בכיר אמריקני: "בזכות טראמפ, האירופים קשוחים יותר מול איראן"
נאום הנשיא דונלד טראמפ ביום שישי החל לגלגל את כדור השלג, שעשוי להסתיים בביטולה של עסקת הגרעין שחתמו הנשיא אובמה ומדינות נוספות עם משטר הטרור באיראן. לדברי ג'ון בולטון, שגריר ארה"ב לשעבר באו"ם המצדד בביטול מוחלט של ההסכם, "העסקה עם איראן עוד לא מתה, אבל היא תמות בקרוב". האתר 'פוליטיקו' מדווח כי בולטון וניקי היילי, השגרירה הנוכחית של ארה"ב באו"ם, הם ה"אדריכלים" של הצהרת טראמפ מיום שישי האחרון לפיה ההתנהלות האיראנית נוגדת את ההסכם עליו חתומה טהראן עם המעצמות.
לפי 'פוליטיקו', בולטון אחראי לאזהרה שהשמיע טראמפ בנאומו, לפיה הבית הלבן שומר לעצמו את הזכות "לבטל את ההסכם בכל עת" – במידה והקונגרס לא יספק את הסחורה ויאשר תכנית חדשה להתנהלות מול האיראנים. בולטון שוחח עם טראמפ ביום חמישי, יממה לפני הנאום, בזמן שביקר בלאס וגאס אצל איל ההון שלדון אדלסון. השיחה התקיימה למרות ניסיונות עקשניים מצד ראש הסגל בבית הלבן, ג'ון קלי, לתקוע טריז בין השניים.
היילי, השגרירה כיום באו"ם, תרמה כאמור גם היא רבות לעיצוב תפיסת העולם השלילית של טראמפ כלפי האיראנים. "היילי היתה הקול הבולט ביותר נגד אשרור ההסכם עם איראן", טוען בכיר בבית הלבן. כבר ביולי האחרון התעמתה היילי בנושא עם שר ההגנה ג'יימס מאטיס ומזכיר המדינה רקס טילרסון, שיעצו לטראמפ לדבוק בהסכם במתכונתו הנוכחית. במקביל, היילי המריאה באוגוסט האחרון לווינה, שם נאמה בפני ראשי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א). בנאומה הטילה היילי זרקור על ההפרות החוזרות ונשנות של איראן את ההסכם וחוסר היציבות שהיא משרה במזרח התיכון, בדמות פיתוח טילים בליסטיים ותמיכה בטרור. טילרסון התנגד נחרצות לנסיעה של היילי, אך טראמפ צידד בשגרירה לאו"ם, שבמפגשיה עם ראשי סבא"א הכינה את הקרקע להצהרת הנשיא מלפני יומיים. "אם טילרסון הוא הדיפלומט השקט, היילי היא הקול המוחצן של מדיניות החוץ האמריקנית", אמר לפוליטיקו דובר משרד החוץ האמריקני, ר.סי. האמונד.
אחיזת העיניים של אהוד ברק
נאום טראמפ זכה אמנם לתגובה צוננת ביותר מצד ראשי האיחוד האירופי והמדינות השותפות להסכם, אך מסתבר כי בכל זאת חל שינוי לטובה בגישה של אנגלה מרקל והקולגות שלה כלפי האיראנים. לדברי דייויד אולברייט, נשיא המכון למדע וביטחון בינלאומי, "הנכונות שמביעים בעלי בריתנו (האירופים) לתיקון ההסכם ולאכיפה טובה יותר שלו נובעת אך ורק כתוצאה מהאיומים שמשמיע הנשיא טראמפ כי הוא ייסוג מההסכם". אולברייט, ששוחח ברביעי האחרון עם מחוקקים אמריקנים והביע תמיכתו ב"תיקון" ההסכם במקום בביטולו, הוסיף כי לפני שטראמפ איים לנטוש את ההסכם "היה הרבה יותר קשה לגייס את האירופים כדי שיתייחסו ברצינות להפרות מצד האיראנים".
