ה-FBI ניהל מעקבים אחר גורמים במטה הבחירות של טראמפ. בכירים בממשל אובמה מעורבים בפרשה
ממשל אובמה הפעיל את ה-FBI כדי להכשיל את קמפיין הבחירות של טראמפ. כך עולה, לכאורה, ממסמך מסווג שנחשף בשבוע שעבר. המסמך נכתב על ידי נציגים רפובליקנים בוועדת המודיעין של בית הנבחרים, ועולה ממנו כי ה-FBI ביצע בניגוד לחוק מעקבים והאזנות סתר נגד קרטר פייג', בכיר בקמפיין טראמפ, בעיצומו של קמפיין הבחירות לנשיאות. מהמסמך עולה חשש שגם טראמפ עצמו נפל קורבן להאזנות בלתי חוקיות.
המעקבים אמנם נעשו בהיתר מבית המשפט, אך במסמך שנחשף התברר כי ההיתר ניתן לפחות בחלקו על בסיס מידע כוזב שמסר ה-FBI. מי שהזין את הבולשת במידע הכוזב היו גורמים הקשורים למטה הבחירות של הילרי קלינטון, אך ה-FBI לא טרח לעדכן את בית המשפט במקור המפוקפק. המשמעות מרחיקת לכת: ה-FBI השתמש בסמכויות ומשאבים שעומדים לרשותו כגוף ריגול, במטרה להטות את תוצאות הבחירות בארה"ב. לא מן הנמנע כי יינקטו הליכים פליליים נגד המעורבים.
“The four page memo released Friday reports the disturbing fact about how the FBI and FISA appear to have been used to influence the 2016 election and its aftermath….The FBI failed to inform the FISA court that the Clinton campaign had funded the dossier….the FBI became….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 4, 2018
בקנוניה לכאורה היו שותפים גם גורמים בכירים בממשל אובמה. כפי שדיווחנו ב'מידה' היועצת לביטחון לאומי של אובמה, סוזן רייס, הנחתה את סוכנויות הביון לספק לה מידע על האזנות הסתר במטה טראמפ. כעת מתברר כי בכירים במשרד המשפטים של אובמה, בראשם סאלי ייטס ורוד רוזנשטיין, אישרו את המעקבים. רוזנשטיין היה זה שהורה במאי האחרון למנות את רוברט מולר לתפקיד החוקר המיוחד לבחינת החשדות לקשירת קשר בין קמפיין טראמפ לרוסים. לנוכח הממצאים החדשים, במפלגה הרפובליקנית דורשים לפטר את רוזנשטיין ולסיים את תפקידו של החוקר מולר. "ההחלטה לפתוח בחקירה נגד טראמפ התבססה על שקרים", אומרת שרה קרטר, העיתונאית שחשפה לפני כשנה את דבר קיומם של המעקבים נגד טראמפ וצוותו.
לדברי קרטר, "בכירים בממשל אובמה, גורמים הקשורים להילרי קלינטון וג'יימס קומי (ראש ה-FBI לשעבר) ניסו להאשים את הרוסים בהפצת שקרים, אבל בפועל הם אלו שהפיצו את הדיסאינפורמציה נגד טראמפ. התקשורת קנתה את זה ובחרה להתעלם מהצד השני ומהעובדות. המינוי של החוקר המיוחד (מולר) התבסס על השקרים האלו".
האקדח המעשן
המעקבים של ה-FBI נגד פייג' יצאו אל הפועל על מנת לבחון חשדות לקשרים בין הקמפיין של טראמפ לבין ממשלת רוסיה. המסמך 'המפליל' נגד טראמפ, שעל בסיסו ביקש ה-FBI את צו המעקבים, נכתב על ידי סוכן מודיעין בריטי לשעבר בשם כריסטופר סטיל. סטיל היה מקור וותיק של ה-FBI אך במקביל קיבל בעקיפין מעל 160 אלף דולר מהמועצה הלאומית של המפלגה הדמוקרטית ומהקמפיין של הילרי קלינטון לנשיאות כדי לחבר את התחקיר נגד טראמפ. בספטמבר 2016, כחודשיים לפני הבחירות, אמר סטיל לבכיר במשרד המשפטים כי הוא "להוט למנוע מטראמפ להיבחר לנשיא".
