בפעם הראשונה בתולדות האיחוד האירופי, מדינה חברה מבטלת בחירות דמוקרטיות – בגלל פעילות ברשתות החברתיות

עד לאחרונה היו אתרי האינטרנט החדשותיים בישראל מלאים במודעות, שקראו לישראלים ממוצא רומני לממש את זכותם לקבל אזרחות רומנית. כ-350,000 יהודים מרומניה עלו לארץ ישראל ולמדינת ישראל במהלך המאה ה-20, ולצאצאיהם הרבים בעלי הזכות לאזרחות רומנית יש סיבה לשמוח: לאחר שנים ארוכות של עיכובים, האיחוד האירופי החליט לצרף את רומניה ואת בולגריה ל"מרחב שנגן", כלומר: החל מהשנה האזרחית הקרובה אזרחי מדינות אלו יוכלו לנסוע לשאר מדינות האיחוד האירופי באופן חופשי וללא ביקורת גבולות. צירוף שתי המדינות ל"מרחב שנגן" ייכנס לתוקפו רשמית ב-1 בינואר הקרוב, אם כי במהלך ששת החודשים הראשונים של 2025 צפוי הפיקוח על המעבר בגבולות להיעלם באופן הדרגתי. הונגריה, שכיהנה בששת החודשים האחרונים כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, הצליחה לזרז ולהשלים את צירופן של רומניה ובולגריה ל"מרחב שנגן", ולשכנע את אוסטריה להסיר את הוטו שהטילה עד כה על המהלך. אוסטריה חששה מהצפת המדינות הסמוכות לרומניה ולבולגריה בצוענים ומהרחבת הפעילות של גורמי מאפיה מזרח-אירופאיים. הונגריה, מצדה, ראתה במהלך אפשרות לחזק את הקשרים עם בני המיעוט ההונגרי הגדול החיים ברומניה. כמיליון דוברי הונגרית חיים ברומניה ומהווים את המיעוט הגדול ביותר במדינה זו.
מחטף משפטי ערב הסיבוב השני
באורח מקרי, או שלא, התקבלה ההחלטה על צירופה של רומניה ל"מרחב שנגן" של האיחוד האירופי ימים ספורים לאחר דרמה פוליטית, שזעזעה את רומניה ונראה שהיא עדיין רחוקה מלהסתיים: יומיים לאחר שבית המשפט החוקתי אישר את תוצאות סיבוב ההצבעה הראשון בבחירות לנשיאות רומניה – שבו הוביל המועמד העצמאי הנחשד בקרבה לרוסיה, קאלין ג'אורג'סקו – חזר בו בית המשפט מהחלטתו, ויומיים לפני קיום סיבוב ההצבעה השני והמכריע ביטל את תוצאות הסיבוב הראשון. העילה לתפנית המשפטית הדרמטית הייתה מידע שהעבירו שירותי הביטחון החשאיים הרומניים לנשיא המכהן על התערבות רוסית מסיבית באמצעות הרשתות החברתיות, בעיקר "טיקטוק", לטובתו של ג'אורג'סקו ואשר אפשרה לו תוך שבועות ספורים להפוך ממועמד חסר כל סיכוי לנצח בבחירות למועמד המוביל. החלטת השופטים על ביטול הבחירות לנשיאות התקבלה, כשההצבעה בסיבוב ההצבעה השני כבר הייתה בעיצומה מחוץ לגבולותיה של רומניה, ומעל ל-30,000 רומנים החיים בחו"ל כבר הצביעו. ג'אורג'סקו זכה לנתוני הצבעה גבוהים ביותר בקרב הרומנים המתגוררים במדינות אירופאיות אחרות.
ג'אורג'סקו הגיב בתקיפות על החלטת בית המשפט והצהיר שמדובר ב"הפיכה". המעורבות של השירותים החשאיים הרומניים באספקת המידע שתרם לביטול הבחירות הזכירה לרבים ברומניה את השימוש הפוליטי, שנעשה בשירותים החשאיים, בימי הדיקטטורה הקומוניסטית תחת שלטונות הארוך של הרודן ניקולאה צ'אושסקו. גם המועמדת שעלתה יחד עם ג'אורג'סקו לסיבוב ההצבעה השני, מנהיגת המפלגה הליברלית "האיחוד להצלת רומניה", אלנה לסקוני – שייצגה את המחנה הפרו-אירופאי ופרו-מערבי, יצאה בביקורת קשה מאוד נגד החלטת בית המשפט לבטל את הבחירות ואמרה שמדובר בהחלטה "לא חוקית ולא מצפונית" וכי המדינה רומסת את הדמוקרטיה הרומנית.
