עדויות על ביקור בכיר חות'י בטהרן בטרם המתקפה באמירויות מצביעות שוב על מעורבות איראנית עמוקה בפעילות ארגון הטרור
הקשרים בין איראן לארגון הטרור החות'י הפועל בתימן נמצאים לאחרונה תחת זכוכית מגדלת, בעקבות סדרת מתקפות נגד איחוד האמירויות בחודש שעבר, בה נהרגו שלושה אזרחים ושישה נוספים נפצעו.
מומחי ביטחון באזור טוענים כי החות'ים עשו שימוש בהתקפות אלו בטילים מתוצרת איראן, במטרה לפגוע בשדה התעופה הבינלאומי באבו-דאבי ובמתקני נפט במדינה. כעת, עדויות חדשות חושפות כי בכיר חות'י ביקר באיראן זמן קצר לפני המתקפות, פרט שעשוי לרמוז על תפקיד מרכזי שמילאו האיראנים בתכנון וביצוע ההתקפה.
על פי מידע מודיעיני חדש שנאסף בידי סוכנויות ביון מערביות וחלקו שותף עם המחבר, הבכיר החות'י אשר נחשב למקורב מאוד לראשי ארגון הטרור פגש בטהרן גורמים בכירים במשטר האייתוללות, כולל הנשיא האחדש איברהים ראיסי ומזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי עלי שמח'אני. כמו כן נפגש נציג החות'ים עם בכירים במשמרות המהפכה וב'כוח קודס'.
מוקדם יותר בחודש שעבר, אותו בכיר חות'י נפגש בעומאן עם שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדוללהיאן, והשניים דנו ככל הנראה באפשרות התקיפה של מטרות באיחוד האמירויות. על פי גורמי ביון מערביים, אותן פגישות בין הדרגים הבכירים של החות'ים לבין בכירים איראנים מצביעות על התיאום הקרוב בין שני הצדדים בכל הנוגע לפעילות ארגון הטרור. בכיר בזרוע ביון מערבית סיפר למחבר כי "ישנן עדויות גוברות על שיתוף פעולה מעמיק בין איראן לבין החות'ים, בעיקר באספקת נשק איראני מתוחכם כמו טילים ורחפנים". הוא הוסיף כי "הפגישות שנערכו בינואר בטרם המתקפות נגד האמירויות מצביעות על כך ששיתוף הפעולה הזה מתגבר באופן דרמטי".
דו"ח של האו"ם חשף בשנה שעברה כיצד איראן מאמנת ומחמשת את החות'ים, ארגון שהוכרז כארגון טרור בידי מדינות רבות. עדויות אלה קיבלו חיזוק נוסף עם היירוט של מספר כלי שיט איראנים שניסו להבריח נשק מתוצרת טהרן לידי המורדים בתימן, כולל טילים תוצרת איראן שדומים להם שימשו ככל הנראה בהתקפה נגד האמירויות. טילים איראנים בעלי טווח משוער של אלף ק"מ שימשו בעבר גם למתקפה החות'ית נגד מתקני הנפט של סעודיה.
העדויות המצטברות אודות חלקה של איראן בהכוונת פעולות הטרור החות'י נגד בנות הברית של אמריקה במזרח התיכון, מעלות שאלות קשות לגבי האובססיה שמגלה ממשל ביידן בהחייאת הסכם הגרעין עם טהרן. השותפות החשובות של ארה"ב במפרץ, כמו איחוד האמירויות, כבר מטילות ספק בכוונת הבית הלבן לפיוס האייתוללות במקום התמקדות באינטרסים אזוריים ארוכי-טווח, והיו רוצות לראות גישה אמריקנית קשוחה הרבה יותר כלפי איראן.
העדויות החדשות אודות המעורבות האיראנית העמוקה בטרור החות'י עשויות להפעיל לחץ מחודש על ארה"ב להגביר את התמיכה בבנות-בריתה באזור ולהגן עליהן מפני האיום האיראני-תימני. לכל הפחות, ממשל ביידן צריך לרכז אנרגיות הן בהתמודדות מול רשת הטרור של החות'ים, והן במתן הגנה לבנות-הברית במפרץ מול התקפות נוספות.
לאחר המתקפות בחודש שעבר, בכירים באיחוד האמירויות חידשו את הקריאות לממשל ביידן להשיב את החות'ים לרשימת ארגוני הטרור, ממנה נמחק הארגון כסוג של מחווה אמריקנית כלפי איראן. אלא שמאז החות'ים רק הגבירו את פעילות הטרור, ובמפרץ מדווחים על עלייה משמעותית במספר ההתקפות משטח תימן. עד כה ביידן מסרב להישמע לקריאות להשבת החות'ים לרשימת הטרור, אך יחד עם החששות הגוברים לביטחון המפרץ החליט הפנטגון לפרוס באמירויות מטוסי קרב מתקדמים כחלק מהתגובה למתקפה החות'ית. יחד עם המטוסים נחתו באבו-דאבי גם כ-2,000 חיילים אמריקנים ומערכות הגנה מסוג 'פטריוט', אשר נכנסו לפעולה קרבית אמריקנית בפעם הראשונה מאז 2003.
המתיחות הגוברת במפרץ והתגברות מתקפות הטרור מצד החות'ים מעלות ספקות חדשים לגבי עתיד הסכם הגרעין השנוי במחלוקת בין איראן למעצמות. דיפלומטיים מערביים המעורבים בשיחות המתקיימות בווינה, אשר מטרתן להחיות את ההסכם מימי אובמה, כבר הביעו אי-שביעות רצון מקצב ההתקדמות האיטי, והאשימו את טהרן במשיכת זמן. כעת נותר לראות האם העדויות אודות מעורבות איראנית בתמיכה בטרור ישפיעו על המשך הדיונים.
גרסה מלאה של הטור התפרסמה לראשונה באתר מכון גייטסטון. למאמרים נוספים של קון קפלין – לחצו כאן
עקבו אחר ׳מידה׳ גם ברשתות החברתיות: