ד"ר רן ברץ, מייסד אתר מידה, ישב לשיחה עם תמיר דורטל על המלחמה והמחסור החמור בחשיבה אסטרטגית בישראל
בפרק האחרון של פודקאסט "על המשמעות", מתארח ד"ר רן ברץ, מומחה לענייני ביטחון, ומייסד אתר מידה לשיחה מעמיקה ומטרידה על מצבו של צה"ל ומוכנותו לאתגרי העתיד. הריאיון חושף תמונה מדאיגה של צבא שאינו ערוך כראוי למלחמה הבאה, תוך התמקדות יתר בלחימה אסימטרית והזנחת יכולות הלחימה הקונבנציונליות:
"המציאות הצבאית באזור השתנתה בעקבות ה-7 באוקטובר… האויב עכשיו חושב על כיוונים חדשים, מתכנן תוכניות חדשות, מכין את עצמו למה שצה"ל יכול לעשות."
ד"ר ברץ מצביע על מרוץ חימוש מדאיג המתחולל באזורנו, כאשר מדינות כמו איראן, סוריה ומצרים מתחמשות בקצב מסחרר. הוא מזהיר מפני האפשרות שנשק רוסי מתקדם יגיע לידי אויבי ישראל בסוריה ובלבנון, ומעלה חשש לגבי כוונותיה של מצרים, חרף הסכם השלום עמה. לדבריו, "אנחנו במצב היום, מבחינה אסטרטגית, הרבה פחות טוב, כי פשוט האויב יודע עלינו הרבה יותר."
לדבריו, צה"ל התרגל בעשורים האחרונים לחשיבה אסימטרית, המתמקדת בלוחמה בטרור, תוך הזנחת היכולות הקונבנציונליות. "הכל מכוון לזה, והמבצעים שהם מוציאים הם מבצעים נגד טרור", הוא אומר. כתוצאה מכך, הצבא איבד ידע וניסיון קריטיים בתחום הלחימה הקונבנציונלית, והחיילים אינם מתורגלים ומצוידים כראוי למשימות אלו.
הוא גם מותח ביקורת חריפה על היעדר תוכניות מבצעיות מעודכנות בצה"ל ועל חשיבה צבאית לקויה. לדבריו, "כשאמרו לצבא בוא תכבוש את עזה… הוא אמר, אין לי תוכניות לכבוש את עזה." ד"ר ברץ קורא לשינוי מהותי בבניין הכוח ובאופן ההכשרה של המפקדים והחיילים, תוך מתן דגש על לחימה קונבנציונלית.
בנוסף, כדי להתמודד עם האתגרים המשתנים, ד"ר ברץ קורא להכשרת דור חדש של מפקדים ואסטרטגים בצה"ל, שיהיו בעלי חשיבה צבאית קלאסית ויוכלו להוביל את הצבא בעתיד. "אנחנו צריכים להכשיר דור אסטרטגי חדש", הוא אומר. "יש לנו הרבה מאוד עבודה לעשות בזה, אבל אנחנו לא צריכים להמציא שום דבר."
הריאיון כולו מעלה שאלות מטרידות לגבי מוכנותו של צה"ל לאתגרי העתיד ויכולתו להגן על ביטחונה של מדינת ישראל. ברץ קורא להתעוררות ולשינוי דחוף בתפיסה הצבאית, בבניין הכוח ובהכשרת המפקדים, כדי להבטיח שהצבא יהיה ערוך כראוי למלחמה הבאה. המסר ברור: אסור לנו לנוח על זרי הדפנה, ועלינו לפעול במהירות כדי לתקן את הליקויים ולחזק את צה"ל.
עקבו אחרי הפודקאסט 'על המשמעות', בספוטיפיי, באזזספראוט, ויוטיוב. תמכו בתמיר וקחו חלק בהצלחה של פודקאסט מעמיק ומרתק באמצעות מנוי באתר מידה.
מספרית אנחנו קטנים. אף מדינה לא ניצחה אולטרא טרוריסטים לא
הבעיה היא לא הטרוריסטים גם אם הם אולטרא.