פרט חשוב נוסף נוגע להתנגדות של בכירי ממשל טראמפ להצהרה נגד איראן. אהוד ברק, עוזי ארד ודומיהם נתלו בהתנגדויות אלו כדי לתרץ את תמיכתם בהמשך הגישה הסלחנית כלפי האיראנים, אך מסתבר כי בכירי המשרדים לביטחון הלאומי והחוץ בארה"ב יודעים זה כחודש, מאז נאומו של הנשיא באו"ם ב-19 בספטמבר, שטראמפ מתכוון להודיע כי איראן אינה ממלאת חלקה בהסכם. מזכיר המדינה טילרסון והיועץ לביטחון לאומי מקמאסטר מיהרו ליישר קו עם עמדתו של הנשיא. "אנחנו לא מתכוונים לאפשר לאיראנים להשיג פצצה", אמר מקמאסטר ביום חמישי האחרון, יממה לפני ההצהרה של טראמפ. טילרסון הוסיף כי "השעון מתקתק, אנחנו מודעים לדד-ליין שניצב בפנינו".
"ספק גדול אם אפשר רק 'לתקן' את העסקה המסוכנת הזו"
נאום טראמפ מציב בפני הקונגרס שלוש אפשרויות: לא לעשות דבר ולגלגל את האחריות בחזרה לנשיא; להשית מחדש סנקציות על המשטר האיראני; להותיר את ההסכם על כנו, אך להכליל בו תנאים חדשים, שאם האיראנים יפרו אותם – תוכל ארה"ב להטיל סנקציות באופן מידי. החל מאתמול, נותרים בידי הקונגרס 60 ימים לפעול בנושא.
הסנטור הרפובליקני בוב קורקר, ראש הוועדה ליחסי חוץ של הסנאט, מנסה לקדם הצעה שאמורה לטפל בחלק הבעייתי ביותר בהסכם – שלפיו בשנת 2026 יתאפשר לאיראנים להחזיק בפצצת גרעין, גם אם יעמדו בכל תנאי ההסכם. לפי תקציר ההצעה של קורקר, ארה"ב תוכל להשית מחדש סנקציות על איראן אם זו תחל להעשיר מחדש אורניום – אפילו אם ההסכם מתיר לאיראנים לעשות כן. "זה תנאי שהיה צריך להיות מלכתחילה בהסכם", אמר קורקר. באוגוסט האחרון איימה איראן כי תוכל בתוך חמישה ימים בלבד להעשיר אורניום לרמה המאפשרות ייצור נשק גרעיני – בניגוד להסכם. במידה וההצעה של קורקר תאושר, ההנחה היא כי איראן תודיע על נסיגתה מההסכם.
לדברי קורקר, ניתן לנסח הצעה מוסכמת שתהיה מקובלת גם על סנטורים מהמפלגה הדמוקרטית – אך לנוכח ההצהרות האחרונות של ראשי הדמוקרטים נראה כי השגת שיתוף פעולה דו-מפלגתי תהיה מאתגרת במיוחד. לדוגמה, הסנטור היהודי צ'אק שומר, מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, התנגד לפני שנתיים להסכם שחתם אובמה עם איראן, אך כעת הוא טוען כי בשם "הביטחון הלאומי של ארה"ב", יש להותיר את ההסכם על כנו – מבלי להקשיח עמדות כלפי האיראנים.
סנטורים רפובליקנים אחרים, הנחשבים ניציים יותר, טוענים כי הברירה היחידה שנותרת בידי האמריקנים היא נסיגה מוחלטת מההסכם. הסנטור מארקו רוביו, החבר בוועדה ליחסי חוץ בראשות קורקר, טוען כי יש לו "ספקות גדולים ביותר אם בכלל אפשרי רק 'לתקן' את ההסכם המסוכן הזה". לאחרונה נקלע טראמפ לעימות חריף עם קורקר, בעוד שבמקביל מניותיו של רוביו נמצאות בעלייה בבית הלבן. רוביו, שהתמודד מול טראמפ בבחירות המוקדמות של הרפובליקנים לנשיאות, נחשב למקורב ביותר לשגרירה היילי ולשגריר לשעבר בולטון – המחזיקים בעמדות ניציות והשפיעו כאמור רבות על תפיסת עולמו של טראמפ בנוגע לאיראן.
לדברי רוביו, הקונגרס לא יוכל לספק את הסחורה ובעוד חודשיים יצטרך טרמאפ לקבל החלטה אמיצה: "נטישת ההסכם, חידוש הסנקציות הקודמות על האיראנים (לפני ההסכם, ג"צ) והטלת סנקציות חדשות ישרתו את הביטחון הלאומי של ארה"ב טוב יותר מאשר המצב הנוכחי – ללא סנקציות חדשות או עם חוק חדש שיותיר את החורים הגדולים של ההסכם על כנם".