במשרד המשפטים וב-FBI ידעו בשלב מוקדם כי 'תיק סטיל' מוטה פוליטית ובלתי אמין אך ראש ה-FBI בזמנו, ג'יימס קומי, השמיט עובדה זו בתדרוך שהעביר לטראמפ בינואר 2017, עם כניסתו של הנשיא לבית הלבן. המסמך של וועדת המודיעין קובע כי ה-FBI "התעלם או הסתיר את מניעי האנטי-טראמפ" של סטיל, בבואו לבקש אישורים להתקנת והארכת המעקבים נגד פייג'.
על פי החשדות, גם משרד המשפטים האמריקני מעורב בקנוניה. סטיל ניהל קשרים ענפים עם ברוס אוהר, בכיר במשרד המשפטים שעבד בצמוד לסגן התובע הכללי. באותו זמן אשתו של אוהר היתה מועסקת על ידי חברת המחקר בה עבד סטיל, והיתה מעורבות בתחקיר נגד טראמפ. לפי חברי וועדת המודיעין קשריהם של בני הזוג אוהר עם סטיל "הוסתרו … ללא הסבר" על ידי משרד המשפטים וה-FBI במעמד בקשת הצו להאזנות הסתר.
המסמך מספק 'אקדח מעשן' לטענות של טראמפ כי נפל קורבן לרדיפה פוליטית מצד ממשל אובמה ורשויות החוק והאכיפה: סגן מנהל ה-FBI, אנדרו מקייב, סלד מטראמפ ובתקופת מערכת הבחירות דן עם סוכני FBI בכירים נוספים ב"פוליסת ביטוח" שתמנע את בחירתו לנשיא. בעדותו בפני ועדת המודיעין לפני חודשיים הודה מקייב כי ללא המידע מתיק סטיל, ל-FBI לא היתה עילה לדרוש צו מעקבים על מטה טראמפ. לפני שבוע, יממה לאחר שראש ה-FBI המכהן נחשף למסמך, התפטר מקייב מתפקידו כסגן ראש הבולשת.
דברי נאצה נגד טראמפ
הדמוקרטים מבקשים להקטין את ממדי הפרשה כשהם נשענים על הסעיף האחרון במסמך, בו נכתב כי ה-FBI החל לחקור קשרים בין טראמפ לרוסיה כבר ביולי 2016, עוד בטרם נעשה שימוש ב'תיק סטיל'. אולם ספק אם טענה זו מתיישבת עם העובדות: ביולי 2016 פתח ה-FBI בחקירה נגד ג'ורג' פאפאדופולוס, עובד לשעבר במטה הבחירות של טראמפ. החקירה התבססה על הודאה לכאורה של פאפאדולוס כי רוסיה מחזיקה בחומרים שליליים על קלינטון. ב-FBI טענו שפאפאדולוס מעורב בקנוניה עם פייג', ועל סמך טענות אלו ניסו לקבל היתר למעקבים. חברי ועדת המודיעין דחו את הטענות של ה-FBI וקבעו כי "אין כל עדות לשיתוף פעולה או קנוניה" בין פאפאדופולוס ופייג' שחייבו מעקב אחר האחרון.
גם החקירה נגד פאפאדופולוס היתה נגועה במניעים פוליטיים מראשיתה. סוכן ה-FBI שהיה אמון על החקירה, פיטר סטרוק, התגלה כבעל הטיה בולטת נגד טראמפ ובעד קלינטון. כך, למשל, שלח סטרוק הודעות טקסט לשותפתו בחקירה בהן החליפו השניים דברי נאצה נגד טראמפ, דוגמת "דוחה" ו"אדיוט גמור". באחת ההודעות כתב סטרוק לעמיתתו: “אין לו [לטראמפ] סיכוי להיבחר – אבל אין לנו את האפשרות לקחת את הסיכון הזה". בעקבות הגילויים הועבר סטרוק מתפקידו כממונה על חקירת פאפאדופולוס.
