מאחורי הסיבוב: החברה להגנת הטבע

בחלומה, כשתהיה ראש הממשלה, תנהל יחימוביץ' את כל הכלכלה בצווים היוצאים מהלשכה בירושלים אל מנהלי העסקים והמפעלים.

החברה יחימוביץ'

לשמוע ולא להאמין. בנאומה במושב פתיחת הכנסת קראה חברת הכנסת שלי יחימוביץ' לראש הממשלה בקול מצווה: "צא והתקשר לג'רמי לוין ותודיע לו שהוא לא מפטר, ולו  עובד אחד!". בחלומה, כשתהיה ראש הממשלה, היא תנהל את כל הכלכלה בצווים היוצאים מהלשכה בירושלים אל מנהלי העסקים והמפעלים. במאה העשרים ואחת כלכלה כזאת מתנהלת עדיין רק בקובה ובצפון קוריאה.

פיטורים

כולם רוצים יעילות והתייעלות. כולם גם קוראים לצמצום הביורוקרטיה. אלא שכל אלא כרוכים בפיטורים מכאיבים: התייעלות היא ביצוע אותה העבודה בפחות עובדים והפסקת עבודות מיותרות; ואילו הקטנת הבירוקרטיה היא סגירת מחלקות ופיטורי פקידים. התייעלות המשק מתרחשת בעת פיתוח וצמיחה של ענפים בהם יש לישראל יתרון יחסי וסגירתם של ענפים מפסידים שעבר זמנם, מה שקרא הכלכלן האוסטרי יוזף שומפטר "הרס יוצר". מניעת פיטורים תקפיא את המשק, תנציח את הביורוקרטיה, תמנע יתרון תחרותי, תביא לפשיטת רגל של מפעלים ועסקים ותגרום אבטלה המונית.

 גם ההצעה לדחות את ההתייעלות כל זמן שהעסק עדיין מרוויח ולפטר רק כאשר החברה מפסידה לא מומלצת: התוצאה תהיה פיטורים רבים יותר שיאחרו את המועד.

במקום למנוע פיטורים, מוטב לדאוג ולסייע למפוטרים בפיצויים, בהסבה מקצועית, במציאת עבודה ובפנסיה מוקדמת.

"יצירת מקומות עבודה"

מטרת העסק איננה "יצירת מקומות עבודה". מטרת העסק היא לייצר ביעילות, באיכות ובמחיר תחרותי מוצרים ושירותים לצרכנים, להביא רווח ולצמוח. באם יצליח העסק להגשים מטרות אלה הוא יצור גם יותר תעסוקה. על עסקים שמטרתם היחידה ויתרונם היחיד הם ב"יצור תעסוקה" אנו קוראים בעיתונים בידיעות על סגירת מפעלים ודרישה למימון ממשלתי נוסף.

הקיבוצים הקימו בזמנו מפעלים כדי לספק עבודה לחברים המזדקנים, נמנעו באופן מוחלט מסגירת ענפים כושלים ואף פעם לא פיטרו עובדים (חברים) מיותרים. התוצאה הייתה פשיטת רגל של כל המערכת והפקרת הוותיקים ללא עבודה והכנסה וללא פנסיה.

עובדי 'טבע' משכנעים את ההנהלה לצמצם את פעילותה בארץ. הפגנה נגד הפיטורין, השבוע. צילום: דודו גרינספן פלאש90

מיסוי

שחרור מ"מס חברות" כאשר את "הרווחים הכלואים" חובה להשקיע בישראל, עדיף על מסירת כספים אלה לממשלה כדי לאפשר לה להגדיל את תקציבה. צריך לזכור כי גם טבע וגם אינטל יחליטו באופן חופשי באיזו מדינה להקים את המפעל הבא, כאשר החוק מחייב את מועצות המנהלים לקבל את ההחלטה המיטבית לעסק ולבעלי המניות. כנראה שהמגמה להטיל עוד "מס חברות" לא תטיב עם התעסוקה בישראל.

רווח לבעלי המניות

ההתייעלות בזמן שטבע עדיין מרוויחה והרבה, תאפשר המשך חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות. ההתייעלות גם אמורה למנוע ירידה במחיר המניות ואולי אפילו להביא לעליה בערכן.

"לפטר עובדים ובאותו הזמן לחלק רווחים?" זה נשמע נורא, בייחוד באווירת ה"עליהום" על טבע, שיצרה התקשורת והפוליטיקאים שהפכו את החברה החשובה והמצליחה ביותר בישראל לאויב הציבור. כך שפגיעה בטבע וברווחיה תביא סיפוק ואושר לקנאים, לסוציאליסטים ולשונאי הקפיטליזם והכלכלה החופשית.

אם כן, להלן תזכורת: מניית טבע שנקראה "מניית העם" מצויה בידי ישראלים רבים מאוד, רובם מהמעמד הבינוני. ירידת ערכה של המניה מדאיגה אותם מאוד ותפגע בחסכונותיהם כשם שחלוקת דיבידנד תשמח אותם. קרנות הפנסיה והחיסכון של כולנו מושקעות במניית טבע, והעניין בערך המניה ובגובה הדיבידנד הוא עניין של כולנו, כשם שהפגיעה בטבע היא פגיעה בכולנו.

השנאה למצליחים, ההתנגדות להתייעלות והרצון להעביר כספים מהמשק לתקציבים הממשלתיים, כל אלה מהווים איום על כולנו.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

2 תגובות למאמר

  1. הבעיה היא לא לדאוג לפתות את החברות שישארו וישאירו כאן את ה"כסף שלהן", הבעיה שהכספים אף פעם לא זורמים לאנשים שמרכיבים את המדינה