טראמפ הפסיד בקרב – אך האם ינצח במלחמה?

הנשיא האמריקאי הסכים לתנאים מפתיעים מול סין בדיוק כשנכשל במו"מ מול רוסיה – האם זהו רק קרב טקטי בדרך לניצחון אסטרטגי?

פוטין ושי. צילום: Sergei Bobylev, RIA Novosti, CC BY 4.0

במה שמסתמן כהפתעה גיאופוליטית משמעותית, דונלד טראמפ הודיע השבוע על הפוגה במלחמת הסחר שלו עם סין – צעד המעורר שאלות קשות לגבי אסטרטגיית המיקוח של הנשיא האמריקאי.

"במה שלא ניתן לתאר אלא כהתקפלות, טראמפ קרא לפסק זמן במלחמת הסחר שלו עם סין השבוע", מסביר האנליסט דיוויד וו בניתוחו האחרון. "ובכך, לא רק שהוא מסר לשי ג'ינפינג ניצחון קל בסיבוב השני, אלא גם החליש את עמדת המיקוח שלו בסיבוב הבא".

על פי ההסכם החדש, ארה"ב הורידה את המכס ההדדי על יבוא מסין ל-10% בלבד במהלך הפוגה של 90 יום – שיעור זהה לזה שחל על 55 המדינות האחרות שנמצאות כיום במשא ומתן על מכסים הדדיים עם ארה"ב. אולם, וו מדגיש נקודה קריטית: "מה שמייחד את סין לעומת 56 המדינות האחרות זה שטראמפ הסכים לאפשר לסין לשמור על מכס תגמול של 10% על יבוא מארה"ב במהלך ההפוגה".

הניגוד הבולט ביותר מתבטא בהשוואה להסכם שטראמפ חתם עם בריטניה רק שבוע קודם לכן, בו ארה"ב שומרת על מכס גורף של 10% על יבוא מבריטניה, בעוד שבריטניה הסכימה שלא להטיל מכס תגמול כלל על יבוא מארה"ב.

"לא רק שארה"ב לא השיגה שום יתרון מול סין, סין אף קיבלה עסקה טובה יותר מכל מדינה אחרת", מציין וו בנימה ביקורתית. "כל מדינה אחרת – כולל בריטניה, אותה טראמפ מכנה אחת מבעלות הברית הגדולות של אמריקה".

ההתקפלות המפתיעה של טראמפ מעלה את השאלה – מה הוביל להחלטה הזו? כאן וו מציע ניתוח מרתק שקושר בין מלחמת הסחר לבין המתיחות הגוברת עם רוסיה.

"האם היה זה צירוף מקרים שהכניעה של טראמפ לסין התרחשה באותו יום שבו האולטימטום של האיחוד האירופי לפוטין נכנס לתוקפו?" שואל וו. "אחרי הכל, רק שלושה ימים קודם לכן, טראמפ עצמו איים בסנקציות נוספות אם רוסיה לא תסכים מיידית להפסקת אש ללא תנאים".

ניסיונו של טראמפ לסיים את המלחמה באוקראינה הגיע למבוי סתום לאחר שפוטין דחה את הצעת השלום שלו בחודש שעבר. כתוצאה מכך, מסביר וו, "ניצי רוסיה בוושינגטון ובאירופה חזרו לאחוז בהגה, ודוחקים לשימוש במקל כדי לאלץ את פוטין להתכופף".

המסקנה של וו היא ברורה: "לפעמים, כדי לנצח במלחמה – צריך להפסיד קרב. לכן, אני חושב שהכניעה של טראמפ מול סין היא נסיגה טקטית. הפגת מתיחות זמנית, כדי שלא ייאלץ להילחם בסין וברוסיה באותו הזמן".

אם לא די בכך, וו מזהיר שהמשבר עם איראן עלול להחריף את המצב עוד יותר. "טראמפ שולח הרבה מסרים סותרים לגבי איראן", הוא מציין. "בשבוע שעבר הוא אמר שהוא יקבל רק פירוק מוחלט של תוכנית הגרעין האיראנית. השבוע הוא אומר שהוא קרוב להסכם עם איראן ושהיא כבר 'בערך הסכימה' לתנאים שלו".

וו סבור שסיכויי ההצלחה של טראמפ במו"מ עם איראן נמוכים מאוד: "איראן לעולם לא תסכים לוותר על יכולות ההעשרה שלה. זה עשוי להעיד כי ניסיונו של טראמפ להגיע להסכם עם איראן בקרוב יגיע גם הוא למבוי סתום".

בינתיים, השווקים הגיבו בהתלהבות לסימני ההתמתנות ביחסי ארה"ב-סין. מדד ה-S&P500 עלה ביותר מ-20% מאז ה-9 באפריל, והוא נמצא כעת רק 4% מתחת לשיא כל הזמנים. אך וו מזהיר:

"אם הניתוח שלי נכון, כל מה שקרה זה שהסיכון ממלחמת סחר הוחלף בסיכון גיאופוליטי".

הזירה הבינלאומית הפכה למורכבת יותר, ודומה כי טראמפ, שהצליח לבודד את סין ולדחוק אותה לפינה בסיבוב הראשון, נכנע בקלות מדי בסיבוב השני. "זה רק יחזק את התפיסה הסינית שטראמפ הוא 'נמר של נייר'", מסכם וו בנימה מודאגת, ומוסיף את המלצתו הבלתי מתפשרת: "תהיה זו רק סיבה נוספת לקנות זהב".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *