ציר הרשע: איראן וצפון קוריאה מחזקות את הקשרים

ביקור שר החוץ הצפון-קוריאני בטהרן נועד להציג חזית אחידה בנושא הגרעין, ולהדגיש את העמידה המשותפת מול הסנקציות הבינלאומיות

התחממות ביחסים. נשיא איראן רוחאני ושר החוץ הצפון קוריאני רי | Tasnim

זמן קצר לאחר שארה"ב החליטה להטיל מחדש את הסנקציות על איראן, שר החוץ של צפון קוריאה, רי יונג-הו, הגיע לביקור רשמי טהרן. רי הגיע לאיראן לאחר שהשתתף בפסגה בסינגפור עם מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו, שם נערך עוד סבב של שיחות בין פיונגיאנג לוושינגטון במטרה לקדם את פירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני.

הפגישה הראשונה של רי במהלך הביקור הייתה עם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף, שאמר כי שתי המדינות "מביעות שביעות רצון מהיחסים ביניהן וקוראות להרחיב את הקשרים". זריף הוסיף באופן מעורפל מעט כי שני השרים שוחחו על "ההתפתחויות הבינלאומיות האחרונות ועל האינטרסים המשותפים של המדינות".

טראמפ וקים בפסגה בסינגפור

לאחר מכן נפגש רי עם הנשיא חסן רוחאני ועדכן אותו לגבי השיחות המתמשכות עם ארה"ב. הוא צוטט כאומר שהמדיניות האסטרטגית של צפון קוריאה כוללת פיתוח הקשרים עם איראן, ותיאר את נסיגת ארה"ב מהסכם הגרעין כהפרה של החוק הבינלאומי.

באותה פגישה אמר רוחאני כי ארה"ב, שכעת מנסה לרסן את תכנית הגרעין הקוריאנית, היא אינה מדינה שניתן לבטוח בה. "במצב הנוכחי, מדינות ידידותיות צריכות לפתח את שיתוף הפעולה ביניהן", אמר הנשיא והוסיף כי טהרן ופיונגיאנג "חולקות דעות דומות" בנושאים רבים.

נכס חיוני

הפגישה השלישית בסדר היום של רי הייתה עם יו"ר הפרלמנט עלי לאריג'אני. רי ציין את הקשר הארוך בין הרפובליקה האסלאמית לבין מדינתו הנצורה, והדגיש את שביעות רצונו מהידידות החזקה ביניהן. "אנחנו מאוד מרוצים מהדרך בה היחסים מתפתחים", אמר והוסיף כי שתי המדינות נאבקות בבעיות דומות תחת הסנקציות האמריקאיות:

ההתמודדות מול אמריקאים היא קשה. בזמן שהמטרה שלנו היא פירוז מלא של חצי האי הקוריאני יש להבטיח שגם האמריקאים יעמדו בהתחייבויות שלהם, אך הם מסרבים לעשות זאת. למרות שהסכמנו להתפרק מהנשק הגרעיני כחלק מהמשא ומתן, אנחנו נמשיך לשמר את הידע המדעי בנושא, מכיוון שאנחנו יודעים שאמריקה תמשיך להיות עוינת כלפינו"

איראן וצפון קוריאה נהנות מהגיבוי של רוסיה וסין, וסומכות אחת על השנייה לפעול ביחד בכמה מובנים. לאור הלחץ הכלכלי והמדיני ששתיהן עומדות בפניו כרגע, כמו גם הקשיים שנובעים מההגבלות על פיתוח טכנולוגיה צבאית, שתי המדינות הגדירו משאבים מסוימים כנכסים משותפים עליהם יש להגן.

למרות שאיראן אמורה כביכול להימנע מפיתוח נשק גרעיני וטילים בליסטיים וצפון קוריאה צפויה להפטר מהנשק והמתקנים הקיימים ברשותה, שתי המדינות עדיין רואות בו נכס חיוני. בשתי המדינות קיימת תשתית משמעותית לפיתוח גרעין והידע הישיר והעקיף להשתמש בו.