כל ארגון טרור ניתן לנצח בדיוק כמו כל ארגון מאפיה בשילוב שלושה אמצעים: אחד, ע"י חסימת נתיבי המימון שלו. ללא מימון הוא מתייבש ונובל. אין לו במה לשלם ל"חיילים" במה לצ'פר אותם במה לתחזק אותם ובמה לחמש אותם. האמצעי השני הוא רדיפה משפטית דלגיטימציה מוסרית והפללה, והשלישי בהפעלת כוח צבאי
זה מה שעשה פוטין בצ'צ'ניה והצליח.
זה מה שעשו האמריקנים בזמנו בשורה של מדינות דרום אמריקה והצליחו
זה מה שעשה ארדואן ל- PKK הכורדי והצליח
זה מה שעשו ארה"ב ושותפיה בעיראק לדעאש והצליחו
זה מה שעשתה ארה"ב באפגניסטן מול אל קעידא.
הבעיה עם חמאס היא בהגנה ובתמיכה העולמית שהם מקבלים ממדינות ערב, מהאיחוד האירופי שמזרימים להם מיליארדים כסיוע "הומניטרי" לאוכלוסייה "האזרחית", מהאו"ם באמצעות אונר"א שנשלט ע"י חמאס, מצפון קוריאה באמצעות הידע וכמובן מאיראן המציידת אותם בידע במימון ובחימוש. מארה"ב באמצעות AMERICAN AID, וגם מהממשל הדמוקרטי של ביידן שבראש מעייניו הסכם עם איראן הפטרון של חמאס, של חות'ים ושל חיזבאללה.ארה"ב של ביידן מאוד נזהרת שלא "לטפל" בהם כדי לא לפגוע בסיכויים להסכם עם איראן. ובנוסף ביידן דואג להישרדותו הפוליטית מול הבוחרים המוסלמים הפרו-פלשתינים תומכי חמאס ונציגיהם במפלגה הדמוקרטית בקונגרס ובממשל.
שלל ארגוני NGO באיחוד האירופי ובצמרת הפקידותית של האיחוד מעניקים לחמאס מטריה מוסרית ומפעילים לחצים פוליטיים למענם באמצעות שיח שעיקרו הבנה למאבקם "הצודק" בכיבוש כביכול.
בקיצור אם כל חטאת הם הסכמי אוסלו וההתנתקות שהבהירו לעולם כולו שמי שמתייחס לשטחי ארצו פעם אחר פעם כאל ז'טונים לבזבוז בקזינו, כנראה שאין אלה שטחי מולדתו, והצדק לא לצידו! אחרת הוא היה מגן עליהם בחירוף נפש כמו שאנגליה נהגה במקרה של איי פוקלנד שמול חופי ארגנטינה
הרמטכל לא מסוגל לחשוב לכן המימד הגנצי מסתובב סביב לשמור על היואב והלוי
צודק בהחלט.
כל עוד אנשים כמו גנץ, כוכבי והלוי במטכל
נחטוף מכל הכיוונים
אני *במטכ״ל או בקבינט
ד"ר ברץ קורא לצה"ל להתמקד בבניין כוח קונבנציונלי, לנוכח כישלון הצבא ב-7 באוקטובר.
המסקנה כי הצבא קטן מדי כדי להגן על גבולות המדינה במספר חזיתות היא נכונה, אבל אסור שהצורך להגדיל את הצבא הקונבנציונלי תאפיל על הסכנה הקיומית האמיתית של ישראל והיא איראן גרעינית.
בעוד שאיראן מצליחה להעסיק את ישראל ב-2 העשורים האחרונים במלחמות מול ארגוני פרוקסי שלה כמו החמאס והחיזבאללה, איראן מצליחה להעמיד אתגר גרעיני קיומי מול ישראל.
בד בבד עם הצורך החיוני להגדיל את הצבא הקונבנציונלי, יש להגדיל באופן דחוף ואפילו בהול את כוח התקיפה לצורך הרתעה גרעינית, אשר ירתיע את איראן.
כל העדפה של בניית הכוח הקונבנציונלי בעיקר, תהיה בבחינת התכוננות למלחמה הקודמת.
מול איראן גרעינית על ישראל להחליף את מדיניות העמימות הגרעינית שלה במדיניות גרעינית גלויה, בה ישורטטו קווים אדומים של הרתעה גרעינית, אשר באם איראן או אחד מכוחות הפרוקסי שלה יחצה אותם, המשמעות תהיה תגובה גרעינית של ישראל.
המצב הקיים בו איראן הרגילה את ישראל כי ניתן לירות עליה טילים בליסטיים וטילי שיוט בעלי יכולת נשיאת ראש נפץ גרעיני, הן משטח איראן והן מתימן ומעירק, הוא אסון מבחינת היכולת להרתיע גרעינית את איראן וגרורותיה, ויאפשר בעתיד לאיראן לתקוף את ישראל בהתקפת פתע גרעינית, ללא חשש שישראל תוכל להשיב לה בזמן אמת, ולכן גם ללא יכולת הרתעה גרעינית ישראלית.
ישראל צריכה להבהיר כי כל טיל או מטוס הפצצה בעלי יכולת נשיאת נשק גרעיני, שינועו לעבר ישראל מכיוון איראן או מכיוון כוחות הפרוקסי שלה, יענו בתגובה גרעינית מוחצת מיידית, אשר תשמיד את הציביליזציה השיעית הן באיראן והן במדינות הפרוקסי שלה, מהן התבצע האיום בעל הפוטנציאל הגרעיני על ישראל.
איראן היא ככל הנראה גרעינית כבר היום, או שתהיה תוך זמן קצר גרעינית, ולכן לישראל נותר רק זמן קצר להכין לעצמה עוצמת תקיפה גרעינית מרתיעה אימתנית, אשר תרתיע גם את אחרון האייתולות המשיחיים של איראן. כאשר יהיה ברור למנהיגי איראן שהתגובה הגרעינית של ישראל תשמיד את איראן יחד עם כל בני משפחותיהם, ותחזיר את איראן לתקופת האבן לשנים רבות, ספק אם יש מי מבין מנהיגי איראן שיתעלם מכך ויחליט להתאבד יחד עם כל היקר לו. גם מנהיגי בריה"מ לא הימרו על עתידם ועתיד אומתם ובני משפחותיהם.
לא ייפלא לכן, כי ארה"ב מתייחסת לאיראן כאילו היא גרעינית כבר היום (ראה דבריו בנושא של תת-אלוף קופרווסר). הסיבות לכך הן רבות:
א. לדברי ראש סוכנות סבא"א לאחרונה, בידי איראן אורניום מועשר באיכות המספיקה ל-12 פצצות גרעין
ב. לדברי כל המומחים איראן נמצאת במרחק של כ-שבועיים מגרעין
ג. ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית האירני הצהיר בגלוי כי לאיראן יש את כל היכולת להרכיב פצצות גרעין, רק כביכול טרם הוחלט על כך באיראן
ד. מאז ינואר 2021 עת עלה ביידן לשלטון, סגרה איראן את כל מצלמות המעקב של סבא"א במתקנים הגרעיניים העיקריים שלה, ופתחה במירוץ חסר מעצורים להעשרת אורניום באיכות צבאית – עברו כבר כ-3.5 שנים מאז
ה. הטענה כי איראן מורתעת מאיום צבאי אמין של ישראל וארה"ב, ולכן נמנעת מלהמשיך בתוכנית הגרעין הצבאי שלה, הוכחה כהבל מוחלט – איראן מתקיפה בטילים עשרות בסיסי צבא אמריקאים בכל רחבי המזרח התיכון, איראן התקיפה את ישראל במאות טילים בעלי יכולת נשיאת ראש נפץ גרעיני, איראן מפעילה טרור ימי הן במפרץ הפרסי והן במיצרי הורמוז, איראן תוקפת את ישראל בימים אלו באמצעות כוחות הפרוקסי שלה ברצועת עזה, בלבנון, בסוריה, בעירק ובתימן.
מכאן שאיראן לא מורתעת מישראל ומארה"ב, ואין מה שיעצור בעדה מלהתגרען.
ו. לאיראן יש הסכמי שיתוף פעולה ביטחוני ומדעי עם צפון קוריאה. בכל הניסויים של נשק אסטרטגי בצפון קוריאה השתתפו כמשקיפים מדענים אירנים. כאשר בוחנים את היכולת המופלאה של צפון קוריאה לפתח נשק אסטרטגי, למרות שהיא מדינה חקלאית מפגרת שבקושי מצליחה להאכיל את אוכלוסייתה, וכאשר מחברים לכך את המעורבות האירנית, המסקנה היא ברורה – איראן היא זו שמממנת את תוכניות הפיתוח והניסויים של נשק אסטרטגי על אדמת צפון קוריאה. סביר גם להניח, כי צפון קוריאה משמשת רק מעין חברת קש, המאפשר לרוסיה ולסין למכור נשק אסטרטגי למדינות מתועבות כמו איראן, באמצעות הסוואתם כאילו הם מתוצרת צפון קוריאה. לא מן הנמנע כי צפון קוריאה משמשת כשדה ניסויים להדגמת מערכות נשק אסטרטגי מתוצרת רוסיה וסין. השאלה שנותרת היא האם הנשק האסטרטגי שיגיע לאיראן הוא מייצור צפון קוריאני, מייצור רוסי, מייצור סיני, או מייצור אירני לאחר שתיקי הייצור הועברו לאיראן?
ז. צפון קוריאה הגיעה להישגי פיתוח של נשק אסטרטגי מהסוגים הבאים, שיש לקחת בחשבון כי הוא יגיע לידי איראן:
1) ראשי חץ מימניים לטילים בליסטיים
2) טילים בליסטיים בין-יבשתיים בטווחים של כ-5,000 ק"מ
3) טילים בליסטיים הנורים מצוללות
4) טילים היפר-סוניים
ח. איראן מפרסמת בגלוי כל התקדמות בתוכנית הגרעין שלה, וכל ק"ג אורניום מועשר. הדבר נראה תמוה לחלוטין, לנוכח העובדה כי בכל מדינה נורמלית, תוכניות הגרעין שלה הן אחד מהסודות השמורים והחסויים ביותר שלה. הדבר נראה כמו משחק פאטה-מורגאנה מזרח תיכוני, שבו איראן מראה לכל העולם תוכנית הסחה, המטעה את מדינות העולם המערבי לחשוב כי סוכנויות המודיעין שלהן יודעות הכל על תוכנית הגרעין האירני, בשעה שתוכנית הגרעין האמיתית של איראן חסויה ונותרה במחשכים רחוק מעין כל. כסיוע לטענה זו, לא ברור מדוע מדינה עשירה ומתקדמת מדעית בחרה בפיתוח פצצת גרעין במסלול האורניום, שהוא מפגר יותר ביחס לפצצת גרעין במסלול הפלוטוניום. אפילו מדינה עניה יחסית ומפגרת טכנולוגית כמו סוריה, בחרה במסלול הפלוטוניום (כור הפלוטוניום הצפון קוריאני). ברור לכל מאז תום מלחמת העולם השנייה כי פצצת פלוטוניום הינה יעילה יותר ביחס לעוצמת הפיצוץ פר משקל חומר גרעיני, וכי תהליך הפיצוץ הגרעיני אמין יותר בשל שרשרת תגובה יעיל יותר. גם פצצת המימן הראשונה של ארה"בב-1952 הדגימה פצצה המבוססת על נפץ גרעיני מסוג פצצת פלוטוניום, שהוא יעיל יותר. מדוע אם כן איראן שנמצאת בפיגור של עשרות שנים אחרי ישראל, וצריכה להדביק אותה במירוץ החימוש הגרעיני, תבחר במסלול האורניום המפגר יותר? האם יתכן שההסבר לכך כי תוכנית הגרעין האמיתית של איראן מתבססת על פצצות במסלול הפלוטוניום, וכל תוכנית ההעשרה שלה של אורניום היא הונאה והסחה? האם יתכן כי באיראן קיימים מתקני העשרת פלוטוניום צפון קוריאנים שלא ידועים למדינות המערב? האם יתכן שכורי הפלוטוניום של איראן נמצאים על אדמת צפון קוריאה? (תמורת מטבע קשה ניתן לרכוש מצפון קוריאה כל דבר). האם יתכן שהפצצת מתקני העשרת האורניום של איראן לא תביא לשום תוצאה אמיתית בהגבלת יכולות הגרעין של איראן?