התערבות זרה כתירוץ לביטול בחירות
זו פעם ראשונה בתולדות האיחוד האירופי, שבחירות דמוקרטיות מבוטלות ע"י מערכת המשפט באחת המדינות החברות באיחוד, הנחשבת לחברה במועדון המדינות הדמוקרטיות המערביות גם בשל חברותה בברית נאט"ו. מה גם שהרקע לביטול הבחירות אינו פלילי: לא מדובר בזיוף מסיבי של קולות בוחרים (בית המשפט החוקתי הורה תחילה לבצע ספירה מחודשת של הקולות ולא מצא כל פסול). העילה לביטול הבחירות היא התערבות זרה באמצעות חשבונות פיקטיביים ואנונימיים, שפעלו ברשתות החברתיות לקידום מועמדותו של ג'אורג'סקו ושמקור הפעלתם ומימונם נקשר לרוסיה. "התערבות זרה" היא עילה תקדימית מעניינת, שלא לומר מסוכנת, לביטול בחירות דמוקרטיות במדינה מערבית. לגיטימי, כמובן, לטעון שהשפעה רוסית לטובתו של מועמד מקורב לרוסיה לתפקיד בכיר ביותר במדינה החברה באיחוד האירופי מהווה איום על הביטחון הלאומי של רומני ועל הביטחון הקיבוצי של האיחוד האירופי. עם זאת, האם הדאגות שהביעו וושינגטון ובריסל מתוצאות הבחירות לנשיאות רומניה ומהיקף המעורבות של "טיקטוק" ורשתות חברתיות אחרות בהשפעה על תוצאות ההצבעה בסיבוב הראשון לא מהוות גם הן התערבות זרה בענייניה הפנימיים ובריבונותה של רומניה?
מהו, למעשה, ההבדל בין מעורבות מערבית במערכות בחירות דמוקרטיות למעורבות רוסית או זרה אחרת במערכות אלו? גם האיחוד האירופי, גם המדינות הגדולות שבו – גרמניה, צרפת, גם בריטניה וגם ארה"ב מתערבות באופן שוטף בענייניהם הפנימיים של אין ספור מדינות ברחבי העולם, כמובן תחת איצטלא של "קידום דמוקרטיה וזכויות מיעוטים למיניהם וקבוצות אוכלוסיה אחרות". יש התערבות ישירה של ממשלות, יש התערבות של קרנות פוליטיות, יש התערבות של "ארגונים לא ממשלתיים". קחו את ישראל כדוגמא: איזו מדינה מערבית לא מתערבת בענייניה הפנימיים של ישראל ומנסה להשפיע על הדמוקרטיה באופן שביום הבחירות יתקבלו התוצאות "הדמוקרטיות" הרצויות לאותן מדינות? ושאלה רטורית: האם מערכת המשפט הישראלית שקלה אי פעם לבטל תוצאות של בחירות כלשהן לכנסת בגלל ההתערבות הזו? מדינות המערב מתערבות דרך קבע בענייניהן הפנימיים של מדינות אחרות בניסיון להרחיב את השפעתן על מדינות אלו. מדובר בסוג חדש של קולוניאליזם שהוא קולוניאליזם ערכי, המבוצע בשם הדמוקרטיה וזכויות מיעוטים וקבוצות אחרות.
קולוניאליזם ערכי בחסות הדמוקרטיה
הקולוניאליזם הערכי המערבי הזה מוצג כחיובי וכמובן מאליו. מנגד, כשרוסיה מתערבת בענייניהן הפנימיים של מדינות אחרות, בעיקר מערביות, זה כבר איום ביטחוני לאומי. ואין זה משנה אם מדובר בהתערבות ממשית או מדומיינת, כזו שנעשה בה שימוש נגד דונלד טראמפ במערכת הבחירות ב-2016.
עובדה היא, שאיש לא הכריח את הרומנים להצביע כפי שהם הצביעו בסיבוב הבחירות הראשון לנשיאות. הרוסים לא שלחו משחתות למימיה הטריטוריאליים של רומניה, כדי לחייב אותם להצביע לג'אורג'סקו. אם היו מספיק סיבות טובות לשכנע אותם שבחירתו של ג'אורג'סקו לנשיאות תרחיק אותם מאירופה ותהפוך אותם למדינת חסות רוסית הרומנים היו, מן הסתם, מתגייסים נגד ג'אורג'סקו בסיבוב ההצבעה השני ובוחרים באלנה לסקוני. ההצבעה בעד ג'אורג'סקו הייתה ברובה הצבעת מחאה של האזרחים הרומנים נגד הממסד הפוליטי הקיים, המושחת עד היסוד. בכך שמונעים מהרומנים להביע את מחאתם זו, חותרים תחת יסודות הדמוקרטיה הרעועה גם כך במדינה זו. המערב הדמוקרטי פועל לייצא את הדגם הדמוקרטי לעולם כולו, אך בתוכו הוא פועל בדרכים שונות לחסל את הדמוקרטיה שלכאורה כל כך יקרה לו.
בטוח שבית המשפט בישראל יאמץ את הרעיון בחדווה אם הימין ינצח שוב.
בישראל החונטה הטוטליטארית-סמאל-פאשיסטית ה'בטחונית-משפטית' לא צריכה לבטל באופן פורמאלי את תוצאות הבחירות, כי היא עושה זאת הלכה למעשה: מעמידה רועצת ל'פיקוח' על הממשלה הנבחרת והמכהנת, התוקעת מקלות בגלגלי הממשלה ומונעת ממנה למשול, פוסלת את חוקי הכנסת, כולל חוקי יסוד, מעודדת הפיכה של פיקוד הצבא והמשטרה החשאית נגד השלטון הנבחר, תופרת תיקים ומארגנת משפטי ראווה לראש הממשלה, חוברת לאוייב הרצחני החיצוני ופועלת כגייס החמישי שלו בתוך המדינה. מה נשאר? אה…היא מפעילה תשקורת גבלסית-טוטליטארית המנהלת הסתה פרועה ובלתי-פוסקת נגד הממשלה, ראשה ושריה.
חבל שנותנים רעיונות לבגצוקרטיה להפיכה ושמירה על החונטה.
גם נושאים מעניינים, כמו זה, ורעיונות ל'יורוסטוקרטים', עדיף שפחות יובלטו.