לכן גם באיראן וגם בצפון קוריאה מנסים להציג חזית אחידה בנושא ולתאם את המהלכים. בסיטואציה הנוכחית בה שתי המדינות נמצאות, הן ינסו למזער ככל האפשר את אובדן הנכסים המשותפים, ובו בזמן להימנע מעימות צבאי עם ארה"ב ובכך להבטיח את המשך הישרדות המשטר.

פרק חדש

הביקור האחרון של שר החוץ הצפון קוריאני בטהרן מסמל פרק חדש ביחסים בין המדינות, ויש חשיבות לכך שהוא התקיים מיד לאחר מפגש הפסגה בין טראמפ וקים בסינגפור, וההשלכות האפשריות שלה על איראן. שיתוף הפעולה המחודש הזה מתרחב כאמור הרבה מעבר לדיפלומטיה, והוא יחייב מאמץ מודיעיני מוגבר מצד מדינות המערב כדי למנוע העברה חשאית של טכנולוגיה צבאית מצפון קוריאה לאיראן.

יתכן כי הפרק החדש הזה אכן יסתיים בהתפרקות מוחלטת מנשק גרעיני של שני המשטרים הסוררים, אך הוא עלול גם להוביל לעימות צבאי עם אחת מהן או שתיהן יחד כדי למנוע מהם השגת עוד נשק כזה. כאמור, גם מצב ביניים בו צפון קוריאה מכריזה על פירוק מלא מנשק גרעיני אך מעבירה חלק ממנו לטהרן הוא בהחלט אפשרי.

בהתייחס לצפון קוריאה, המונח "פירוז מלא" מנשק גרעיני צריך להיות מוגדר במדויק ובזהירות. שר החוץ רי כבר הצהיר שבכוונת ארצו לשמר את הידע הגרעיני, והעובדה שעשה זאת דווקא במהלך ביקורו בטהרן היא משמעותית.

יש להניח כי בטרם ביקורו של שר החוץ ועוד בטרם הפסגה בסינגפור, התנהלו מגעים נרחבים בין צפון קוריאה לאיראן בסוגיית הגרעין. אותם מגעים אפשרו את השיחות שקיים רי עם הדרגים הגבוהים ביותר באיראן, ואת החזית האחידה שהציגו.

המסר הלא פורמלי שיצא מהביקור הוא שאיראן וצפון קוריאה עומדות ביחד כדי להתנגד לכל הצעדים הבינלאומיים נגדן, והן מתכוונת לחזק את שיתוף הפעולה ביניהן למען מטרה זו אף יותר. שיתוף הפעולה הזה מבוסס כאמור על פרדיגמה אחת משותפת.

רי עם מזכיר המדינה פומפאו | ויקיפדיה

יתכן כי אחת מתוצאות הביקור של רי בטהרן היה ביטול ביקורו המתוכנן של מזכיר המדינה פומפאו בפיונגיאנג. על פי הדיווחים בארה"ב, הנשיא טראמפ ביקש מפומפאו לבטל את הביקור בשל ההתקדמות האיטית מדי לטעמו בשיחות לפירוז הגרעין.

ברמה המעשית, בהחלט יתכן כי רבים מהנכסים הצבאיים בצפון קוריאה שאמורים להיות מפורקים במסגרת השיחות עם ארה"ב יהיו מיועדים למעשה להעברה לאיראן, שם הם יתקבלו כמובן בברכה.

גם הקוריאנים עצמם, כפי שהתברר בשיחות בטהרן, יעדיפו להעביר חלק מהטכנולוגיה והידע שברשותם מאשר להודות שהוא קיים ובכך למעשה להיות מאולצים לחסל אותו. המרחק הגיאוגרפי הרב בין שתי המדינות יהפוך כל העברה כזאת למסוכנת מאוד, אבל ניתן לצפות שהן יעשו את מירב המאמצים כדי להתגבר גם על כך.


 

סא"ל (במיל.) ד"ר דני שוהם שירת 20 שנה בחיל המודיעין כמומחה בלוחמה כימית וביולוגית במזרח התיכון. כיום הוא חוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *