איראן מגבירה את הפעילות החתרנית במדינות המפרץ

חשש גובר מביצוע פיגועים בסעודיה ובחריין לאחר חשיפת תא טרור שיעי שאומן וצויד בידי משמרות המהפכה

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי | khamenei.ir

ב-23 ספטמבר סעודיה הודיעה כי חשפה תא טרור שפעיליו אומנו בידי משמרות המהפכה של איראן. דובר מטעם הממלכה מסר כי נעצרו עשרה פעילים, שלושה מתוכם אומנו באיראן והאחרים היו קשרים "בצורה כזאת או אחרת אליהם". כמו כן נחשפו מצבורים של אמצעי לחימה וחומרי נפץ. הדובר הוסיף כי האימונים בהדרכת משמרות המהפכה התקיימו באיראן במשך כמה שבועות ב-2017 וכללו הדרכה בהכנת מטעני חבלה והפעלת נשק. בין היתר הציגה סעודיה לבנות חבלה שנתפסו, נפצים חשמליים ורובים מסוגים שונים: ”קלשניקוב, הקלר-קוך, רובה צלפים ותחמושת”.

כזכור, גם בחריין הודיעה כי סיכלה ניסיון פיגוע במשלחת דיפלומטית מצד תא שחבריו אומנו על ידי משמרות המהפכה של איראן. העיתון הבחרייני 'אח’באר אלח’ליג" דיווח כי ארגון בשם 'גדודי קאסם סלימאני' שהוקם לאחרונה תכנן לבצע פיגועים נגד כוחות הביטחון ומבני ציבור בממלכה.

מניתוח ראשוני של אמצעי החבלה שנתפסו ותמונותיהם עולה כי מערכות דומות המקושרות לאיראן תועדו הן בתימן והן בבחריין, ובעבר בתצורה מעט שונה גם בעיראק. במטענים הדומים לאלה שנתפסו על ידי הסעודים בחשיפה הנוכחית משתמשים באופן גובר והולך גם החות’ים בתימן, ויתכן כי חלק מהם הוברחו מתימן לסעודיה במהלך השנים האחרונות, כחלק מהפעילות הצבאית אותה מנהל הארגון החתרני בתוך שטח סעודיה.

חלק מאמצעי הלחימה שנתפסו בסעודיה

בין המערכות שנתפסו היו מערכות אלחוטיות עם גלאי ה-IR המאפשרות שליטה מרחוק על המטען יחד עם אפשרות להפעלה בעת כניסת היעד לטווח העינית. מערכות הפעלה משולבות אלו מגנות על המטען משיבוש באמצעים אלקטרוניים, כך שמערכת ההפעלה העיקרית תחומש קודם בצורה אלחוטית ולאחר מכן תופעל בעזרת הגלאי. כמו כן נחשפו מערכות הפעלה המשלבות גלאי PIR) – Passive infrared) עם הפעלה אלחוטית וכן מחברי שקע ותקע לנפצים, אמצעים מוכרים בשימוש חיזבאללה הלבנוני. בנוסף זוהו מערכות הפעלה אלחוטיות למטענים, ככל הנראה עם Dual-tone multi-frequency signaling) DTMF), בשילוב עם גלאי אינפרה-אדום פאסיבי (PIR). רכיבי מטעני החבלה העיקריים כללו גלילים לבנים ונפצים חשמליים.

סיוע לגורמים שיעים

במקביל לפעילות החתרנית שמנהלת איראן בקרב המיעוט השיעי במזרח הממלכה העשיר בנפט, היא מגישה גם סיוע נרחב למורדים החות’ים בתימן, שיעים זיידים, הממוקמים בצפון תימן על גבולה הדרומי של סעודיה.

הסיוע האיראני נועד לעזור לחות’ים שהשתלטו על חלקים מתימן במהלך האביב הערבי כולל כיבוש הבירה צנעא, ונלחמים בכוחות הקואליציה הערבית בהובלת סעודיה הנאבקת לשחרור תימן מאחיזתם – עד כה ללא הצלחה. איראן מעבירה לרשות החות’ים טילים מסוגים שונים, מל”טים תוקפים וסירות נפץ.

לאחרונה אף הודה דובר הצבא האיראני כי טהרן מספקת לחות’ים “טכנולוגיה הגנתית” והם מטמיעים אותה ומייצרים בעצמם ו”בכישרון רב" טילים, מל”טים ומערכות נשק אחרות ובכלל זאת מערכות בתחום הלחימה האלקטרונית. הוא הכחיש כי איראן שולחת לחות’ים טילים וטען: "אנו מעבירים רק ניסיון וידע”.

בינואר 2016 הוציאה סעודיה להורג את נמר באקר אלנמר (Sheikh Nimr), איש דת שיעי בכיר שפעל לקידום מעמדם של השיעים בסעודיה והיה אהוד במיוחד על הדור הצעיר. נמר, הואשם על ידי 'בית המשפט המיוחד לעניינים פליליים' בניסיון לגייס גורמים זרים לחתרנות בתוך סעודיה, אי-ציות לשליטי הממלכה ושימוש בנשק נגד כוחות הביטחון.

במהלך מרץ 2017 הרגו כוחות הביטחון של סעודיה שנים מקרובי משפחתו של אלנמר באל-עואמיה (Al-Awamiyah) מקום, הולדתו של השיח’. לאחר הוצאתו להורג של אלנמר הותקפה השגרירות הסעודית בטהרן ואיראן הודיעה על ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם סעודיה שמאז לא חודשו. איראן קראה גם רחוב על שמו של אלנמר בעיר קום.

שובו של 'חזבאללה – אלחג’אז' ?

בסעודיה ממשיך לפעול בפרופיל נמוך, נוכח פעילות הסיכול, ארגון 'חזבאללה-אלחג’אז'. הארגון מהווה חלק מרשת הטרור השיעי שפרסה איראן במזרח התיכון, בעיקר במדינות בהן אוכלוסייה שיעית. הארגון היה אחראי ב-1996 על הפיגוע בעיר ח’בר שבסעודיה, אשר שמשה בסיס לכוחות הקואליציה הבינלאומית שאכפו את האזור לטיסה בדרום עיראק. בפיגוע בו נעשה שימוש במשאית תופת נהרגו 19 אנשי חיל האוויר האמריקני ונפצעו כ-500 בני לאומים שונים.

ביולי השנה קבע בית משפט פדרלי בארה”ב כי איראן אחראית לפיגוע והורה לה לשלם פיצויים בגובה 879 מיליון דולר לניצולים. בית המשפט קבע עוד כי איראן אכוונה וספקה את חומרי הנפץ ל'חזבאללה אלחג’אז' שבצע את הפיגוע. הארגון היה אחראי גם למספר פיגועים בתשתיות נפט בסעודיה בסוף שנות השמונים.

חתימת חוזי השלום בין ישראל לבין איחוד האמירויות והנורמליזציה עם בחריין (בעידוד סעודיה) חדדו עוד את המחלוקות על הגמוניה אזורית בין איראן לבין סעודיה. איראן איימה כי השליטים הערבים – “בתי המלוכה” – ישלמו מחיר כבד על כינון היחסים עם ישראל הפוגעים בסוגיה הפלסטינית ומעניקים לישראל דריסת רגל ביטחונית-מודיעינית במפרץ הפרסי. חשבון טוויטר על שמו של השהיד נמר קורא לחיסול ישראל ומגדיר את נרמול היחסים עמה מצד איחוד האמירויות ובחרים “בגידה”.

יתכן כי איראן תרצה באמצעות הארגונים השיעים הפועלים בסעודיה לנקום גם בארה"ב, בה היא רואה לצד סעודיה אחראית להסכמי השלום בין ישראל לבין מדינות המפרץ. במסגרת זו עלולים אינטרסים ובסיסי צבא אמריקנים בסעודיה להוות יעד לפיגועי ראווה איראנים, באמצעות 'חזבאללה-חג’אז', כדי “להרוג שתי ציפורים במכה אחת” ובאותה הזדמנות גם לסגור את החשבון על חיסולו של קאסם סלימאני בעיראק על ידי ארצות הברית

במסגרת פעילותה ארוכת השנים לערעור היציבות בסעודיה בסיוע המיעוט השיעי המרוכז בעיקר במזרח הממלכה העשיר בנפט, מנסה איראן ככל הנראה לעורר את התאים הרדומים שהכשירה לצד המשך הפעלת החו’תים מתימן לירי טילים ושיגור מל”טים לאתרים אסטרטגיים. מלך סעודיה התייחס בהרחבה בנאומו המקוון בפני העצרת הכללית של האו"ם לפעילות החתרנית של איראן בקרב מדינות המפרץ. כל זאת במסגרת התחדדות העימות הדתי-פוליטי בין איראן לבין סעודיה על עתיד המזרח התיכון לאורך קווי השבר המוגדרים יותר שנוצרו לאחרונה.

משמרות המהפכה של איראן יאיצו את פעילות התאים הרדומים במדינות המפרץ שחתמו על הסכמי השלום עם ישראל ובמקביל תמשיך התעמולה האיראנית להסית את תושביהן נגד השליטים שחתמו על הסכמי השלום. בינתיים נמסר על ארגונים שיעים בבחריין שהחלו בפעילות הסתה נגד בית המלוכה וביניהם 'סראיאת ועד אללה' ו'סראיאת חללי ירושלים (אלקדס)' שהבטיחו כבר “לסלק את הנוכחות הישראלית מבחרין”.

איראן היא מקורם של אמצעי החבלה שנחשפים במהלך הפעילות השוטפת של מנגנוני הביטחון במדינות המפרץ נגד גורמים וארגונים שיעים. איראן מעבירה אמצעים לזירות העימות השונות בהן היא מפעילה באמצעות 'כוח קודס' גורמים שיעים לצורך חתרנות ובניית כוחה והשפעתה. הידע האיראני מועבר, גם באמצעות מדריכים של חיזבאללה לגורמים המקומיים בתימן, סעודיה ובחריין ובמדינות נוספות.


סא”ל (במיל’) מיכאל סגל הוא חוקר בכיר ומומחה לנושאים אסטרטגיים, ושירת בצה”ל בחטיבת המחקר של אמ”ן בתחומי איראן והפלסטינים. המאמר התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *