרים וב-2020, רגע לפני שהקורונה התפרצה במלוא עוזה, מונה לשר האוצר בקבינט של בוריס ג'ונסון. סונאק הוביל מדיניות כלכלית סוציאליסטית למדי שסייעה לצלוח את משבר המגפה ובקיץ האחרון התפטר מהקבינט של ג'ונסון תוך שהוא מאיץ את עזיבתו של האחרון.
כאשר התמודד מול טראס על הנהגת המפלגה, סונאק התבטא בעד מדיניות פיסקלית אחראית יותר. הוא תומך בהעלאת מיסים מתונה כדי לצמצם את הגירעון והסביר כי "עלינו לשלם את החובות שלנו בעצמנו ולא לגלגל אותם לדורות הבאים". סונאק הזהיר מהתפוצצות בעלויות החזר ההלוואות הבריטיות אך זה לא עזר לו במירוץ נגד טראס בו הפסיד בין היתר בשל תדמית המפונק. אשתו שמרה על אזרחותה ההודית ודווח כי עשתה זאת כדי להתחמק ממיסים לכאורה. כעת היא אשת ראש הממשלה.
לסונאק יש קשר עמוק עם ישראל ועם הקהילה היהודית בבריטניה. בראיון באוגוסט לג'ואיש כרוניקל הוא תיאר את ישראל כ"מגדלור זוהר של תקווה" והבטיח להגדיל את ההוצאות על ארגוני ביטחון יהודיים. סונאק אמר כי הוא מכיר בירושלים כ"בירה ההיסטורית של ישראל" והסכים כי להעברת השגרירות הבריטית מתל-אביב לירושלים יש טיעון חזק. הוא גם מתנגד חריף לתנועת החרם על ישראל.
אז נחזור לג'ון מייג'ור. לבחירות 1992 הוא הגיע בפיגור עצום בסקרים. רוב הבריטים היו סבורים כי המפלגה השמרנית שלאחר תאצ'ר תובס ללא תנאי, אבל מייג'ור ניצח. סונאק מקבל כיום מפלגה במצב גרוע הרבה יותר, אשר צנחה בשבועות האחרונים צנחה בסקרים לשפל נדיר של 19 אחוזי תמיכה, בעוד הלייבור מגרד את רף 60 האחוזים.
אם כן, רישי סונאק עומד בפני אתגר אדיר. הבחירות הבאות בבריטניה אמורות להיערך בינואר 2025 וסונאק מתמנה לראשות הממשלה כאשר המדינה שקועה במשבר כלכלי שרק אמור להתעצם בחורף הקרוב. האם המזל ששיחק לו עד עכשיו ישחק לו גם לעתיד או האם יכולותיו ייקחו אותו שלב קדימה? רק הזמן יבשר לנו ולבריטים, שמאז הברקזיט מחפשים את הדרך להצלחה. ואל תשכחו, הוא בסך הכל בן 42.
אלי ורד חזן הוא שגריר בינלאומי של מפלגת הליכוד