השתקה, איומים והרס המקצוע: האם מפמ"רית אזרחות יעל גוראון תזכה לקביעות?

גורמים במערכת החינוך מתארים התנהלות בעייתית ביותר של מפמ"רית האזרחות יעל גוראון. "מורים ומדריכים מפחדים לדבר"

מפמר"ית אזרחות, יעל גוראון. צילום: יונתן זינדל /פלאש90

מזה תקופה שאנו ב'מידה' עוקבים אחר תפקודה של המפקחת הארצית על לימודי האזרחות, יעל גוראון, ואחר הנעשה בתחום בכלל. כתבנו על ההטיה האידאולוגית המובהקת של גוראון; על קשריה עם ארגון 'מועצת המורים לאזרחות' המזוהה עם השמאל הקיצוני; על סילוף חומרי הלימוד, תוך טשטוש עקרונות לאומיים והדגשת רעיונות אוניברסליסטיים; ועל הדגשת האקטיביזם השיפוטי ועמעום הביקורת הציבורית כלפיו.

מעבר לנושא ההטיה האידאולוגית, במהלך התקופה הזו נחשפנו לתיאורים שונים על התנהלות בעייתית ולא מקצועית לכאורה של גוראון ועל בעיות קשות ביחסי האנוש שלה, היוצרים מרמור הולך וגובר בקרב מורים ומדריכים פדגוגיים. ככל שהתקרב המועד שבו אמורה להתקבל ההחלטה אם להעניק לגוראון קביעות, ניסינו להגיע למקורות שישתפו אותנו בסיפורים הללו מניסיונם האישי, אלא שלמרבה הפליאה נתקלנו בחומה בצורה של שתיקה. מורים חוששים לדבר, ומפקחים ומדריכים אינם מעוניינים לגעת בסוגיה. רק מתי מעט נאותו לשתף אותנו בנעשה בתוככי המשרד, וגם הם ביקשו לעשות זאת בעילום שם מוחלט וללא פרטים מזהים. לא אחת במהלך השיחות ביקשו הדוברים שפרטים מסוימים שנאמרו יישארו "אוף רקורד" ולא ידווחו על ידינו.

"מורים ומדריכים מפחדים לדבר", מספרת לנו מדריכה פדגוגית ותיקה על האווירה במשרד, "מי שעובד במט"ח ביקשו ממנו לא לדבר, וכך גם חברות אחרות שלי. היא (גוראון) מאיימת על כולם שהיא תוציא אותנו מהערכת מבחני הבגרות, ובכך תפגע בפרנסה שלנו". אחד ממקורות ההכנסה של המורים הוותיקים והמדריכים הפדגוגיים הוא בדיקת מבחני הבגרות, שבשקלול שנתי עשויה להגיע לכדי 10־15 אלף שקל. ללא ספק, תוספת משמעותית להכנסה. מכיוון שלמפקחת גוראון יש השפעה על הענקת שעות בדיקת המבחנים הללו, היא מחזיקה במנוף לחץ משמעותי על ציבור המורים.

אחד המקרים שתוארו בפנינו עוסק במדריכה פדגוגית ותיקה, שבמשך שנים רבות ריכזה השתלמויות למורים. נאמר לנו כי גוראון "העיפה אותה מההשתלמויות, לא נותנת לה יותר לארגן ולהדריך השתלמויות". ומדוע? "בשנה הראשונה שלה בתפקיד יעל גוראון שלחה מורה מטעמה לאחת ההשתלמויות, והיא דיווחה ליעל על הנעשה שם". גוראון כנראה לא אהבה את העובדה שהמדריכה הפדגוגית לא הגנה על החלטותיה באופן מוחלט. "יעל התעצבנה שהיא לא הגנה עליה, שהיא לא לויאלית", מספרים לנו. והתוצאה: "גוראון לא מאפשרת לה שום דבר, לא השתלמויות ולא כלום. היום היא מדריכה בית־ספרית, יעל אפילו לא מאפשרת לה להיות מדריכה ארצית או מחוזית".

במקרה אחר סופר על מדריכה פדגוגית שגוראון לא הייתה מוכנה להקצות לה ימי הדרכה על רקע חילוקי דעות, "יעל ניסתה לפגוע בה בכל מה שיכלה", נאמר.

בתחילת שנת הלימודים הנוכחית, נמסר לנו, כינסה גוראון שישה מדריכים פדגוגיים מובילים לישיבת עבודה, והתריעה כי "כל מידע שיוצא מהחדר היא תדע שאחת מהשש אשמה" והיא תשלם את המחיר.

"כולן מפחדות"

אחת הדוגמות הבולטות לשיטות העבודה של גוראון התרחשה לאחר שמספר מורות התראיינו בעילום שם ובטשטוש קול לכתבה בגלי צה"ל שעסקה בהתנהלותה הבעייתית של גוראון. מורים לאזרחות וגורמים במערכת סיפרו לכתב גלי צה"ל מיכאל האוזר־טוב כיצד גוראון איימה לכאורה בפיטורין על כותבים מקצועיים שהועסקו בהכנת ספר האזרחות החדש: "סופר לי שבמהלך כתיבת הספר אחת מהכותבות קיבלה מהמפמ"רית הודעה – אני מתכוונת להשתלט על כתיבת הספר ולנהל אותו. המפמ"רית איימה עליה שמעתה ואילך היא זו שתנהל את הפרויקט, והיא לא תועסק יותר בתפקיד".

בעדות אחרת שהובאה בגל"צ סופר כך: "שתי מורות לאזרחות התבקשו לקרוא את הטיוטות לספר, תוך דרישה מודעת שההנחיה היא להתנגד לספר. הבנתי מאותן מורות שהן קודמו על ידי המפמ"רית בזכות התנגדותן לספר. עוד מישהי שקראה את הטיוטות הביעה עמדה חיובית לגבי הפרק שהיא קראה, והיא הודחה מהתפקיד שלה". ובעדות נוספת: "היא דרשה ממני להביע בה תמיכה פומבית מקצועית, אחרת היא תשלול ממני את תפקידיי".

מכתב פנימי ששלח גורם במשרד החינוך לגוראון ופורסם בגל"צ, מאשש את הדיווחים על התנהגות בעייתית של גוראון: "נודע לי שגערת בחברי ועדת מקצוע האזרחות על נקיטת עמדה בניגוד לעמדתך, ואף דובר על שלילת המשך חברותן בוועדה כתוצאה מכך", נכתב.

https://soundcloud.com/glz-radio/30mr4fg7a6my

לאחר שידור הכתבה, כך נודע לנו, הופעלו לחצים רבים בתוך המשרד בניסיון לאתר את הגורמים שהתלוננו, כאשר גוראון מהלכת אימים על מי שנתפס בעיניה חשוד.

"כשאני אומרת למדריכות 'בואו תדברו', כולן מפחדות", מספרת אחת המקורות. "את כולם היא הצליחה להרתיע. את ההיא למנות למשהו, על ההיא לאיים, את השנייה להחזיק קצר. היא מוצאת את הדרך להחזיק את כולם שלא יעזו לדבר ולספר מה שקורה במקצוע".

אחת התופעות המטרידות שמתרחשות תחת גוראון היא עזיבה של מדריכים פדגוגיים, שעל פי מקורות יודעי דבר עשו זאת משום שהם "לא יכולים לעבוד יותר עם יעל". זוהי תופעה חריגה ביותר, מכיון שמדובר בתפקיד הנחשב יוקרתי והמדריכים נוטים שלא לעזוב אותו אלא בעת הפרישה לפנסיה או לצורך מינוי בכיר יותר. בשנה האחרונה עזבו לא פחות מארבעה מדריכים, בעיקר על רקע יחסי העבודה של גוראון והתנהלותה.

"לא יודעת לענות על שאלות מקצועיות"

לאווירת השתיקה הזו השפעה דרמטית על היכולת לנהל דיון ביקורתי רציני בנוגע להוראת המקצוע. "כל דבר יכול להתפרש אצלה כנקמה אישית", אומר לנו מקור אחר. "אנשים נזהרים להעביר ביקורת. כל דבר היא מפרשת כפעולה נגדה או כמשהו שנועד להזיק לה". באווירה כזו לא יכול להתקיים דיון מקצועי רציני.

חלק מהתלונות שהגיעו אלינו עוסקות גם באופן שבו גוראון מנהלת קבוצת פייסבוק של מורים לאזרחות. "היא מוחקת פוסטים שלא מוצאים חן בעיניה, ומסרבת להשיב לשאלות", מספר מקור אחד. לדברי מקור אחר, גוראון איננה משיבה כמעט על שאלות מקצועיות בפורומים הללו, מה שגורם למורים לתהות: "אולי הממונה תענה על השאלות ולא כל פעם מורים אחרים?". הסיבה לכך, על פי המקור, היא משום שגוראון "לא יודעת לענות על שאלות מקצועיות".

מקרה כזה שהגיע לידינו ופורסם בעבר עסק בהבנת המושג "ניאו ליברליזם", שנכלל במחוון המושגים שפרסם המשרד. מורים טענו כי מדובר במונח מוטה שנועד לתאר את הקפיטליזם באופן שלילי, וגוראון ניסתה להגן על השימוש בו בהקשר הזה. במהלך הדיון היא ניסתה לגבות את עמדתה באמצעות קישורים והפניות שונות, שניכר היה שהיא מצאה אותם באותו רגע בעזרת מנועי החיפוש, ושהובילו לאתרי שמאל קיצוני כמו 'העוקץ' ו'מולד'. בתגובותיהם תקפו אותה המורים בחריפות והביעו אכזבה מרמתה האינטלקטואלית. כאשר הדיון החל לצאת משליטה, ביקשה גוראון מהמורים לחדול: "דיון שעניינו התנגחות במחוון – במחילה – נדמה לי שאפשר לדלג".

אחת הנקודות שמפריעות למורים היא העובדה שעד היום טרם פורסם ממוצע ציוני הבגרות של השנה שעברה. "כל שנה תמיד מפרסמים. אבל יעל הפסיקה לפרסם", מספרים לנו. "היא אומרת שנשאר אותו דבר. אבל אי אפשר באמת לדעת". לנושא זה ישנה חשיבות משום שהמורים היו רגילים לקבל מכתבי הערכה ממשרד החינוך במקרה שכיתתם קיבלה ציונים הגבוהים מהממוצע הארצי ב־10 נקודות. "המורים נשענים על זה. המכתבים האלו מאוד מחזקים אותם, וזה כלי חשוב להבין מה קורה ולהפיק לקחים", אומר אחד המקורות, ומסביר שהסירוב לפרסם את הנתונים יוצר תסכול עמוק בשטח.

יתירה מזו: באחת ההשתלמויות ציינה גוראון בעל פה את הממוצע, אך התרתה בנוכחים שלא להפיץ ולא לצלם את המצגת עם הנתונים שראו. "היא התחייבה שהיא תפרסם את הנתונים המלאים בהמשך", מספרים לנו, אך עד היום טרם עשתה זאת. בכל מקרה, "מה שהיא הציגה היה הממוצע הכללי שכולל גם את המגזר הערבי, וכמעט לא רלוונטי לרוב המורים".

התנהלותה של גוראון בכל הנוגע להעברת מידע למורים ושקיפות בתוך המערכת בעייתית ביותר. בדיון בוועדת החינוך ב־28 בנובמבר 2016 התייחסה גוראון לעדויות שלפיהן היא אמרה למורים באחת ההשתלמויות "לא לצלם את המצגת, כדי שלא יגיע לתקשורת". בדבריה בוועדה חשפה גוראון נהלי עבודה חדשים, שמגבירים את שליטתה במידע ויוצרים בלבול בקרב המורים.

כך, בתגובה לשאלת ח"כ עודד פורר מדוע אמרה כך למורים, הודתה גוראון בעובדות אך לא באשמה. היא טענה כי זהו הנוהל המקובל כעת במשרד. "מקובל וידוע בכל הכנסים של משרד החינוך לומר למורים לא לצלם את המצגת… הדבר האחרון שמשרד החינוך היה רוצה שמורה יצלם חלק מהמצגת, ולכן יבין הבנה לא נכונה בכיוון שאיננו ההנחיות הרשמיות. יש הבדל בין השיחה בעל פה שבה מסבירים את הדברים, ובין ההנחיות הסופיות הכתובות".

כפי שתיארו בפנינו גורמים הבקיאים בעבודת המשרד, עד תקופתה של גוראון היה מקובל במשרד – כמו בכל מערכת שפויה – לקבוע הנחיות מסודרות, לפרסם אותם בכתב למורים, ואז להציג ולהסביר אותן בכנסים, כאשר ההרצאות מלוות במצגת המחדדת ומבהירה את עיקרי הדברים. על פי דבריה שלה בוועדת החינוך, גוראון הפכה את סדר הדברים: ראשית היא מסבירה בעל פה בכנסים בליווי מצגת (שאותה, כאמור, אסור לצלם), ורק לאחר מכן היא מפרסמת הנחיות כתובות באתר האינטרנט. התנהלות זו יוצרת בלבול רב בקרב המורים, וגורמת להפצת שמועות שונות ולאי־הבנה בסיסי של ההנחיות החדשות.

"יש לה הרגלי עבודה בלתי אפשריים", מסכם אחד המקורות. "היא מאחרת באופן כרוני, היא לא מעבירה את המידע החשוב והחיוני למורים בזמן הנדרש, ותמיד יש לה תירוצים שונים ומשונים. מבחינה מקצועית היא לא ראויה". מעבר לכך, לדעתו "העניין הבין־אישי הוא מאוד מאוד בעייתי, נורא בעייתי".

"היא מינתה כל מיני חברים שלה"

כל מי ששוחחנו איתו בנושא מתאר כיצד גוראון יודעת "להפעיל" אנשים ולהשיג מה שהיא רוצה. בחלק מהמקרים היא נוקטת בשיטות פוליטיות, הכוללות הפעלה של מורים אחרים, עבודה עקיפה מול התקשורת ויצירת לחצים על גורמים במשרד מכיוונים שונים.

כך, למשל, מספרים לנו כי היועץ הלשוני של הספר החדש ד"ר יהודה יערי, שהדליף חלקים מהספר ותקף את מחבריו בתקשורת, הוא מקורב של גוראון שעשה זאת על פי בקשתה. "הוא בן זוג של מורה לאזרחות שמכירה את יעל, ושיעל מינתה אותה להיות בוועדת בחינות". לדברי המקור, גוראון "היא זו שהתעקשה שהבחור הזה יהיה היועץ הלשוני של הספר", והיא ששלחה אותו לתקשורת.

כזכור, לפני כשנה אישרה גוראון את הספר בסופו של דבר. לפי גורם במשרד, הדבר נעשה במקביל לדיונים אודות הענקת הקביעות לגוראון, ולא בכדי. "היה לי ברור שיעל מתנגדת להוציא את הספר. היה ברור שהיא הוציאה את המושגון כי היא לא רוצה את הספר. היא חתמה על הספר בדיוק לפני שנה. ב־1 בפברואר היו צריכים לקבל החלטה על הקביעות שלה, והיא חתמה על הספר. פשוט הייתה שם עסקה – קביעות תמורת חתימה", נטען באוזנינו. בסופו של דבר הוחלט להאריך בשנה נוספת את העסקתה הזמנית.

מעבר לכך, גוראון מקדמת בשיטתיות מורים החברים ב'מועצת המורים לאזרחות' – גוף המזוהה עם השמאל ושהתנגד בעקביות לספר החדש ולמדיניות השר. "היא מינתה כל מיני חברים שלה ממועצת המורים שיצאו נגד הספר ונגד השר. היא נתנה להם תפקידים בכל מיני מקומות", נאמר לנו.

על פי המידע שהגיע אלינו, אלו הם חברי 'מועצת המורים לאזרחות' שקודמו על ידי גוראון בתקופה האחרונה: טליה יערי, רעייתו של היועץ הלשוני לספר האזרחות שהדליף קטעים ממנו לתקשורת, מונתה לוועדת כתיבת הבחינות בחורף 2016; רונית בלום מונתה כמנהלת המרב"ד (מרכז בדיקת בחינות), אף שקודם לכן היא אפילו לא הייתה מעריכת בחינות; חגית עגור־הלוי שקיבלה הקצאה לימי הדרכה ושימשה מעריכה בכירה בבחינות בגרות במבחן האחרון, ומתפקדת גם כרל"שית של גוראון (מדריכות המבקשות לקבוע פגישה, נשלחות אליה לתיאום) – פונקציה חסרת תקדים במערכת; יהושע רץ, שמונה כרכז ההשתלמות של מורים חדשים; גל אורון ואביטל ספיבק זכו להנחות השתלמות במכללת אורנים.