ט. לאיראן יש את כל הסיבות לקיים מדיניות של עמימות גרעינית, בדיוק כמו שיש לישראל. כמו שלכל אחד ברור כי זה שישראל שומרת על עמימות גרעינית ולא ביצעה ניסוי גרעיני, אינו מעיד על כך שלישראל אין נשק גרעיני, כך גם צריך להתייחס לאיראן
י. ככל הנראה, איראן לא הייתה מעזה לתקוף את ישראל במאות טילים, לתקוף את ישראל באמצעות כל כוחות הפרוקסי של במזרח התיכון, ולהתגרות בתקיפת עשרות בסיסים אמריקאים, אלמלא הייתה איראן גרעינית כבר היום.
התקיפה האירנית האישרה על ישראל באמצעות טילים והתקיפה על ישראל באמצעות כוחות הפרוקסי של איראן, מוכיחות כי ההרתעה הישראלית לא קיימת מול איראן. איראן שראתה איך היא פותחת בגלוי במירוץ גרעיני מאז ינואר 2021 ללא שום תגובה ישראלית, לא פוחדת מישראל ומארה"ב. בנוסף, הקשרים שארה"ב טורחת לטפח מול איראן, תוך הסרת הסנקציות הכלכליות מצד אחר ותוך איתות לאיראן כי ארה"ב מעוניינת לשמור על יחסים טובים עם איראן גם על חשבון ישראל (כמו ההסכמה של ארה"ב לתקיפה אירנית מוגבלת על ישראל, בתמורה לריסון התגובה הישראלית), שברו לחלוטין כל אפשרות לקיום הרתעה ישראלית אמינה – איש באיראן לא מאמין כי ישראל תתקוף את איראן ללא הסכמה אמריקאית, ובוודאי לא חושב שיש סיכוי קלוש כלשהו שארה"ב תתקוף את איראן.
לנוכח התגברות התוקפנות האירנית כנגד ישראל בעת האחרונה, יש סיכוי כי איראן תחליט בשנים הקרובות שהיא צברה מלאי פצצות גרעין מספיק גדול, שיהווה משקל נגד ליכולות הגרעיניות של ישראל, והיא יכולה לעבור למדיניות גרעינית גלויה, תוך איום על ישראל ועל כל מדינות המזרח התיכון.
אסור לישראל להיתפש בלתי מוכנה להתפתחות זו של איום גרעיני גלוי של איראן על ישראל.
כפי שהוכח, מערכת ההגנה האווירית המשוכללת התלת-שכבתית של ישראל לא הייתה גורם שהרתיע את איראן מלתקוף את ישראל – כלומר מערכות הגנה משוכללות ככל שיהיו, אינן מספיקות כדי להרתיע אויב נחוש.
כדי להרתיע אויב גרעיני, יש לייצר הרתעה גרעינית התקפית אימתנית, אשר לא תאפשר לאויב לשקול אפילו תקיפה גרעינית.
לישראל יש להערכתי כשנתיים זמן כדי להאיץ בגלוי ובפומבי, באופן חסר תקדים את יכולות התקיפה הגרעינית שלה, במערכות התקפיות בכמויות שלא יאפשרו להטיל ספק ביכולות ישראל להשמיד את איראן והציביליזציה השיעית יחד עימה:
א. יותר משגרי טילים בליסטיים ניידים ונייחים, המוגנים בפני תקיפה גרעינית
ב. יותר מטוסי הפצצה המסוגלים לשאת נשק גרעיני, המוגנים בדת"קים בעמידים בפני תקיפה גרעינית
ג. יותר צוללות אסטרטגיות (הכמות של 5 צוללות אינה מרתיעה מספיק). מכיוון שזמן הייצור של צוללות הוא גדול, יש לשקול רכישת צוללות יד-2 ממדינות ידידויות כמו הודו, ובעיקר יש להסב אוניות סוחר גדולות ליכולת נשיאת טילי שיוט
במקביל, יש לשפר את יכולת ההגנה האווירית הישראלית – יותר סוללות חץ וקלע-דוד, יותר מיירטים זמינים עבור סוללות אלו, וכן שיפור יכולת ההתרעה האווירית ושרידותה – יותר אתרי יב"א ורכש של מטוסי התראה אווירית המסוגלים לאתר הן טילים בליסטיים והן טילי שיוט כדוגמת ה-הוקאיי האמריקאי החדיש הניתן לרכישה מיידית (ללא פיתוח).
לישראל יש רזרבות מטבע חוץ של למעלה מ-200 מיליארד דולר – כעת הוא הזמן להשתמש בהם כדי להאיץ את רכש הנשק האסטרטגי הדרוש לישראל – כעת ולא כאשר יהיה זה מאוחר מדי. לא ניתן לייצר מערכות נשק ברגע האחרון – ראינו זאת במלחמת יום הכיפורים, ראינו זאת מאז ה-7 באוקטובר במלחמה הנוכחית, וראינו זאת במשך הזמן הדרוש לייצור צוללות.
לישראל דרושה אסטרטגיית הגנה אחרת, שלא מתמקדת במלחמות התשה עם ארגוני טרור על גבולותיה, אלא מתמקדת באיום הביטחוני העיקרי על ישראל והוא האיום הגרעיני האירני.
לצורך כך לא רק שישראל צריכה לפתוח במירוץ הצטיידות בנשק אסטרטגי, תוך מעבר למדיניות גרעינית גלויה, אלא שעליה לסיים במהירות בניצחון מוחץ על החמאס והחיזבאללה ויתכן אף לבצע מסע עונשין על החות'ים בתימן. לא ניתן יהיה לקיים מדיניות הרתעה גרעינית אפקטיבית מול איראן, אם ניתן יהיה לשגר על ישראל מתימן או לבנון טילים בליסטיים וטילי שיוט בעלי כושר נשיאת נשק גרעיני.
מכאן שישראל צריכה לשאת במקביל הן את מאמץ הגדלת הכוח הקונבנציונלי הישראלי והן את מאמץ ההצטיידות בנשק לא קונבנציונלי, תוך דגש על המאמץ להקמת כוח גרעיני מרתיע חסר תקדים בהיקפו.
הקצינים הבכירים ובכירי מערכות הבטחון, הם לוליטות שבעות ושמנות
מנעמי החיים, וגרביונים וורודים
ומה שמעניין אותם יותר זה
הקידום
המשכורת
הפנסייה
לשמור על 'שקט'
ומי יעסיק אותם לאחר הפרישה
אל תדברו איתם על מלחמות
ותנו להם שקט
בעודי קורא מאמר זה,אני "מתבשר"שאחד המפקדים המעולים ביותר תת אלוף עופר וינר מפוטר מצבא ישראל(אינני חסיד בלשון המעטה של השם"צח"ל",צבא הגנה לישראל),על ידי שר הביטחון יואב גלנט
ועל ידי הרמטכ"ל הרצי הלוי,לאחר שהודר שלא באשמתו ושירת שנה וחצי בצבא ללא תפקיד.אינני רואה ושומע שראש הממשלה מתערב במתרחש.
השאלה הנשאלת האם זה צבא שיש לו מדינה,או זו מדינה שיש לה צבא?????????????
מה שברור הוא,שאם חפצי חיים אנו,ל"קליקה"הכושלת הקיימת אין מקום בצבא!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
לא מדינה שיש לה צבא ולא צבא שיש לו מדינה אלא תנועה פוליטית שיש לה צבא. זאת המציאות המזעזעת שהגענו אליה בשביעי באוקטובר ועד שהציונות הדתית לא תתעשת ותבין שכל ההפגנות, העתירות ותפירות התיקים מכוונים בעיקר נגדם, לא יהיה שום שינוי. צאו לרחובות לדרוש את חלקכם בהנהגת הצבא, הפרקליטות ומערכת המשפט ותתחילו לעשות בדיוק את מה שהאחים לנשק עושים לכם.
התכוונת שזה צבא שמנהל מדינה