התקשורת בשירות הקנוניה
המסמך של ועדת המודיעין חושף גם את התפקיד ששיחק הממסד התקשורתי בארה"ב בהעצמת העלילה נגד טראמפ. אותו כריסטופר סטיל שהאכיל את ה-FBI במידע מוטה, השתמש בתקשורת כתיבת תהודה ויצר אווירה מסולפת שלפיה הראיות על קשר פסול בין טראמפ לבין הקרמלין הולכות ונערמות.
בפועל, הזנב כישכש בכלב: בבקשת צו המעקבים לפייג' צוטט בהרחבה מאמר מאת מייקל איסיקוף שפורסם ב'יאהו ניוז' בתאריך 23 בספטמבר 2016. המאמר התמקד בביקורו של פייג' במוסקבה ביולי 2016, והיווה לכאורה הוכחה לקשרים בין מקורבי טראמפ לקרמלין. מנגד, המסמך שחיברה וועדת המודיעין מלמד כי המקור לכתבה זו היה לא אחר מסטיל. בדו"ח נכתב כי ב-FBI נמנעו מלקשר בין סטיל לבין הכתבה ביאהו. כלומר, הבולשת יצרה מצג שווא של סימוכין נוספים לקשרים בין טראמפ לקרמלין בעוד שבפועל מדובר באותו מקור מידע מפוקפק.
לאחר שאושרו המעקבים מיהר סטיל להדליף לכלי תקשורת נוסף על ראיות לכאורה שהגיעו לידי ה-FBI בדבר קנוניה בין טראמפ לרוסים. גם במקרה זה המטרה היתה לבסס את הרושם כי הבולשת "סוגרת" על טראמפ בנוגע לקשריו עם רוסיה. בפועל, כאמור, מדובר באותו מקור שקרי וממוחזר. בעקבות הפרסום סטיל פוטר, אך ב-FBI ובמשרד המשפטים המשיכו להתבסס על 'תיק סטיל' כדי להאריך את המעקבים למקורבו של טראמפ – תוך שהם משמיטים מבית המשפט כי מדובר במקור לא אמין.
"עיתונאים נגד שקיפות"
חמורה לא פחות מעצם הקנוניה שנחשפת במסמך היא המלחמה שהכריזו כלי התקשורת המרכזיים בארה"ב נגד פרסומו. כבר במארס לפני שנה האשים טראמפ את אובמה כי צותת לו בתקופת הקמפיין.
Terrible! Just found out that Obama had my "wires tapped" in Trump Tower just before the victory. Nothing found. This is McCarthyism!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 4, 2017
ההאשמות של טראמפ זכו בזמנו לבוז ולגיחוך מצד הדמוקרטים והתקשורת. כעת, כשמתברר כי טענותיו של טראמפ נכונות, הוא מואשם ב"פגיעה בשלטון החוק" וכמי שמבקש להסיח את הדעת מחקירת מולר על הקשרים לכאורה בין הנשיא לרוסים.
כנגד כל היגיון עיתונאי, הכריזו כלי התקשורת בארה"ב מלחמה נגד החלטתו של טראמפ להסיר את הסיווג מעל המסמך. המחזה שבו עיתונאים מתגייסים נגד הסרת חיסיון ממידע ציבורי, הוא כנראה אירוע היסטורי שעוד יילמד בבתי הספר לתקשורת.
במאמר המערכת של הניו יורק טיימס הגדירו למשל את הדרישה לחשוף את המזכר "עלילה רפובליקנית נגד ה-FBI". בוושינגטון פוסט יישרו קו וטענו כי הפרסום נועד "לערער על האמינות של מולר". מתנגדי פרסום המזכר האשימו כי הסרת הסיווג תוביל לפגיעה בביטחון הלאומי של ארה"ב, אך עם שחרורו התברר כי מדובר בטענות מופרכות. "אני עיתונאית כל חיי ומעולם לא ראיתי עיתונאים נלחמים בנחישות שכזו נגד שקיפות", אמרה לאחרונה קימברלי סטראשל, פרשנית מובילה ובעלת טור ב'וול סטריט ג'ורנל'.