במקביל, בממשל טראמפ פועלים לגבות מחיר מהאיראנים גם על תמיכתם בטרור ופיתוח הטילים הבליסטיים. לדברי חבר הקונגרס הרפובליקני אד רויס, יו"ר וועדת החוץ של בית הנבחרים, כבר "בשבועות הקרובים" תובא בבית הנבחרים הצעה להטיל סנקציות על איראן ללא קשר לפעילותה הגרעינית. בנוסף הודיע טראמפ כי משמרות המהפכה של איראן יוכנסו לרשימת הגופים עליהם יוטלו סנקציות. הנשיא חתם על צו נשיאותו במסגרתו הנחה את שר האוצר האמריקני להשית סנקציות על מפקד משמרות המהפכה, קאסם סולימאני, ועל מומחי נשק או סייבר הפועלים בשירות הארגון. הסנקציות החדשות יאפשרו לארה"ב להקפיא נכסים של אנשי משמרות המהפכה ולבודד את הארגון או כל גוף המקיים עמו קשר, ישיר או עקיף, ממערכת הסליקה של ארה"ב.
איראן גרעינית היא בבחינת עובדה מוגמרת, אם לא עכשיו אז מחר. לא סתם אתרי ההימורים נותנים סיכוי מועדף לפצצה איראנית בעשור הבא. השאלה היא מה עושים עם מעצמה נוספת באסיה התיכונה, וההפחדות של ביבי שמות אותנו בנקודת פתיחה ממש לא טובה. למזלנו הוא הולך הביתה בקרוב.
כבר נאמר שמאז שחרב בית המקדש ניתנה הנבואה ל…
מה עושים עם איראן גרעינית? התשובה פשוטה להפליא – מתים. לא מרתיעים, לא מכילים ולא שום קשקוש דמיוני אחר. פשוט מתים. את התובנה הזאת לא למדתי מן "ההפחדות של ביבי", אלא מדברי שליטי איראן זה עשרות בשנים. כשהם מצהירים שישראל תושמד בקרוב ו"דרך אגב" הם מפתחים תוכנית גרעין, רק עיוור או מי שתוקע את הראש עמוק באדמה לא יראה את הקשר. זה בדיוק כמו בעל שיאמר לאשתו שבקרוב תמות, וב"דרך אגב" מראה לה את האקדח וסכין הקצבים שזה עתה קנה. לאישה, אלא אם היא סובלת מפיגור עמוק, יכולה להיות רק מסקנה אחת מכך.
ולא, להזייה שאנשי השמאל, וללא ספק גם אתה, סובלים ממנה – שהאיראנים ישתמשו בנשק הגרעיני רק כדי לאלץ אותנו לתת מדינה לפלסטינים – אין שום קשר למציאות. אם אתה לא מאמין, אל תשאל את ביבי, תשאל את אייתוללה חמינאי.
למרבה המזל, בזכות ההתפתחויות המתוארות במאמר, איראן תשיג נשק גרעיני בערך בזמן בו ביבי ילך הבייתה. כלומר, ממש לא בקרוב, אם בכלל. אין ספק ששני הדברים האלו יצערו אותך מאוד, אבל לא נורא. לפחות תהיה חי כדי להצטער.
ואם היה פה ראש ממשלה אחר, ולא ביבי המפחידן האיום והנורא, באיזו עמדת פתיחה היינו מול איראן? מה היינו יכולים להציע להם? כסף? יש להם יותר ממספיק. מדינה פלסטינית? הם משתינים בקשת על מדינה פלסטינית, אלא אם היא תכלול כל סנטימטר מרובע בין הים לירדן. סחר חליפין? כנ"ל. מה תציע להם בדיוק, כשהדבר היחיד שהם מעוניינים בו הוא התאבדותנו הקולקטיבית? (והם אפילו לא מנסים להסתיר את רצונם.)
בתקשורת הישראלית מיהרו לכתוב לפני מספר ימים כי : "מקמאסטר, מאטיס , טילרסון והדיפלומטים ה"מקצועיים" במחלקת המדינה "ירסנו" את טראמפ ויבהירו לו "איך צריכים להתנהל"……"
הפרשן המלומד שאותו ציטטתי צריך להתחבא ולא להופיע יותר בציבור