כל אלה יצאו בפומבי נגד ספר הלימוד החדש, וחלקם אף פעלו נמרצות בתוך המערכת לסיכול השימוש בו, כאשר פנו טלפונית למורים בדרישה שלא ישתמשו בספר החדש. חברי 'מועצת המורים לאזרחות' גם הגיעו בתיווכה של גוראון לפגישת עבודה עם יו"ר ועדת המקצוע אסף מלאך, דבר שמרתיח חלק מהמורים. "כלפי חוץ היא מציגה את עצמה כאילו היא גורם רשמי מהמשרד והיא נאמנה למקצוע", אומרים לנו, "אבל מאחורי הקלעים היא מפעילה את החברים שלה ממועצת המורים לאזרחות".

"מילא שיש לה בעיות מקצועיות, אפשר ללמוד. אבל בעיות באמינות זה כבר בלתי נסבל", מסכם אחד המקורות, "זה הדבר שהכי מפריע לנו. ההתנהלות הזו פשוט הורסת את המקצוע".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "במשרד החינוך מגנים בתוקף את ההשתלחות הבלתי מרוסנת והאישית נגד המפמ"רית לאזרחות ומדגישים, כי מדובר באשת מקצוע אשר פועלת ללא לאות ומשוא פנים כדי לקדם את הוראת האזרחות, לטובת המורים והתלמידים בישראל".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

8 תגובות למאמר

  1. מסתבר שהשמאל השתלט על עמדות מפתח במשרד החינוך. לאחר שהמפמ"ר הקודם סיים ת]קידו מאונס?
    מצליחים גורמי שמאל להכניס לתפקיד מישהיא גרועה ממנו.

    לימודי האזרחות הינם עמדת מפתח לחינוך דורות של תלמידים וככזאת השמאל עושה את מירב המאמצים לשמר אותה.

    האם שר החינוך ממלא את שליחותו הלאומית ?

  2. המשיכו כך!! עוד כתבות תחקיר על אנשי שמאל ומקושריהם. לא להרפות ולא לעזוב. לנשוך את המפנקות עד שיעיפו אותה מהמשרד או שתיפתח חקירה על שחיתות.
    סופסוף מידה חושפים שיניים!!
    ממתינים לבאות

    1. כל הכבוד למידה שחושפים את השתלטות השמאלנים על מערכת החינוך

  3. טוב שהעלתם את הבעיה על ראש העיתון. בראש משרד החינוך עומד המלך הימני המוצהר אך אינו יודע (או שמא כן?) מה נעשה בממלכתו הקטנה משרד החינוך. אך הוא חותר לראשות ממשלה?! עוד הוכחה שהימין לא יודע לשלוט, שום ימין, מכל סוג שהוא.

  4. נפתלי בנט נכשל
    יוסי שריד המנוח מהמאל היה הרבה יותר טוב לדתיים ולימין
    בעצם הככשלון ל כולנו שבנט ר חינוך

  5. קשה ביותר להאמין, שמורה לאזרחות- ומפמרי"ת מאוד מוערכת,- הן בקרב משרד החינוך והן בקרב מורי-האזרחות, הטובים והאיכותיים, שהגברת יעל גוראון, אינה יודעת להשיב על שאלות-מקצועיות ולכאורה מטייחת דוחו"ת, ואינה מפרסמת הערכות וציונים!? לדעתי-אתר מידה הינו מעט מוטה בלשון המעטה וישנה כאן התנגחות פוליטית-מפלגתית כמעט,בין מורים לאזרחות מהימין הקיצוני-סהרורי-לבין מורים בעלי-נטייה מרכזית-שמאלית, שמנפחים כל מה שאינו נראה להם,ולו הקטן ביותר. אין כל סיכוי-שבעולם שהגברת גוראון, תעשה לפסילת-ספר אזרחות- "להיות אזרחים בישראל"- ללא דיון מעמיק, כנה ורציני-קשה ביותר להאמין לזה!? מה גם,שכל אלו המנגחים אותה ללא היגיון וצורך,מינויה היה של השר פירון וכעת השר הנוכחי-שהביקורת עליו כפולה ומכופלת הסמיך את ידיו הימניות לעילא ולעילא על המפמרי"ת-הגברת יעל גוראון.