"טראמפ יצטער שהתעסק עם ה-FBI"
לאחר הפרסום ביצעו כלי התקשורת האמריקנים פניית פארסה, ומסכנה לביטחון הלאומי הפך המסמך ל"שום דבר" המשרת דווקא את מתנגדיו של טראמפ. ג'יימס קומי, שכיהן כראש ה-FBI בתקופה בה התרחשו האירועים החמורים ושפוטר על ידי טראמפ במאי האחרון, התייחס בזלזול למזכר וצייץ "זה הכל?".
That’s it? Dishonest and misleading memo wrecked the House intel committee, destroyed trust with Intelligence Community, damaged relationship with FISA court, and inexcusably exposed classified investigation of an American citizen. For what? DOJ & FBI must keep doing their jobs.
— James Comey (@Comey) February 2, 2018
לתגובתו התמוהה הצטרפו, שלא במפתיע, מגישות טלוויזיה בכירות הידועות בשנאתן לטראמפ, דוגמת רייצ'ל מאדו מ-NBC. באופן מטריד היו עיתונאים שאף הזהירו את טראמפ כי הוא "יצטער" על ה"מלחמה" שלו ב-FBI, משל היה מדובר בארגון המתנהל בשיטות של מאפיה ולא בסוכנות מודיעין שנועדה לשרת את הציבור האמריקני ללא משוא פנים. בדיווח של 'פוקס ניוז' נאמר כי סגן התובע הכללי רוזנשטיין איים לפני כחודש על יו"ר ועדת המודיעין ועל כמה מחברי הוועדה, כי אם יתפרסם המסמך הוא יחשוף תכתובות מיילים והודעות טקסט פרטיות שלהם.
איומיו של רוזנשטיין לא צלחו. לאחר הפרסום הצהיר יו"ר הוועדה, דווין נונייז, כי בקרוב צפויים להתפרסם מזכרים רבים נוספים הנוגעים להתנהלות מושחתת של ממשל אובמה וה-FBI נגד טראמפ. במקביל פועלים הדמוקרטים לפרסם מזכר משלהם שלטענתם יפריך את הממצאים העולים במסמך הנוכחי. סוכן ה-FBI לשעבר דן בונגינו לא מתרשם: "הפרשה הזו היא ווטרגייט על סטרואידים", הוא אומר. "בווטרגייט מפלגה אחת (רפובליקנית) התקינה האזנות נגד מפלגה יריבה (דמוקרטית) ורשויות החוק חקרו את הפרשה. במקרה הזה הממשל גייס את רשויות אכיפת החוק וזייף מסמך של בגידה כדי לרגל אחר יריב פוליטי בתקופת בחירות".
וואהו,
א. מעניין שלמרות השימוש בכל התותחים האפשריים לסכל את בחירת טראמפ. טראמפ ניצח.
ב. מעניין לראות איך הסיפור יטופל הארה"ב.
וואו, מחכה לעוד עדכון ממכם
הסיפור באמת הכי מעניין פה זה התגובה של התקשורת.
כל כך מצחיק לראות עיתונאים שמתנגדים לחשיפת מידע שמתיימר לחשוף שחיתות שלטונית, ביזוי החוקה, פגיעה בחירויות פרט, ופגיעה במהות הדמוקרטיה ורצון הבוחר.
העיתונות האמריקאית חשפה את עצמה כגוף התעמולה של המפלגה הדמוקרטית. אין שום סיכוי שהיא תתאושש מהדימוי הזה כי אחרי שנתיים של התגייסות למען קלניטון ונגד טראמפ לא יהיה אפשר לקחת אותה ברצינות כבר. מעניין מה העם האמריקאי יגיד על פרשה זו בבחירות לסנאט.
תגובת העיתונות בארה״ב וגם בארץ לסיפור הזה מטרידה ומדאיגה. מדאיג עוד יותר לשמוע את האנשים שצופים בMSNBC ובCNN. התחושה היא שאין היום לאמת ולמציאות שום ערך. הם ייצרו נרטיב של הסיפור הזה עם ה”Russia collusion “ והעובדה שאין להם אפילו שבריר של הוכחה שהדבר הזה באמת קרה לא מפריעה להם להזכיר את זה בערך כל 10 דקות שידור. לעומת זאת, עבירות מוכחות של הקלינטונים זוכות להתעלמות אצילית.
