בנקודת הזמן הנוכחית היתרונות של ארה"ב ממלחמת הסחר נמוכים מהחסרונות

מלחמת הסחר של הנשיא דונלד טראמפ מחריפה והשווקים מגיבים בחרדה. מדד ה-S&P500 נמצא כעת ברמת תיקון, ושוק התחזיות מעריך סיכוי של 40% למיתון ב-2025. בניתוח חד בפודקאסט "ללא גבולות", מסביר האנליסט דיוויד וו מדוע האסטרטגיה של טראמפ עלולה להתגלות כמשחק מסוכן.
"במובן מסוים, זה תמוה שטראמפ בחר דווקא בעיתוי הזה לצאת למלחמת סחר", מציין וו. "למרות הדולר החזק, הגירעון המסחרי של ארה"ב העומד על 3% מהתוצר אינו רחוק מהממוצע של העשור האחרון".
וו מסביר כי טראמפ אמנם צודק בטענה הבסיסית שבמלחמת סחר, המדינה בעלת הגירעון המסחרי (כמו ארה"ב) תיפגע פחות מהמדינה עם העודף המסחרי. "בטווח הקצר, המדינה עם הגירעון המסחרי תהיה במצב טוב יותר מהמדינה עם העודף המסחרי", הוא מסביר.
הנשיא רואה במכסים כלי לשתי מטרות: אמצעי לכפות על חברות זרות לייצר בארה"ב את מה שהן מוכרות לאמריקאים, וגם פתרון לחוסר האיזון המסחרי בין ארה"ב לשאר העולם. הבעיה, לדעת וו, היא שהכלכלה האמריקאית כבר נמצאת במצב טוב יחסית.
"הביצועים היחסיים של כלכלת ארה"ב לא היו כה חזקים מאז סוף שנות ה-90", מדגיש וו. "ארה"ב הצליחה כל כך עד שגרמניה בקושי עשירה יותר ממיסיסיפי, המדינה הענייה ביותר בארה"ב. וקנדה ענייה יותר מאלבמה, המדינה השלישית בעניותה בארה"ב".
בנוסף, שיעור האבטלה בארה"ב עומד על 4% בלבד, מה שמעלה ספק לגבי יכולתן של חברות זרות למצוא עובדים אמריקאים אם יעבירו את הייצור לארה"ב.
וו מתקשה למצוא היגיון בצורת המתקפה של טראמפ. "מדוע הוא עדיין לא סגר עסקה עם מקסיקו? קלאודיה שיינבאום, נשיאת מקסיקו, הלכה רחוק יותר מכל מנהיג אחר בניסיון להגיע עם טראמפ לעמק השווה". במקום זאת, טראמפ ממשיך במתקפה רחבה שמאיימת להפיל את שוק המניות.
מנצחי מלחמת הסחר עשויים להיות קשים למציאה, אך המפסידים ברורים. שליש מהעושר של משקי הבית בארה"ב מושקע במניות, שיעור גבוה בהרבה ממדינות אחרות. ירידה חדה בשוק עלולה להוביל לאפקט העושר השלילי, שבו צרכנים מצמצמים את הוצאותיהם בתגובה לירידת ערך נכסיהם.
"מדד ה-S&P500 חווה תיקון של 10% פעם בשנה בממוצע", מזכיר וו. "תיקון של 15% מתרחש בממוצע פעם בשנתיים, ותיקון של מעל 20% מתרחש בממוצע פעם בשלוש שנים". ירידה של 20% עלולה להוביל למיתון של ממש, דבר שיפגע בתמיכה בטראמפ ועלול לעלות לרפובליקנים ברוב בבחירות האמצע בשנה הבאה.
"ההשלכות הכלכליות של שוק דובי הן כה חמורות שאהיה מופתע מאוד אם טראמפ יהיה מוכן לתת למצב להרחיק עד כדי כך", אומר וו. "אך ירידה נוספת של 5% במניות נראית בלתי נמנעת".
התחזית של וו: "טראמפ ייסוג. השאלה היחידה היא מתי". הוא מעריך שטראמפ לא יוותר על המכסים ההדדיים שאמורים להיכנס לתוקף ב-2 באפריל, אך עשוי לשנות כיוון לאחר מכן. עצתו לנשיא פשוטה: "לפטר את הווארד לוטניק [היועץ הכלכלי] ולסגור עסקה עם מקסיקו. זה לא יעזור לטראמפ לנצח במלחמת הסחר, אבל לפחות זה יקנה לו קצת זמן בשוק המניות".
לאן נעלם בוב ליטהיזר?
your analysis is amazing keep it up!