עבירות של הקלינטונים? לפי מה שמפרסמת התקשורת בישראל הם צחים כשלג:
https://www.youtube.com/watch?v=xb_N02-vh8M&t=20s
https://www.youtube.com/watch?v=NwkMfpge3gE
תחליפו את הטקסטים הבאים: במקום טרמפ תרשמו ביבי ובמקום המפלגה הדמוקרטית תרשמו מפלגת העבודה או המחנה הציוני ותראו שהכל אותו דבר.
שם וגם כאן התקשורת התגייסה כולה בשביל "המועמד הנכון" שם וגם כאן אוכלים את הלב על ההפסד ומנסים לתפור תיקים בשביל להדיח את המועמד "שהעיז" לזכות למרות התקשורת.
מעניין בדיוק באותן שיטות בהן נוקטים התיקשורת הפרקליטות בג"צ אצלנו
הקנוניה שלנו בישראל : של המשטרה + תקשורת + פרקליטות נגד נתניהו תיחשף בקרוב. אמן
צריכים לבדוק אם גם מחבלי התקשורת בישראל "שכרו", אנשי משטרה, פרקליטות ושופטים, כדי לחסל את נתניהו והימין!
יתכן ואתה באמת מאמין במה שאתה כותב ויתכן שלא. אני בוחר לחשוב שהאפשרות הראשונה נכונה.
אם זה כך, נראה שאתה חי בבועת פוקס ניוז. שם ניתן לומר כל דבר ואם צריך לספק מקורות, מציינים "מחקרים" שנעשו על ידי אנשים מוטים.
מעטים מחוץ לגרעין הקשה של תומכי טראמפ מאמינים באוסף הדברים שפורסמו כאן כ"עובדות". לא מעט רפובליקאים מסתכלים הצידה במבוכה.
למקרא הדברים כאן, נשאלת השאלה: האם יש משהו מכפיש על הצד השני שאותו לא היית מקבל בתור עובדה? נראה שלא. מבחינתך, כל דבר רע על אובמה הוא אוטומטית נכון.
זה בדיוק מה שניסיתי להסביר בתגובה 4. כל מה שצויין בכתבה הן עובדות מוכחות. הרפובליקנים פרסמו מזכר שמבוסס על חקירת הFBI ועל הניירת שהוגשה לבית המשפט ע"מ לאשר האזנות סתר לאנשים במטה טראמפ וכן על הודעות טקסט שנשלחו בין בחירים שהיו קשורים בחקירה. הבקשה לבית המשפט הייתה מבוססת על תיק שהוזמן וממומן ע"י המפלגה הדמוקרטית והעובדה הזאת הוסתרה מהשופט. כל אלה כמובן לא מונעים מתקשורת השמאל לעוות את העובדות, להסתיר את המידע החשוב הזה מהציבור ולהפיץ תעמולה שיקרית ולא מוכחת על אנשים כדי לשכנע אנשים כמוך.
עידן האמת נגמר. היא פשוט לא מעניינת אתכם.
אילן זיסר או שאתה רע ומושחת או שגם נפלת לקנוניית ובועת כל התקשורת שם אסור לציין מילה על השחיתות והרצח המטורף שמשתולל בחסות …, הגרעין של טראמפ זה מעל מחצית תושבי ארה"ב ואף כדוה"א שנחנו בשכל מבין .
קלינטון זכתה ביותר קולות מטראמפ. לטראמפ אין רוב בקרב ציבור הבוחרים האמריקני, ומסקרים שנערכו באירופה ובמדינות נוספות מן המערב (עד כמה שניתן לדייק בסקרים) לטראמפ אין רוב גם שם
העובדה שקלינטון זכתה ביותר קולות רק מראה שבמדינות שהן לחלוטין דמוקרטיות יצאו להצביע יותר אנשים מאשר במדינות שהן לחלוטין רפובליקניות. בנוסף, אני ואשתי לדוגמא הצבענו לגארי ג'ונסון מכיוון שאנחנו גרים בשיקגו, אבל אם היינו גרים במדינה מתנדנדת היינו מצביעים לטראמפ.